Přehled tisku

Machinace s lehkými topnými oleji připravily státní pokladnu o zhruba 100 miliard korun. Tedy asi o 40 miliard více, než je oficiálně uváděno. Deníku Právo to řekl bývalý brněnský celní pátrač Čestmír Vintr, který kauzu začal vyšetřovat již v roce 1993. Podle Vintra se v kauze podvodných dovozů a obchodů s LTO mluví jen o cisternách. Daňový únik na jedné podle něj byl 500.000 korun, celkem se ví o 120 cisternách.

Machinace s lehkými topnými oleji připravily státní pokladnu o zhruba 100 miliard korun. Tedy asi o 40 miliard více, než je oficiálně uváděno. Deníku Právo to řekl bývalý brněnský celní pátrač Čestmír Vintr, který kauzu začal vyšetřovat již v roce 1993. Podle Vintra se v kauze podvodných dovozů a obchodů s LTO mluví jen o cisternách. Daňový únik na jedné podle něj byl 500.000 korun, celkem se ví o 120 cisternách. Motorová nafta a další produkty šly však na asi 40 českých terminálů také produktovodem. Ten byl podle Vintra vybudován jako tajné zařízení bývalé Varšavské smlouvy. Jedna z jeho větví do České republiky vede ze Slovenska. Přesný objem LTO, který byl do České republiky produktovodem v letech 1993 až 1996 dopraven však Vintr Právu nebyl schopen sdělit. "Na české straně produktovodu nebyly žádné měřiče," řekl Vintr deníku. Podle něj by však údaje bylo možné dohledat cestou právní pomoci adresované na Slovensko. "Slovenští kolegové například od maďarských celníků věděli, že se v bývalých kasárnách Sovětské armády v Györu ztrácely vlaky motorové nafty," uvedl Vintr v Právu. Ke kauze LTO, která stála životy asi 17 lidí, v poslední době přitáhl pozornost jeden z aktérů případu Jiří Večeř, odsouzený na 12 let za zprostředkování vraždy jednoho z podnikatelů. V pořadu České televize odvysílaném minulý týden bývalý voják z povolání popisoval údajné vazby některých politiků nebo jejich manželek v 90. letech na obchodníky s LTO. Premiér Stanislav Gross po odvysílání reportáže vyzval k prošetření zveřejněných informací. Prezident Václav Klaus, který byl v době, do níž kauzy LTO spadají, premiérem, se politiků zastal. Reportáž označil za lživou a skandální.


Hospodářské noviny mají kritické připomínky k zákonu o zaměstnanosti, který začne platit od pátku. Deník poukazuje především na metodu, která je použitá v projektu výběru cizinců, kterým bude umožněno získat povolení k pobytu a práci v ČR. "Příležitost dostali Bulhaři či Kazaši, ale už ne zájemci z Ukrajiny, kde je přitom zájem největší," uvádí list. To podle listu pramení z rozdílného pohledu úřadů a těch, kteří mají zájem cizince zaměstnávat. "Dosavadní vývoj ukazuje, že restriktivní opatření příliš nepomáhají, protože tam, kde se setkává poptávka po levné pracovní síle s odpovídající nabídkou, tam se vždy v systému skulinka najde," uzavírá deník.


Vedení ODS má podezření, že vedení vnitra i policie se je snaží poškodit v souvislosti s vyšetřováním úplatkářské aféry - informuje o tom Mladá fronta Dnes. Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že součástí toho je také odposlouchávání jeho telefonů. Listu řekl, že je nelegálně odposlouchávaný v podstatě po celou dobu, co je ve funkci. Akce Kořistka prý slouží jen k tomu, že je poslech legalizovaný. Topolánek není se svým obviněním sám. Také někteří další poslanci ODS mají pocit, že jde policie proti nim. Vychází přitom z toho, že pokud chce policie jejich předsedu odposlouchávat, může právě úplatkářskou aféru využít k tomu, aby získala od soudu oficiální povolení k odposlechu. Podle Mladé fronty Dnes teď může Topolánek udělat dvě věci: buď podat trestní oznámení, nebo se obrátit na sněmovní komisi pro kontrolu použití policejních odposlechů.


Lidové noviny se zamýšlí nad významem petice, kterou zaslala stovka význačných osobností z Evropy a USA včetně bývalého prezidenta Václava Havla všem šéfům států a vlád EU a NATO. Signatáři v dopisu vyzvali západní země ke změně postoje vůči Rusku a Putinovi. Podle komentátora západní země Putinův styl politiky akceptovali již od jeho nástupu do prezidentského úřadu, těžko tak budou nyní svůj postoj měnit. Bezprostřední dopad petice tak bude podle Lidových novin minimální.


Foto: Evropská komise
Podle prezidenta Václava Klause je spor o přijetí Turecka do Evropské unie sporem o její samotnou podstatu. Střetává se zde totiž koncepce EU jako víceméně uzavřeného společenství s ideou lidí, kteří unii vidí jako svazek spřátelených a spolupracujících států. Klaus to uvedl v článku, který zveřejnilo Právo. Podle Klause proti přijetí Turecka do EU stojí ti, kteří chtějí hájit exkluzivitu a uzavřenost EU. Prezident soudí, že v jádru samotného problému je pak třeba důsledně rozlišovat termíny Evropa a Evropská unie. Evropu si podle Klause nikdo nesmí přivlastňovat a mluvit za ni. Představuje duchovní, kulturní a civilizační fenomén. "Je naprosto absurdní chtít někoho do Evropy přijímat či z ní vylučovat", napsal Klaus. Uvažovat je tedy třeba pouze nad tím, zda Turecko přijmout "do jedné konkrétní, člověkem jako vědomý projekt vytvořené, právě teď existující organizace, zvané Evropská unie". Proti přijetí Turecka do EU podle Práva otevřeně hovoří někteří čeští politici. Například místopředseda sněmovny a KDU- ČSL Jan Kasal jako důvod uvádí rozdíl kulturního prostředí. "Jsem přesvědčen, že by se s Tureckem ani neměla zahajovat jednání o jeho případném vstupu," řekl Kasal Právu. Europoslanec Josef Zieleniec pak deníku řekl, že by Turecko svým vstupem do unie mohlo narušit samu podstatu evropské integrace. Opačného názoru jsou pak například předseda zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD), místopředseda ODS Petr Nečas nebo místopředseda US-DEU Svatopluk Karásek, uvedlo Právo.


Šéf Legislativní rady vlády a ministr Jaroslav Bureš nechce, aby poslanci a senátoři měnili svými návrhy klíčové zákony. Tuto pravomoc by podle něj měl mít pouze tým vládních expertů. Informují o tom Hospodářské noviny. Bureš tak chce změnit dosavadní praxi, kdy konečnou podobu všech přijatých zákonů vytvářejí svými pozměňovacími návrhy právě senátoři a poslanci při jednáních parlamentu. "U zákonů, které tvoří pilíře právního systému, by měla vláda po odborných debatách předpis připravit a v parlamentu vyslechnout diskusi. Budou-li k němu připomínky, vzala by zákon zpátky a vytvořila by ho znovu tak, aby nebyl ve sněmovně ohlodáván a očesáván," řekl listu Bureš. Chráněny by tak podle Bureše měly být zákony kodexového typu, mezi které patří například trestní řád, občanský zákoník, občanský soudní řád, obchodní zákoník nebo kodex životního prostředí. Měnit klíčové zákony by měl pouze tým vládních expertů, který by připomínky obou komor parlamentu využíval jako odborné poznámky. Podle deníku ministr chce, aby si vláda nový postup vyzkoušela už za dva týdny, kdy se bude parlament zabývat novým trestním zákonem. Pokud se připravený návrh nebude poslancům zamlouvat natolik, aby ho bez výhrad přijali, bude Bureš požadovat, aby ho vláda sepsala znovu. Poslanci ani senátoři podle listu proti Burešově vizi neprotestují. Opozice ale požaduje záruky, že její připomínky nebudou opominuty. Kvůli Burešovu návrhu by se nemusela měnit ani ústava a jednací řád sněmovny, připomínají Hospodářské noviny.


Ukončení kauzy zatopení pražského metra pětisetletou vodou vázne na znaleckém posudku na vltavskou kaskádu - píší Lidové noviny. Žalobce a policejní rada musejí řešit neobvyklý problém, nedaří se jim po celém Česku najít znalce, který není vázán na ministerstvo životního prostředí, nemá obchodní vazby na Povodí Vltavy a je přitom v seznamu znalců. Právě tyto podmínky stanovila nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Ta nesouhlasila s odložením případu a nařídila nové znalecké zkoumání a výslechy dalších svědků. Vedení policie si ale myslí, že je zbytečné další posudek vypracovávat. Náměstek ředitele pražské policie Zdeněk Janíček je přesvědčen, že předchozí vyšetřování proběhlo v souladu se zákonem. Tolik Lidové noviny.


Češi jsou náchylnější k rakovině víc než mnohé jiné národy, píše na titulní stránce Mladá fronta Dnes s odvoláním na oznámení českých lékařů na gastroenterologickém kongresu v Praze, na nějž se o víkendu sjelo na deset tisíc lékařů z celého světa. A hned to doložili statistikami: Češi nejčastěji na světě onemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku. Od roku 1970 let se počet lidí s touto chorobou téměř ztrojnásobil, počet úmrtí bezmála zdvojnásobil. Smutný primát drží Česko též v rakovině slinivky, kterou onemocněl i ministr kultury Pavel Dostál. "Česká populace je velmi náchylná ke zhoubným nádorům. Nezdravý způsob stravy a životosprávy se jí už, zdá se, otiskl do genetické výbavy," prohlásil Miroslav Zavoral z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Rakovina je, jak uvádí Mladá fronta Dnes, mnohdy léčitelná, když se na ni přijde včas. To byl ostatně i případ ministra Dostála, jehož operaci označili lékaři za úspěšnou. Jeho léčbu zakončí krátká chemoterapie. Jenže obecně chodí Češi k lékařům pozdě. Například na testy krvácení do stolice, jež mohou rakovinu střeva včas odhalit a na něž má nárok jednou za dva roky každý člověk po padesátce, přijde jen polovina lidí. "Chyba je i na straně lékařů, kteří jsou někdy neteční a testy stále nedostatečně nabízejí," řekl Zaoral. Testování podle něj snižuje počet úmrtí až o polovinu. Paradoxní je, že Češi vědí o této nemoci relativně dost, a přesto dvě třetiny přijdou k lékaři pozdě. Bojí se a stydí. Ukázal to i nejnovější evropský průzkum, který vedl profesor Michael Keigley z univerzity v Birminghamu. "Jste stoický národ. Hodně vydržíte, než se s podezřením na nádor odvážíte do ordinace," podotkl Keigley. Tolik Mladá fronta Dnes.


Pokud vláda podpoří novelu zákona o spotřebních daních, kterou předložil ministr financí Bohuslav Sobotka, a schválí ji i parlament a podepíše prezident, budou cigarety v roce 2007 stát až o 25 korun více než dnes. Informuje o tom Právo. Česká republika tak bude postupnými kroky plnit harmonogram dohodnutý s Evropskou unií. Podle něj je nutné do roku 2007 dosáhnout v Česku ve zdanění cigaret minimálních sazeb, platných v EU, sdělil deníku mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky už letos zdražila cigarety v průměru o čtyři koruny na krabičku. Ministerstvo financí předpokládá, že ještě vyšším zdaněním se od kuřáků v příštích dvou letech do státní kasy vybere navíc 10,3 miliardy korun. Dopad zdražování na kuřáckou kapsu by ovšem mohla poněkud zmírnit tvrdá konkurence. Pro prodej v ČR je totiž zaregistrováno přes 200 značek cigaret. Konkurence výrobce už letos přiměla, aby si raději snížili marže a část dopadu zvýšení spotřební daně nesli na svých bedrech, píše Právo. Konečné srovnání daní s EU bude závislé i na kursu koruny k euru. Růst cen cigaret v roce 2007 tak zůstává otevřený. Čím silnější bude koruna k euru, tím menší růst cen bude. Tabákové firmy se naopak podle Práva obávají, že v Česku dramaticky stoupne prodej pašovaných cigaret. Mají na paměti slovenskou zkušenost, kde cigarety zdražily až o patnáct korun, a vzápětí o čtyřicet procent klesl prodej tradičních značek. Na otázku Práva, zda nejsou přehnané obavy výrobců z nárůstu pašování, odpověděl finanční ředitel společnosti Reemtsma International Richard Vavřík: "Rozhodně ne. Pašuje se stále více, a obrovsky se v ČR rozrůstají i padělky cigaret. Dříve se jednalo převážně o pašované zboží z Ukrajiny, Ruska nebo z duty free. Dnes však padělky tvoří deset až padesát procent všech cigaret, které jsou k dostání v tržnicích." Zcela novým fenoménem jsou pak v ČR padělky cigaretových kolků. Kolkování krabiček bylo zavedeno před deseti lety a jen zcela výjimečně se objevily falešné kolky. V poslední době se však jejich padělky nacházejí prakticky při každém celním zásahu, uvádí Právo.


Nechat se očkovat proti chřipce, nebo nenechat? Jde hygienikům opravdu o naše zdraví, nebo jen o to pomoci farmaceutickým firmám k vyšším ziskům? Na to se snaží najít odpověď Deníky Bohemia. Češi zatím masivním kampaním na očkování proti chřipce odolávají. Loni u nás bylo naočkováno jen sedm procent populace, zatímco evropský průměr se pohybuje kolem 20 procent. Lékaři rázně odmítají, že by strašili chřipkou proto, aby přihráli větší zisky farmaceutickým firmám. Opačného názoru je ale hnutí Paracelsus, které vystupuje proti zbytečným očkováním. Sdružení tvrdí, že očkování proti chřipce je nesmyslné, protože virů chřipky je spousta a tak je vakcinace zbytečná. Deníky Bohemia dodávají, že pokud by vypukla chřipková pandemie, pak ani očkování nepomůže. Pandemii by totiž způsobil nepředvídatelný vir, proti kterému by se vakcína teprve musela začít vyvíjet.


Americká společnost Boeing by měla zbrojovku Aero Vodochody opustit v řádu několika týdnů. Její podíl získá stát, píšou Lidové noviny. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Srba tvrdí, že ani jedna strana nebude platit nic. "Je to rozchod bez nároků," řekl Srba. Vláda usilovala o odchod Boeingu z Aera od letošního února kvůli tomu, že podle jejího názoru nepomohl Aeru k žádným zakázkám. Jednání o odchodu byla podle Srby velmi komplikovaná a trvala půl roku. Stát po získání podílu bude kapitalizovat úvěry Aera, za které se zaručil, a navýší tak podíl v podniku, uvádí deník. Stát se za Aero zaručil garancemi v celkové výši 440 milionů dolarů. Plnění záruk by jen letos mělo zatížit státní kasu zhruba třemi miliardami korun. Mluvčí Aera Vodochody Vítězslav Kulich listu sdělil, že Aero aktuálně vyjednává zhruba s deseti kupci pro letoun L-159 a letos očekává vyrovnané hospodaření.


Krajský soud zamítl odvolání Unie svobody-DEU proti vyškrtnutí její kandidátky a voleb do zastupitelstva Karlovarského kraje se tedy nezúčastní. Krajský úřad kandidátku nepřijal, protože byla podaná až po termínu stanoveném zákonem, píše Mladá fronta Dnes v regionální příloze. Krajský úřad odmítl kandidátku US-DEU zaregistrovat kvůli kuriózní chybě zmocněnkyně strany a manželky jejího předsedy Lucie Šímové. Seznam se jmény kandidátů odnesla v poslední možný den pro podání nikoliv na krajský úřad, ale do podatelny Ředitelství silnic a dálnic ve vedlejší budově.


Pražská detektivní kancelář je na stopě barokním sochám Matyáše Brauna, které zloději odvezli ze zámeckého parku ve Valči na Karlovarsku. Sochy nyní údajně stojí na zahradě jednoho sběratele v Rakousku. Kupec prý netušil, se jedná o kradená umělecká díla, píše Mladá fronta Dnes v regionální příloze. "Víme, kdo sochy z Vlače ukradl, jak je ukradl a jak se dostaly za hranice," řekl MfD pracovník detektivní kanceláře. Jméno ani název kanceláře si tento bývalý policista nepřál zveřejnit, aby neohrozil vyšetřování. Pátrání po sochách je podle starosty Valče Petra Sušanky nadějné. "Detektiv mi už řekl, že jsou sochy v Rakousku," uvedl starosta. Spoléhá se i na karlovarskou kriminálku a policejní prezidium, které případ vyšetřuje. Neznámí zloději navštívili park barokního zámku hned dvakrát. Počátkem prosince 2003 ukradli z podstavců nadživotní kopie soch, které znázorňovaly Marnivost, Lstivost, Skromnost, Filosofii a Básnictví.


Jak může vše změnit příchod jednoho hokejisty do týmu, ukazuje v hokejové extralize Jaromír Jágr. Píše o tom deník Právo. Na kladenské mužstvo působí jako povolený doping. Úvodní dvě kola vynechal a Kladno v nich nebodovalo, pak však dres s číslem 68 na zádech našel majitele a svěřenci trenéra Müllera čtyřikrát v řadě vyhráli. Jágr si už stihl proti Znojmu vychutnat hattrick, přesto jeho doménou zůstávají hlavně geniální přihrávky. V úterý ve Vítkovicích stál u zrodu dvou akcí, kterými hosté otočili stav zápasu, Ostravany svým vítězstvím sesadili z čela tabulky a sami se dostali před ně na třetí příčku. "Věřili jsme si a to je základ úspěchu. Doufám, že série ještě nekončí, jenom neradi bychom hned teď přestali vyhrávat," usmíval se spokojený Jágr. Přestože je podle Práva na něj upřena největší pozornost, ostatním kladenským hokejistům to nevadí. Ani fakt, že Jágr k zápasům na sever Moravy dvakrát vyrazil letecky, zatímco oni se trápili v autobuse. "Máme v týmu mladé a pro ně je to Pan hokejista. Když je v kabině, mužstvo se víc vyhecuje. Jsme moc rádi, že zůstal doma a nešel do Ruska, protože na sebe váže spoustu hráčů soupeře a prostor mají ostatní," řekl Právu obránce Tomáš Kaberle.