Přehled tisku

Už zanedlouho se začnou rozdělovat volná místa v úřadovnách EU určená zájemcům z nových členských států. Jak píší Lidové noviny, ti, kteří prošli prvotním konkursem nechtějí nechat nic náhodě. Na ředitelství regionální politiky EU v Bruselu tak už přišlo bezmála padesát životopisů lidí z Česka, Slovenska, Polska či Estonska a podobně jsou na tom další oddělení. Přijetí desítek emailů s životopisem potvrzuje i tým příštího českého eurokomisaře Vladimíra Špidly.

Zpravodajství a komentáře dnešních deníků se, stejně jako v minulém týdnu, věnují ve značné míře případu údajného uplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky. Listy především odhadují, jak kauza ovlivní nadcházející krajské a senátní volby. Shodují se také v tom, že by politici měli být zdrženlivější ve svých komentářích k případu a k jednání vyšetřovacích orgánů.


Německá vláda nepodpoří žaloby, které na Českou republiku podaly desítky sudetských Němců u soudu ve Štrasburku. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl německý kancléř Gerhard Schröder. Kancléř přijíždí do Prahy na pozvání předsedy vlády Stanislava Grosse. "Již před pěti lety jsme společně konstatovali, že Německo ani Česko nebudou ani dnes, ani v budoucnu vznášet v této souvislosti majetkové otázky. Nechceme naše vztahy zatěžovat politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti, chceme je směrovat do budoucna", uvedl Schröder. Pod jeho vedením Německo jako největší čistý přispěvatel do evropské kasy odmítlo zvýšit výdaje z rozpočtu Evropské unie, zatímco ČR jako nový členský stát navýšení podporuje. Podle kancléře by však návrh Evropské komise nepřijatelně zatížil rozpočty čistých plátců.


Už zanedlouho se začnou rozdělovat volná místa v úřadovnách EU určená zájemcům z nových členských států. Jak píší Lidové noviny, ti, kteří prošli prvotním konkursem nechtějí nechat nic náhodě. Na ředitelství regionální politiky EU v Bruselu tak už přišlo bezmála padesát životopisů lidí z Česka, Slovenska, Polska či Estonska a podobně jsou na tom další oddělení. Přijetí desítek emailů s životopisem potvrzuje i tým příštího českého eurokomisaře Vladimíra Špidly. Míst v mezinárodním prostředí, s jistotou celoživotního zaměstnání a nástupním platem přes 3000 eur měsíčně je méně než zájemců. Češi tu navíc nesoutěží jen mezi sebou, ale se stovkami dalších lidí z nově přistoupivších zemí. V konkursu celkově uspělo 2600 adeptů.


Ani několikamilionové výkupné, které otec uneseného podnikatele Stanislava Brunclíka zaplatil gangu zločinců, nezajistilo návrat oběti k rodině. Jak píše Mladá fronta Dnes, třiatřicetiletý muž je už desátý den nezvěstný. Ještě v sobotu večer tvrdili policisté, že jsou na horké stopě. Pak jejich optimismus zchladl. Pátrání zkomplikoval fakt, že rodina policii o únosu neinformovala a raději ihned zaplatila výkupné. Na policisty se obrátila až poté, co zločinci syna v dohodnutý termín nepropustili. "Únosy umíme, i když jich zatím není celkově mnoho", říká náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Pokud policie dostane informaci o únosu včas, bývá její úspěšnou v pátrání po zločincích téměř stoprocentní. Stanislav Brunclík je společníkem několika firem a jeho partneři míní, že motivem únosu jsou peníze. Obyvatelé Vysokého Mýta považují uneseného podnikatele za slušného mladého muže, který svědomitě podniká.


Nikde jinde v Evropě nebudou mít policisté a hasiči tak vysoce nadprůměrné platy jako v České republice. Od ledna se má jejich mzda zvýšit v průměru o osm tisíc korun, takže by měli pobírat o 60 procent více proti průměrnému výdělku. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, ze srovnání platů, které list zpracoval, vyplývá, že v západní Evropě si naopak vedou nejlépe vysokoškolští učitelé nebo lékaři. Stejně dobře jsou na tom jako čeští policisté pouze Slovinci, kteří pobírají o 58 procent více, než je průměrný plat v zemi. Naopak němečtí policisté mají jen o šest procent vyšší mzdy oproti průměru. Zákon s výrazným nárůstem platů pro policisty, hasiče, celníky a vězeňské dozorce prosadil již dříve nynější premiér Stanislav Gross (ČSSD). Předseda lidovců Miroslav Kalousek navrhuje účinnost odložit až na 1. leden 2007.


Čeští zaměstnanci by si mohli v příštím roce přilepšit víc než letos. Podle prognózy ministerstva práce a sociálních věcí by mohla průměrná mzda vzrůst až o 7,4 procenta a mohla by se tak dostat až na 19.000 korun. Ekonomové však podle Lidových novin s takovýmto očekáváním nesouhlasí. "Růst průměrné mzdy o 7,4 procenta v příštím roce by byl pro české hospodářství problém. Znamenalo by to zvýšení jednotkových nákladů na práci, což je hlavní ukazatel konkurenceschopnosti firem," uvedl hlavní ekonom Patria Online David Marek. Obavy z růstu mezd vyjádřil již dříve také viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Zvýšení mezd státních zaměstnanců v příštím roce, které schválila vláda, je podle něj rizikem pro budoucí vývoj inflace. Mohlo by totiž rozpoutat vyšší růst mezd v celé ekonomice.


Papež Jan Pavel II. žehná Ottovi Habsburskému,  foto: ČTK
Papež Jan Pavel II. v chrámu sv. Petra ve Vatikánu blahořečil posledního rakouského císaře Karla I. Habsburského. Jak píší Lidové noviny a Právo, Karel I., který se na trůn dostal v roce 1916 a pobyl na něm pouhé dva roky, zemřel v roce 1922. Císař, který byl posledním monarchou vládnoucím českým zemím, podle Vatikánu přispěl k zázračnému vyléčení jedné brazilské jeptičky. Kritici jeho blahořečení ale připomínají jinou, poněkud temnější stránku historie. Císař Karel byl totiž zodpovědný za nasazení bojového plynu během první světové války. Není jasné, zda byl Karel vůbec císař, jak je běžně titulován. Byl sice uznán ve všech zemích monarchie, ale korunován nebyl. Obřad totiž chtěl ponechat až na dobu míru, aby zbytečně nedráždil válkou trpící masy svých poddaných. Také část českých historiků, zvláště prvorepublikových, popírá, že by byl českým králem - nedal se jím korunovat.


Více než třetina českých řidičů se netají tím, že nedodržují dopravní předpisy. Přesto by většina z nich přivítala, kdyby policisté ukládali přísnější tresty za přestupky. Podle Mladé fronty Dnes to vyplývá z průzkumu, který pro list zpracovala agentura Median. Téměř 68 procent řidičů v průzkumu přiznalo, že občas nejezdí podle předpisů. Zhruba polovina z nich jezdí rychleji, než je povoleno. Na druhém místě je nesprávné parkování, následuje používání mobilního telefonu za jízdy a na dalším místě jízda bez bezpečnostních pásů. To, že by měly být tresty za přestupky vyšší, si přeje 85 procent. Poslanci budou v polovině října již naposledy jednat o novele zákona, který zavádí bodový systém hodnocení dopravních přestupků. Podle návrhu by řidič za každý dopravní přestupek dostal určitý počet trestných bodů. Když jich nasbírá 12, přijde na rok o řidičský průkaz. Zatím ovšem není stále jisté, jaká bude konečná podoba zákona. K vládní předloze bylo dosud podáno 370 pozměňovacích návrhů.


Hotel Intercontinental v Praze
Investice do hotelu v ČR se vyplatí víc, než na západě. Návratnost peněz investovaných do českých hotelů totiž může dosáhnout až 20 procent, což znamená, že by vložený kapitál začal vydělávat již za pět let. To je o dva roky kratší doba než v Evropské unii. Informují o tom Hospodářské noviny. "Ačkoli v roce 2003 přibylo v Praze přibližně deset tisíc hotelových lůžek, vzrostly během prvních pěti měsíců meziročně průměrné výnosy hotelů o 25 procent," cituje list ze studie. Za vysokými výnosy stojí především oživení turistiky. Návštěvníci v létě obsadili tuzemské hotely na 90 procent, což je ve světovém měřítku obsazenost velmi nadprůměrná. V EU se loni pohybovala kolem 60 procent. Zájem světových hoteliérů o Česko dokazuje i objem zahraničního kapitálu. V Praze je zastoupeno 14 největších světových hotelových řetězců, například Four Seasons, Accor nebo Hilton.


Nemocnice začaly propouštět lékaře, kteří nemají čistý trestní rejstřík. Například Fakultní nemocnice Bulovka zrušila s okamžitou platností smlouvu s lékařem, který jako externista sloužil takzvanou pohotovost. Podle Lidových novin lékař mající záznam v trestním rejstříku doplatil na sporný paragraf, který bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková zařadila do zákonů o podmínkách výkonu zdravotnických povolání. Tisíce lékařů, zubařů a farmaceutů musely k 2. říjnu předložit výpis z rejstříku trestů a zdravotní potvrzení, že mohou vykonávat svoji profesi. Pokud mají záznam v rejstříku, zákon jim znemožní vykonávat jejich profesi. A mohou ho mít například jen za to, že porušili autorské právo, nebo zavinili dopravní nehodu, řekl v pátek prezident České lékařské komory David Rath. Zákon chce zmírnit nová ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.


Až 60 milionů korun by měl v budoucnu rozdělovat Vinařský fond především na podporu propagace a prodej vína. Jihomoravský deník Rovnost uvádí, že od poloviny letošního roku se mění hlavní funkce fondu právě směrem k propagaci, protože letos končí podpora výsadby nových vinic. Vstupem do Evropské unie totiž skončila možnost rozšiřovat v ČR plochy vinohradů. Podnikatelé totiž podle deníku zvládli pěstování révy i výrobu vína na potřebné úrovni a umí vyrobit kvalitní produkty, potíže by ale mohly nastat právě při jejich uplatnění na trhu. Za uplynulé dva roky podpořil fond rozšiřování vinic 446 miliony korun. Vynaložil také 23 milionů na akce související s podporou prodeje vína.


Psi, kočky a fretky musí od 1. října cestovat do zemí EU s pasem, dříve stačilo potvrzení veterináře. Jak píše Právo, výjimka platí pro Británii, Irsko, Maltu a Švédsko. Čeští turisté cestují přes hranice se zvířaty jen výjimečně. Jak potvrdil, pracovník pasové kontroly na hraničním přechodu Pomezí, své čtyřnohé miláčky vozí přes hranice nejčastěji němečtí turisté. Ocenil, že chovatelé z obou stran hranice mívají požadované doklady v pořádku.