Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Pondělní deníky kriticky komentují výsledky nedělní televizní debaty mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a premiérem Stanislavem Grossem. Podle Mladé fronty Dnes neuměl v debatě ani Topolánek, ani Gross "vystoupit ze stínů demagogických grafů a dosti ubohých osobních útoků".

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Pondělní deníky kriticky komentují výsledky nedělní televizní debaty mezi předsedou ODS Mirkem Topolánkem a premiérem Stanislavem Grossem. Podle Mladé fronty Dnes neuměl v debatě ani Topolánek, ani Gross "vystoupit ze stínů demagogických grafů a dosti ubohých osobních útoků". Podle komentátora listu nebyla přesvědčivá ani argumentace obou protivníků. Z debaty však také vyplynulo, že oba vůdci soupeřících stran hodlají "dotáhnout boj do konce a neuchýlí se k nějakému typu skryté koalice". Autor oběma protagonistům debaty radí, jak měli postupovat. Podle něj by "dobrý debatér liberál řekl: Občane, volíš mezi nejistou svobodou jít za svými sny a bohatstvím a zatuchlým přežíváním na dluh pod dozorem policie. Socialista by řekl: volíš mezi společností, kde bude postaráno i o slabé, a světem drsné a kruté konkurence."

Střetem lídrů obou nejsilnějších stran se zabývá i komentátor Lidových novin. Podle něj by měl šéf ODS "lépe spojovat tlak na hrdlo současné vlády s prezentací pozitivního programu". Topolánkovo tvrzení, že ČSSD vrací Českou republiku zpět k časům komunismu, pak deník označuje za klišé. V tomto kontextu vidí Lidové noviny jako mnohem nebezpečnější Grossovy výroky, ve kterých spojuje premiér ODS se "zločineckým polosvětem". "V riziko návratu StB již sotvakdo uvěří. Kriminalizace opozice ... je nový fenomén," píšou Lidové noviny.

Právo ve své poznámce nevidí důvod k aféře v případě údajného odposlechu prezidenta Václava Klause. Autor se zároveň pozastavuje nad tím, jakým způsobem se prezident domáhá odvolání policejní ředitele Jiřího Koláře. "Na prezidentský kovral byl pozván ministr vnitra a vypadal jak školáček, když naslouchal pokynu, aby odvolal policejního prezidenta. Což Bublan jednoznačně neodmítl, ač mohl. To vše kvůli Kolářovu výroku, ne zcela přesně interpretovaném v novinách. Prezident, ač sám si kdysi stěžoval na tvořivost některých žurnalistů, učinil si rychlý úsudek. Kolář hlavu na špalek," píše autor a pokračuje. "Uplynul den a vyšlo najevo, že i prezidentův hlas kdysi slyšely uši detektivů. Ne že by soudce nařídil odposlouchávat samotnou hlavu státu, ale policie naslouchala telefonátům podnikatele Peciče. A to je jako na potvoru prezidentův přítel. Otázka je nasnadě: neplynula nervozita na Hradu z obavy, že to vyjde najevo, nebyl to od Klause spíš preventivní útok," táže se Právo? Podle autora je možná ve hře ještě něco jiného. "Jak v případu poslance Kořistky, tak v případu odposlechů je třeba mít na paměti, že opoziční ODS pomalu padají preference, a to je před volbami nepříjemné. Tady vidím hlavní důvod mediálního parádemarše. Mirek Topolánek ani nemůže jednat jinak, než voliče strašit, že vládní ČSSD tu zavádí policejní stát. Václav Klaus je příliš zodpovědný čestný předseda strany, než aby si nechal ujít příležitost "vyvolat k tabuli" koaličního ministra. Myslím, že Františku Bublanovi by trocha suverenity neškodila a měl před novináři slušně naznačit, že prezident nemá ze zákona právo vyzývat člena vlády k odvolávání jeho podřízených," dodává autor poznámky v Právu.

Jiří Kolář,  foto: ČTK
Aféře kolem policejního prezidenta je věnován i další článek v Právu z pera známého obhájce lidských práv Petra Uhla. "Policejnímu prezidentovi Jiřímu Kolářovi se musím omluvit," píše Uhl. "Nežádal jsem sice jeho hlavu, věděl jsem, že jeho výrok o tom, že by mu odposlech nevadil, byl vytržen z kontextu, ale nevěděl jsem, že otázka přímo zněla, co by on říkal tomu, kdyby sám byl odposloucháván. Byl jsem k němu nespravedlivý. Výhrady vůči němu omezím proto jen na to, že nepředvídal, že jeho slova vztahující se jen k němu budou vydávána za výzvu, aby se nikdo poctivý odposlechu nebál. Byl sprostný jako holubice, ne však chytrý jako had. Zahnat měl novináře, když se ho ptal na pocity. Činitel má vykládat o své činnosti, ne o pocitech. Zato prezident republiky měl více informací než já a znepokojení nad Kolářovým postojem k odposlechům do značné míry jen hrál. Když je ministru vnitra Františku Bublanovi tlumočil, věděl už, že druhý den přijde "bomba" - odposlech prezidenta republiky! Klaus počítal s tím, že to šéfa policie, která poškozuje ODS šťouráním do korupční aféry, už zcela odrovná. Odposlech nařídil soudce ne u Klause, ale u podnikatele Ranka Peciče, a to pro jeho styky s lidmi z H-systému," uvádí v Právu Petr Uhl a dodává. "To spíše je na místě se Klause ptát, na čem stojí jeho dlouholeté přátelství s tímto mužem, jak o něm píše tisk."


V době vrcholící kampaně před senátními a krajskými volbami dostala ODS úder z vlastních řad, konstatují Hospodářské noviny. Volební manažerka a vedoucí hlavní stranické kanceláře Libuše Benešová podala minulý týden výpověď a hodlá s prací v aparátu nejsilnější opoziční strany skončit. Benešová je dlouholetou členkou ODS a v minulosti byla předsedkyní Senátu i místopředsedkyní ODS v době, kdy stranu vedl Václav Klaus. Svůj úmysl nechce nijak komentovat a stejně zdrženlivě se k jejímu oznámení staví i vedení ODS. Benešová, připomínají dále Hospodářské noviny, měla finišující kampaň po technické stránce kompletně na starosti. Jenže ve straně začaly sílit hlasy, že kampaň není příliš povedená a může snížit volební úspěch ODS. Právě neshody mezi regionálními lídry a hlavní kanceláří mohly podle některých členů grémia k rezignaci Benešové vést.


František Bublan,  foto: ČTK
Na policejním prezidiu působí ve vysoké funkci na úrovni ředitele bývalý příslušník někdejší komunistické Státní bezpečnosti. Několik policejních důstojníků již požádalo ministra vnitra Františka Bublana o jeho odvolání. Informuje o tom Právo. "Ministr vnitra záležitost předal k šetření na bezpečnostní odbor ministerstva vnitra, který by měl prověřit, zda a nakolik jsou uvedené skutečnosti pravdivé," řekla Právu mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Dodala také, že zatím není jasné, jak dlouho bude šetření trvat. Podle Práva byl současný důstojník z policejního prezidia členem protiteroristického oddělení StB a vyučoval na Vysoké škole Sboru národní bezpečnosti příslušníky rozvědky, kontrarozvědky a vojenské kontrarozvědky. Ve své nynější funkci se podle Práva zmíněný policejní důstojník podílí na zabezpečení ochrany předsedy vlády, parlamentu, Senátu, ministrů vnitra a zahraničí. Zajišťuje také ochranu státních návštěv a akcí, jakými byly například zasedání Mezinárodního měnového fondu nebo summit NATO. Má také bezpečnostní prověrku na stupeň utajení D (důvěrné).


Elektřina i plyn budou v příštím roce opět dražší a domácnosti, které vytápějí rodinné domky zemním plynem, čeká vůbec nejdražší zima, prorokuje Mladá fronta Dnes. Energetický regulační úřad podle ní předal minulý týden zástupcům odborů a vlády svou první představu o tom, kolik by v příštím roce měl stát elektrický proud. V materiálu se počítá s průměrným růstem cen o 4,4 procenta. Pro průměrnou českou domácnost to znamená, že by si příští rok připlatila asi čtyři sta korun. Mnohem více budou muset ale platit lidé, kteří mají akumulační elektrická kamna nebo elektrické přímotopy. Definitivní rozhodnutí, o kolik se elektřina zdraží, vydá úřad v listopadu. Mladá fronta Dnes připomíná, že v případě zemního plynu sice základní cena suroviny od jejího monopolního dovozce Transgasu se měnit nebude, mírně nahoru zřejmě ale půjdou stálé měsíční poplatky za distribuci. To se pak promítne i do rozpočtu domácností s malým odběrem, které na plynu pouze vaří. Stálá platba totiž u nich tvoří podstatnou část účtu - na rozdíl od majitelů rodinných domků, kteří plynem i topí a ohřívají vodu a spotřebují ho mnohem větší množství. Zdražení plynu a elektřiny nebude jedinou nepříjemnou zprávou, pokud jde o ceny energií, dodává list. Nahoru půjde i cena, kterou platí teplárnám lidé za dálkové vytápění. A zvýšení cen plánují i uhelné firmy.


Foto: CzechTourism
Malých hotelů, ubytoven a kempů v České republice letos výrazně ubylo, píšou Lidové noviny. Zaniklo jich přes 800, což je zhruba desetina z celkového počtu. Nocleh se tak bude hůře hledat lidem, kteří vyhledávají levnější ubytování. Tuzemské hotely se začaly orientovat spíše na náročnější klientelu. Nejvíce hotýlků a ubytoven v letošním roce zmizelo ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Klesl počet lůžek, a to nejen kvůli úbytku ubytovacích zařízení, ale i kvůli rekonstrukci hotelů a penzionů. Majitelé hotelů a penzionů často předělávají své prostory na vyšší standard, vysvětlil Jaromír Beránek z analytické firmy Mag Consulting. Podle ředitele agentury CzechTourism Davida Gladiše se domácí hotely začínají přizpůsobovat rostoucím požadavkům turistů. Ubytovacích zařízení letos sice výrazně ubylo, nicméně se o 15 procent zvýšil počet čtyřhvězdičkových hotelů. Se zvýšením kvality ubytování však ruku v ruce jde i růst cen. Ubytovací služby v ČR ale patří podle Gladiše k nejlevnějším v Evropě. Průměrnou cenu za nocleh sráží ubytování v kempech a ubytovnách, kde se za jednu noc platí 95 korun. Naopak průměr zvyšují pětihvězdičkové hotely z mezinárodních řetězců s cenou mezi 3000 až 5000 korun za noc, uvádějí Lidové noviny.


Firma Škodaexport zvítězila v mezinárodním výběrovém řízení na dodávku elektrárny do Indie za půl miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 12,5 miliardy korun. O kontraktu ještě musí rozhodnout indická vláda, píšou Hospodářské noviny. Pokud vláda v Indii kontrakt schválí, půjde o největší zakázku pro české firmy v posledních deseti letech. "Zakázka by například měla téměř dvojnásobný objem ve srovnání s dostavbou bloků v čínské elektrárně Šen-tchou," řekl listu Zdeněk Šíma ze Škodaexportu. Zakázka se týká stavby tepelné elektrárny o výkonu třikrát 210 megawattů v indickém státě Džharkhand. O vítězství českého podniku v Indii rozhodly především nabídnuté technické parametry, jako je účinnost elektrárny a podobně. Výběrového řízení se zúčastnily také indická společnost BHEL a čínská China National Technical Export Corp. Škodaexport počítá pro případnou zakázku s dodávkami od dalších českých či slovenských podniků. Škoda Energo ze Škody Holding by měla dodat strojovnu, slovenská SMS Tlmače kotelnu, píší Hospodářské noviny.


Nelegální obchody, které vedl před válkou v Iráku režim Saddáma Husajna, sahají podle americké Ústřední zpravodajské služby také do České republiky. Uvádějí to Hospodářské noviny. Ve zprávě zvláštního poradce CIA Charlese Duelfera jsou jmenovány dvě české firmy, které se na nezákonných obchodech se Saddámem podílely. První - Exim Praha - se v 90. letech podílela na pašování iráckých ropných produktů. Druhá - Metropol Limited - nabízela v roce 2001 iráckému režimu zbraňové systémy včetně rušiček naváděcího systému raket s plochou dráhou letu. Hospodářské noviny ale zjistily, že ani jedna z nich neodpovídá žádné firmě, která by pro takové obchody připadala v úvahu. Je ale možné, že názvy firem jen někdo použil pro krytí transakcí se Saddámovým režimem, který byl na černé listině OSN i USA. CIA se totiž opírá o dokumenty získané v Iráku, ale zřejmě se nepokoušela tvrzení z těchto písemností ověřit.