Přehled tisku

La bandera checa cumplió 85 años de existencia

Středeční deníky připomínají 28. říjen, Den vzniku samostatného československého státu. Mladá fronta Dnes v této souvislosti píše, že jako každý 28. říjen budí pravděpodobný seznam těch, kdo dostanou od státu medaili, emoce a pře. "Václav Havel nedal medaili svému příteli, hrdinovi odporu proti normalizaci a Husákovu vězni Ivanu Martinu Jirousovi. Proč? "

Jiří Kolář  (vpravo) a Ivan Langer  (vlevo) před zahájením diskusního pořadu Otázky Václava Moravce,  foto: ČTK
Všechny deníky se nadále zabývají kauzou policejních odposlechů a hodnotí ji z různých pohledů. Hospodářské noviny kritizují roli policejního prezidenta Koláře v kauze odposlechů. "Snaha chránit policii je logická, Kolář však potvrzuje, že je vrchním velitelem, málo však strážcem občanů před případnou zlovůlí podřízených," uvádí deník. Autor zároveň soudí, že v případě odposlechů by se však také neměli občané dělit do skupin s různou mírou ochrany. "Jestliže policie někoho podezírá, že je spojen s korupční kauzou, nechť má i nadále zákonem přesně vymezenou možnost ho odposlouchávat." Komentátora na druhé straně znepokojují informace, "s kým vším z odposlouchávaných osob se čeští politici kamarádí".

Právo komentuje v souvislosti s kauzou odposlechů především roli ODS v celém kauze. "Jsem ochoten připustit, že někteří činitelé ODS se subjektivně pokládají za strážce svobody. ... Ale připouštím mnohem ochotněji, že tu šlo o něco jiného: o zastrašení policie a celé justice tak, aby příště vyšetřovací orgány raději nekonaly. Aby si rozmyslely činit to, k čemu jsou v demokratické společnosti určeny," píše komentátor Práva.


Středeční deníky také připomínají 28. říjen, Den vzniku samostatného československého státu. Mladá fronta Dnes v této souvislosti píše, že jako každý 28. říjen budí pravděpodobný seznam těch, kdo dostanou od státu medaili, emoce a pře. "Václav Havel nedal medaili svému příteli, hrdinovi odporu proti normalizaci a Husákovu vězni Ivanu Martinu Jirousovi. Proč? Protože kromě toho, že se Jirous dokázal postavit celou osobností proti zlu, je též rváč, opilec a výtržník, jak už básníci bývají. Nepozastavujme se tedy nad tím, že Václav Klaus nevyznamená bratry Mašíny. Zatímco Václav Havel by riskoval pouze nemravný happening na Hradě, ocenění bratrů by rozdělilo národ. Pro jedny jsou bojovníky za svobodu, pro druhé bezcitnými vrahy," uvádí Mladá fronta Dnes. Autor si zároveň klade otázku: "Ale co například Roman Šebrle? Je olympijský vítěz a světový rekordman. Ve svém oboru patří k nejlepším profesionálům. A co nám řekne jeho vyznamenání? Pan Šebrle vyhrál olympiádu, má světový rekord a ve svém oboru patří k nejlepším profesionálům. Tečka. Člověk si vzpomene na Nedvěda, Eliáše, Jágra a spoustu dalších. Sportovec dostává za výkon spoustu peněz a sportovní medaili. Proč ještě státní? Neměl by prezident (kterýkoli) spíše vyznamenávat lidi, kteří jsou všedními hrdiny mimo hledáček kamer?", soudí autor komentáře v Mladé frontě Dnes.

Komentátor Práva se zamýšlí nad tím, že třikrát do roka si českou státnost připomínáme svátečními dny. Takové množství podle něj naznačuje, že si tou státností nejsme zcela jisti. "Smysl prvních dvou svátků je přinejmenším sporný. Neboť prvního ledna si připomínáme obnovu samostatného českého státu, ve skutečnosti však českou neschopnost udržet společný stát se Slováky, dvacátého osmého září zase polomýtickou postavu Václavovu. A tak za nesporný svátek státnosti lze považovat jen ten třetí, dvacátý osmý říjen, den vzniku samostatné ČSR v roce 1918. Přitom chybělo málo, aby jej pravicová sněmovní většina v době první Klausovy vlády degradovala na pouhý památný den. To o něčem vypovídá," soudí komentátor Práva. Dále pak uvádí, že dvacátý osmý říjen chápe jako jediný a skutečný svátek česko(slovenské) státnosti, protože byl triumfem občanské statečnosti a angažovanosti. "Vedle něj totiž vzývání mýtického Václava či dokonce oslava vlastního státotvorného selhání vypadají jako nepochopitelná kurióza."


Lidové noviny komentují rozhodnutí Národního referenčního centra poodhrnout clonu tajemství a učinit první pokus při hodnocení kvality různých nemocnic. Podle deníku má veřejnost vědět, s jakým úspěchem se léčí v jednotlivých krajích rakovina dýchacích cest, a jak to dopadá s následky náhlých mozkových příhod. Centrum, které založily zdravotní pojišťovny a sdružení soukromých nemocnic, má vytvářet normy pro platby za diagnózy, ale také informovat "o kvalitě péče". Rozdíly jsou - jak ukazují nyní zveřejněné statistiky, značné: jestliže na Pardubicku je úmrtnost rakoviny dýchacích cest 22,5 %, na Vysočině 12 %, to je skoro polovina. "Mají tam lepší nemocnice a lepší lékaře? Žijí tam lidé zdravěji? Nebo si příbuzní odvážejí svoje nevyléčitelně nemocné domů?",táží se Lidové noviny. "Navíc statistika vznikla v době, kdy jsou nemocnice kryté tajemstvím. Co by se začalo s nemocnými dít, pokud by nemocnice údaje zveřejňovat musely? Podle komentátora listu mají ovšem zveřejněná čísla mají akademický význam. Ideální stav by nastal, kdyby si lidé mohli na internetu najít detailní informace, jak si která nemocnice stojí. "K tomuto stavu bychom se měli dostat a národní centrum by mohlo být onou institucí, která by patřičné informace veřejnosti předkládala," uzavírají Lidové noviny.


Ve vile, kterou obývá prezident Václav Klaus, byli možná v době studené války umístěni Američané zajatí za války v Koreji a ve Vietnamu. Před americkým Senátem o tom vypověděl český generál Jan Šejna, který do USA emigroval v roce 1968. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Generál podle listu v roce 1992 před americkým Senátem vypověděl, že se Češi podíleli na transportu a mučení amerických zajatců z Koreje a Vietnamu. "Šejna uvádí, že v dodávce byli čtyři nebo pět občanů z Jižního Vietnamu, které ubytovali ve vile blízko Hradu, a šest nebo sedm Američanů, kteří byli ubytováni ve vile rozvědky ve Slunné ulici," cituje deník zprávu o výpovědi generála Šejny. V té době prezidentskou vilu využívala armáda, které objekt stále formálně patří. "Pan prezident o tom neslyšel. Ale na historii vily se je třeba ptát na ministerstvu obrany, jež dalo panu prezidentovi objekt k dispozici. Ale že by k tomu přidali nějakou svodku toho, co všechno se tam stalo, to opravdu ne," řekl Mladé frontě Dnes prezidentův mluvčí Petr Hájek. Ministerstvo obrany zatím podle deníku ve zkoumání historie prezidentské vily nic nepodniká. Na přání Hradu by se ale celé věci začalo věnovat.


O tři protitankové granáty RPG-75, které vylovili hasiči u Palackého mostu v Praze 5, se zajímá Bezpečnostní informační služba. Prověřuje především možnou souvislost s teroristickou hrozbou, píše Právo. "Tyto střely nalezené ve Vltavě nás kvůli možné souvislosti s terorismem velmi zajímají. S policií jsme v této souvislosti v kontaktu," řekl Právu mluvčí BIS Jan Šubert. První konzultace kvůli zbraním se podle něj již uskutečnily, další informace si BIS s kriminalisty vymění v příštích týdnech. Konkrétní poznatky však zatím podle Šuberta nejsou k dispozici. "Čekáme na výsledky expertízy, která by měla ukázat, jak jsou zbraně staré nebo jak dlouho na dně ležely," uvedl Šubert. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek Právuřekl, že by příští týden mělo být jasné, jestli zbraň pochází z výzbroje české armády. "U prvních dvou střel už je ověřeno podle výrobních čísel, že nepocházejí z výzbroje naší armády," dodal Čírtek. Právo dodává, že policie se nyní chystá oblast, kde byly zbraně nalezeny, důkladně prozkoumat. Podle deníku byl stejný typ protitankové střely objeven již v říjnu 2001 poblíž ruzyňského letiště.


Snaha poslanců zavřít hypermarkety o svátcích a v noci se stala tématem komentáře Mladé fronty Dnes. Autorka považuje návrh zákona za přehnaný a zároveň vyjadřuje své obavy o dopad na zaměstnanost a zákazníky. "Nakupování v atypickém čase je u nás čím dál oblíbenější (nebo nutnější), pročež se, zdravý rozum stranou, zakáže," píše komentátorka deníku. Po případném schválení zákona, který chystá trojlístek ČSSD, komunisté a odbory, nebude podle listu lépe ani zákazníkům, ani podnikatelům, ani zaměstnancům obchodů. "Zákonodárci se mají starat o takové zákony, které by dovolily podnikatelům vytvářet víc pracovních míst, nikoli míň - aby se zvýšila poptávka po pracovní síle, i té méně kvalifikované nebo brigádnické," soudí deník.


Krajští úředníci nejvíce stojí obyvatele Libereckého kraje. Každý z nich na ně ročně přispěje částkou 260 korun. Nejlevnější servis naopak poskytuje Jihomoravský kraj, kde lidé za služby úředníků ročně zaplatí 146 korun. Vyplývá to z průzkumu Hospodářských novin. Výpočet listu vychází z počtu zaměstnanců krajského úřadu a jejich platů, ročních nákladů na provoz krajského sídla, ročních platů hejtmanů a náměstků a radních, kteří byli pro svou funkci uvolněni ze zaměstnání a jsou placeni podle vládního nařízení. Za Libereckým krajem se co do výše nákladů na jednoho úředníka umístil těsně kraj Karlovarský, Pardubický a Olomoucký. Nejlevnější jsou pak podle Hospodářských novin kromě zmíněného Jihomoravského kraje za asi 160 korun ročně úředníci v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.


Ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi (US-DEU) hrozí anonym smrtí. Výhružný dopis, který souvisí s nejmenovanou soudní kauzou, již ministr předal policii, píše Mladá fronta Dnes. "Případ jsme předali policii. Ministr zatím o zvláštní policejní ochranu nepožádal, ale pokud se budou výhrůžky stupňovat, tuto možnost zváží," řekl listu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Mluvčí dále dodal, že hrozba nesouvisí s žádným ministrovým rozhodnutím, ale se soudním případem. Možnost, že by měl výhružný dopis spojitost s případem Jiřího Kajínka, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu, ale Dimun popřel.


Všech 20 romských studentů rekvalifikačního kurzu Pracovník sociální péče uspělo. V úterý úspěšně složili závěrečné zkoušky, a jsou tak zřejmě prvními Romy vyškolenými pro práci v pečovatelských a zdravotnických službách. Informují o tom Lidové noviny. Romové podle listu chodili střídavě do školy a na praxi. Tu vykonávali v kladenském geriatrickém centru. Úterní zkoušku skládali z předmětů, jako je zdravověda, obslužná péče, epidemiologie a hygiena, stravování a duševní hygiena. "Praktické věci všichni zvládali výborně. Horší to už bylo s teorií. Většina z nich nedokázala odpovědi jasně formulovat," řekl Lidovým novinám koordinátor kurzu Miroslav Roček z občanského sdružení AISIS. O studium původně měla zájem stovka Romů. Do závěrečných kurzů však nakonec prošlo 17 žen a tři muži. Podmínkou přijetí byla mimo jiné evidence žadatelů v registru nezaměstnaných, dokončené základní vzdělání a trestní bezúhonnost.


Deníky Bohemia upozorňují na rozpor v případu desítek tun toxického odpadu ze skladu v Mratíně u Brandýsa nad Labem. Zatímco krajský úřad podle listu uvádí, že nebezpečné chemikálie byly zlikvidovány, ve skutečnosti se ztratily. Zmizely už loni, beze stop a ekologičtí aktivisté ze sdružení Arnika se obávají, že 40 tun nebezpečného odpadu skončilo na ilegálním a velmi pravděpodobně i nedostatečně zajištěném skladišti. Podle zjištění deníku má nyní spis na stole státní zástupce, který musí rozhodnout, zda podá obžalobu pro nedovolené nakládání s nebezpečným odpadem.


Palackého náměstí
Praha se brzy dočká jakési obdoby londýnského Hyde Parku. Deníky Bohemia zjistily, že místem, kde každý může svobodně a především veřejně projevit svůj názor na cokoliv, se od 17. listopadu stane Palackého náměstí v druhém pražském obvodě. Jediným omezením bude čas - projevit se tam smějí lidé pouze mezi 10 až 22 hodinou. Magistrát jedná se strážníky a policií o zvýšeném dohledu nad touto lokalitou. Palackého náměstí zvolila Praha hlavně proto, že je v centru, dobře dostupné a není dopravně zatížené.