Přehled tisku

soud3.jpg

Je spravedlivé, aby soudce platil za škodu, kterou způsobí svou mimořádně pomalou prací? Ministr spravedlnosti Pavel Němec je přesvědčen, že ano. Mladá fronta Dnes píše, že už zadal přípravu příslušných předpisů, aby příští rok na jaře mohl tuto změnu navrhnout. Soudcům se to ale zásadně nelíbí. Česko platí statisíce korun například jen na odškodnění za průtahy, které nařizuje vyplatit české vládě Evropský soud pro lidská ve Štrasburku.

Je spravedlivé, aby soudce platil za škodu, kterou způsobí svou mimořádně pomalou prací? Ministr spravedlnosti Pavel Němec je přesvědčen, že ano. Mladá fronta Dnes píše, že už zadal přípravu příslušných předpisů, aby příští rok na jaře mohl tuto změnu navrhnout. Soudcům se to ale zásadně nelíbí. Česko platí statisíce korun například jen na odškodnění za průtahy, které nařizuje vyplatit české vládě Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Jen od začátku listopadu evropský soud už dvakrát rozhodl, že čeští soudci byli příliš pomalí. Josef Havelka z Jablonce nad Nisou, který se soudí od roku 1995, má dostat 270 tisíc korun. Ve druhém případě jde o 300 tisíc korun ze státní pokladny. Pokud by Němcův návrh prošel, mohl by stát tyto peníze vymáhat zpátky od soudců.


Armáda odmítla přijmout ženu, která před lety prodělala změnu pohlaví. Osmatřicetiletá Jaroslava Brokešová přitom splnila všechny podmínky a uspěla ve všech testech. Posudková komise ji odmítla přijmout, protože je transsexuál, píše Večerník Praha. "Ano, byla to tahle diagnóza, tedy transsexualismus, proto jsme ji nevzali," potvrdil listu armádní lékař z posudkové komise Vladimír Koreň. Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) se k případu nechtěl vyjadřovat. Zájemkyně o kariéru v armádě to považuje za diskriminaci. Bez problémů absolvovala fyzické i psychické testy a vojenská správa od počátku věděla, že byla mužem.


Bývalý vrchní ředitel ministerstva průmyslu a obchodu Ivan Rulf získá odškodnění za to, že o něm policie šířila nepravdivé informace. Rozhodl o tom pražský vrchní soud. Rulfa policie před časem v médiích označila za trestaného zločince a uvedla, že jako ministerský úředník způsobil státu škodu 750 milionů korun, píšou Lidové noviny. Městský soud v Praze již letos v dubnu uznal, že nepravdivé výroky policie Rulfa poškodily, ale odmítl mu vyplatit požadovaný milion korun. Rulf se odvolal a vrchní soud nyní rozhodl, že městský soud mu peněžní odškodnění přiznat musí. Bývalý vysoký státní úředník tvrdí, že trestní stíhání mu zničilo kariéru, protože byl kvůli stíhání sesazen z funkce. Rozpadla se mu rovněž rodina. Všech obžalob ho soud zprostil.


České firmy dávají na charitativní účely jen malou část peněz oproti výdajům na sponzoring. Jak informují Hospodářské noviny, příspěvky největších dárců na charitu se v Česku pohybují v desítkách miliónů korun. Sponzorské příspěvky firem na sport, kulturu a jiné akce pak o řád výše. Podle odhadů dají sponzoři ročně do fotbalu téměř půl miliardy korun, do hokeje pak asi dvojnásobek. Přitom v cizině darují firmy na charitu asi jedno procento ze svých hrubých příjmů. V Česku jsou to jen čtyři desetiny procenta. A jaký je vlastně rozdíl mezi sponzorským příspěvkem a charitou? Za charitu dárce nemůže čekat žádnou protislužbu. Hospodářské noviny doplňují, že jedním z důvodů, proč firmy v Česku na charitu zatím přispívají méně, je i nepříznivé právní prostředí.


Česká republika má v poměru k počtu obyvatel více policistů, než většina evropských států. Jak píše Právo, z údajů OSN za rok 2002 vyplývá, že ze zemí OECD jsme v tomto ohledu třetí za Itálií a Portugalskem. Podle tiskové mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové je v současné době v Česku zhruba 47 tisíc policistů. Jak uvedl pro Právo zástupce ředitele Českého helsinského výboru Pavel Bílek, toto číslo je vysoké a vypovídá o špatné organizační struktuře policie. Podle něj je alarmující především vysoký počet policejních úředníků, kteří nejsou v přímém výkonu služby - příliš lidí v kancelářích, málo na ulicích. Tento nepříznivý trend by mohl významně zvrátit zákon o služebním poměru, který by měl platit od ledna příštího roku. Že jsou počty policistů ve většině evropských zemích skutečně nižší potvrdil Právu ministr vnitra František Bublan. Do budoucna proto již nechce jejich počty zvyšovat. Připomněl ale zároveň, že v Česku jsou do počtu policistů často zahrnuti i úředníci či analytici, kteří v jiných zemích policejní iniformu nenosí a ve statistice počtu policistů tak nefigurují. Cestou, kterou je podle Bublana třeba jít, je zvyšování kvality policistů a také používání kvalitnější techniky.


Většina Čechů je shovívavá k potratům i eutanazii. Jak uvedla Mladá fronta Dnes, otázky týkající se začátku a konce života rozdělují nejen společnost, ale i zákony. Zatímco potraty byly a zůstávají legální, eutanazie čili smrt ze soucitu je trestná. Začalo se ale o ní otevřeněji mluvit. Noviny si nechaly zpracovat průzkum, který ukázal, že jen čtvrtina lidí by chtěla potraty zákonem omezit. Pro eutanazii, tedy dobrovolné ukončení života těžce nemocného člověka, se vyslovilo 69 procent respondentů. Jejich názor ale nejspíš zůstane nevyslyšen. Nejčastěji podporují eutanazii mladí lidé mezi 20 a 29 lety. S věkem odhodlání dobrovolně zemřít klesá, ale kolem šedesátky už zase mírně roste. Nejvíc stoupenců má eutanazie ve velkých, anonymních městech. I to má svou logiku: lidé se bojí hlavně toho, že budou se svou nemocí sami. A v mládí si to už vůbec neumějí a nechtějí připustit.


Světová zdravotnická organizace se obává pandemie, tedy celosvětové chřipkové opidemie, píše deník Právo. Varovala před rozšířením ptačí chřipky. Kdyby se totiž ptačí virus, který až dosud řádí v jihovýchodní Asii, spojil s lidským, vznikla by celosvětová pandemie s nedozírnými následky. Hlavní hygienik ČR Michael Vít Právu potvrdil, že jakmile vláda schválí pandemický plán, ministerstvo uzavře s výrobci antivirotik smlouvu tak, aby Česko mělo dostatek těchto léků pro všechny rizikové skupiny a byl zajištěn chod státu. Běžně ročně onemocní chřipkou a nemocemi horních cest dýchacích zhruba jeden až dva miliony obyvatel, v případě pandemie by to ale mohlo být tři až pět milionů, tedy polovina národa. Světová zdravotnická organizace upozornila, že tři sta milionů vakcín, které jsou nyní k dispozici, je málo.


Úřady se chystají oznámkovat tuzemské restaurace podle kvality nabízených služeb. Ministerstvo pro místní rozvoj chce v budoucnu vybraným podnikům udělit oficiální certifikát. S odvoláním na mluvčího Františka Tlapáka o tom informují Lidové noviny. Restaurace se prý zatím hodnocení nebrání, ale nelíbí se jim, že by certifikáty udělovalo ministerstvo. Shoda naopak panuje v tom, že akce by měla být dobrovolná. Podle Tlapáka může být inspirací i francouzský průvodce restauracemi firmy Michelin. Tato firma vydává katalog, kde jsou jednotlivá zařízení přesně rozdělena. Hodnotí se například kvalita jídla, rychlost obsluhy, čistota prostředí nebo nápaditost uspořádání jídla na talíři.


Radnice ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších nechce další lůžka pro turisty. Špindlerovští radní vydali nařízení, které zakazuje stavbu všech objektů, jež by zvedly lůžkovou kapacitu tohoto největšího krkonošského střediska. Podnikatelé, kteří se chystali ve Špindlerově Mlýně stavět nové bytové domy nebo penziony, tak musí zatím na své záměry zapomenout. Uvedla to Mladá fronta Dnes. Ve Špindlerově Mlýně je nyní asi 10.000 rekreačních lůžek. Podle starosty Oldřicha Šimka se v průběhu roku využívají pouze ze 30 procent. "Všechny pokoje jsou obsazeny jen o Vánocích a v několika nejžádanějších termínech. Nemá smysl rozšiřovat počet lůžek jen proto, aby k nám na Vánoce a na Silvestra přijíždělo ještě víc lidí, když už dnes je jich o svátcích na sjezdovkách tolik, že si ani pořádně nezalyžují," uvedl Šimek. Horské středisko se novým nařízením brání především proti výstavbě bytových domů, které potom majitelé po jednotlivých bytech rozprodávají k rekreaci. Důvodem k přijetí uzávěry byl podle starosty i nevyhovující stav městské čističky odpadních vod, jejíž kapacita je podle norem Evropské unie o deset procent překročena.