Přehled tisku

Srí Lanka (Foto: ČTK)

Čtvrteční noviny se v komentářích opět zabývají hlavně zemětřesením v Asii a jeho tragickými následky. Komentátoři uvažují například o roli OSN při organizaci humanitární pomoci postiženým oblastem. Nynější akceschopnost OSN bude mít vliv na její budoucí postavení a prestiž, shodují se Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny.

Srí Lanka  (Foto: ČTK)
Čtvrteční noviny se v komentářích opět zabývají hlavně zemětřesením v Asii a jeho tragickými následky. Komentátoři uvažují například o roli OSN při organizaci humanitární pomoci postiženým oblastem. Nynější akceschopnost OSN bude mít vliv na její budoucí postavení a prestiž, shodují se Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny.

Pomoc postiženým oblastem v Asii má řídit OSN, píše se v úvodu komentáře Mladé fronty Dnes. Nyní spolu vlády, firmy a jednotlivci "závodí" a do oblasti nekoordinovaně posílají vlastní pomoc. Pomoc však musí být řízená a dlouhodobá. "Nesmí trvat pouze do doby, dokud bohatší země (včetně Česka) nedostanou domů své turisty," varuje list. OSN má šanci ukázat, že je kritizována za zkostnatělost a zbytečnost neprávem, uzavírá autor komentáře.

"OSN se připravuje na největší operaci na pomoc oblastem postiženým přírodní katastrofou ve své historii," píšou Hospodářské noviny. Zvládnutí této humanitární akce může hrát roli "v diskusích o politické váze této mezinárodní organizace", míní komentátorka.


OSN se letos nevyhnuly skandály a v souvislosti se zásahem USA v Iráku se vedly debaty o tom, zda tato organizace může být jedinou možnou platformou pro řešení mezinárodních konfliktů. Diskuse o budoucnosti OSN v roce 2005 jistě ovlivní to, jak organizace zvládne pomoc zničené jihovýchodní Asii, uvažují Hospodářské noviny.

Právo se zamýšlí nad tím, jak média informují o různých katastrofách a neštěstích. Některé katastrofy média zaměstnávají několik dní, o jiných událostech se "cudně mlčí", uvažuje komentátor a připomíná vraždění ve Rwandě před deseti lety. "Odhaduji, že v čase oněch hekatomb připadlo v novinách jedno slovo o Rwandě na tisíc dnešních slov o zemětřesení a jeho obětech," píše list. Etnické násilí ve Rwandě bylo mimo centra turismu, nebylo dílem přírody a neumírali při něm Evropané, Američané a Australané, snaží se najít příčiny nezájmu médií Právo.


Lidové noviny otiskují dopis Václava Havla České televizi, která připomněla, že 29. prosince uplynulo patnáct let od Havlova prvního zvolení prezidentem. Havel si posteskl, že jedinou konkrétní informací, kterou k tomu Česká televize vysílala, bylo sdělení, že byl zvolen jednomyslně stejně formálním způsobem, jako byli voleni komunističtí prezidenti. Havel uzavírá: "Víš, co mne v té chvíli napadlo, milá televize? Napadlo mě, už aby tě pan poslanec Langer zprivatizoval. K mé představě o veřejnoprávnosti máš totiž věru hodně daleko." Podepsán Václav Havel, "bývalý formální prezident bývalé Československé socialistické republiky".


Česká televize začala zdarma vysílat spot nevládní ekologické organizace Greenpeace. Snímek vyzývá diváky k používání ekologických čistících prostředků, elektřiny z obnovitelných zdrojů, výrobků neobsahujících PVC či k nákupu geneticky neupravených potravin, píšou čtvrteční Hospodářské noviny. "Nestálo nás to ani korunu," řekl listu ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter. Spot totiž britské pobočce Greenpeace zdarma natočila jedna místní agentura. Česká větev ekologického hnutí, která z Británie snímek převzala, nejprve spot nabízela do kin. Neuspěla. Vstříc ekologům vyšla až Česká televize. "Má své místo ve veřejnoprávním vysílání," vysvětlil mluvčí České televize Martin Krafl. Zatím snímek televize odvysílala třikrát, dvakrát na programu ČT2 a jednou v hlavním vysílacím čase na ČT1. O reklamní čas však televize nepřišla, krátký film se do vysílání zařadí v okamžiku, kdy mezi pořady vznikne volné "okénko", upřesnil list. Greenpeace chce prostřednictvím klipu ukázat, že každý může životnímu prostředí pomoci svým každodenním chováním, například při nakupování, píšou Hospodářské noviny. Hraný spot má název Invaze vetřelců a mimozemšťané v něm rozhodují o osudu jednotlivých planet. O Zemi prohlašují, že je od lidí "úplně rozšmelcovaná". Nakonec rozhodnou, že patří do odpadkového koše. Ve snímku se objevuje i americký prezident George Bush, kterého ekologické organizace delší dobu kritizují. Klip Greenpeace není prvním snímkem ekologického hnutí, který se dostal na obrazovku. ČT před dvěma lety vysílala snímek ekologické organizace Zelený kruh, připomněl list.


Jaký bude rok 2005 pro české zaměstnance? Ptá se Mladá fronta Dnes a zároveň odpovídá: Platy ve většině firem porostou rychleji než ceny a sníží se počet nezaměstnaných. Takové jsou alespoň předpovědi ekonomů. Průměrný výdělek by se měl zvednout o šest procent, tedy zhruba o tisíc korun. Přehoupne se tak přes 19 tisíc. Ceny v obchodech oproti tomu vzrostou jen o dvě a půl procenta. Zdražování nebude tak velké jako letos, kdy šly nahoru ceny za zboží i služby.


Díky lepší kondici českého hospodářství by se měl snížit počet lidí bez práce. Nezaměstnanost klesne na 9,9 procenta a nezaměstnaných bude méně než půl miliónu. I přes pěkné vyhlídky, ale číhá v příštím roce několik rizik. Stále je vysoká cena ropy a pokud zůstane na této úrovni delší dobu, prodraží se život motoristům i firmám. Velkou neznámou zůstává podle Mladé fronty Dnes také kurz koruny.


Právo připomíná, že 1. ledna uplyne 15 let od diskutované amnestie, kterou udělil nově zvolený prezident Václav Havel. Amnestie se tehdy týkala zhruba poloviny z 31 tisíc vězňů a dalších tisíců lidí, kteří byli v té době stíháni nebo souzeni. Kritici amnestie poukazovali na skutečnost, že mnozí propuštění tehdy neměli kam jít, zaplnili nádražní budovy a způsobili velký nárůst kriminality. Tyto argumenty Václav Havel odmítá s tím, že propuštěni byli hlavně lidé, kteří by se během jednoho roku na svobodu stejně dostali.


Foto: ČTK
Čeští zákazníci si začali dělat zásoby na oslavu posledního dne letošního roku a z obchodů mizí jedna láhev alkoholu za druhou. Prodeje alkoholických nápojů před Silvestrem strmě stoupají, i když ten hlavní nápor podle obchodníků ještě přijde. Píšou to čtvrteční Lidové noviny. "Lidé zatím ještě nic nevykoupili, ale nárůst prodeje alkoholických nápojů je zhruba trojnásobný," uvedla mluvčí řetězce Carrefour Jana Havlíčková. Podle mluvčí Tesca Jany Matouškové je prodej lihovin v tomto období čtyřikrát až pětkrát vyšší než ve zbytku roku. Nejvíc se prodávají sekty a šumivá vína. "Očekáváme, že naši zákazníci vystřelí jen během svátků víc než milion špuntů z láhví sektů naší produkce," uvedla Hana Verlová z firmy Soare Sekt. Konkurenční Bohemia Sekt chce před Silvestrem prodat 3,5 milion láhví sektu. Obchodníci i výrobci se shodují, že z hlediska prodeje alkoholických nápojů je prosinec zřejmě nejlepším obdobím roku. Například Soare Sekt utrží v prosinci až pětinu celoročních tržeb, uvedly Lidové noviny.


Připravovaný pokus s avií, který znalci chystají na počátek příštího roku, má přinést další poznatky do vyšetřování dopravní nehody hokejového trenéra Ivana Hlinky. Hlinka zahynul v létě u Karlových Varů poté, co do jeho auta narazila nákladní avie. Experti budou zkoumat, jaká byla viditelnost z avie v okamžiku nehody, píše čtvrteční Mladá fronta Dnes v regionální příloze. Pokus připravuje ve spolupráci s karlovarskými kriminalisty soudní znalec Bohumil Málek z Mariánských Lázní. Co přesně bude tým odborníků zjišťovat, to znalec nemohl upřesnit, aby se vyhnul problémům s profesní komorou. Sdělil jen, že šofér za volantem avie by měl mít stejný výhled jako František Veleta, který řídil nákladní vůz v době nehody. Policie zřejmě neuzavře případ nehody v náhradním termínu stanoveném do 10. ledna. Tento datum dostala od karlovarského státního zastupitelství počátkem prosince. Původně měla policie případ ukončit do 16. listopadu.


Neplatiči nájemného na Sokolovsku dluží za městské byty desítky milionů korun. Radnice zatím nenašly účinný prostředek, jak se dluhům bránit. Nepomáhají ani vstřícné kroky, jako je odpuštění penalizace, píše ve čtvrtečním regionálním vydání deník Právo. Sokolovské radnici chybí nyní v rozpočtu za nájemné přibližně 11 milionů korun. "Plus penále, které se vypočítává až v době uhrazení dluhu," řekl Petr Fischer ze sokolovského odboru správy majetku. Města občas vyhlásí takzvanou amnestii, kdy dlužníkovi v případě uhrazení základního nedoplatku odpustí část penále za pohledávky na nájemném. Podle sokolovského starosty Karla Jakobce ale dlužníci ve většině případů nereagují. "Amnestii občas vyhlásíme, ale téměř nikdy nebyla žádná velká odezva," uvedl starosta. Notoričtí neplatiči pak v některých případech končí na ulici. "Velmi výjimečně se to stává. Nájemník dostane soudní výpověď bez dalšího náhradního bydlení," poznamenal Jakobec. Deset milionů korun vymáhá od svých dlužníků i Chodov. Část těchto peněz odepsal jako nedobytné pohledávky. "S některými neplatiči se soudíme a je možné, že budou muset opustit byt bez náhrady," řekl chodovský místostarosta Stanislav Pochman. Odpustit penalizaci chodovská radnice v nejbližší době neplánuje. "Někteří by to jistě uvítali, ale nemáme s tím dobré zkušenosti," doplnil Pochman. Obdobně jsou na tom Kraslice. "Dluhy za užívání bytů přesahují dva miliony korun," řekl listu mluvčí radnice Pavel Reichard. "Vedení města nechystá amnestii na penále. Pochybuje o tom, že tento krok by dluhy snížil. Zkušenosti mluví proti," dodal.