Přehled tisku

Václav Havel, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátoři pondělního českého tisku ve svých příspěvcích hodnotí novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause a vystoupení politiků ve víkendových televizních debatách. Autoři většinou míní, že Klausovo vystoupení bylo shrnující, strohé a neoriginální. Debaty čelních politiků pak demonstrovaly určitou bezradnost české politické scény.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Deníky si všímají, že květnový vstup České republiky do Evropské unie přešel prezident v několika větách "utopených uprostřed projevu". Pokud budou naši potomci hledat v novoročních prezidentských projevech klíčové stopy svých předků, v letošním Klausově ty evropské stěží najdou, píše Mladá fronta Dnes.

Projev pana prezidenta připomínal hlášení účetního poddůstojníka: po dobu mé služby se nic mimořádného nestalo! - míní deník Právo. Pravda, Česká republika loňského roku vstoupila do Evropské unie, ale takovou prkotinu přece nelze považovat za zlomovou událost, parafrázuje Klausovy věty list.

Klaus v projevu podle tisku shrnul věci, které občané znají již z přehledů událostí vydávaných před koncem roku: nezaměstnanost neklesá, růst ekonomiky by mohl být větší, penzijní a zdravotní reforma chybí... a tak dále. Chvályhodným vybočením tak podle Mladé fronty Dnes byla především slova o tradicích, úctě ke stáří, rodině, dětem nebo výzva k pěstování lidského a občanského spolčování.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Nadšení u komentátora Lidových novin nevzbudila ani nedělní televizní vystoupení šéfa ODS Mirka Topolánka a předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Oba podle listu bezvýhradně potvrdili oprávněnost výhrad prezidenta k povrchnosti české politiky. Zatímco Topolánek sváděl zhrubnutí politického slovníku pouze na Miloše Zemana, Zaorálek zase protichůdné výstupy své strany ohledně reformy zdravotnictví bagatelizoval poukazy k minulosti. Slova obou politiků tak naznačila, že i v letošním roce budou mít politici výmluv dostatek. Nedostižným vzorem jim podle Lidových novin může být právě Klaus, který jako politik u moci odmítl privatizovat polostátní banky či deregulovat nájmy a jako prezident tutéž neochotu k reformám kritizuje.


Komentátor Práva také upozorňuje na větu, kterou vyslovil v televizní debatě Stanislav Gross: "Co je dobré pro republiku, musí být dobré i pro ČSSD. Přinese-li to sociální demokracii hlasy, je druhořadé." Nic takového občané od českého politika už dlouho neslyšeli, připomíná Právo. Zároveň však dodává, že od slov k činům je dlouhá cesta a zajímavé bude také se zeptat na názor ostatních členů ČSSD.


Václav Havel,  foto: ČTK
Televizním vystoupením na téma evropské ústavy splnil exprezident Václav Havel přání mnoha svých přátel i nestranných publicistů, aby se vyjádřil k důležitým politickým otázkám, píší Hospodářské noviny k Havlově účasti na nedělní televizní debatě. Když jednoznačně podpořil euroústavu, postavil se v probíhajícím sporu na stranu vlády proti opoziční ODS a dokonce proti svému nástupci Václavu Klausovi. Podle svých spolupracovníků se Havel dosud držel zpátky zcela záměrně. Důvodů k mlčení měl několik. Chtěl si odpočinout a zároveň čekal na důležité téma, které by zaujalo veřejnost. Kdyby se vyjadřoval ke všemu, záhy by lidé ztratili zájem a on sám by vypadal jako důchodce, který trpí tím, že musel odejít ze scény, soudí list. Havel pouze střídmě hodnotil veškerý veřejný život v České republice. Nejvýrazněji hovořil o ekologických tématech a přitom sám upozorňoval: "Jsem stále zelenější člověk." Havel často opakuje, že boj o svobodu a lidská práva se odehrává stejně dnes jako před pádem komunismu. Častěji připomíná svou maximu na mezinárodní scéně. Větším aktivitám v zahraničí brání Havlův zdravotní stav, který ho nutí odmítat pozvání do jiných světadílů, uvádějí Hospodářské noviny.


Letenky u většiny evropských aerolinií od ledna podražily kvůli novému servisnímu poplatku za vystavení letenky. Tento poplatek se pohybuje kolem 800 korun a účtují ho například České aerolinie, Lufthansa, British Airways i další aerolinky, informují Lidové noviny. ČSA si za prodej letenky v kanceláři účtují 800 korun, při prodeji přes internet jenom polovinu. British Airways požadují u letenek do evropských měst 800 korun a u dálkových letů 1000 korun. Prodej letenek online zůstává bez poplatků. Nový manipulační poplatek souvisí se změnou systému provizí a prodeje letenek. Aerolinky od ledna svým prodejců snížily marže za prodej ze zhruba sedmi procent na dvě procenta. Jedním z důvodů je také to, že aerolinky chtějí své zákazníky naučit kupovat letenky přes internet. To je pro ně levnější než klasický prodej přes obchodní místa, uvádějí Lidové noviny.


Hospodářské noviny si všímají, že soutěž o zakázku v rámci projektu Internet do škol byla podle Úřadu pro hospodářskou soutěž v pořádku. Deník připomíná, že před rokem se jednou z největších státních zakázek kabinetu Miloše Zemana začala zabývat policie. Zemanův tým schválil semimiliardový projekt Internet do škol v květnu 2000 a o rok později, s půlročním zpožděním, vypsalo ministerstvo školství vedené Eduardem Zemanem veřejnou soutěž. O zakázku mělo zájem šest různých uskupení, ale pro formální chyby výběrová komise pětici uchazečů vyřadila. Ti se obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ale jejich námitky odmítl. Přitom i vítězný Český telecom měl ve své nabídce drobné nepřesnosti, což potvrdil i Nejvyšší kontrolní úřad. Úřad pro hospodářskou soutěž však nyní konstatoval, že všechno bylo v pořádku, a tak se nikdo spjatý s výběrovým řízením nemusí podle Hospodářských novin bát jakéhokoliv postihu.


Šestnáct stehů na tváři a další zranění si ze silvestrovské oslavy odnesl jeden z populárních zpěváků, finalistů soutěže Česko hledá SuperStar, Tomáš Savka, píše Mladá fronta Dnes a pokračuje: V restauraci Pod kaštanem ve Starém Sedle na Sokolovsku jej zatím neznámí muži nejprve zmlátili a pak prohodili skleněnou výplní dveří. Kromě Savky byli při kolektivní rvačce zraněni další lidé. Savka na nedaleké chatě slavil se skupinou přátel Silvestra. "Jednoduše ho zpacifikovali. Napadli ho a prohodili skleněnou výplní. Sklo ho zranilo na čtyřech místech těla. Tomáš má řezné rány na zádech, na hlavě a další ránu na obličeji. V ohrožení života není," vysvětlil Savkův manažer Jiří Pokorný. Třináctého ledna má Savka vystoupit v muzikálu Miss Saigon, což by neměl podle slov manažera Jiřího Pokorného zmeškat. "Nyní budeme muset řadu akcí zrušit. Musíme jeho program upravit takovým způsobem, aby mohl třináctého ledna vystoupit v muzikálu Miss Saigon. Každý den chodí na převaz a nesmí moc mluvit. Tomáš si asi neuvědomil, že už není pro všechny normální kluk jako dřív. To mě nesmírně mrzí a jeho taky," dodal podle Mladé fronty Dnes Pokorný.