Přehled tisku

Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Stanislav Gross ještě jako ministr vnitra řídil zvláštní policejní tým, který pro něj sbíral informace. Pětičlenná skupina Mlýn operovala v Česku více než dva roky v naprostém utajení a oproti všem zvyklostem podléhala pouze ministru vnitra - dnešnímu premiérovi Stanislavu Grossovi, informují Hospodářské noviny. Policejní tým vznikl podle listu měsíc před volbami v roce 2002, v nichž ČSSD obhajovala předchozí volební vítězství.

Stanislav Gross,  foto: ČTK
Stanislav Gross ještě jako ministr vnitra řídil zvláštní policejní tým, který pro něj sbíral informace. Pětičlenná skupina Mlýn operovala v Česku více než dva roky v naprostém utajení a oproti všem zvyklostem podléhala pouze ministru vnitra - dnešnímu premiérovi Stanislavu Grossovi, informují Hospodářské noviny. Policejní tým vznikl podle listu měsíc před volbami v roce 2002, v nichž ČSSD obhajovala předchozí volební vítězství. Někteří současní i bývalí policejní důstojníci, kteří s týmem přišli do styku, údajně potvrdili, že skupina pracovala v nebývalém utajení a nebývale široký byl i okruh kauz, o něž se její členové zajímali. Tým údajně sbíral informace například o lidech spojených s případem Vladimíra Železného a televize Nova. Dalším předmětem jeho zájmu prý bylo hospodaření státní společnosti České dráhy. Vyšetřovatel Vladimír Machala, který stál v jeho čele, se s Hospodářskými novinami nechtěl o úkolech týmu a výsledcích vyšetřování vůbec bavit. Současný ministr vnitra František Bublan deníku řekl, že se přísně utajeného týmu hned po nástupu do funkce zbavil - Grossovo rozhodnutí považoval za nesystémové, a proto ho zrušil a skupinu dal k dispozici policejnímu prezidiu, aby rozhodlo, co s ní dál.


Komentáře tisku kriticky hodnotí záměr ODS uspořádat jednorázové referendum k evropské ústavě ještě letos. Deník Právo si klade otázku, proč se najednou ODS hlásí k myšlence všelidového hlasování, když se jinak zavedení obecného referenda brání. "Všelidové hlasování je prostě pro občanské demokraty jako lehká děva; hlásí se k ní, jenom když ji nutkavě potřebují," usuzuje autor glosy. Jestli totiž podle něj ODS a komunisté prosadí referendum odloučené od voleb, euroústava se nejspíše neschválí. V opačném případě by ale mohlo hlasování za velké účasti lidí dopadnout pro euroústavu dobře, neboť podle preferencí si ji většina lidí přeje, domnívá se autor úvahy.


Ekonomické komentáře tisku se shodují, že problémy s množstvím nezaměstnaných mají hlubší kořeny a nevyřeší je ani slibný růst ekonomiky. Bez reforem politici nezaměstnanost nesníží, nadepsaly svůj komentář Lidové noviny. Vzhledem k loňskému růstu české ekonomiky, který má být podle odhadů nejvyšší od roku 2000, označují prosincová čísla za dost ubohý výsledek, zvlášť když si koaliční vláda určila boj s nezaměstnaností za svou prioritu. Podle komentátora razantní zlepšení nepřinese bez nutných reforem ani letošní rok, kdy má ekonomika opět předvádět slušné výsledky. Za vysokou nezaměstnaností totiž stojí zejména špatně nastavený sociální systém a tvrdá regulace trhu s bydlením, což je jednoznačně vina vlády. Šedou ekonomiku ale podporují i sami podnikatelé, kteří tak ušetří na pojistném, které odvádějí za zaměstnance.

Také podle Hospodářských novin není statistika zaměstnanosti optimistickým čtením a ani optimistické změny některých čísel nemusí pro mnoho lidí bez práce znamenat naději, že nějakou konečně seženou. Rad, jak na to, už každý slyšel dost. Přestěhuj se, rekvalifikuj se, staň se sebevědomým, uč se jazyky, buď asertivní, ukaž své tvůrčí a vůdčí schopnosti. Jsou to rady užitečné. Zkuste je však rozdávat třeba na vesnici, do níž jezdí autobus dvakrát denně a poslední zaměstnavatel právě zavřel bránu textilní továrničky. Podle komentátora bude trvat ještě dlouho, než těchto občanů, kterým v podstatě není pomoci, výrazněji ubude. Vedle generačních a kvalifikačních překážek se tu projevuje špatná situace na trhu s byty. A strnulá pracovní legislativa, která ve snaze zaměstnance chránit blokuje vznik nových míst.


Příčinou nehody, při které loni 16. srpna na výpadovce z Karlových Varů do Prahy zahynul hokejový trenér Ivan Hlinka, nebyla technická závada vozidel. Ve svém posudku to vyloučil soudní znalec z oboru strojírenství, informují Právo a Mladá fronta Dnes. Další pokusy soudních znalců se uskuteční ve středu. Experti budou zkoumat, na jakou vzdálenost se mohli řidiči v osudové zatáčce vidět. Okolnosti Hlinkovy smrti pomůže objasnit i zdravotní posudek soudních znalců z oboru lékařství. Z tohoto hlediska je dnes jasné, že Hlinka neřídil opilý.


Lidé se loni u stavebních spořitelen zadlužovali více než v předchozím roce. Podle Hospodářských novin poskytly loni spořitelny na bydlení podle předběžných odhadů bezmála 39 miliard korun, což je o téměř dvacet procent více než v roce 2003. Podíl úvěrů na vkladech je však stále velmi nízký, což se nelíbí ministerstvu financí. Stát, který stavební spoření dotuje, chce, aby spořitelny půjčky na bydlení ještě více rozhýbaly. Pokud to nedokážou, ministerstvo financí jim hrozí, že státní dotaci na spoření omezí, nebo dokonce zruší. Spořitelny se proto chystají spustit letos dříve tradiční jarní marketingové kampaně, které mají přesvědčit lidi, aby si brali úvěry na bydlení.


Tradiční přehlídky vín, takzvané košty, jsou podle Mladé fronty Dnes v ohrožení. Kvůli novým kontrolám celníků, kteří spravují spotřební daně a ve sklepích zjišťují, kolik vína skutečně vinaři vyrobí, odmítají drobní pěstitelé vystavovat svá vína na obecních a zahrádkářských koštech. "Mají strach, že když dají na výstavu víno a jejich jméno se objeví v katalogu, celní správa po nich právě podle katalogu vystavovatelů půjde. Nechtějí na sebe proto zbytečně upozorňovat," řekl deníku tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Nové předpisy a zákon o spotřební dani nově ustanovil, že vinař, který ročně vyrobí nad 500 litrů vína, musí podávat daňové přiznání stejně jako velkovýrobce. Drobní vinaři proti tomu protestují a snaží se prosadit zvýšení limitu vyrobeného vína.


Většina českých dětí najde letos koncem ledna na vysvědčení stejný obrázek jako v uplynulých letech - seznam známek. Stane se tak navzdory tomu, že učitelé dostali od Nového roku možnost volby. Jak píší Lidové noviny, podle nového školského zákona si mohou určit, jestli budou žáky hodnotit slovně nebo pomocí klasických známek. Dosud mohli učitelé slovně hodnotit děti jen na prvním stupni. Část učitelů v reakci na změnu tvrdí, že slovní hodnocení upředňostňují, ale jeho používání prý brání rodiče dětí, dodávají Lidové noviny.


Až o čtyřicet procent vzrostly loni tržby některých českých cestovních kanceláří. Ty vydělávají hlavně na tom, že Čechy stále více láká cestování. "Celkový odhad tržeb za tuzemský trh cestovních kanceláří v loňském roce je kolem 22 miliard korun," citují Lidové noviny Jaromíra Beránka, šéfa společnosti Mag Consulting, která se cestovním ruchem zabývá. Nejvíce si polepšily velké cestovní kanceláře. Tento trend má několik důvodů. V Česku ubyly stovky cestovních kanceláří a trh se koncentruje. Například čtyřka největších, tedy Čedok, Fischer, Exim Tours a Firo Tour, má přes 40 procent tuzemského trhu zájezdů do zahraničí. Na zbývajících přibližně 600 kanceláří tak zbývá asi 60 procent trhu. Kromě toto mají Češi vyšší požadavky než před několika lety. Kupují dražší, především letecké zájezdy, tržby cestovních kanceláří zvedá i to, že čeští turisté vyrážejí více do exotických zemí, píšou Lidové noviny.


Za 26 a půl minuty z centra Prahy na letišti? To nemusí být utopie - už třináct let trvající debata o nadzemním metru získává konkrétnější obrysy. Jak konstatuje Mladá fronta Dnes, návrh schválila ministerstva, bude o ní jednat vláda, a pro je i město Kladno, kde by měla trasa rychlodráhy končit. Železnice totiž propojí kladenský region s Prahou ekologičtěji než současná intenzivní automobilová doprava. Praha 6 je ale opatrná. Pokud nebude urbanistická a technická stránka dobře vyřešena, může se zvýšit hlučnost a k horšímu se také může změnit podoba celé městské části.