Přehled tisku

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek (vlevo) a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Středeční tisk se věnuje vážné roztržce ve vládní koalici, jíž vyvrcholila aféra kolem financování bytu premiéra Stanislava Grosse. Na předních stranách se objevuje také informace o rezignaci náměstka ministra vnitra Jiřího Vacka a Lidové noviny a Mladá fronta Dnes přinášejí zprávu o úmrtí herečky Míly Myslíkové.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek  (vlevo) a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal,  foto: ČTK
Komentátor Lidových novin se ptá, co si vlastně šéf KDU-ČSD Miroslav Kalousek od svých výroků proti premiérovi Stanislavu Grossovi slibuje. Možnost výměny pouze předsedy vlády ČSSD ani US-DEU neschválí a ani prezident by zřejmě nesouhlasil se jmenováním stejné vlády pouze s jiným premiérem. Sami členové lidoveckého předsednictva zároveň přiznávají, že si přejí pokračování současné koalice.

Vládní krize je na obzoru a bez předčasných voleb je těžko řešitelná, míní Mladá fronta Dnes. Volby podle listu pomohou všem a nakonec zkrátí i utrpení Stanislava Grosse. "Pro ODS jsou výhodné. Výhodné jsou i pro KDU-ČSL a komunisty. US-DEU zmizí, ČSSD má před sebou jen špatná řešení," shrnuje situaci komentář. Až bude po všem, vyjde podle MfD najevo, že Grossův byt byla pouhá rozbuška, která pád koalice pouze zrychlila. Její rozklad totiž vězí v dlouhodobé nevýkonnosti koalice - za Vladimíra Špidly i Stanislava Grosse, tvrdí komentář.

Hospodářské noviny míní, že s pádem vlády by se české politické kultuře nezměnilo vůbec nic. List souhlasí s Kalouskovým tvrzením, že aféra s majetkovými poměry Stanislava Grosse je problémem všech. Týká se tedy i Miroslava Kalouska a Vlastimila Tlustého, kteří mají podobný problém. Celá kauza podle listu především potvrzuje bezmoc české veřejnosti vůči chování, které politici přijali za vlastní. "ODS znovu žádá předčasné volby. Co však tato strana udělala pro to, aby politici jako Gross, Kalousek a Tlustý byli za neochotu jednoznačně prokázat původ svého majetku samoregulací politické scény vytlačeni z funkcí? Nic. Pomohla například při přijetí přísných zákonů o střetu zájmů? Ne. Jak podpořila boj proti korupci? Nijak. Naopak. Vyhrožovala nejvyšší státní zástupkyni za to, že si dovolila kritizovat korupční prostředí v komunální sféře," připomíná deník.

Miroslav Kalousek podle neoficiálních informací deníku Právo hodlá Stanislava Grosse vyzvat k rezignaci na post premiéra. Hospodářské noviny v této souvislosti připomínají, že i Kalousek si na pořízení svého bydlení v Bechyni půjčil v rodině. Nikdy to však žádným dokladem nedoložil. V Praze bydlí Kalousek v bytě na Veleslavíně, který obývá za výhodných podmínek. Byt koupil Kalouskův švagr a majitel firmy IDOS Lubomír Kašák. Toho chtěla stíhat policie v souvislosti se získáváním zakázek v Příbrami. Před třemi lety ho však zastřelil jeho společník a řízení bylo zataveno, připomínají HN.


Jak informuje Právo, k petici Zrušme komunisty se připojili spisovatelé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová. "Petici jsme podepsali z mnoha důvodů. I proto, že pokud víme, existuje zákon o zločinném komunismu, a fakt, že zároveň existuje strana, která má komunismus v názvu, vytváří rozpor, který si neumíme vysvětlit," zdůraznil Josef Škvorecký ve svém průvodním dopise, který zaslal organizátorům petice z Kanady.


Soukromá firma NKL Žofín žádá od státu příspěvek ve výši zhruba 58 milionů korun na kulturní akce, které chce pořádat v rámci oslav výročí konce druhé světové války v devíti evropských městech. Informují o tom středeční Lidové noviny. Šéf agentury NKL Žofín Jan Nekola listu potvrdil, že se o peníze uchází. Pokrýt by prý měly především obchodní konferenci, která se bude konat zároveň s každým koncertem. Podle LN jde o půldenní seminář. Firma se o státní příspěvek uchází bez vypsání veřejné soutěže. Podle zákona přitom musí být soutěž vypsána pokaždé, když státní dotace převyšuje dva miliony korun. Podle ministerstva obrany, které oslavy konce války zastřešuje, je zadavatelem akce ministerstvo kultury. Vyjádření politiků, proč by se měl z veřejných peněz podporovat komerční projekt soukromé firmy se listu nepodařilo získat.


Fond národního majetku získal za dobu své existence až do konce loňského roku 520,4 miliardy korun z prodeje majetku. Jeho výdaje za stejnou dobu dosáhly 514 miliard korun. V rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny to uvedl šéf fondu Jan Juchelka. Fond převzal k privatizaci majetek v celkové účetní hodnotě 991,359 miliardy korun, dodal. "Pohybujeme se v ohromných číslech, která v konečném důsledku sloužila i k podpoře české ekonomiky. Díky privatizaci se podařilo dát mnoha společnostem novou šanci," míní Juchelka. Tvrdí také, že privatizaci by mohlo částečně nahradit partnerství soukromého a veřejného sektoru, tedy takzvané PPP projekty. Prvním z nich by mohla být modernizace železniční tratě mezi pražským Masarykovým nádražím a stanicí Praha Ruzyně.