Přehled tisku

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
0:00
/
0:00

'Restituční supi' už se slétají. Církvi poradí, co s majetkem, píše Mladá fronta Dnes. Už dnes nabízejí katolické církvi své služby s vyhlídkou, že restituce přinesou biskupům kromě rozsáhlého majetku také velké starosti. A s nimi si diecéze nebudou vědět rady.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
'Restituční supi' už se slétají. Církvi poradí, co s majetkem, píše Mladá fronta Dnes. Už dnes nabízejí katolické církvi své služby s vyhlídkou, že restituce přinesou biskupům kromě rozsáhlého majetku také velké starosti. A s nimi si diecéze nebudou vědět rady. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi prošel úspěšně schvalovacím procesem. Restituce by měly rozhýbat některé části trhu a v příštích letech dát práci stovkám lidí. Další lidé dostanou díky návratu rozsáhlého majetku do rukou biskupů příležitosti si vydělat jako poradci, právníci, bankéři nebo makléři. Těm jako by restituce uprostřed hospodářské recese spadly přímo z nebe. Třeba na českobudějovickém biskupství už si různí poradci podávají dveře.


Foto: ČTK
Skupina Ztohoven zveřejnila čísla poslanců, ministrů i prezidenta. A strhla lavinu nadávek od anonymů. Jak uvádí Lidové noviny, vrcholným politikům teď nezbývá než mazat hromady vulgárních výrazů a výhrůžek smrtí ze svých mobilů. 'Zloději!' zněl jeden z prvních - a relativně mírných - vzkazů poslaných z mobilu instalovaného přímo ve výstavní síni DOX. Obdržel ji bývalý pražský primátor Pavel Bém. Opravdovou smršť nadávek pak ale odpálili lidé ze soukromých telefonů. Největším hromosvodem se stal patrně ministr financí Miroslav Kalousek /TOP 09/. SMS prý mazal po stovkách, cizí čísla nezvedal. Podobných sprostot se dočkal i jeho stranický kolega Petr Gazdík. Mluvčí skupiny Zhohoven Petr Žílka tvrdí, že za akcí jednoznačně stojí. Od anonymních vzkazů však dal ruce pryč. Stejně jako lidé z galerie. Na místo výstavy dorazila i policie a ceduli s čísly vyfotila, aby zvážila další postup. Podle právníků však zveřejnění mobilů není trestný čin. Politici se ale mohou zkusit domáhat odškodnění kvůli narušení osobnostních práv.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Povinnost posílat na vstupní lékařskou prohlídku i brigádníky najaté na jediný den, a to pod hrozbou pokuty až dva miliony korun, zvítězila v letošním ročníku ankety Absurdita roku 2012. Tu vyhlašují Hospodářské noviny. Tento předpis komplikuje život hlavně podnikatelům, kteří potřebují rychle najmout brigádníky na krátkou dobu. Podnikatel navíc musí vstupní prohlídky sám hradit. Za kritizovaným zákonem stojí ministerstvo zdravotnictví. Podle informací pořadatelů ankety už připravuje změnu kritizovaného zákona. Současná úprava by měla platit jen pro ta odvětví, kde je zdravotní způsobilost zaměstnanců podstatná pro výkon práce. Hlasující ankety zaujala i povinnost firem platit koncesionářské poplatky za každé rádio či televizi. Přitom domácnosti platí poplatek pouze jednou, a to i když mají více přístrojů. Vláda si vytyčila za cíl snížit do konce letošního roku administrativní zátěž firem o 25 procent. Povedlo se však snížit zátěž jen o 16 procent.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Všeobecná zdravotní pojišťovna pečlivě připravila tvrdý úder proti dlužníkům zdravotního pojištění, který nemá v její historii obdoby. Jak uvádí Právo, v prosinci spustí nový systém, jenž vymáhání pohledávek v celkové výši přes 12 miliard korun zautomatizuje. Od upomínání přes žalobu až po předání exekutorům. Nejběžnější dluhy jsou v řádu jednotek tisíc korun, avšak evidovány jsou i dluhy nad 100 tisíc. U firem nejsou výjimkou ani miliardoví dlužníci. VZP tvrdí, že před tím, než dluh dostanou na stůl soudní exekutoři, se lze dohodnout na splátkovém kalendáři. Problém je v tom, že firmy i jednotlivce většinou nakonec dostane do kolotoče, z něhož se jim nedaří vyskočit, penále. Za celou dobu činnosti VZP od roku 1993 jí lidé a zaměstnavatelé dluží přes 30 miliard korun.


Foto: Sebastian Schaeffer,  Stock.xchng
Solidarita s rodinou žene seniory do dluhů. Jak píše deník Právo, exekutoři čím dál častěji klepou na dveře u seniorů, na které dolehly dluhy jejich dospělých potomků. Právu to potvrdil ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický. Zároveň se svěřil s obavou, že po Novém roce exekucí hmatatelně přibude v důsledku novely občanského soudního řádu. V posledních dvou letech narostly dotazy dlužníků z kategorie 60 let o třicet procent. Trend platí pro celou republiku a koresponduje to i s jinými ukazateli. Hlavním důvodem je přenos problémů v rámci rodiny, kde se senioři snaží pomoci v rodinách svých dětí, ať už ručením či půjčkami na své jméno. K dalším dluhům se senioři dostávají jako oběti spotřebitelských zájezdů či podomních prodejců, ale solidarita v rodině jednoznačně vede. Dluhy jsou obecně na vzestupu. V roce 2007 řešila síť poraden 55 tisíc dotazů, z nich na téma dluhy bylo 6 tisíc. Loni se kvůli zadlužení přišlo poradit 24 tisíc klientů, z celkového počtu 75 tisíc.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Ministerstvo zdravotnictví nerozšíří seznam nadstandardů od ledna 2013, jak původně plánovalo. Od lékařů má totiž návrhy jen tří zákroků, které by mohlo do seznamu zařadit. Rozšíření se tak zřejmě posune o rok, píšou Hospodářské noviny. "Řekli jsme si, že to odložíme, máme jen tři návrhy a kvůli těm se nevyplatí kohokoli provokovat. Od ledna nic zavádět nebudeme,"řekl deníku ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který chtěl původně seznam nadstandardů rozšířit až o 70 položek. Kromě přístupu lékařů je problémem i to, že zákon, který nadstandardy zavádí, je momentálně u Ústavního soudu. Sporná je podle odborníků i samotná definice nadstandardu. Zákon říká, že je to dražší, ale zároveň stejně terapeuticky účinná metoda léčby. Jenže dražší obvykle znamená účinnější, proto se do tohoto vymezení vejde velmi málo zákroků. První fázi nadstandardů ministerstvo zavedlo letos. Lidé si mohou připlatit na lehčí sádru, lepší oční čočku a některá očkování, celkem na 18 výkonů.


Nejznámější český server, na kterém stahují hudbu, filmy nebo knihy statisíce Čechů, se mění. Jak uvádí Lidové noviny, do několika měsíců by se z webu měl stát projekt, který bude digitální hudbu nabízet legálně a možná za peníze. Populární server Uložto.cz momentálně čelí značnému tlaku z řad hudebníků, filmařů nebo nakladatelů. Ti všichni na web posílají desítky zpráv měsíčně s žádostí o stažení jednotlivých souborů, které jsou na serveru nahrané. Podle nich totiž porušují autorská práva a autoři a distributoři přichází o peníze. Server, který soubory do několika hodin maže, tvrdí, že nic nelegálního nedělá a je pouhým úložištěm dat. Rád by se však se zástupci hudebníků nebo filmařů dohodl na spolupráci. O ní začala jednat například Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která původně hrozila soudem. A dohoda je podle zástupců hudebníků na spadnutí.


Foto: CorelDraw / Archiv ČRo 7 - Padia Praha
Nejslavnější česká hospoda s dechovkou - Na Vlachovce - v pražské čtvrti Libni se znovu rozezní trubkami a pozouny. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, nový provozovatel však chce hosty nalákat nejen na dechovku, ale i na swing a country. Nabízet se tu má i divadelní představení. A Vlachovka chystá v budoucnu i zlatý hřeb programu: zpívat tu bude Josef Zíma, tvář legendárního pořadu Sejdeme se na Vlachovce. Hospoda stojí na špatném místě a od osmdesátých let se do ní neinvestovalo, vysvětlila majitelka, jejíž dědeček restauraci roku 1880 zakoupil. Tradiční historická podoba byla při rekonstrukci zachovaná.