Přehled tisku

0:00
/
0:00

Titulní strany českých deníků obsadila zpráva o zadržení lobbisty Marka Dalíka. Protikorupční policie zadržela Dalíka v souvislosti s údajnými úplatky při nákupu transportérů Pandur pro českou armádu.

Titulní strany českých deníků obsadila zpráva o zadržení lobbisty Marka Dalíka. Protikorupční policie zadržela Dalíka v souvislosti s údajnými úplatky při nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Je obviněn z pokusu o podvod. Tuzemské deníky sem Marku Dalíkovi věnují i v komentářích. Být Dalíkem byl donedávna poměrně výdělečný džob, píší Hospodářské noviny. Všichni zainteresovaní dobře věděli, oč tu jde. Formálně je vliv takových poradců nulový, ale pohybují se v blízkosti politiků. Někde jakoby náhodou promluví jménem svého vysoce postaveného přítele, nemají ale samozřejmě žádnou zodpovědnost. Vztahu Dalíka s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem si list všímá také, použil dokonce slovo "symbióza". Ta byla podle listu téměř absolutní, Dalík prý u Topolánka převzal roli rádce, zpovědníka, realitního agenta i organizátora společných dovolených. "Muži na černou práci ani po Dalíkově obvinění z politiky nezmizí, jen zřejmě zkultivují své metody. Dalík, Janoušek, Topolánek i Bém jsou pryč. Tohle bychom chtěli všechno vědět nejpozději před čtyřmi lety. Ovšem lepší pozdě než nikdy," konstatuje na závěr komentátor Hospodářské noviny.


Nepostavit radar v České republice a zařízení v Polsku bylo selhání, píše deník Právo. Cituje tak bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, který v pondělí vystoupil na mezinárodní konferenci na pražském Žofíně. "Smlouvy s Českem a Polskem o protiraketové obraně byly velmi dobré, zvlášť s ohledem na dnešní vývoj na Blízkém východě," prohlásil republikánský expolitik, který byl ve funkci za vlády George W. Bushe. Na konferenci vystoupila řada dalších světových osobností, například americký exministr financí Lawrence Summers. Ten Česko podle deníku Právo pochválil za rychlé přijetí zásad volného trhu po pádu komunismu a vyslovil se pro větší integraci Evropské unie. Podle bývalého britského premiéra Gordona Browna jsou také v dobré kondici české banky, které prošly už dříve očistou.


Češi čím dál raději tráví dovolenou doma, zjistil deník E15. Tuzemské hotely se letos těší rekordní návštěvnosti domácích turistů. Jen v červenci jich ubytovaly 324 tisíc, což je nejvíce za jediný měsíc v celé porevoluční historii, připomíná deník. Hoteliéři za tím vidí úbytek zahraniční klientely. Speciálně v horských oblastech donutila zaměřit obchod a marketing na domácí klientelu. Úbytek klientů z Německa a Nizozemska je podle šéfa největší tuzemské hotelové sítě Euroagentur Josefa Báry markantní. Češi podle agentury CzechTourism stále více jezdí především do tříhvězdičkových a čtyřhvězdičkových hotelů. Šéf cestovní kanceláře Atis Petr Krč poslední vývoj připisuje i rozmachu slevových portálů, zdůrazňuje deník E15.


Dominik Hašek,  foto: ČTK
Hokejový brankář Dominik Hašek definitivně končí kariéru. Píše to deník Sport. Hašek ohlásil konec kariéry už dvakrát v letech 2002 a 2008. Nyní však tvrdí, že je jeho rozhodnutí definitivní. Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu v poslední době marně jednal o angažmá s několika kluby NHL, připomíná list. V srpnu začal trénovat s extraligovými Pardubicemi. Mezitím jeho agent jednal s kluby v zámoří. Ty ho ale odmítly. Pětinásobný držitel Zlaté hokejky a dvojnásobný vítěz ankety Sportovec roku přiznal, že ho to velmi mrzelo. Hrdina olympijských her v Naganu 1998 zatím neví, co bude po definitivním konci dělat. Deníku Sport řekl, že nechce být trenérem. Pardubický rodák Hašek končí kariéru po 31 letech od ligového debutu v roce 1981. V zámoří působil v dresech Chicaga, Buffala, Detroitu, s nímž vyhrál dvakrát Stanley Cup, a Ottawy. Mezi lety 1994 a 2001 byl šestkrát vyhlášen nejlepším hráčem základní části NHL. Z působení v české reprezentaci má kromě zlata z olympiády v Naganu i bronz z Turína 2006 a stříbro a tři bronzy z mistrovství světa.


Foto: Aaron Murphy / Stock.XCHNG
Uplatnění vysokoškoláků je tématem Lidových novin. Na pracovním trhu podle listu začíná být těsno a počet absolventů škol přestává odpovídat počtu kvalifikovaných míst. Deník k tématu oslovil Jana Kouckého z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj není jedinou příčinou ekonomická krize, ale i fakt, že studentů je čím dál tím více a v celoevropském kontextu jen v některých zemích jejich vzdělání reflektuje pracovní trh. Podle něj byla situace dobrá do roku 2007, kdy pracovní místa přibývala a pokryla tak rostoucí počet vysokoškoláků. Naopak od roku 2007 do roku 2011 kvůli ekonomické krizi ubyla pracovní místa, nových absolventů vysokých škol ale stále přibývalo, říká Jan Koucký v rozhovoru pro Lidové noviny. Počet vysokoškoláků, kteří se považují za překvalifikované, stoupl v Česku z asi 15 procent na 30 procent. Podle Kouckého by vysoké školy měly být v rámci financování zohledněny i podle počtu absolventů, kteří se uplatní.


Od návštěvy České republiky nejčastěji zahraniční turisty odradí fakt, že Česko nemá moře. Píše to Mladá fronta Dnes. Říkají to například i turisté z nejbližších zemí. ze Slovenska a Rakouska. Například Holanďany zase odrazuje dlouhá cesta a pro Maďary je v České republice draho. List tak shrnuje výsledky agentury CzechTourism. Podle některých zpráv Španělé a Britové tvrdí, že mají o zemi málo informací, tento fakt potvrzují i nejbližší sousedé - Němci a Slováci. Podle názoru Rakušana Michaela Benedikta z vesnice St. Andrä - Wörden se propaguje pouze Praha, píše Mladá fronta Dnes. Od dalšího výletu ho odrazují mimo mála informací i špatné jazykové znalosti Čechů. Anglicky podle něj umí jen zlomek lidí. Poněkud kuriózně také vypadá strach Britů z počasí v Česku. Mají strach z deště, konstatuje deník Mladá fronta Dnes.


Nezaměstnanosti se věnuje i deník Právo. Podle něj na jedno pracovní místo připadá 12 uchazečů. Situace je podle analytiků špatná zejména u firem, které se bojí nabírat nové zaměstnance. Trh podle hlavního ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška reaguje na recesi v ekonomice, dobrá situace je ale u podniků, které ve větší míře nepropouštějí. Podle něj je realistické čekat rostoucí míru nezaměstnanosti, na konci roku může dosáhnout 9 procent. Míra nezaměstnanosti se přesto drží ve srovnání s některými státy eurozóny na nízkých číslech. Je šestá nejnižší v celé Evropské unii. Například na sousedním Slovensku dosahuje 14.2 procenta, nejhorší situace je pak ve Španělsku, kde je bez práce 25 procent lidí, uvádí deník Právo.


Vědci dostanou návod, jak zpeněžit své nápady, píší Hospodářské noviny. Metodika na vysoké školy podle listu dorazí do tří týdnů. V praxi je celý rok ladilo deset škol a čtyři výzkumné ústavy. Naučit se prodávat nápady je přitom pro badatele nezbytné, protože velká vědecká centra, která v Česku v posledních letech vznikla, s příjmy z know-how přímo počítají ve svých rozpočtech. Například superlaser ELI, který se v úterý začal u Prahy stavět, by měl pokrýt z deseti procent výlohy na svůj provoz. Centrum IT4 Innovation chce provoz do osmi let financovat ze zakázek z dvaceti procent. Více peněz by si měly vydělat i vysoké školy, které stát nyní podporuje. Zatím je pro ně výhodné dělat takovou spolupráci, kterou mohou publikovat, za což nakonec dostávají peníze, upozorňují Hospodářské noviny.