Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes chválí vládu za zavedení prohibice v souvislosti s otravami metylalkoholem. "V září 2001 jsme snesli mnohem tvrdší zásah do životů, než je zákaz tvrdého, a přitom hrozba byla velmi vzdálená." Drastická bezpečnostní opatření vyvolala i nemoc šílených krav, jejíž nebezpečí bylo jen latentní a zveličené, nebo ptačí chřipka, připomíná autor.

Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes chválí vládu za zavedení prohibice v souvislosti s otravami metylalkoholem. "V září 2001 jsme snesli mnohem tvrdší zásah do životů, než je zákaz tvrdého, a přitom hrozba byla velmi vzdálená." Drastická bezpečnostní opatření vyvolala i nemoc šílených krav, jejíž nebezpečí bylo jen latentní a zveličené, nebo ptačí chřipka, připomíná autor. "Metylalkohol je spolehlivější zabiják než většina epidemií, a navíc ho nepoznáte," soudí. Preventivní ochranou je už dnes částečná prohibice pro řidiče motorových vozidel a úplná u dětí. "Preventivní ochranou lidských životů je i opatření ministra zdravotnictví Hegera." Podle Mladé fronty Dnes se dá státu vytknout jen to, že proti zločincům pančujícím alkohol neuměl zasáhnout dřív. "Uvidíme, jak se údy zákona pod novým prezidentem s tímto zločinem vyrovnají."


Energetický regulační úřad se podle informací Lidových novin chystá snížit ceny za distribuci plynu. Chce tím potrestat distributory, za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě. Domácnosti by tak mohly ušetřit až 1000 korun ročně, píše deník. Třem energetickým skupinám, které v Česku vlastní distribuční sítě, se navrhovaná sankce nelíbí, chtějí úřad ještě přesvědčit, aby si škrtání v tarifech rozmyslel. "Může dojít ke snížení ceny za distribuci a přepravu plynu v průměru až o sedm procent," naznačila mluvčí regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. Podle listu by tak ten, kdo plyn využívá k ohřevu vody a vaření, ušetřil ročně zhruba 200 korun, rodiny ve větších domech vytápěných zemním plynem až 1000 korun. Zmiňovaná vyhláška je právě v připomínkovém řízení."Naši právníci a experti ji analyzují. Předpokládáme, že návrh bude úřad s námi ještě diskutovat a v řadě oblastí jej upraví," uvedl Martin Chalupský, mluvčí skupiny RWE, která ovládá zhruba polovinu českého trhu s plynem.


Deník Právo se zamýšlí nad tím, proč Komunistická strana Čech a Moravy dosud nepředstavila vlastního prezidentského kandidáta. "Ani po víkendovém jednání ústředního výboru této strany nejsme moudřejší ohledně vztahu komunistů k první přímé volbě prezidenta." Jde o postup zcela záměrný, řekl deníku předseda Vojtěch Filip. O konkrétním jméně se prý strana bude rozhodovat až po senátních volbách. "Z útrob komunistické strany se mezitím šíří hlasy tří názorových skupin. První se drží představy o kandidatuře osoby, která sváže svůj osud se značkou KSČM. Druhá vidí zajímavého kandidáta v Jiřím Dienstbierovi. (...) Třetí je zahleděná do charismatického Zemana." Ať to nakonec bude kdokoliv, uzavírá Právo, "očekávejme, že se svůj vliv na disciplinované voliče KSČM pokusí 'zobchodovat'. Možná právě po krajských volbách, kde komunisté mohou být v několika případech jazýčkem na vahách při tvorbě koalic. Vyjednávání a taktizování jim šlo vždycky tak, že by k nim dnešní rozklížená a nepopulární Nečasova koalice mohla jít hned do učení."


Hospodářské noviny otiskují rozhovor s mladým Španělem, který kvůli nezaměstnanosti ve své rodné zemi odešel za prací do České republiky. Získal místo v callcentru pro klienty leteckých společností. "Ve Španělsku se stává luxusem už i lístek do kina," tvrdí Héctor Sanchis Molina. Práce v Česku ho uspokojuje, pracovní zvyklosti mu vyhovují a vítá nižší životní náklady. Připouští, že Česko nepatří mezi Španěly ke známým a atraktivním pracovním destinacím. Nicméně předpokládá, že podobných jako on tu bude přibývat. "Situace ve Španělsku se stále zhoršuje a lidé ztrácejí zábrany vyjíždět do zahraničí. A koukají už i po 'exotičtějších' zemích než je Německo nebo Velká Británie, proto je logické, že pomalu začínají objevovat už i východní Evropu."


Německý koncern Scholz-Edelstahl prodává kladenské společnosti Poldi Hütte a Poldi Trade, zájem o ně má ruský investor. Informovaly o tom Lidové noviny. Zástupci společností ani německého koncernu se k tomu nevyjádřili. Podle listu jsou obě společnosti vyrábějící ocel ve ztrátě a jejich vlastník je musí subvencovat. Poldi Hütte je výrobcem takzvaných legovaných ocelí. Na trhu působí pod německým vlastníkem od listopadu roku 1999. Také Poldi Trade, jejíž činností je zejména lisování a obrábění kovů, je podle hospodářských výsledků z roku 2010 ve ztrátě. Společnost Scholz-Edelstahl GmbH sídlí v německém Essingenu, zabývá se obchodem s ocelí.