Přehled tisku

0:00
/
0:00

Politické strany se chtějí mírnit v utrácení za předvolební kampaň. Informuje o tom deník Právo. Volební manažer a místopředseda ODS Pavel Drobil Právu řekl, že na podzimní volby dá ODS maximálně 80 milionů korun. Sociální demokracie, která má zhruba o tisíc členů méně než ODS, hodlá za krajské a senátní volby utratit asi 90 milionů. Strana TOP 09 jde do krajských voleb poprvé a chce do volební kampaně spolu se Starosty vložit 34 milionů.

Politické strany se chtějí mírnit v utrácení za předvolební kampaň. Informuje o tom deník Právo. Volební manažer a místopředseda ODS Pavel Drobil Právuřekl, že na podzimní volby dá ODS maximálně 80 milionů korun. Sociální demokracie, která má zhruba o tisíc členů méně než ODS, hodlá za krajské a senátní volby utratit asi 90 milionů. Strana TOP 09 jde do krajských voleb poprvé a chce do volební kampaně spolu se Starosty vložit 34 milionů. Opatrnější v utrácení chtějí být lidovci, kterým se po neúspěchu ve volbách do Sněmovny značně zkrátily příjmy. Kampaň Strany zelených by podle jejího šéfa Ondřeje Lišky neměla stát více než deset milionů. Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím zase uvedl, že strana v každém kraji vynaloží kolem 300 nebo 400 tisíc korun. Komunisté pak na kampaň plánují dát asi deset milionů korun.


Premiéři se plácali po zádech, lidé smutnili po Československu. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Na tradiční oslavy „bratrství Čechů a Slováků“ pod horu Velká Javořina přijel letos český i slovenský premiér. O rozpadu federace před 20 lety se ale na rozdíl od běžných návštěvníků zdráhali mluvit. O tehdejších napjatých vztazích se tak hovořilo jen a jen v dobrém. „Slováci jsou pro Čechy nejbližším národem, skutečně bratrským národem. Národem, na který se vždy spoléháme, a i na mezinárodní úrovni víme, že se můžeme o ně opřít,“řekl premiér Petr Nečas. O samotném rozdělení Československa se však nezmínil. Slovenský premiér Robert Fico se k roku 1992 vrátil tím, že poděkoval Čechům a Moravanům za to, že „porozuměli slovenské touze po svobodě a státní svrchovanosti“.


Dana Fischerová
První dámy jdou do boje, píší Lidové noviny. Eliška Břízová, manželka prezidentského kandidáta Vladimíra Dlouhého, je už podle deníku sžitá s představou, že by mohla počátkem příštího roku vystřídat Livii Klausovou v její roli první dámy. „Nejsem z té představy nervózní,“říká. Podobně aktivní je i Dana Fischerová, manželka bývalého premiéra Jana Fischera, který by měl podle průzkumů v tuto chvíli v přímé volbě nejvíce voličů. Jakoukoli publicitu zase odmítla manželka místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky Radmila, partnerka Jiřího Dienstbiera Jaroslava Tomášová nebo manžel europoslankyně Zuzany Roithové, akademický sochař Jan Roith. Někteří kandidáti partnera nemají, například ekonomovi Janu Švejnarovi manželka zemřela před třemi lety. Partnera nemá ani Táňa Fischerová. Podle politologa Josefa Mlejnka ale první dáma (či manžel nebo partner prezidentky) může v kampani ovlivnit spíše případné znovuzvolení. Nyní se lidé zajímají spíše o politická témata, uvádí list.


Psychologové říkají: Teď je hlavní udržet si práci. Toto téma přináší deník Právo. Ztratit práci v době, kdy existuje možnost, že Česko bude čtvrtou nejpostiženější zemí po rozpadu eurozóny, může být dramatické. Najít novou práci je zejména pro lidi, kterým zbývá pár let do penze, pak často prakticky nemožné. „Pravidelné zaměstnání a příjem je základem nejen pro udržení životní úrovně, ale i dobrého psychického a zdravotního stavu. Podporuje stabilitu rodiny a vztahy v ní,“říká politoložka Martina Hronová.V České republice je přitom už stabilně půl milionu lidí bez zaměstnání, z toho přes 43 procent nemá práci déle než rok. Výsledky podniků a ekonomiky nedávají podle odhadů prostor ani výraznějšímu nárůstu mezd. Protože očekávaná inflace by měla letos překročit tři procenta a příští rok 2,2 procenta, očekává se stagnace či spíše pokles reálných příjmů.


Má lékař vazbu na farmaceutickou firmu? Pacient se to opět nedozví. O tom píší Hospodářské noviny. O lékařích, které zvou na cesty farmaceutické firmy, se už brzy měli lidé dozvědět otevřeně, a to i z internetu. Ministerstvo zdravotnictví ale couvlo, a tak zákon, který zveřejňování údajů o sponzoringu přikazoval, zmírnilo. „Chtěli jsme jít v poskytování informací dál, při projednávání jsme ale narazili na Úřad pro ochranu osobních údajů,“ vysvětluje náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Státní ústav pro kontrolu léčiv tedy bude nově sbírat data o lékařích, nebude je však zveřejňovat. Úřednická opatrnost ale zaskočila i samotné farmaceutické firmy. Po řadě z nich už totiž zveřejňování podrobností o styku s lékaři žádají i jejich zahraniční centrály. „Maximální transparentnost je celosvětový trend a my se tomu nemůžeme vyhnout,“říká Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. S úřadem na ochranu soukromí tak bude muset začít vyjednávat namísto ministerstva sám.


LED obrazovky rozptylují řidiče víc než běžné billboardy, u silnic jich ale přibývá. O tom píší Hospodářské noviny. Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila upoutá takový billboard řidičovu pozornost až na několik sekund. Řidič pak snadno přehlédne třeba semafor nebo jiné dopravní značení. Kolik nehod už se vinou LED billboardů stalo, však policie nedokáže určit. Žádný řidič totiž nepřizná, že havaroval, když sledoval reklamu. Policie je navíc proti takovým billboardům bezmocná, záleží totiž na jednotlivých městských částech nebo obcích, jestli na svém území LED billboardy povolí. Ve světě už obrazovky omezují, především v Kanadě a ve Spojených státech. U nás se proti obrazovkovým billboardům zatím nejrazantněji postavilo ministerstvo dopravy, které je ochotné začít debatovat o změně zákona o reklamě.


Foto: ČTK
Británie ukázala, jak lze světovou akci zahájit progresivně, ale přitom národně. To píše komentátor deníku Lidové noviny. Slavnostní zahájení olympijských her v Londýně nepředvedlo abstraktní příběh olympijské myšlenky, ale konkrétní příběh Británie, tedy britského přínosu světu, rozvoji, civilizaci a sportu, uvádí list. Nosným prvkem představení byla totiž průmyslová revoluce s kouřícími továrními komíny a muži v cylindrech, symbolu staré dobré Anglie (nebo zpátečnického pickwickovského kapitalismu, jak podle komentátora listu s oblibou říkával Jiří Paroubek). Autorem samotného ceremoniálu byl oscarový režisér Danny Boyle. V jeho podání tak Britové ukázali, jak lze zahájení olympijských her pojmout národně, ale ne národovecky, píše komentátor.


Kateřina Emmons,  foto: ČTK
Na olympiádě padl plavecký král, Češi zatím na úspěchy čekají. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Hned v sobotu večer padl dosud neporazitelný plavec Michael Phelps, kterého v polohovém závodě na 400 metrů přeplaval jeho americký krajan Ryan Lochte. V bazénu padl i první světový rekord, na dlouhé ženské „polohovce“ ho překonala teprve šestnáctiletá Jie Š-wen z Číny. Čeští sportovci pak podle deníku vytvářejí jen seznam zklamání. Střelkyně Kateřina Emmons sice neobhájila medaili, ale čtvrté místo vzala s úsměvem. Její kolegyně Lenka Marušková svoji osmou příčku přijala stejně. Cyklista Roman Kreuziger na své trati dojel jako patnáctý. Basketbalistky nestačily na Čínu a doslova černý den měl tenista Tomáš Berdych, který na kurtech ve Wimbledonu vypadl už v prvním kole.