Přehled tisku

David Rath
0:00
/
0:00

Všechny české deníky se v různém rozsahu věnují Davidu Rathovi a novým faktům v jeho úplatkářské kauze. Policie chce totiž rozšířit Rathovo obvinění na to, že měl na úplatcích dostat dalších téměř 9 miliónů korun.

David Rath
Všechny české deníky se v různém rozsahu věnují Davidu Rathovi a novým faktům v jeho úplatkářské kauze. Policie chce totiž rozšířit Rathovo obvinění na to, že měl na úplatcích dostat dalších téměř 9 miliónů korun. Lidové noviny mají hned několik podrobných článků včetně přepisu rozhovorů Ratha s bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a bývalým poslancem Petrem Kottem. Právě od nich Rath údajně dostal více než devítimilionový úplatek za pomoc při manipulování zakázek. Informace vyplývají z policejní žádosti o Rathovo vydání, kterou kriminalisté ve středu doručili do Poslanecké sněmovny. Protože manipulování veřejných zakázek přímo nesouviselo s rekonstrukcí zámku Buštěhrad, kvůli které je Rath už dva měsíce ve vazbě, poslanci budou opět rozhodovat o jeho vydání. Čtenáři najdou v Lidových novinách detailní informace o třech nových skutcích a důkazních materiálech, konkrétní případy několika středočeských nemocnic s manipulovanými zakázkami a také rozhovor se žalobcem Petrem Jirátem o tom, že ani druhá žádost o rozšíření skutků v Rathově úplatkářské aféře nemusí být poslední.


Foto: Ministerstvo obrany ČR
Klíčový svědek v kauze CASA je opět volný. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Bývalého armádního pilota a důležitého svědka v případu nákupu armádních letounů CASA Karla Daňhela policisté ve středu propustili z cely předběžného zadržení. Tam se ocitl kvůli obvinění z pohlavního zneužívání nezletilé. Daňhelkova advokátka Lucie Hrdá uvedla, že si dívka všechno vymyslela. Daňhel v deníku nedávno popsal, jak na nákup letadel tlačili politici a úředníci ministerstva. Od chvíle, kdy poprvé promluvil o podivných okolnostech celého případu, nabral jeho život nečekaných obrátek. Nejprve přišel o bezpečnostní prověrku. Pak byl obviněn z přijímání peněz od zbrojařské firmy Omnipol, která nevýhodný nákup strojů CASA zprostředkovala. Daňhelova advokátka nevylučuje, že obvinění z pohlavního zneužívání může souviset s jeho svědectvím o letounech CASA. Daňhel k nim v minulosti na generálním štábu AČR zpracovával posudky. Nedávno se také vyjádřil, že tento proces provázela od počátku nestandardní rozhodnutí.


Hospodářské noviny píší, že na protikorupční policii schází desítky detektivů. Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v současnosti chybí přesně 44 policistů. Podle vedení detektivové zvládají svoji práci pouze s vypětím všech sil. Z důvodu úsporných opatření u policie nelze kapacity posílit, a to komplikuje práci v odhalování zločinů korupce, daňové kriminality, veřejných zakázek nebo praní špinavých peněz. V nejbližších dnech může dokonce dojít k dalšímu propouštění. Protikorupční policii jen letos opustilo šest detektivů. Značný problém nastává, když odejdou hlavní vyšetřovatelé probíhajících kauz. Je pak velmi těžké kriminalisty nahradit. Jejich nástupci se musejí nejdříve probrat stovkami stranu spisu. Vzhledem k tomu, že například výslechy svědků si přečtou pouze ze záznamu, ne vždycky se jim podaří do případu naplno proniknout, uzavírají Hospodářské noviny.


Češi jsou rekordmany ve sběru lesních plodů. Jak uvádí deník Právo, členové průměrné české domácnosti nasbírali více než 11 kilogramů hlavních lesních plodin. Tam patří především houby, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky a bezinky. Z údajů Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství v České republice vyplývá, že lidé v roce 2011 z lesa přinesli celkem 46 240 tun plodin. Přepočteno na peníze, hodnota sběru dosáhla bezmála šesti miliard korun. To je nejvíce za sledované období. Do hodnoty se promítl jak vývoj běžných cen těchto plodin, tak aktuální počet domácností. Pětimiliardovou hranici překročil sběr lesních plodů už v roce 2007.


Foto: LOCOG
Není všechno zlato, co se třpytí. Zlaté olympijské medaile jsou ve skutečnosti vyrobené ze stříbra, upozorňují Hospodářské noviny. Přestože je přibližně čtyřistagramová zlatá medaile kariérním vrcholem téměř každého sportovce, pouze šest gramů ze čtyř set tvoří zlato. Zbylých 93 procent tvoří stříbro a šest procent měď. Kdyby se tato medaile roztavila a prodala za cenu těchto komodit na trzích, měla by hodnotu asi 13 400 korun. Deník dodává, že medaile vyrobené celé ze zlata se nevyrábějí od letních olympijských her ve Stockholmu v roce 1912. Nominální hodnota medaile ale není rozhodující, důležitá je její symbolická hodnota pro fanoušky, kteří jsou za ni ochotni zaplatit několikanásobek skutečné ceny. Medaile pro Londýn byly vyrobeny ze skoro devíti tun kovu vytěžených v mongolském dole Oyu Tolgoi a v měděném dole společnosti Rio Tinto v americkém Salt Lake City.


Ministr školství Petr Fiala se rozhodl zrušit dvě úrovně obtížnosti státní maturity. Jak píšou Lidové noviny, univerzity jeho rozhodnutí přijaly kladně. Ministerstvo školství se chystá i na revizi obsahu maturitních testů, V minulosti se často objevovala kritika, že otázky jsou triviální nebo že se testují spíše studijní předpoklady než znalosti. Zároveň se vysoké školy shodují v tom, že státní maturity nikdy nemohou úplně nahradit přijímací zkoušky. Změnu maturit ministrovi navrhla skupina expertů, kterou před měsícem sám sestavil. Kromě toho, že zkoušky budou mít jednu úroveň obtížnosti, od příštího roku by měli slohové práce opět opravovat učitelé na školách, a hodnocení by mělo být srozumitelnější. Pro příští dva roky také mají zůstat povinné jen dva předměty – čeština a cizí jazyky či matematika.


Foto: Archiv Českého rozhlasu
Deník Právo si všímá, že řada předních českých policistů má tituly ze sporné bratislavské školy. Už měsíc otřásá slovenskou policejní akademií v Bratislavě skandál kolem udílení titulů a také údajně zmanipulovaných výběrů uchazečů o studium. Právě na této vysoké škole dostala své diplomy i celá řada českých policistů včetně nejvyšších funkcionářů prezidia a krajských ředitelství. Mezi nimi jsou například náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku nebo šéf odboru vyšetřování počítačové kriminality. Na bratislavské vysoké škole získalo titul celkem 102 pracovníků policie, a dva stále studují. Titul JUDr. mají z tamní akademie třeba člen kanceláře policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování nebo bývalý šéf celorepublikové kriminálky. Deníkem oslovení funkcionáři si však stojí za tím, že jejich studium proběhlo řádně a titul získali oprávněně.


Labská bouda
Labskou boudu opustil krkonošský spasitel. Z betonového monstra trčícího na vrcholu Krkonoš odchází provozní Jiří Holeček. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Ten dokázal povznést další pohřbívanou krkonošskou stavbu – Luční boudu. Holeček se nedohodl s majitelem na ceně za odkup hotelu. Železobetonový kolos dostavěný v roce 1975 býval cílem odborářských rekreací, dnes spíš živoří a chátrá. S odchodem úspěšného provozního Holečka je budoucnost Labské boudy nejistá. Naopak majitel objektu tvrdí, že úroveň služeb se bude nadále zlepšovat, plánuje další rekonstrukce a slibuje větší pořádek, lepší kuchyni a více turistů. Jak toho chce dosáhnout už nespecifikoval.