Přehled tisku

0:00
/
0:00

Policie prověří domy za miliony, píší Hospodářské noviny v souvislosti s kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Policie bude pátrat u šéfky nemocnice v Kladně Kateřiny Pancové, která je v úplatkářské kauze jednou z obviněných. Ta koupila za pět milionů korun byt v Rudné u Prahy, na který si nevzala hypotéku. Nejbohatší z trojice je zjevně David Rath, který většinu majetku získal před třemi lety dědictvím.

Policie prověří domy za miliony, píší Hospodářské noviny v souvislosti s kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Policie bude pátrat u šéfky nemocnice v Kladně Kateřiny Pancové, která je v úplatkářské kauze jednou z obviněných. Ta koupila za pět milionů korun byt v Rudné u Prahy, na který si nevzala hypotéku. Nejbohatší z trojice je zjevně David Rath, který většinu majetku získal před třemi lety dědictvím. Bude ale muset vysvětlovat, za kolik prodal svůj podíl v poliklinice na pražském Chodově. Údajně šlo o čtyři miliony korun, účty ale Rath nepředložil. Zřejmé nejsou ani příjmy bývalého poslance ODS Petra Kotta. Pracoval jako poradce pro Davida Ratha, výši jeho odměny ale odmítl úřad už před časem zveřejnit. Obecněji se tématu věnuje Mladá fronta Dnes. Ta konstatuje, že před čtyřmi lety začal převod majetku nemocnic do soukromých rukou. David Rath totiž soustředil velký majetek do nemocnic, aby je pak následně podle spekulací snadněji privatizoval. To ale jeho spolupracovníci odmítají. List upozorňuje, že stát prodával například objekty, které dříve sloužily jako záloha v případě války. Stát za ně utržil 35 milionů korun, někteří odborníci na reality ale říkají, že je stát prodal pod cenou. Prodávají se lázně i skladové prostory včetně například léčeben, lázní nebo nemocnic. Zde je často soustředěný obrovský majetek, komentuje Mladá fronta Dnes.


Až třetina sanitek v Česku míří k banálním případům, zjistila Mladá fronta Dnes. Podle listu jde v extrémních případech o přisátí klíštěte nebo zvýšenou teplotu. Zneužívání záchranné služby se zvedlo poté, co se zavedl devadesátikorunový poplatek na pohotovosti, píše list. Když totiž pacienta přiveze záchranka, neplatí nic. Když ale přijede vlastním autem nebo přijde pěšky, zaplatit musí. Podle odborníků a politiků by pomohla větší síť praktických lékařů, kteří mají na pacienty mobilní spojení a dokážou tak vyřešit na místě řadu problémů. Jeden výjezd sanitky stojí tři až čtyři tisíce korun nehledě na to, že vůz může být potřeba u jiného případu. Rozlišit simulování a vážný případ je ale leckdy velmi obtížné, i opilec na lavičce může mít například krvácení do mozku, řekla listu mluvčí pražské záchranné služby.


České děti se učí cizí jazyky, mluvit ale neumějí, To zjistily Lidové noviny, které porovnávají znalosti stejně starých studentek z různých zemí. Chyba je podle nich v českém systému výuky. Ta vychází z politiky Rady Evropy a v poslední době došlo k řadě změn, například angličtina se učí od třetí třídy, tedy od raného věku. To je podle listu pozitivní. Podle odbornice Martiny Klímové se ale angličtina učí dávno překonanou gramaticko-překladovou metodou, která se užívala pro výuku latiny. Klíč ale není v tom učit jazyk od ještě ranějšího věku, ale ztráta ostychu a zábran při mluvení a využití cizího jazyka napříč předměty, píší Lidové noviny.


Z Hostivaře až na úrodný americký zapadákov. Tak zní titulek ekonomického deníku E15. Český výrobce pneumatik Mitas z pražské Hostivaře totiž otevřel před třemi týdny továrnu v americkém stát Iowa. Je to v době, kdy ostatní exportéři přesouvají výrobu do Číny nebo Indie. Deník zdůrazňuje, že jde o největší českou investici ve Spojených státech, která činí přes miliardu korun. Vedení firmy říká, že přesunutím výroby chce být blíž výrobcům zemědělské techniky, kteří jsou soustředěni právě na americkém Středozápadě. Záměrem firmy, které se jen málo dotkla krize, bylo koupit zkrachovalou továrnu na pneumatiky, což se podařilo, píše deník E15. Přestavil bývalou montovnu aut na výrobnu pneumatik a vstříc mu vyšla i vláda státu Iowa. Extra velké zemědělské pneumatiky vyrábí Mitas nejen pro Američany, ale v plánu je i výroba pro Rusko, odkud firma zaznamenala velký zájem. Tradiční podnik, který založila firma Michelin a v Praze sídlí už od 30. let 20. století, tak má velkou šanci být úspěšný na světových trzích, dodává deník E15.


V kolínské automobilce se budou vyrábět auta i nadále. Půjde dokonce o nové typy, píše Mladá fronta Dnes. Francouzsko-japonská společnost TPCA má podle zdrojů deníku už téměř před dokončením podobu nového malého auta a plánuje začít s jeho výrobou v roce 2014. Nová malá auta vyráběná v Kolíně nahradí dosavadní modely jednoho japonského a dvou francouzských výrobců. První podobu nového vozu už podle deníku viděli dodavatelé TPCA. Ta ale k uvedení nástupce současných modelů na trh mlčí. Vozy se v Kolíně vyrábějí od roku 2005 a dosud neprošly zásadnější proměnou. V klidu tak může být podle Mladé fronty Dnes i vedení kolínské radnice. Zejména v posledních měsících se při poklesu výroby městem šířily obavy, že majitelé nakonec továrnu zavřou a začnou auta vyrábět jinde. To se ale nepotvrdilo. TPCA je jednou z největších v Česku, na konci loňského roku v ní pracovalo 2900 zaměstnanců. Největší poptávku v roce 2009, kdy naopak jiné automobilky bojovaly s velkým propadem prodejů. Firmu nastartovalo především šrotovné v různých evropských zemích, které však současně vysálo poptávku na řadu let dopředu.


Prunéřov
Ekologové dál brzdí ČEZ v Prunéřově, napsaly Lidové noviny. Energetická firma, která působí v České republice i ve střední Evropě, chce modernizovat zdejší uhelnou elektrárnu. Tři bloky nahradí třemi novými s vyšším výkonem. V tom ji ale brání ekologické organizace, které tvrdí, že ČEZ nepoužil nejlepší dostupnou technologii. Spor bude podle listu dokonce rozhodovat krajský soud. Ekologům vadí, že na provoz elektrárny bude málo uhlí. To se totiž těží rychlým tempem a hrozí tak, že na plánovaných 25 let provozu (od roku 2015, kdy má rekonstrukce skončit) jednoduše nebudou zásoby stačit. V nově připravované energetické koncepci se počítá s vyvážením trhu elektřiny a plynu. ČEZ si podle Lidových novin nedostatek zásob uhlí pro uhelné elektrárny nepřipouští. Stejně hovoří i těžaři. Tlak ekologů ale stále oddaluje modernizaci a stal se noční můrou manažerů ČEZ, konstatuje deník.


Foto: Sanja Gjenero / Stock.XCHNG
Na penzi si spoří už 4,6 miliónu Čechů, píše deník Právo. Roste zájem o penzijní připojištění a na penzi si spoří o dva miliony lidí víc, než před deseti lety. Se zvyšujícím se počtem připojištění roste i vyplácení státních příspěvků, kterými stát podporuje vkladatele. Kvůli vládním opatřením si ale většina Čechů podle deníku Právo spoří stále méně. Průměrný měsíční příspěvek klesl v prvním kvartálu letošního roku na 434 korun. Češi si mohou spořit na stáří od roku 1994, z původních 44 penzijních fondů jich na trhu zbylo devět. Zájem je o i stavební spoření, které zaznamenalo přes sto tisíc nových smluv jen v prvním čtvrtletí letošního roku. V meziročním srovnání je to nárůst o 20 tisíc, napsal deník Právo. Od příštího roku ale čekají penzijní systém velké změny spolu s příchodem penzijní reformy.