Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Korupční aféře bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha se věnují na titulních stranách všechny české celostátní deníky. "Systém Rath: podezřelé zakázky za 3,5 miliardy" - pod tímto titulkem přinášejí rozsáhlý materiál Hospodářské noviny.

Foto: ČTK
Korupční aféře bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha se věnují na titulních stranách všechny české celostátní deníky. "Systém Rath: podezřelé zakázky za 3,5 miliardy" - pod tímto titulkem přinášejí rozsáhlý materiál Hospodářské noviny. Podle nich fungovala celá síť lidí a firem, která v bohatém Středočeském kraji kontrolovala tok velkého počtu veřejných zakázek. Někteří krajští politici podle listu dostávali lukrativní zakázky pro své firmy. Lidové noviny spekulují, že Rath měl možná v úmyslu koupit zadluženou nemocnici v Roudnici nad Labem. Přišly také se zjištěním, že i Rathův obhájce Adam Černý byl také součástí podezřelé sítě zakázek. Zároveň upozorňují na to, že vyšetřovacímu týmu se dařilo držet vyšetřování až do pondělního Rathova zadržení se sedmi miliony korun v naprosté tajnosti. Rath podle deníku Právo ale dobře věděl. že jde o úplatek. Podle deníku to dokazují odpolechy všech zúčastněných. Rath měl převzít sedm milionů korun za to, že firmy zabývající se rekonstrukcí zámku v Buštěhradě na Kladensku navýší cenu zakázky o deset procent. I když existoval celý korupční systém, David Rath v něm neměl jen podružnou roli, zdůrazňuje Právo. Měl všechny potřebné informace a měl největší vliv na výběr firem pro veřejné zakázky, řekl deníku zdroj z policie.


Extrémně obézních Čechů rychle přibývá, píše deník Právo. Nadváhu má přibližně 52 procent dospělých. Desetitisíce lidí váží více než 150 kilogramů a podle oslovených lékařů dokonce přibývá těch, kteří váží i více než 220 kilogramů. Drtivá většina lidí, kteří jsou obézní, má také kardiovaskulární problémy nebo cukrovku. Také často nemohou najít odpovídající péči a nemocnice je nepřijímají. Nejsou totiž na těžko vážící pacienty vybaveny. Problémem jsou například zubní ordinace. Vzniknout tak mají takzvaná "centra XXL", která by se právě o tyto pacienty starala. Vybavení center je nákladné, ale lékaři deníku řekli, že se vylepší a dovybaví současná centra, která pečují o obézní pacienty. V Česku jich je v současnosti pět. Obezita je i velký byznys, upozorňuje deník Právo. Mnozí prodejci nabízejí potravinové doplňky a jiné laciné přípravky, které nejsou vždy kvalitní.


Francouzská společnost Eléctricité de France má podle ekonomického deníku E15 největší šanci stát se partnerem energetické skupiny ČEZ při dostavbě jaderné elektrárny Temelín. ČEZ prý se společností už jednal. Podle Hospodářských novin se na dostavbě chtějí finančně podílet také firmy z Ruska, Číny nebo Koreje. Ředitel ČEZ Daniel Beneš již dříve řekl, že partnerů může být vybráno více. ČEZ si ale v projektu ponechá většinu. Partnerství má být uzavřeno až po podpisu kontraktu s dodavatelem dostavby Temelína. To bude asi v roce 2013. ČEZ už dříve oznámil, že Temelín může dostavět i bez partnera, vybere pouze dodavatele. Je připraven projekt financovat z vlastních zdrojů. Stále ale není jasné, zda má ČEZ dostatek peněz na dostavbu. Hodnota zakázky se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun.


Praha chce trestat nahotu, píše Mladá fronta Dnes. Město chce podle listu upřesnit zákon, aby mohlo postihovat prostitutky, které se vystavují ve výlohách poblíž Václavského náměstí. Už několik týdnů totiž funguje podnik v ulici Ve Smečkách, který je obtíž všem místním. Magistrát chce novým zákonem omezit právě pohyb prostitutek ve výlohách. V platných zákonech podle komunálních politiků není dostatečný prostor pro to, aby se taková prostituce mohla zakázat. Jistá šance je použití nového občanského zákoníku, samotný pojem prostituce ale české právo nezná, uvádí Mladá fronta Dnes. List uveřejnil i rozhovor se starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým, Ten potvrzuje, že na prostitutky ve výlohách po vzoru nizozemského Amsterdamu je město zatím krátké. Podnikatel provozující nevěstinec má navíc skvělé právníky a výmluvy. Pokuty sice město dává, situaci ale nevyřeší, říká Lomecký v Mladé frontě Dnes.


Čeští vědci objevují, jak by se dal řídit růst rostlin, píše Mladá fronta Dnes. Rostliny totiž samy "vědí", kde mají vytvořit novou větvičku nebo kde má vyrůst nový list. Řídí je hormon auxin a právě čeští vědci patří k těm, který auxin dlouhodobě zkoumají. V zahraničním týmu tvoří Češi až polovinu členů. Jedním z oficiálních zahraničních "účastníků" je navíc i profesor Jiří Friml z univerzity v belgickém Gentu, který se narodil na Moravě a vystudoval Masarykovu univerzitu. Zkoumání rostlinných hormonů se věnuje dlouhodobě. Čeští vědci při svém zkoumání zaznamenali už úspěchy, když objevili skupinu bílkovin, které v buňkách ovlivňují hladinu auxinu. O jejich existenci přitom nikdo neměl ani tušení, píše Mladá fronta Dnes. "Nové poznání nám otevírá zcela netušené směry výzkumu,"řekla listu vedoucí české části týmu Eva Zažímalová z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Přínos vědeckého bádání o auxinu je podle ní v zemědělství; teoreticky bude možné přimět stromy a keře, aby se rozvětvily tak, jak chceme. Byly by tedy košaté podle našich představ, shrnuje Eva Zažímalová. To, že hormon řídí růst, může podle ní pomoci zvýšit výnos rostlin a také pro "vnější vzhled" rostlin v zahranictví, cituje Mladá fronta Dnes.


Tendrem vypsaným Dopravním podnikem města Brna na provozovatele služby SMS jízdenek se zabývá Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Píší to Hospodářské noviny. K úřadu se odvolala společnost Dial Telecom, která byla ze soutěže předpokladů vyřazena. Firma kritizuje hned několik podmínek tendru, které jsou podle ní nesplnitelné, Dial Telecomu nejvíce vadí údajná neprůhlednost kritérií tendru. "Jsou tam požadavky, které, myslím, nemohou ani konkurenti splnit, aniž by lhali,"řekl deníku Robert Horáček z Dial Telecom. Neúměrná je podle mínění společnosti i požadovaná milionová pokuta za den nedostupnosti služby. S připomínkami podle Hospodářských novin souhlasí i někteří konkurenti. Brněnský dopravní podnik nyní posuzuje nabídky čtyř firem. Nejlevnější je podle HN nabídka společnosti Materna, která požaduje 15,88 procenta z ceny jízdenky. Podle některých konkurentů je cena nereálně nízká, nepokryje prý ani náklady. "Můžu každého ujistit, že na tom neproděláme. Nejsme stát, abychom si mohli donekonečna někde půjčovat,"řekl deníku šéf Materny Martin Košut.


Umění za vlády Jagellonců dostalo evropský rozměr, řekl autor výstavy Europa Jagellonica Jiří Fajt deníku Právo. Jako objednatelé umění podle Jagellonci problém s penězi a také se v zemích, kde vládli, prosazovala autonomie aristokracie a měst. "Nejde proto mluvit o jednotném uměleckém programu," představuje putovní výstavu Jiří Fajt v deníku Právo. Výstava představuje umění jagellonské renesanční doby na území Litvy, Polska, Česka a Slovenka nebo Maďarska. Další zastávky putovní výstavy budou Postupim a Varšava, říká Fajt. Podle něj jagellonská doba také přivedla do Prahy a do českých zemí umělce evropského formátu. "Jedním z nich byl řezbář Mistr IP nebo architekt Benedikt Rejt. Právě až v Praze se jejich talent rozvinul naplno a vytvořili tam svá nejslavnější díla. To ale nebylo ojedinělé. Na Slovensku i v Polsku se teď našly sochy Gerhaerta z Leydenu, největší osobnosti porýnské a vídeňské pozdní gotiky," uzavřel Jiří Fajt v deníku Právo.