Přehled tisku

janousek_bem.jpg
0:00
/
0:00

Kauza pražského lobbisty Romana Janouška se objevuje na titulních stranách tří českých deníků - Mladé fronty Dnes, Práva a Hospodářských novin. Rozsáhlý materiál přináší Mladá fronta Dnes, která odposlechy, na kterých Roman Janoušek údajně mluví s bývalým primátorem Pavlem Bémem o klíčových firmách a politicích, poprvé zveřejnila.

Kauza pražského lobbisty Romana Janouška se objevuje na titulních stranách tří českých deníků - Mladé fronty Dnes, Práva a Hospodářských novin. Rozsáhlý materiál přináší Mladá fronta Dnes, která odposlechy, na kterých Roman Janoušek údajně mluví s bývalým primátorem Pavlem Bémem o klíčových firmách a politicích, poprvé zveřejnila. V komentářích se osobě lobbisty Janouška věnuje například deník Právo. Dvě profesní skupiny, které věděly o stavu zdejší politiky, jsou podle komentátora dvě: političtí novináři a samotní politici. Žurnalistům se ale dokazovala pravost věcí mimořádně obtížně. Stejně tak je možné, že informace, které zveřejňují média, jsou nástrojem, kterým se politicko-byznysové skupiny ničí navzájem, píše komentátor deníku Právo. Úniky informací jsou ve veřejném zájmu, ale i v tomto případě hraje někdo neviditelný promyšlené kombinace. Lidi to vede k ještě větší deziluzi z politických stran, píše deník a připomíná návrhy na zrušení stran nebo nápady, že by každý kandidoval sám za sebe. Připomíná to účastníka nehody, který po zážitku propaguje jako nejlepší dopravní prostředek tříkolku. Auto je ale rychlejší a z neobvyklých návrhů naopak vzejdou noví politici. Vztek lidí na politiky ale je naprosto oprávněný, zakončuje svůj komentář deník Právo.


Rodný domek Jana Husa - toto téma zaujalo Lidové noviny. Církev husitská podle deníku podala návrh gigantickou opravu zchátralého domku na jihu Čech. Církev si chce pomoci s financováním z evropských fondů. Pravidla jsou ale nastavena tak, že církev by musela investovat sto milionů korun a zbytek by pak zaplatila unie. Projekt byl označen za předražený a spekulace se vyrojily i v místě Husova rodiště, v jihočeském Husinci. Toto místo jako Husovo rodiště je ale spíše legendou, připomíná list; dodnes není jasné, zda se tady Hus narodil a z pramenů to není možné dokázat, jak tvrdí historici. Původní návrh na opravy a novou multimediální expozici v domě počítal se 150 miliony korun, nynější verze činí 113 milionů. Podle studie Jihočeského kraje by ale na skromnější expozici, která už nebude vypadat jako z dob komunismu, stačilo 50 až 60 milionů. Celý projekt Husova rodiště také zahrnuje opravu nikoli jednoho, ale hned několika domů, které musí opravit a rekonstruovat odborná firma, píší Lidové noviny.


Češi jsou v Evropské unii přeborníky na chráněné značky, píše ekonomický deník E15. do Na seznam chráněných označení Evropské unie bylo nedávno zapsané třeba chelčicko-lhenické ovoce pěstované na jihu a jihozápadě Čech. Jihočeští ovocnáři o zápis usilovali sedm let. Pro Česko to je 32. zápis na seznam chráněných značení EU, zdůrazňuje deník. Česko je podle počtu udělených chráněných označení Evropské unie deváté mezi členskými zeměmi, mezi novými členy je těsně druhé za Polskem. To má ale několikanásobně více obyvatel. V přepočtu na milion obyvatel má ČR stejně chráněných označení jako Francie a jen o něco méně než Itálie, která jich zatím celkově získala nejvíc. Na zisk označení chráněného výrobku ale vždy vliv nemá, přesto jsou domácí producenti potravin velmi aktivní. Na unijních seznamech českých výrobků s chráněným označením jsou mimo jiné Olomoucké tvarůžky, Mariánskolázeňské oplatky, Pardubický perník či Hořické trubičky, uvádí v článku deník E15.


Český bulvár si bude muset dávat větší pozor, píše deník Právo. Dva verdikty Ústavního soudu letos narušily jeho neotřesitelnou pozici. Prvním byl rozsudek týkající se herce Marka Vašuta, druhým byla žaloba spisovatele Michala Viewegha za zvěsti o údajné milence. Oba výroky ústavního soudu říkají přitom v podstatě totéž: Tištění nepravd se nesmí vydavatelům vyplácet. Zpřísnění postihu za tištění smyšlených zpráv přitom má přinést nový občanský zákoník. Poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák navrhl, aby se osobnostem dostalo stejné ochrany jako třeba autorsky chráněným dílům. Například za zneužití fotografie bude muset vydavatel bulváru zaplatit poškozenému dvojnásobek tržní ceny, za jakou by její souhlas normálně koupil, píše deník Právo.


Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit úřady za 12 miliard. Píší to Lidové noviny. Ve hře je podle něj zrušení Státního fondu dopravní infrastruktury, kterým by se podle jeho propočtů ušetřilo 261 milionů korun, tedy tři čtvrtiny toho, co dnes úřad stojí. Ministerstvo financí má ale celý seznam úřadů „na odstřel,“ mezi které patří například Státní fond rozvoje bydlení nebo Úřad na ochranu osobních údajů. Ten by se měl spojit s ministerstvem vnitra. Proti tomu se ale postavili jak zástupci úřadu, tak i poslanec za ODS Marek Benda. Podle něj úřad má kontrolovat jiné státní složky a nikoli být jejich součástí, píší Lidové noviny. Tamní úřadníci například na začátku ledna kritizovali zavádění kamer na veřejných prostranstvích a apelovali na policii, aby zveřejňovala více informací. Ministr Kalousek plánuje také sloučit Státní fond kinematografie s ministerstvem kultury nebo Ústav pro studium totalitních režimů zařadit do Akademie věd.


Česko je značka, na kterou Čína slyší. Uvádějí to Hospodářské noviny. List přináší seznam oborů, ve kterých mohou české firmy v Číně vyniknout. Jde například o letecký průmysl, ekologické stavitelství, pivovarnictví nebo biotechnologie. V kurzu budou v nadcházejícím roku Draka také kvalitní služby nebo hračky, píší Hospodářské noviny. Novým exportním hitem v Číně by se tak mohl stát třeba Krteček, na den dětí totiž plánují firmy novou marketingovou kampaň právě na tamějším trhu. Číňané stále chtějí utrácet, píše list a uvádí, že i když Škoda prodává hodně aut v Číně, zatím to nejsou auta vyráběná v ČR, ale na tamním území. List přináší také rozhovor s velvyslancem ČR v Pekingu. Podle Libora Sečky je klíčem k úspěchu na čínském trhu tradice a kvalita. České firmy se podle něj stávají velmi úspěšnými v pronikání na asijský trh i v porovnání se středoevropskou konkurencí. Příkladem jsou podle něj třeba výrobci varhan, které jsou v Číně velmi oblíbené díky výtečné kvalitě.


Foto: Mihow / Stock.XCHNG
Problémové úvěry neklesají, píše deník E15. České banky tak jsou stále opatrnější v poskytování půjček nebo například hypoték. Půjčky se zdražují podobně jako v zahraničí, řekla deníku mluvčí jedné z českých bank Pavla Hávová. Podle inkasních agentur se mezi dlužníky stále častěji propadají lidé ze střední třídy, kteří řeší problémy po dvou až třech letech existence hypotéky. Lidé se uchylují třeba k pořizování nových spotřebičů místo starých nebo nového auta. Vrší pak další a další půjčky, uvádí list. Problémy mají i firmy nebo třeba malí živnostníci. Banky jim ale stále půjčují, ale to, zda firma podniká v odvětví ohroženém nesplácením, hraje stále větší roli. Úrokové sazby tak zůstávají v průměru stejné, v potaz se ale více berou rizikové faktory u firmy. Čeká se další nárůst problémových úvěrů: u domácností z pěti na 5,5, procenta a u firem z osmi na 8,5 procenta všech úvěrů, uvádí deník E15.