Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Studenti vyrážejí do ulic, pokračuje Týden neklidu. O nesouhlasu českých studentů s vysokoškolskou reformou píše Mladá fronta Dnes. Studenti mimo jiné nesouhlasí se zavedením školného a chystají protestní pochody, happeningy a besedy. Ministr školství Josef Dobeš se snaží mírnit napětí tím, že zrušil plán na plošné školné. Místo toho ministerstvo navrhlo zápisné.

Foto: ČTK
Studenti vyrážejí do ulic, pokračuje Týden neklidu. O nesouhlasu českých studentů s vysokoškolskou reformou píše Mladá fronta Dnes. Studenti mimo jiné nesouhlasí se zavedením školného a chystají protestní pochody, happeningy a besedy. Ministr školství Josef Dobeš se snaží mírnit napětí tím, že zrušil plán na plošné školné. Místo toho ministerstvo navrhlo zápisné. Hlavním rozdílem mezi poplatky je však pouze jejich jméno, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Původně měli studenti platit až deset tisíc korun za semestr. Nově by podle ministra Dobeše platili jen ti, kteří studují nestandardně dlouho nebo navštěvují více vysokých škol najednou. Zavedení zápisného by představovalo asi dva tisíce korun za semestr. Revoltující studenti a akademici také kritizují omezení svobody univerzit. Reforma totiž plánuje převedení moci z akademických senátů na takzvané rady vysokých škol. Ty by měly rozhodovat o rozpočtu či prodejích majetku.


Krádeže nemovitostí a pozemků pomocí padělaných dokumentů je tématem rubriky v Lidových novinách. Podvody s pozemky a dalšími nemovitostmi mají různé podoby a poškozeným může být stát, vlastník i kupec. Stačí jen padělat ověřovací doložku z obecního úřadu a zajistit tak fiktivní převod. A pokud někdo dokonale zfalšuje základní dokument, je skoro nemožné podvod odhalit. Lidové noviny citují ředitele centrálního katastrálního úřadu Karla Večeřu, podle něhož nemusí být plná moc pro zastupování vlastníka nemovitosti notářsky ověřená. "Podvodníci se jednoduše můžou vydávat za jeho zmocněnce," upřesňuje Večeřa a dodává, že vlastník se tak chystanou změnu o jeho pozemku nedozví ani od katastrálního úřadu. Podvody s pozemky čítají v České republice stovky případů. Nově se podvodníci zaměřují i na dražby - původní majitel je tak téměř bez šance získat svůj majetek zpět.


Domácnosti budou muset od příštího roku měnit svoje rozpočty a razantně šetřit. Donutí je k tomu úsporná opatření vlády v kombinaci se zvýšením daní a tříletým zmrazením valorizace penzí. Informuje o tom deník Právo a doplňuje, že rodiny tak zchudnou až o tisíce korun ročně. Zvýšení sazby DPH na 20 procent, kam spadají i potraviny, by znamenalo zaplatit o 19 miliard navíc. Dvoučlenná rodina tak ročně utratí zhruba o 7 tisíc korun více za stejné množství zboží a nakoupených služeb. Následovalo by omezování nákupu dovolených, elektroniky, vybavení domácnosti, nákupu oblečení a obuvi. V případě schválení vládních návrhů by podražily i energie. Vláda chystá zavedení daně ze zemního plynu pro domácnosti, což by pro odběratele znamenalo navýšení až o několik set korun ročně. Daňové změny pocítí hlavně skupiny s nižšími příjmy a důchodci. Těm se navíc nemají na tři roky zvyšovat důchody, naopak v tomto období porostou ceny potravin, energií nebo nájemného.


Deník E15 přináší článek o tom, že Čeští turisté jezdí se stále větší oblibou na dovolenou do Řecka. Důvodem jsou nejen příznivé ceny, ale i nejistá situace v konkurenčním Egyptě. Počet Čechů v Řecku za uplynulý rok podle deníku zřejmě vůbec poprvé překoná hranici 300 tisíc návštěvníků. Dosavadní prodeje zájezdů ukazují, že letošní rok by mohl přinést další rekord. Turistům nahrávají nízké ceny služeb, někteří hoteliéři snížili pro letošní rok ceny o pět až dvacet procent. Řekové se snaží přilákat zahraniční turisty a stejně tak i cestovní kanceláře chtějí prodat co nejvíce zájezdů s dostatečným předstihem. Na Řecko loni nezanevřeli ani další národnosti, například Němců přijelo o 13 procent více než loni, uzavírá deník.


Praha má novou památku z doby Karla IV. - dřevěné krovy pod střechou Staroměstské mostecké věže. Jak uvádí deník Právo, krovy nepocházejí z konce třicetileté války, ale už z období dokončování stavby Karlova mostu. Jsou tak staré více než 660 let. Historici se doposud domnívali, že střecha Staroměstské mostecké věže shořela při obléhání Prahy švédskými vojsky. Až výsledky dendrologického průzkumu trámů prokázaly mnohem starší původ dřeva. Podobné krovy ze stejného období jsou jen v kostele Sv. Anny a na Karlštejně. "Opláštění není samozřejmě původní a kolem podpírají původní krovy dnešní trámy, ale paradoxně nejvíce tomuto dřevu ublížil nátěr z doby 2. světové války, který měl být protipožární, ale tato látka dřevo spíše požírá,"řekl Právu Martin Marcilis, jehož firma rekonstrukci střechy prováděla. Podkroví Staroměstské mostecké věže bude zpřístupněno veřejnosti i se speciální přednáškou o rekonstrukci historických krovů.


Nový loterijní zákon odporuje Evropské Unii, tvrdí Hospodářské noviny. Hlavním problémem návrhu zákona jsou požadavky na on-line sázkové kanceláře, které by měly povinně sídlit v České republice. Dále by měly vydat akcie na jméno a zřídit kamennou kancelář, kde by se registrovali sázkaři. Takové podmínky ale podle vládních právníků zakazuje evropské právo i dřívější rozsudky Soudního dvora EU. Navrhovateli zákona, ministerstvu financí však případné problémy nevadí - chce návrh loterijního zákona prosadit hlavně z politických důvodů. Výjimka z evropského práva má podle ministerstva sloužit k odhalení praní špinavých peněz a zlepšit výběr daní. Podle Evropského soudu je možné zakázat určitý typ sázek úplně, nebo je svěřit jedinému provozovateli. Nejde ale rozlišovat mezi domácími a zahraničními loterijními firmami, které by mezi sebou měly soutěžit.


Lidové noviny komentují situaci okolo rtuťových lékařských teploměrů, jejichž prodej Evropská unie před dvěma a půl lety zakázala. Výrobci místo nich nabízejí jiné typy teploměrů, ale žádný z nich nefunguje tak spolehlivě, jako ten rtuťový. Digitální teploměry často neměří teplotu přesně, odchylka může být i více než jeden stupeň. Většina lékařů se shoduje, že rtuťové teploměry měřily přesněji a řada zdravotnických zařízení na ně dodnes nedá dopustit. Teploměry ze starých zásob si pečlivě střeží a přinejmenším ve sporných případech po nich sáhnou. A kdo má doma schovaný rtuťový teploměr dodnes, jakoby měl opravdový poklad.


Herecké přestřelky na Vinohradech nic neřeší, jde o diváky. Tak situaci ve Vinohradském divadle popisuje Mladá fronta Dnes. Nově jmenovaný ředitel pražského divadla na Vinohradech, herec Tomáš Töpfer, se ještě plně neujal funkce, a už bouří vody, píše deník. Zrušil totiž přípravné práce na inscenaci Amadeus v režii Vladimíra Morávka a dosavadní umělecký šéf Martin Stropnický proto podává výpověď. S nevybíravou kritikou Töpfera se připojil i herec Ladislav Frej, který hodlá soubor opustit po pětadvaceti letech. "Strašně rád bych divadlo vrátil vinohradským divákům. Domnívám se, že tato scéna není místem pro nějaké postmoderní pokusy," prohlásil Töpfer. Mladá fronta Dnes dodává, že v loňském roce byla návštěvnost vinohradského divadla nejmenší za posledních pět let. Oproti minulým rokům klesla na pouhých 77 procent. Podle deníku působila premiérová nabídka divadla dost bezradně. Převládla většinou tradičně zpracovaná klasika, která neurazí. A to je na scénu, kterou by hlavní město rádo vidělo jako svoji "výkladní skříň", trochu málo, konstatuje Mladá fronta Dnes.