Přehled tisku

Karolína Peake a Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky se ve svých komentářích zabývají okolnostmi i významem čtvrtečního jednání koaličních lídrů a podpisu dodatku koaliční smlouvy, kterým Věci veřejné podmínily setrvání ve vládě. Komentátoři Hospodářských novin a Lidových novin se shodují, že dohoda vládních stran nebyla výsledkem rozumu, ale chladnou úvahou. "Je to pořád lepší než menšinová vláda nebo nové volby. Ty by byly teprve drahé a nikdo, včetně ČSSD, na ně nemá peníze," píší Lidové noviny.

Karolína Peake a Petr Nečas,  foto: ČTK
Deníky se ve svých komentářích zabývají okolnostmi i významem čtvrtečního jednání koaličních lídrů a podpisu dodatku koaliční smlouvy, kterým Věci veřejné podmínily setrvání ve vládě. Komentátoři Hospodářských novin a Lidových novin se shodují, že dohoda vládních stran nebyla výsledkem rozumu, ale chladnou úvahou. "Je to pořád lepší než menšinová vláda nebo nové volby. Ty by byly teprve drahé a nikdo, včetně ČSSD, na ně nemá peníze," píší Lidové noviny. Autor komentáře míní, že žádná strana se nestačila zdiskreditovat tak rychle jako Věci veřejné. Navíc podle něj při koaličních jednáních vyšlo najevo, že Věcem veřejným k obrodě české politiky stačí mít náměstka na každém ministerstvu, ministra dopravy, ženu ve vládě a čtrnáct miliard korun. Komentátor Hospodářských novin upozorňuje, že Věci veřejné i nadále zůstávají "studnicí záhad" a nikdo netuší, co se přes léto vylíhne na jejich sezení s těžkými víny. "Ale přece jen se zdá, že alespoň někteří véčkaři pochopili, že nerovným soubojem s ODS jen vylepšují pozici Miroslava Kalouska a jeho TOP 09," píše list.

Podle Mladé fronty Dnes je nejkrásnějším výsledkem čtvrtečního jednání vstup Karolíny Peake do vlády. "Paní Peake prokázala za rok politický talent. A je tak na rozdíl od svých šéfů Víta Bárty a Radka Johna skutečným objevem voleb 2010," uvádí se v komentáři. Podle deníku však není jisté, zda Karolína Peake ve vládě uspěje, protože proti všem faktům zatím prokazuje neochvějnou věrnost Vítu Bártovi, a jestliže nepřestane podléhat jeho vlivu, nepomůže jí ani inteligence, pracovitost a talent. "Pokud se pokusí z Bártova vlivu vymanit, můžeme se těšit na novou krizi. Díky paní Peake však může být méně trapná než tato," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Pražský městský soud ve středu nařídil ČSSD, aby se omluvila za výrok, který přirovnal chování podporovatelů ODS z Modrého týmu k praktikám Hitlerovy NSDAP. Ostrá slova padla před volbami do Poslanecké sněmovny z úst Jaroslava Tvrdíka, tehdejšího šéfa volební kampaně. V čele strany tehdy stál Jiří Paroubek. Verdikt je nepravomocný, ČSSD se odvolá, informují Lidové noviny. Socialisté se sedmi členům Modrého týmu, kteří žalobu podali, omlouvat zatím nehodlají. "Bude podáno odvolání,"řekl listu mluvčí strany Martin Ayrer. Soudkyně Jaroslava Lobotková zástupcům Modrého týmu nevyhověla úplně. ČSSD se tak nemusí omlouvat za tvrzení, že Modrý tým má bojový výcvik srovnatelný "s obávanými komandy ČEZ", ani za Tvrdíkova slova, že jeho členové ruší předvolební akce ČSSD. V tomto bodě měla kritika Modrého týmu podle soudkyně Lobotkové reálný základ. Jaroslav Tvrdík loni 3. května pustil na tiskové konferenci sestříhaný záznam airsoftové bitvy, kterou si na svůj web vyvěsil Modrý tým. Video okomentoval slovy o bojovém výcviku, rušení akcí ČSSD a v doprovodné tiskové zprávě se objevilo přirovnání k NSDAP, připomněly Lidové noviny.


Foto: Emin Ozkan / Stock.XCHNG
Mladá fronta Dnes rozkrývá kauzu s telefonními výpisy, které získal policista z Varnsdorfu Marian Hudec. Nejenže tak špehoval poradce a přátele prezidenta Václava Klause, ale také vlivné politiky. Například poslance ČSSD Petra Hulínského nebo starostu Prahy 1 Oldřicha Lomeckého z TOP 09. Informace o tom, s kým si Oldřich Lomecký volá a kde se nachází, zjišťoval Marian Hudec v období do komunálních voleb. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že lustroval lidi na objednávku některé bezpečnostní agentury. Podle článku Mladé fronty Dnes Hudec špehoval nejen spolupracovníky prezidenta Václava Klause, ale také jeho přátele. Prezident tak uvázl v důmyslné síti, díky které šlo získat podrobné informace o jeho životě. Telefonní čísla patřila například šéfovi pražské Štvanice Vladislavu Šavrdovi, se kterým Václav Klaus chodí hrát tenis, nebo majiteli sportovního centra Václavu Petrovi. Právě trojice Klaus, Šavrda a Petr se pravidelně schází u piva. Otázkou zůstává, proč tyto telefony policista sledoval, píše Mladá fronta Dnes.


Viktor Čech
Na ministerstvu vnitra končí náměstek pro mezinárodní vztahy Viktor Čech. Jeho post ministr Jan Kubice zrušil. Čech byl na ministerstvu posledním mužem, kterého si tam přivedl Kubiceho předchůdce Radek John (VV). Vedení úřadu se tak kompletně obměnilo po dvou měsících, píší Lidové noviny. "Jeho místo bylo v rámci reorganizace zrušeno,"řekl listu vysoce postavený zdroj z vnitra. Oficiálně úřad nechtěl nic komentovat s tím, že organizační změny představí v nejbližších dnech. Viktor Čech je zároveň policejním ombudsmanem, jestli ale bude v této funkci pokračovat, zatím není jasné. Podle listu mu sice ministr Kubice nabídl, že může zůstat, Viktor Čech se však ještě nerozhodl. Funkci ochránce práv policistů zřídil exministr John těsně před svým odchodem z úřadu. Odůvodnil to tím, že to plánoval dlouhodobě a podpis byla jen formalita. Lidové noviny připomněly, že Jan Kubice, který stál dříve v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), při svém nástupu na ministerstvo sliboval, že nechystá výrazné personální změny. Velmi rychle ale odvolal náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara a náměstka pro ekonomiku a provoz Jiřího France. Poté skončil i náměstek pro veřejnou správu František Vavera. V den, kdy se Jan Kubice ujímal úřadu, odešel také Michal Moroz, náměstek pro strategie a koncepce.


O diplom z plzeňské právnické fakulty přijde přibližně 15 lidí. Většina z nich jsou držitelé magisterského titulu, jména univerzita tají, píše deník Právo. Podle vedení školy se proti tomuto rozhodnutí nelze odvolat. Na plzeňských právech předloni vypukla aféra s opsanými pracemi a takzvanými rychlostudenty, od té doby se čeká, kolika lidem univerzita odebere titul kvůli vážnému a věcnému pochybení při studiu. Termín, který si škola dala pro uzavření celé agendy kolem podezřelých studií některých absolventů, vypršel ve čtvrtek. "Diplom bude zrušen čtrnácti nebo patnácti lidem,"řekl listu právní expert fakulty František Korbel. Jedním z těch, kteří přijdou o diplom, je zřejmě bývalý velitel plzeňské městské policie Luděk Hosman, který svou bakalářskou práci údajně z větší části opsal od kolegy. Podle deníku Právo jsou mezi dalšími bývalými studenty, kteří zvládli pětiletý obor za pár měsíců, státnice vykonávali v den, kdy komise vůbec nezasedala, nebo jim chyběly zkoušky a zápočty, například Jan Harangozzo z kauzy podvodných konkurzů kolem soudce Jiřího Berky, děti zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka Monika a Michal či šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.


Vzpomeňme na první červencový víkend roku 2006, vrací se v čase autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Kdo tehdy sedl do auta, musel si připadat jako v jiném světě nebo alespoň v zemi, kde slušnost při řízení není považována za trapnou slabost. Lidé jezdili povolenou rychlostí, nepředjížděli, kde se to nesmí, a vůbec se chovali tak nějak - vyděšeně. Právě zavedený bodový systém zaúřadoval sílou strachu tak významnou, že politici všech stran v čele s Jiřím Paroubkem okamžitě přispěchali se slibem, že se novinku, považovanou málem za útok na základní lidská práva, pokusí co nejdřív změnit. Nepovedlo se to, naštěstí. Čísla mluví jasně. Jsou chvíle, kdy i liberál musí s uspokojením konstatovat, že na Čechy v některých věcech nic jiného než represe nezabírá, konstatuje v závěru autor 99 Slov Hospodářských novin.