Přehled tisku

Radek John, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda Petra Nečase přežila v současné trojkoaliční podobě. Věci veřejné, jejichž předseda Radek John ještě v úterý hrozil odchodem své strany z vládní sestavy, ustoupily, píše Mladá fronta Dnes k výsledkům středečního jednání K 9, tedy tří zástupců vedení z každé koaliční strany.

Radek John,  foto: ČTK
Vláda Petra Nečase přežila v současné trojkoaliční podobě. Věci veřejné, jejichž předseda Radek John ještě v úterý hrozil odchodem své strany z vládní sestavy, ustoupily, píše Mladá fronta Dnes k výsledkům středečního jednání K 9, tedy tří zástupců vedení z každé koaliční strany. Skandály zmítaná strana si uvědomila, že najednou nestíhá řešit ani vlastní problémy. Právě si volí nového předsedu a příští víkend ji čeká sjezd. Navíc musí vysvětlovat sérii svých afér včetně "čarování" s financemi. Chystaný nátlak na personální obměnu vlády proto Věci veřejné ve středu raději odložily, uvádí Mladá fronta Dnes. Na jiném místě tentýž list píše, že pro koalici, která si loni plánovala krásnou, proreformní budoucnost, opřenou o velké odhodlání dělat nepopulární kroky, jsou poslední měsíce trpkým vystřízlivěním. To, nad čím by vládní politici možná s chutí přivírali oči, jim připomínají "zlotřilí novináři". Podtitulek článku v Mladé frontě Dnes napovídá dění budoucí - Nečasovu vládu čeká střet, jak dál vládnou s Věcmi veřejnými.


Foto: Richard Dudley / Stock.XCHNG
Vláda schválila na jediném zasedání občanský zákoník, reformu sociálních dávek, protikorupční zákon, Bílou knihu o obraně i změny ve stavebním spoření. Je to porce informací, jejíž objem spolehlivě zakryje to, nakolik jsou jednotlivé návrhy prodiskutovány a do jaké míry je jejich koaliční podpora jistá, píše autor Sloupku Lidových novin. Legislativní návrhy čeká cesta sněmovnou a Senátem, kde budou projednávány pečlivě a opozice si nenechá ujít příležitost demonstrovat jejich skutečné či domnělé slabiny. Jak se zachová koalice, nevíme. Nemůžeme si být totiž jisti ani tím, zda Věci veřejné nebudou chtít měnit svůj milovaný projekt zákona o veřejných zakázkách. Třeba se naskytne příležitost se mediálně blýsknout, a když zavelí superguru... Vláda se snaží plnit programové prohlášení, zatím ji ale více sil bere samotná sebezáchova než cizelování reformních návrhů. Nebo se to změní? - klade závěrečnou otázku autor Sloupku Lidových novin.


Pražský magistrát vysoudil na ministerstvu vnitra cennou vilu v Bubenči, v níž dlouhé roky utajovaně sídlí Národní protidrogová centrála. Ministerstvo se proti rozsudku brání dovoláním k Nejvyššímu soudu, informuje deník Právo. Vedení protidrogové centrály doufá, že se i v případě zamítnutí dovolání dohodne s magistrátem na dalším působení v objektu. "V této věci bylo již pravomocně rozhodnuto o tom, že hlavní město Praha je vlastníkem nemovitosti,"řekl deníku mluvčí magistrátu Lukáš Schreib. Město s majetkem zatím nijak nenakládá, protože spor ještě není ukončen. Magistrát bude s ministerstvem o případném dalším využívání vily vyjednávat až po jeho skončení. Šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych věří, že se podaří další působení útvaru na exkluzivní adrese domluvit. "Máme takové signály od předchozího i od současného vedení Prahy,"řekl listu. Možností by podle něj mohlo být snížené nájemné pro policii nebo výměna za jiný majetek. Stěhování by prý představovalo pro útvar značnou komplikaci. Protidrogová centrála v Bubenči využívá i další objekt, o ten se podle informací deníku Právo magistrát také s ministerstvem soudí. Rozsudek ale ještě nepadl, mluvčí magistrátu tento spor nechtěl komentovat.


Praha chce zavést dotace pro pořadatele velkých mezinárodních kongresů. Radní už schválili první pobídku - jízdné zdarma v MHD pro účastníky kongresů s více než 500 účastníky. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle magistrátu utratí návštěvníci kongresů v Praze ročně až 1,5 miliardy korun, z toho 100 milionů skončí v městské kase. Záměr podporuje primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Pokud bychom podporu nezavedli, tak by zájem o Prahu jako kongresovou destinaci klesl,"řekl primátor Svoboda deníku s tím, že další pobídky budou následovat. K možným podporám podle Hospodářských novin patří například to, že by pořadatel kongresu dostal za každého účastníka 250 korun, nebo by město uhradilo uvítací recepci s účastí primátora. U většiny akcí by prý bylo samozřejmostí poskytnutí propagačních materiálů či uhrazení nákladů na kandidaturu. Podle studie, kterou loni pro ministerstvo pro místní rozvoj vypracovala společnost KPMG, skončí 41 procent peněz, které návštěvníci kongresů utratí, ve veřejných rozpočtech. Z nich jde šestina do pokladen měst a krajů. "Přínos pro Prahu je zhruba 100 milionů ročně,"řekl Hospodářským novinám zastupitel Jan Kalousek (ODS), který má na starosti cestovní ruch.


Policie obvinila zpěváka a pražského zastupitele Jana Kalouska (ODS) z pojistného podvodu. Údajně se podílel na velkých machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis. Informaci televize Nova přináší deník Právo. Jan Kalousek se podle policie zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, který vedl dvojí účetnictví: jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Má jít o rozsáhlou podvodnou činnost, do které je zapleteno údajně až 70 lidí a vyšetřování může trvat až několik let. Kalouskovo obvinění souvisí s opravami jeho auta v roce 2006. Zastupitel svou vinu popírá. "Jednalo se o nějakou nesrovnalost v opravě vozu z roku 2006. Já nejsem právník. Ta složka je nyní u mého advokáta. Podávám stížnost proti tomu obsahu. Nesouhlasím s tím a budu se bránit,"řekl Jan Kalousek. Zároveň vylučuje, že by se dopustil nějakého podvodu či získal nějaké peníze. Podle deníku Právo Janu Kalouskovi hrozí až tříleté odnětí svobody.


Foto: ČEZ
Bezpečnost jaderných elektráren je v souvislosti s havárií v japonské Fukušimě často citovaným tématem současnosti i v Evropě. I hrozba odplaty teroristů za smrt Usámy bin Ládina vede Evropany k zamyšlení nad vyšší bezpečností jaderných zařízení. Lidové noviny uvažují, co by se například stalo, kdyby na jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín spadlo velké dopravní letadlo. Pád by prý způsobil s velkou pravděpodobností těžkou havárii. Listu to potvrdila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Němci jsou na tom se svými jadernými elektrárnami úplně stejně. Testy ukázaly, že žádná tamní elektrárna by pád velkého letadla nepřežila bez úhony, čtyři elektrárny by dokonce nezvládly ani pád menších dopravních letadel, píší Lidové noviny.


Foto: ČTK
Do safari části Zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem budou moci návštěvníci od 1. června vjíždět auty nebo autobusy. Divoká zvířata tak budou pozorovat přímo z pohodlí vlastního vozu. Jak píše deník Právo, tato možnost bude nabízená od 1. června do konce října. Projekt Na Safari vlastním autem představuje šestikilometrovou cestu "africkou savanou" s volně se pasoucími stády exotických zvířat a výběhy šelem. "Od začátku se počítalo s touto variantou,"řekla ředitelka královédvorské ZOO Dana Holečková. Trasa určená automobilistům vylučuje pohyb pěších návštěvníků, jimž zůstane zpřístupněn zbytek zahrady. Odhady maximálně únosného množství aut uvnitř ZOO mluví zhruba o 120 vozech během přibližně dvouhodinové projížďky, píše deník Právo.