Přehled tisku

Vít Bárta
0:00
/
0:00

Vít Bárta, neformální šéf Věcí Veřejných, motivoval své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s odkazem na utajovaný dokument z roku 2009, který má k dispozici.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Vít Bárta, neformální šéf Věcí Veřejných, motivoval své spolustraníky k získávání financí do stranické pokladny dvacetiprocentní provizí. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s odkazem na utajovaný dokument z roku 2009, který má k dispozici. Z něj také vyplývá, že o důležitých věcech ve straně nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v tzv. "Koncepční radě VV". Tomu, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky nebo od sponzora, náleží odměna, a to 20 procent z prostředků získaných ve prospěch "Véček", jak prý Bárta napsal v lednu 2009.

Jaroslav Škárka
Podle deníku je z dokumentu zřejmé, že Věci veřejné chtěly z veřejných zakázek vytěžit co nejvíc a získat větší politický i ekonomický vliv. Také proto, aby se Bártovi vrátily prostředky, které do VV investoval. Bárta se údajně už v době vzniku dokumentu podle MfD připravoval na to, že jeho lidé budou sedět na radnicích a ve státní správě. Pro takové případy sepsal manuál, který nazval Etický kodex Věcí veřejných. Podle něj mohla být veřejná zakázka, o které bude člen "Véček" rozhodovat, nadhodnocena maximálně o 10 procent oproti tržní ceně. Bárta na otázky Mladé fronty Dnes nereagoval. Existenci dokumentu však deníku potvrdil v dubnu vyloučený Jaroslav Škárka i Markéta Vojtíšková, která už z politiky odešla.


Právo uvádí, že na pražském magistrátu proběhla razie kvůli úplatkům spojeným s vydáváním řidičských průkazů. Detektivové z protikorupčního útvaru provedli zátah také na několika dalších místech v Praze. Z korupce jsou kromě zkušebních komisařů podezřelí i učitelé autoškol. Akci deníku potvrdil mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek, podrobnosti však odmítl uvést. Řekl pouze, že policie věc vyšetřuje s podezřením na trestné činy podplácení, přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejné osoby. Právo dále přineslo svědectví žáka autoškoly z areálu studentských kolejí na Strahově, kam detektivové dorazili v pondělí ráno. "Ve chvíli, kdy jsme dopsali testy a čekali na jízdy, vtrhli policisté do učebny, kde byli v té chvíli komisaři s instruktoři," popsal situaci očitý svědek s tím, že na místě zasahovali ozbrojení uniformovaní policisté i detektivové v civilu.


Jaderná elektrárna Temelín
V jaderné elektrárně Temelín mohou vyrůst dva obří reaktory o výkonu 1600 megawattů. Podle deníku E15 to ukázal průzkum ČEZ, který zkoumal možnosti jejich zapojení a vliv na přenosové sítě. Dosud přitom v odborných kruzích převládal názor, že to v Temelíně reálné není. Pokud by se ČEZ rozhodl tyto bloky postavit, Česko by mohlo být vedle Francie, Finska, Číny a Japonska jednou z mála zemí, kde by vyrostly reaktory tak vysokého výkonu. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová deníku potvrdila, že velikost reaktorů nemá nepříznivé dopady na jejich bezpečnost. Rozhodnutí o výběru dodavatele pro dostavbu Temelína má padnout na jaře roku 2013. Dostavba by v tom případě byla dokončena v roce 2025. Náklady se odhadují na několik set miliard korun.


Bývalý mistr světa v letech na lyžích Jaroslav Sakala bude trénovat slovinské skokany. Napsaly to dnešní Lidové noviny, podle nichž se někdejší kouč české ženské reprezentace v Lublani dohodl na dvouleté smlouvě. Jedenačtyřicetiletý Sakala má podle deníku značné dluhy a žije ve skromných podmínkách pod skokanskými můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přesto tvrdí, že jeho volba nebyla snadná a Frenštát se mu nechtělo opouštět.


Lidové noviny také informují, že Češi našli způsob, jak bezplatně na několik dní získat spotřební zboží, které právě potřebují či chtějí. A to zcela legálně. Umožnila jim to "díra" v novele zákona o spotřebitelském úvěru, která platí od začátku roku. Podle ní lze do dvou týdnů vrátit bez udání důvodů půjčku se splátkovou společností či bankou. Nebo také zboží pořízené na splátky. A přesně toho teď čeští zákazníci začali využívat. Koupí třeba navigaci na splátky, vezmou si ji na dovolenou a po několika dnech používání ji vrátí. Tento trend prý začal být patrný zejména v případě digitálních fotoaparátů či kamer.