Přehled tisku

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky se v komentářích věnují personálním změnám ve vládě, které v úterý v noci po více než pětihodinovém jednání koaličních stran oznámil premiér Petr Nečas. Podle Hospodářských novin obsah tzv. "koaličního kompromisu" mimoděk potvrdil nejtemnější podezření. "Dál žijeme v zemi, kde se politika dělá přes policii," podotýká komentátor. "Vše se nakonec zúžilo na boj o ministerstvo vnitra.

Petr Nečas,  foto: ČTK
České deníky se v komentářích věnují personálním změnám ve vládě, které v úterý v noci po více než pětihodinovém jednání koaličních stran oznámil premiér Petr Nečas. Podle Hospodářských novin obsah tzv. "koaličního kompromisu" mimoděk potvrdil nejtemnější podezření. "Dál žijeme v zemi, kde se politika dělá přes policii," podotýká komentátor. "Vše se nakonec zúžilo na boj o ministerstvo vnitra. Vymetení Bárty (a Johna) z kachlíkárny na Letné stálo Nečasovi i za ztrátu tváře: ODS kvůli tomu opustila i svou nepřekročitelnou podmínku. Tedy odstranění lidí spojených s agenturou ABL ze státní správy."

Radek John,  foto: ČTK
Právo píše, že řešení vládní krize je facka veřejnosti a dobrým mravům. "Poté, co byli občané vystaveni neuvěřitelným absurditám v podobě skandálních odhalení o VV, vzájemným urážkám koaličních partnerů a údajně nekompromisním návrhům premiéra Nečase na odvolání ministrů za VV, jsme se mezi jiným dozvěděli, že John, kterého chtěl Nečas odvolat pro údajnou neschopnost, byl povýšen do funkce místopředsedy s portfoliem boje s korupcí," poukazuje autor komentáře Práva. Zároveň podotýká, že stejným politickým oxymorónem je, že Dobeš, bývalý personální šéf agentury ABL, která prý chtěla infiltrovat politiku s pomocí nevybíravých metod, zůstává ministrem školství.

Komentátor Lidových novin soudí, že premiér, jehož slovo nic neváží, před sebou nemá velkou budoucnost. Petr Nečas svou ústupností vůči partnerům i mocichtivému Hradu jen vybízí k dalším výpadům. Je tedy jen otázkou času, kdy proti němu vystoupí. A přijde další ústup, pochopitelně v zájmu reforem.

Jan Kubice,  foto: ČTK
Tahanice domácích politiků evidentně zaujaly i naše sousedy na Slovensku. Slovenský deník Sme soudí, že řešení nejhorší a nejvypjatější vládní krize v Česku za posledních dvacet let je uměním nemožného. K ústupkům a těžkým kompromisům totiž přistoupily nejen Věci veřejné - učinili je také premiér Petr Nečas a celá ODS. "Poziční ztráty Věcí veřejných jsou obrovské, ale po tom, co se odhalilo, odposlechlo a napsalo o této straně, je šokující už fakt, že zůstala ve vládě. Nečas pokračuje dál jako premiér. Ale také s ministrem školství, jehož odchod dával jako ultimátum, protože pochází z bezpečnostní agentury, což bylo předtím jím i celou ODS desetkrát prohlášeno za 'absolutně nepřijatelné'. Kolotoč paradoxů (...) korunuje fakt, že z bezpečnostní agentury - jenomže jiné - přichází opravdu senzační nominace na nového ministra vnitra," napsal deník. Právě nominace někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho do křesla ministra vnitra má podle Sme přispět k opětovnému získání důvěryhodnosti vládních stran. "Tedy přesvědčit veřejnost, že po všech hrozných věcech, které o sobě řekli, to s bojem proti korupci myslí tři strany stále smrtelně vážně."

Jindřich Šídlo
Jindřich Šídlo sestavil pro Hospodářské noviny výstižný portrét budoucího ministra vnitra. Článek nazval Pobožný střelec s mafií v zádech, Jana Kubiceho v něm označil za jeden ze symbolů policie devadesátých let a připomněl, že málokterému českému policistovi se podařilo, aby mu k zásahu osobně gratuloval ředitel FBI. Cituje policistova slova, že v politice už dlouho neexistuje atmosféra padni komu padni, a podotýká, že v pondělí v noci dostal Jan Kubice nečekanou šanci to změnit.


Mladá Fronta Dnes píše, že pražské ženy berou méně a na vině není jen diskriminace. Pražanky nemají nižší plat pouze kvůli předsudku, že žena se stará o děti a muž živí rodinu, ale i proto, že vzhledem k letům stráveným na mateřské dovolené mají méně praxe. Na některých pozicích pak mají muži i o 15 000 vyšší mzdu než ony. Podle zakladatelky mateřských center Rut Kolínské se však situace v poslední době pomalu zlepšuje ruku v ruce s tím, že se stále více žen v Praze dostává na vyšší místa.


Jana Šorfová,  foto: Artalk
Lidové noviny uvádějí, že nová ředitelka Galerie Středočeského kraje Jana Šorfová opsala svůj vítězný projekt téměř doslova od toho, kterým se vloni přihlásila galeristka Monika Burian do konkursu na ředitele Národní galerie. Deník má oba dokumenty k dispozici. Konkurs na nového ředitele instituce přezdívané "Rathova galerie" proběhl v lednu tohoto roku a už jeho průběh si vysloužil kritiku výtvarné obce. Se zjištěním, že projekt Šorfové se téměř shoduje s prací Moniky Burian, přišel jako první webový portál Artalk.cz. Nápadné je, že Šorfová a Burian v minulosti spolupracovaly při organizaci festivalu současného umění Tina b. Oba projekty, které Artalk zveřejnil v jejich původní podobě, skutečně obsahují řadu zcela totožných nebo jen lehce přeformulovaných pasáží a mají stejnou strukturu.


Junot Díaz,  foto: ČTK
Mladá Fronta Dnes přináší rozhovor s jedním z hlavních hostů letošního festivalu spisovatelů Praha, nositelem Pulitzerovy ceny Junotem Díazem. Dvaačtyřicetiletý rodák z Dominikánské republiky se v něm ukázal jako vtipný diskutér a pohotový vypravěč, který své odpovědi prokládá nečekanými obraty a názory. "Jsem tu poprvé, ale hned mě šokovalo, kolik amerických a nadnárodních firem tady máte," konstatoval hořce. "Problém americké kultury je, že nastavuje normu a chce po všech, aby se jí řídili. Co ukazujeme my, je normální, a to, co děláte vy, normální není," rýpl si do vlastních řad.


Foto: The Tonight Show with Jay Leno
A ještě jednou Lidovky, které se vrací k úsměvnému incidentu českého prezidenta v Chile. Klaus s perem byl hvězdou noční show známého moderátora Jaye Lena, která patří k nejsledovanějším televizním pořadům v Americe. Na nechvalně proslulé video, na němž si Václav Klaus přivlastňuje pero při tiskové konferenci v Chile, Jay Leno zareagoval parodickým spotem, ve kterém Klaus hraje druhé housle a hlavním zločincem je chilský prezident Sebastián Piñera. Ten - tedy přesněji jeho dvojník - se postupně zmocní nejen pera, ale i vlaječky a sklenky s vodou.