Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Lidových novin si všímá penzijní reformy, návrh na kterém se koalice shodla, považuje v zásadě za velmi rozumný. Vidí ale jeden podstatný problém a nepřijatelný aspekt: úspory se promění v doživotní anuitu, která smrtí člověka končí.

"Není možné chtít po lidech, aby si čtyřicet let spořili nad povinný rámec s tím, že jejich peníze v případě brzké smrti nikdo neuvidí. Vyplácení anuit, které se nedědí, je absolutně neskousnutelný ústupek velkým finančním hráčům. Je to chyba jak principiální, tak politická: do takto konstruovaného penzijního pojištění se tradičně skeptičtí Češi ani Moravané nepohrnou. To si raději budeme všichni spořit kdekoli jinde. Tam, kde se k našim celoživotním úsporám dostane partner či jiní dědicové."


"Soudní tahanice rodičů o děti mohou v Česku dospět k absurdnímu konci: stát potrestá dítě za to, že nemá správný vztah k jednomu z rodičů. Desítky zdravých dětí kvůli tomu strávily měsíce v psychiatrických léčebnách," píše na své titulní straně Mladá fronta Dnes. Deník připomíná, že takových dětí jsou desítky a jejich rodiče se teď spojili, chtějí odškodnění za újmu, kterou potomci utrpěli, a připravují žalobu proti České republice. Úřady si podle deníku s neláskou dětí vůči jednomu z rodičů nevědí rady a přitom to řešit musí, už kvůli tomu, že otcové a matky, kteří léta nevídají své děti, vyhráli několik žalob u evropského soudu a stát musel platit odškodné. Tahanice o děti nejsou samozřejmě jen českým problémem, nicméně to, aby byly zdravé děti zavírány do psychiatrických léčeben, je unikát, upozorňuje vedoucí oddělení ochrany dětí ministerstva práce a sociálních věcí Klára Trubačová.


Deník Právo komentuje jednání koaličních stran a ČSSD týkající se přímé volby prezidenta. Vypadá to, že v roce 2013 možná už půjdou hlavu státu volit sami občané. Po posledním spektáklu na Hradě se zvedla tak silná vlna odporu proti volbě poslanci a senátory, že politici couvli a lidé, kteří žádali větší férovost volby ji viděli v tom, že se o výběr prezidenta postarají sami. Tuto možnost v příští volbě zřejmě dostanou, jenže je více než pravděpodobné, že ještě předtím jim dojde, že všelidově vybraný prezident sám o sobě v politice nic nezmění. Podle dohody, která se začíná rýsovat, zřejmě větší pravomoci mít nebude, je spíše možné, že tomu bude naopak. Sociální demokraté chtějí například v ústavě zakotvit možnost prezidenta stíhat nebo odvolat. Nabízí se také otázka, zda by lidé, kteří touží po přímé volbě hlavy státu, skutečné posílení její pozice směrem k prezidentské republice. "Možná půjdeme v roce 2013 volit prezidenta přímo. Skutečný politický život ale, zdá se, zůstane jinde."

Také komentátor Mladé fronty Dnes se pozastavuje nad přímou volbou a ptá se, zda si skutečně myslíme, že tento způsob znamená lepší demokracii. "Argumentovat v dnešní době něčím, jako jsou politické tradice, bývá předem odsouzeno k nezdaru. Přesto - osvědčenou českou tradicí je přímá volba prezidenta, starostů a hejtmanů. Proč měnit něco, co funguje? Jen proto, že kdosi lidu namluvil, že tak bude moci lépe naplňovat ideu své svrchovanosti. Přímá volba by měla smysl tehdy, když by současně byl prezident více zapojen do výkonné moci," soudí komentátor.


Foto: Richard Dudley / Stock.XCHNG
"Národní ekonomická rada vlády představila první díl mnohasetstránkové ságy na téma podpora konkurenceschopnosti," píší Hospodářské noviny a uvádějí, že aniž by kdo chtěl devalvovat práci poradenského týmu, slovo konkurenceschopnost se v Česku skloňuje posledních dvacet let a problémy stále trvají a jsou stále stejné - neefektivní státní správa, špatné školství, vysoké náklady na trhu práce, nedokonalé zákony a pomalé soudy. "V praxi se nejvíce osvědčilo zlepšení prostřednictvím zjednodušení. Čím méně překážek a čím jednodušší (a tím i lépe kontrolovatelné) zákony s minimem výjimek, tím lépe ekonomika funguje. Ukazuje se však, že právě minimální regulace dělá vládám ty největší potíže."


Obraz Česka jako ráje rozkrádačů erárních peněz nemůže být věrohodnější, míní komentář Lidových novin s odkazem na to, že police vyšetřuje kvůli stavebním zakázkám na ministerstvu obrany 54 lidí a také na oznámení ministerstva financí o nedůvěryhodné finanční transakci, ve které "lítá" 240 milionů korun z peněz utracených za české předsednictví EU. "V rovině trestněprávní vidíme jen harašení policejními zbraněmi, protože od vyšetřování k rozsudku je dlouhá míle. Kolik nákupčích zbraní a úředníků bylo odsouzeno za pro stát nevýhodné obchody? Z téhle perspektivy jsou tuzemská vězení zoufale prázdná. I kdyby zítra rezignovali všichni bývalí ministři obrany na všechny své veřejné funkce, budeme sále přešlapovat na místě. Celé společnosti by prospěla jediná kauza, která by skončila odsouzením rozkrádačů," píší Lidové noviny.