Přehled tisku

0:00
/
0:00

V přímé volbě prezidenta by nyní zvítězil ekonom a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar. Kdyby lidé mohli vybírat jen z aktuálních kandidátů politických stran, porazil by ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku z ODS. Uvedla to Mladá fronta Dnes s odvoláním na průzkum agentury Median.

V přímé volbě prezidenta by nyní zvítězil ekonom a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar. Kdyby lidé mohli vybírat jen z aktuálních kandidátů politických stran, porazil by ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku z ODS. Uvedla to Mladá fronta Dnes s odvoláním na průzkum agentury Median. Švejnar svou kandidaturu do prezidentských voleb nevyloučil. Nyní ale považuje za důležité, aby politické strany dodržely své sliby voličům a přímou volbu prezidenta umožnily. Nemálo respondentů průzkumu by na Hradě nechalo dalších pět let Václava Klause. Další by preferovali jeho předchůdce Václava Havla. Klaus však potřetí za sebou kandidovat nemůže a Havlovi by to patrně nedovolil zdravotní stav, uvedl list. Do volby českého prezidenta zbývají dva roky. Agentura se v průzkumu dotazovala 609 lidí.


Budování českého kapitalismu končí přesně dvacet let poté, co začalo, uvádí se v sloupku Lidových novin. 1. ledna 1991 odstartovala deregulace základních cen. A 1. ledna 2011 startuje úplná deregulace nájemného. Kdo si pamatuje leden 1991, má před očima babičky, které obhlížely cenovky zboží. Nevyletěly tam, kde je už už viděli alarmisté, a babičky se brzy uklidnily. S tím se ale taky snížila odvaha k utahování opasků. Klausova vláda si tehdy na deregulaci nájmů netroufla. I leden 2011 vyvolává otázku, kam až nájemné vyletí? I nyní uvidíme, že nevyletí, už teď se totiž prolíná s volným nájmem. Je třeba se ptát, proč se s deregulací čekalo tak dlouho? A proč se celých dvacet let po revoluci lidé dělili na "černé" a "bílé", dotované a nedotované? Je-li na českém kapitalismu něco nestandardního, je to právě tento apartheid nájemného, který měl zmizet už dávno, píší Lidové noviny.


Poslance podle Mladé fronty Dnes dráždí, že dohoda, která zachránila vládu, je stále tajná. Smlouvu, kterou minulý týden uzavřely strany vládní koalice a kterou zaštítil prezident Václav Klaus, neznají dokonce ani koaliční poslanci. Poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml proto už lituje, že vládu podpořil. Na svém blogu ale připustil, že se podřídil většině. Proti přijetí tajné dohody s garancí prezidenta Klause se na poslaneckém klubu VV postavilo i několik dalších poslanců, většina s ním však souhlasila. Podle šéfa VV Radka Johna ale na dohodě nic tajného není. Podle něj je celý problém nafouknutý, s obsahem dohody prý byli poslanci seznámeni na klubu. Koaliční partneři se podle něj dohodli na seznamu kroků, které vláda podnikne v boji proti korupci. Lidé se o nich podle Johna dozvědí pokaždé, když se nějaký krok provede. Obsah dohody z Hradu přitom neznají ani poslanci TOP 09 a ODS. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík nechápe, proč je obsah dohody tak tajný. Dal ale své slovo, takže o obsahu nebude podrobněji mluvit. Klub chce s dohodou blíže seznámit až po Novém roce. Aby byla dohoda tajná, požadovala podle něj jedna z vládních stran.


Podnikatel Radovan Vítek, který je největším věřitelem společnosti Sazka, chce plnou moc k jejímu řízení. Plánuje také prodej zadlužené O2 arény v pražských Vysočanech. Hospodářským novinám to řekl Vítkův společník Josef Lébr. Vítek s Lébrem také chtějí odchod nynějšího šéfa Sazky Aleše Hušáka. Vítek hrozí, že firmu pošle do insolvence, "pokud akcionáři nebudou chtít změnu". Vítek s Lébrem chtějí do Sazky nalít 2,5 až tři miliardy korun. Podobný plán představila minulý týden finanční skupina Penta, která se o Sazku také zajímá. Sazka nechtěla Vítkův plán komentovat. Šéf ČSTV Pavel Kořan uvedl, že "všechny varianty je nutné probrat s právníky, auditory a ve výboru ČSTV". Kořan stále vidí možnost přežití Sazky i bez investorů zvenčí, uvedly Hospodářské noviny.


Ilustrační foto: Doriana S. / Stock.XCHNG
Policie vyšetřuje případ sexuálního zneužívání v Dětské psychiatrické léčebně v Opařanech na Táborsku. Dvanáctiletý chlapec, který se měl v léčebně léčit z depresí, tvrdí, že ho starší chlapci nutili k orálnímu a análnímu sexu, a když vše oznámil sestřičce, zbili ho. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Z policejního spisu podle listu vyplývá, že to nemusel být jediný případ. Podle chlapcovy matky vyplývá, že poškozených dětí je pět a pachatelé jsou čtyři ve věku od 13 do 16 let. Trestní oznámení pravděpodobně podal někdo z léčebny. Podle deníku policie pouze oficiálně potvrdila, že sexuální zneužívání v největší tuzemské psychiatrické léčebně pro děti vyšetřuje, ale vzhledem k věku aktérů nemůže sdělit žádné podrobnosti. Vedení léčebny nechce podezření komentovat. Ředitelka léčebny Iva Hodková uvedla, že není jisté, zda si chlapec obvinění nevymyslel. Na druhou stranu připustila, že personál opravdu nemusel malé pacienty uhlídat a k sexuálnímu zneužití dojít mohlo. "K podobným činům dochází v rodinách, na dětských táborech, ve školách a nikdo ho hned třeba nezjistí,"řekla deníku.


Hasiči a policisté přijdou od ledna navíc o část příplatků a stravenek, a to až o stokoruny měsíčně. Škrty v jejich příjmech tak nekončí jen snížením základního platu o deset procent. Uvedly to Hospodářské noviny. Podle odhadu šéfa hasičských odborů v Plzeňském kraji Petra Papouška přijdou hasiči celkově až o 15 procent svých dosavadních příjmů. Podobně na tom budou navzdory předchozím ujištěním ministerstva vnitra i policisté. Do určité míry se to dotkne všech policistů, dodal místopředseda nezávislého odborového svazu policie Radek Stelzer. Jak uvedl deník, policistům i hasičům se má snížit hlavně rizikový příplatek. Krajská ředitelství ale mohou kvůli úsporám škrtat i v osobních ohodnoceních. Méně peněz dostanou příslušníci ozbrojených složek také ve stravenkách. Odbory proto zvažují další protesty.


Muchovu Slovanskou epopej uvidí Praha zřejmě až na podzim, píše Mladá fronta Dnes. Její přesun z Moravského Krumlova do pražského Veletržního paláce se totiž neblíží ani s výměnou vedení na pražském magistrátě nebo na krumlovské radnici. Galerie hl. m. Prahy, která cyklus obrazů spravuje, do Krumlova vyslala restaurátory, aby stav pláten zkontrolovali. Některá z nich jsou přitom sbalená a připravená k transportu. Epopej měla být v pražské Národní galerii vystavena už v těchto dnech. Podle deníku je ale nakonec téměř jisté, že expozice vůbec nebude. Magistrátu tak přitom už nyní unikají miliony korun. Případné náhrady škody se ale podle pražského radního pro kulturu Lukáše Kauckého budou řešit později. O osudu Epopeje bude začátkem příštího roku jednat jihomoravský hejtman Michal Hašek s pražským primátorem Bohuslavem Sobotou. Kvůli cyklu obrazů byly vztahy obou měst před volbami velmi vyhrocené. Nové vedení Krumlova se ale nyní přiklání k tomu, že vlastníkem obrazů je Praha. Předchozí starosta se přikláněl spíše na stranu Muchovy rodiny a vlastnictví Prahy zpochybňoval, připomíná deník.


V soulské Národní knihovně literatury pro děti a mládež probíhá velká výstava jedné z nejznámějších postaviček české animiace, Milerova Krtečka. Informuje o ní deník Právo. K vidění tu je na pětadvacet velkoformátových ilustrací, cizojazyčná vydání či ukázky předmětů a her s motivy Krtečkových příběhů. Korejskou expozici připravilo české velvyslanectví v Soulu spolu s nakladatelstvím Albatros. Krteček, kterého stvořil Zdeněk Miler v 50. letech, je dodnes velmi populární nejen ve východní Evropě a v Německu, ale také v Indii, Číně, na Tchaj-wanu nebo v Japonsku. V Koreji vyšla Krtečkova dobrodružství knižně už dávno. Zdeněk Miler však není jediným českým ilustrátorem, kterého korejské děti znají. V poslední době tu vyšly knihy s ilustracemi Adolfa Borna, většina dětských knih Petra Síse nebo publikace Květy Pacovské, píše Právo.