Přehled tisku

Miroslav Kalousek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je přesvědčen, že o penzijní reformě se vláda premiéra Petra Nečase (ODS) dohodne v první polovině příštího roku. Ministr to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je přesvědčen, že o penzijní reformě se vláda premiéra Petra Nečase (ODS) dohodne v první polovině příštího roku. Ministr to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Pokud by se na novém důchodovém systému vláda nedohodla, nemohla by podle Kalouska v současném složení dále pokračovat. "Důsledná penzijní reforma s sebou nese významné transformační náklady. Ty je potřeba z něčeho financovat a všechny tři strany současné koalice se shodují, že významným zdrojem pro tento účel je zvýšené inkaso z DPH,"řekl Kalousek s tím, že by DPH rád viděl sjednocenou na devatenácti procentech.


Developerská firma Central Group, jejíž výkonný ředitel Aleš Novotný byl o víkendu obviněn z daňového úniku ve výši stovek milionů korun, odhaduje škody, které jí kvůli policejnímu vyšetřování vznikly, na desítky až stovky milionů korun. V deníku E15 to řekl předseda představenstva firmy Dušan Kunovský. Varoval také před arbitráží, kterou prý chce iniciovat švýcarský investor vlastnící deset procent akcií podniku. Policie obvinila Novotného z daňového úniku a plzeňský okresní soud ho poslal do vazby. Podle Novotného advokáta Lukáše Trojana jde o obvinění z krácení daně ve výši asi 100 až 200 milionů korun. Policie vyšetřuje údajné daňové úniky Central Group přes rok. Loni v listopadu policie provedla v kancelářích Central Group razii a zabavila účetnictví firmy. Vedení společnosti tehdy tvrdilo, že za vyšetřováním firmy stojí konkurenční boj. Kunovský tento názor pro E15 potvrdil. Central Group je jedním z lídrů na tuzemském rezidenčním trhu.


William Cabaniss
Ředitel společnosti Praga Export Petr Ptáček v rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že někdejší americký velvyslanec v ČR a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss informaci o údajném korupčním jednání bývalého ministra obrany Martina Bartáka zveřejnil, aby odvedl pozornost od vlastního trestného činu. Ptáček také odmítl spekulaci, že by peníze, které Barták údajně požadoval od vedení automobilky Tatra jako úplatek za urovnání sporu mezi oběma firmami v rámci armádních dodávek, měly být určeny pro společnost Praga. Cabaniss v pátečním vydání deníku Mladá fronta Dnesřekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Barták miliony dolarů za to, aby se urovnaly spory mezi firmami Tatra a Praga, které blokovaly obchod Tatry s ministerstvem obrany. Podle Ptáčka je "šokující", že Cabaniss oznámil údajné korupční jednání až po třech letech. "A za situace, kdy samotná Tatra, jejímž byl představitelem, je podezřelá z korupčních praktik," uvedl Ptáček s narážkou na provizní smlouvu uzavřenou před několika lety mezi Tatrou a poradcem Pavlem Stoškem. Stošek tehdy od vedení Tatry získal 27 milionů korun za pomoc při zprostředkování obchodu s armádou. Podle Ptáčka Praga tehdy poslala americké ambasádě dopis, v němž upozornila na podezření, zda jednání amerických manažerů po uzavření této provizní smlouvy se Stoškem nenaplňuje skutkovou podstatu federálních trestných činů. Ambasáda ale prý nereagovala.

Hospodářské noviny napsaly že Cabaniss si informaci o údajném Bartákově korupčním chování v únoru 2008 nenechal pro sebe. "Prakticky ihned, co se to stalo, jsem to od pana Cabanisse věděl. Byl naprosto šokován," uvedl pro list americký podnikatel Marc Ellenbogen, který od 90. let působí v Praze, má vlivné kontakty v USA a s Cabanissem se podle svého vyjádření velmi dobře zdá. Ellenbogen se Bartákově osobě věnoval už letos na jaře ve svém sloupku pro agenturu UPI. Bartáka označil za zkorumpovaného politika, který "by měl odstoupit a být obviněn". Pro Hospodářských novin ale tehdy Ellenbogen odmítl jmenovat zdroje, o které své tvrzení opírá.


Civilní kontrarozvědka (BIS) přijde příští rok kvůli vládním škrtům o 75 milionů korun ze svého rozpočtu. Bude zřejmě muset snižovat platy a propustit některé zkušené zpravodajce. Ti jsou v soukromém sektoru žádaní pro své zkušenosti a informace, které v BIS získali. Píšou to Lidové noviny. Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce je to hazardování s bezpečností, protože BIS má nenahraditelnou funkci při předcházení teroristickým útokům. V podobné situaci se BIS ocitla už vloni, kdy jí vláda Jana Fischera vzala 56 milionů korun, po Langově stížnosti ale poslanci službě dodatečně přidali 30 milionů korun.


Brněnští vědci Adolf Mistr a Petr Sova vytvořili sloučeninu, která podle dosavadních zkoušek dokáže léčit rakovinu. U myší nádory zmizely do měsíce, nyní se lék bude testovat na lidech. Lékaři k výrobě použili hodonínskou ropu, která se pro výrobu léčiv používá, a platinu, informují Hospodářské noviny (HN). Podle Mistra testy ukázaly, že látka by mohla účinkovat proti nádorům plic a prostaty. Odborníci končí první etapu testování na lidech, při níž zjišťovali toxicitu látky a to, jak se snáší s ostatními léčivy. Následovat budou další klinické studie. Zda látka opravdu na rakovinu zabírá, budou vědět za několik let. Vědci na léku pracují od počátku 90. let. V roce 1998 si objev nové látky proti rakovině patentovali. Podle Hospodářských novin je šance, že objev zůstane v Česku, protože chemici sehnali peníze na klinické studie. Aktuálně objevitelé hledají firemního sponzora.


Vědci z ČVUT dokončují bezpilotní letadlo s umělou inteligencí. Samo si volí taktiku při vyhledávání ozbrojenců: tedy i nenápadné přiblížení, průzkum či únik. Jak píše Mladá fronta Dnes, průzkumníkovi hrozí samozřejmě sestřelení. Proto jeho 'kolegové' s tím počítají a stáhnou předem všechna důležitá data, aby se nedostala do rukou teroristů, vysvětluje profesor Michal Pěchouček z katedry kybernetiky. Skoro to vypadá, že stroje vědomě obětují jednoho ze svého středu, jen aby splnily naprogramovaný úkol. Ano, vše je podřízeno splnění mise. Najít teroristy nebo třeba i vlastního sestřeleného pilota, který se musel nad územím protivníka katapultovat. Tým kybernetiků profesora Pěchoučka vyvíjí pro světové firmy i civilní projekty avšak zakázky pro Pentagon patří k těm, které ČVUT přinášejí peníze a prestiž.


Foto: Clare Bloomfield,  FreeDigitalPhotos.net
Děti přestaly být na internetu jen oběťmi deviantů, kteří je pod změněnou identitou vyhledávají. Policisté i správci debatních fór zjistili, že děti využily poptávku a samy začaly nabízet za peníze své intimní fotky, videa i sex. Jak píše Mladá fronta Dnes, dříve to byly jen výjimky, teď už ne. Martin Kožíšek z dětského debatního fóra uvádí, že takových případů odhalí desítky týdně. Děti se dokonce na internetu sdružují, vyměňují si zkušenosti a navzájem si radí, na co si dát pozor, aby je nikdo neodhalil. I policie varuje, že to začíná být problém. Děti se tak stávají zdrojem, který zásobuje internet pedofilními materiály. Kdyby někdo chtěl sehnat dětskou pornografii na chatu nebo sociálních sítích, tak bude do dvaceti minut úspěšný, uvedl Kožíšek. Takové jednání je samozřejmě pro děti nebezpečné. Kriminalisté už zaznamenaly případy, kdy devianti nahými fotografiemi děti vydírali.