Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vraždit nechtěli, jen upálit, komentuje Mladá fronta Dnes soudní přelíčení se čtyřmi žháři z Vítkova. Pozastavuje se u práva na obhajobu, které každému bez rozdílu nabízí svobodná demokratická společnost.

Foto: ČTK
Vraždit nechtěli, jen upálit, komentuje Mladá fronta Dnes soudní přelíčení se čtyřmi žháři z Vítkova. Pozastavuje se u práva na obhajobu, které každému bez rozdílu nabízí svobodná demokratická společnost. "Advokáti se pokusili před soudem a před veřejností vylíčit souzené jako lidi, kteří nechtěli vraždit a neměli rasistické úmysly, jako by pokus o nerasovou vraždu byla polehčující okolnost. Podle obhájců stáli před soudem lidé, kteří se stali obětí nespravedlivého procesu. Je úkol advokátů využít ve prospěch obžalovaného vše, co se nabízí," připouští komentátor.

Foto: ČTK
"A je úkolem soudu zvážit podle zákona vše, co je mu předkládáno. To by nás rozčilovat nemělo." Závěrem autor píše: "Obžalovaní vzbuzují smutek a trapnost, žádný heroismus, jímž se neonacismus verbálně pyšní." Podle autora z procesu nikdo nemůže mít radost, ale je dobře, že proběhl. Deník v této souvislosti také zmiňuje názor Petra Hájka z Kanceláře prezidenta republiky, že televizní přímý přenos ze soudu se čtyřmi obžalovanými připomíná informování o politických procesech v 50. letech. Podle Hájka se jedná o nátlak a snahu narušit nezávislost soudu.


Miroslav Poche,  foto: ČTK
Lídr jedné z pražských volebních kandidátek ČSSD a zastupitel hlavního města Miroslav Poche přiznal, že dal loni své straně peníze skrytě přes několik členů, kteří pak několikasettisícový sponzorský dar vykázali jako členské příspěvky. Udělal to prý proto, aby sociální demokracie nemusela platit daně. Píšou to Hospodářské noviny, podle nichž tak Poche znevěrohodnil hospodaření ČSSD. Podle listu Poche o daru mluvil, když se ho redaktoři deníku ptali na odměny, které pobírá za funkci v městské společnosti.

"Mezi řečí" prý politik přiznal, že penězi z odměn zčásti obdaroval svou stranu, že jí však peníze nedal jako oficiální sponzorský dar, ale skrytě přes prostředníky. "Já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí 15 procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí," citují Hospodářské noviny Pocheho. Podle listu se však zbytečně přiznal k úmyslu porušit zákon.

Politické strany totiž peníze ze sponzorských darů či členských příspěvků danit nemusejí, píše deník. Deník míní, že Poche svým přiznáním "popsal cestu, jak do stran mohou nekontrolovaně proudit peníze". Úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka to ale odmítá. Z pohledu celkového objemu hospodaření ČSSD jde podle něj o malou částku. "Tohle nemůže zpochybnit naše účetnictví,"řekl deníku.


Ministerstvo zdravotnictví podle dnešní Mladé fronty Dnes plánuje, že poplatek za den v nemocnici podraží z 60 na 100 korun od dubna, v červenci specialista v ambulanci napočítá pacientovi bez doporučení praktika až 200 korun a od ledna 2012 budou levné léky do 60 korun vyřazeny z pojištění. Od ledna 2012 má prý také zmizet lékárenský poplatek za položku a nahradit ho platba za celý recept.

Foto: Vangelis Thomaidis / Stock.XCHNG
Deník napsal, že uvedené změny ministerstvo takto rozfázovalo na tři etapy. List připomíná, že na uvedených úpravách se již dříve dohodla koalice, která má ve dvousetčlenné sněmovně 118 křesel, a neměla by tedy mít problém je prosadit. Zevnitř koalice se ale podle deníku ozývají nespokojené hlasy, lidem z ODS prý vadí, že ministr zdravotnictví Leoš Heger se změnami otálí.


Po společnosti Business Angels Investment (BAI) zbyly dluhy ve výši nejméně 115 milionů korun. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na konkursní správkyni zkrachovalé firmy Ivonu Miechovou.

Foto: David Playford / Stock.XCHNG
BAI, na jejíž aktivity v minulosti upozorňovala Česká národní banka (ČNB), nabízela podle MfD lidem šanci zbohatnout na investicích do zelené výroby energie či například do produkce krevních vaků v Bulharsku.

List píše, že firma oficiálně skončila v létě. "Vedení účetnictví zakládá důvodné podezření z páchání trestné činnosti," cituje deník ze zprávy o hospodářské situaci dlužníka. Firmě půjčilo peníze zhruba 800 lidí, své pohledávky však podle deníku přihlásilo jen 160 osob a celkem si nárokují 49 milionů. Případem se zabývá finanční policie. Na praktiky firmy dříve několikrát upozorňovala centrální banka.