Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Sociální škrty, díky kterým chce nová vládní koalice snížit schodek veřejných financí o 11 miliard korun, se nevyhnou ani chudým rodinám s dětmi a zdravotně postiženým. Píšou to Hospodářské noviny s odvoláním na kompletní plán sociálních škrtů budoucí vlády na rok 2011.

Foto: Evropská komise
Sociální škrty, díky kterým chce nová vládní koalice snížit schodek veřejných financí o 11 miliard korun, se nevyhnou ani chudým rodinám s dětmi a zdravotně postiženým. Píšou to Hospodářské noviny s odvoláním na kompletní plán sociálních škrtů budoucí vlády na rok 2011. Vyplývá z něj, že ODS, TOP 09 a VV chtějí nejen zrušit sociální příplatek, který pobírají chudé rodiny s dětmi, ale i příspěvek na sociální péči pro lidi s nejnižším stupněm postižení - z dnešních 2000 na 800 korun měsíčně. To se dotkne 122.000 zdravotně postižených, píše deník. "Škrtání u zdravotně postižených mě bolí nejvíc. Nicméně ty škrty jsou nezbytné, jinak s penězi určenými na sociální péči nevyjdeme,"řekl HN budoucí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Jen díky snížení příspěvku na sociální péči o postižené ušetří příští rok stát 1,3 miliardy. A díky zrušení sociálního příplatku, který ve výši 392 korun za každé dítě pobírají například čtyřčlenné rodiny, jejichž čistý příjem nedosahuje 14.500 měsíčně, ušetří rozpočet v roce 2011 dokonce tři miliardy korun, upozorňují HN. Šetřit ale hodlá vláda i na úkor zaměstnavatelů. Ti totiž budou platit za své zaměstnance o týden delší nemocenskou než dnes. Zatímco dnes vyplácejí firmy nemocným lidem dávky za první dva týdny, nově to bude za první tři týdny. Firmy tak zaplatí zhruba o 1,5 miliardy víc než nyní. "Nejsme z toho nadšeni, ale volili jsme mezi tímto krokem a požadavkem VV na zvýšení firemních daní. A toto je lepší než zvýšení daní,"řekl HN hlavní ekonomický vyjednávač ODS Martin Kocourek. Zvýšení daní firem o jedno procento, které navrhovaly Věci veřejné, by zatížilo české firmy skoro třikrát víc než delší vyplácení nemocenské. Další zhruba dvě miliardy pak vláda proti původním rozpočtovým plánům podle HN ušetří díky prodloužení nižší nemocenské pro lidi, kteří stonají déle než měsíc. To prosadil na podzim ve sněmovně odcházející ministr financí Eduard Janota. Kromě toho Nečasova koaliční vláda plánuje zrušit porodné na druhé a další dítě. Mírně škrtat pak bude nová vláda i v rodičovské, uzavírají Hospodářské noviny.


Radek John,  foto: ČTK
Deník Právo zmiňuje, že vůdcové trojkoalice splnili svoji misi, když dali dohromady vládu i její program. Teď jsou však v rukou tisícovky véčkařů, kteří po internetu rozhodnou, zda to všechno ještě neskončí blamáží. Věci veřejné totiž splnily svůj slib a dají výsledek práce svých vyjednavačů schválit stranickým referendem. Strana rozjela před hlasováním informační kampaň, aby referendum neskončilo nezdarem kvůli malé účasti. Plebiscit totiž bude platit jen tehdy, když bude hlasovat více než deset procent z 18 tisíc véčkařů. V krajním případě tak o existenci budoucí české vlády může rozhodnout necelá tisícovka lidí. V nezávazných anketách byl přitom zájem o hlasování ze strany véčkařů většinou mizivý. Svůj názor v posledních třech například vyjádřilo jen pět procent sympatizantů, píše se v Právu. V referendu budou moci hlasovat pouze ti, kteří se u VV zaregistrovali před květnovými volbami do Sněmovny. Strana se obávala nárůstu sympatizantů, kteří by chtěli do osudu vlády zasáhnout. Předseda VV Radek John si neúspěch nepřipouští. „Z programu jsme vyjednali maximum, co bylo vzhledem k ekonomické situaci možné,"řekl Právu. Pokud by véčkaři program neschválili, dal by John funkci předsedy k dispozici. Podle něj počty ukáží, jaký je zájem o spolurozhodování. „Kdo chce raději na koupaliště, má na to plné právo. Může to být i zkouška toho, nakolik národ chce přímou demokracii a nakolik je ochoten se angažovat,"řekl šéf VV. Také ODS a TOP 09 doufají, že jejich nejmenší koaliční partner zvládne svou premiéru bez ztráty kytičky. Širší vedení ODS a TOP 09 budou koaliční projekt schvalovat v pondělí a lze očekávat, že k žádným revolucím nedojde. Podle politologa z Metropolitní univerzity Jana Bureše se VV myšlenky přímé demokracie musí držet, jelikož na ni nalákaly voliče. „Jakmile se strana dostala do Sněmovny a byla vystavena běžné parlamentní rutině, tak referenda a ankety jsou jí na přítěž, ačkoli to veřejně nepřiznají." Podobný názor má i Tomáš Lebeda z Palackého univerzity v Olomouci. „V zastupitelské demokracie je politik volen proto, aby samostatně rozhodoval. Pokud přenese odpovědnost na úzkou skupinu lidí, kteří nejsou nikým voleni, tak je to nebezpečný precedens, protože se politik odpovědnosti zbavuje a vyviňuje se z případných negativních důsledků, které budou dohody mít," uvedl v deníku Právo.


Kandidát na ministra pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) převede svou největší firmu Phar service na syna a společnosti s ním spojené se nebudou ucházet o zakázky jeho ministerstva. Zakázek od jiných úřadů se ale nezříká, uvedly Lidové noviny (LN). "Určitě se nemůžou zúčastňovat veřejných zakázek, které jsou v gesci mého resortu,"řekl Jankovský. Případné získávání zakázek od jiných úřadů ale nevidí jako problém. "Tím, že firmu převedu na syna, nemůžu udělat to, že ho vyloučím z jakéhokoliv podnikání," doplnil podnikatel. Podobně se ve středu vyjádřil i Matěj Bárta, generální ředitel společnosti ABL a bratr kandidáta na ministra dopravy Víta Bárty (VV). Oznámil, že společně se svou manželkou Stanislavou odkoupil od bratra Víta jeho poloviční podíl v ABL a že se firma nebude účastnit tendrů v resortech, které budou spadat pod správu Věcí veřejných. O jiné státní zakázky se ale ucházet chce. Jankovského společnost Phar Service je změřena na dodavatelsko-inženýrskou činnost ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu a zdravotnictví, mimo jiné staví technologické linky na výrobu léků, píšou v LN.


Foto: Archiv Radia Praha
Jízda na kolečkových bruslích se stává nebezpečným fenoménem, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Bruslaři totiž neznají pravidla a ani motoristé se k nim neumějí chovat. Může za to i nedokonalý silniční zákon. Proto se uvažuje o "povýšení" bruslařů na cyklisty. Zákon pohlíží na bruslaře jako na chodce, takže se na silnicích, kde není chodník, musí pohybovat na levé krajnici. Drtivá většina bruslařů však o tomto pravidlu neví a pokud ano, tak ho stejně nerespektují. Bojí se totiž jet přímo proti autům. Zákonodárci by určitě mohli pravidla upravit tak, aby se na bruslaře pohlíželo jako na cyklisty. Měli by tak např. povinnost nosit při jízdě na kolečkových bruslích ochrannou přilbu. MfD na svých stránkách konstatuje, že statistika zraněných bruslařů neexistuje, tabulky je totiž v tuto chvíli neodlišují od chodců. Podle Ústředního automotoklubu ČR je však počet úrazů značný. U bruslí je totiž potíž v tom, že než bruslař zabrzdí, trvá to příliš dlouho. Brzdná dráha kolečkových bruslí je v porovnání například s obyčejným bicyklem dvojnásobná, s automobilem dokonce čtyřnásobná. Takže bruslař jedoucí rychlostí dvacet kilometrů v hodině zastaví klidně až po osmi metrech. Z bruslařů by se ale brzy mohli stát skutečně rovnocenní kolegové cyklistů. "Ten návrh padl, ale aktivně se na něm ještě nepracovalo. Je to ovšem otevřená věc a bude jistě možnost se tím zabývat při nynějším projednávání návrhu novely silničního zákona ve Sněmovně," uvedl Karel Hanzelka z ministerstva dopravy. "Nový status pro bruslaře je pro nás stejně jako další věci v oblasti pravidel silničního provozu naprosto klíčové téma. Nyní vzniká meziresortní komise, která se návrhem novely zákona bude zabývat,"řekl nastupující ministr dopravy Vít Bárta (VV). Pokud by se tak skutečně stalo, nesměli by stejně jako cyklisté i bruslaři před jízdou pít alkohol nebo cestou telefonovat. To jim nyní zákon nezakazuje, uzavírá MfD.


Foto: Brian Hoskins / Stock.XCHNG
"Stát přijde letošní chřipková epidemie pěkně draho. Nejenže spousta vakcín za skoro sto dvacet miliónů korun zbyla a bude se muset zlikvidovat, ale i jejich samotná likvidace vyjde na statisíce. Letošní chřipková epidemie stála 336 miliónů korun,"řekl deníku Právo Michael Vít, hlavní hygienik republiky. Stát nakoupil 700 tisíc dávek vakcín za 150 miliónů, ale využito bylo jen asi 80 tisíc. Protože dalších zhruba sto tisíc půjde do strategických zásob, likvidovat se bude přes půl miliónu vakcín zhruba za 120 miliónů korun. Stát ale uvažuje o tom, že část vakcín by mohl využít na podzim při očkování proti běžné sezónní chřipce, protože virus prasečí chřipky A (H1N1) se v populaci vyskytovat bude, byť jen ojediněle. Naopak převažovat má typ chřipky B. Proti ní pandemická vakcína nechrání. A tak bude na podzim nutné očkovat vakcínou novou, v níž typ B bude obsažen, píše se v Právu. Podle Víta stále ale je možnost očkovat i pandemickou vakcínou, která zbyla, a navíc sezónní vakcínou. Jenže je tu velká otázka: kolik bude lidí, kteří si nechají zbytečně aplikovat dvě injekce? Proti prasečí chřipce se nechalo očkovat jen 69 tisíc lidí, z toho nejvíc bylo pacientů s plicním onemocněním (27 tisíc), dále se srdečním onemocněním (14 500) a zdravotnických pracovníků (11 250). Je to žalostně málo proti odhadu, že se nechá očkovat zhruba 700 tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví nyní sbírá všechny nevyužité vakcíny z očkovacích center a od praktických lékařů. Sto tisíc zbylých vakcín půjde do státních rezerv a půl miliónu se jich bude muset zlikvidovat. Jejich záruční doba vyprší v listopadu 2011. Zatím zůstanou ve skladech na území České republiky. Celková ztráta z letošní chřipkové sezóny bude tedy nejen 120 miliónů za zbylé vakcíny, ale ještě vyšší, píše Právo.


Tři tuzemští mobilní operátoři zvýší maximální cenu platby prostřednictvím SMS z dosavadních 99 korun na 600 korun, později to může být až 999 korun. Uvedly to Lidové noviny (LN). Operátoři se rozhodli zrušit dosavadní stokorunový strop, aby vyšli vstříc poptávce firem a měst, které tento způsob platby využívají. Přesné datum, kdy ke změně dojde, mají upřesnit v září. "Pravděpodobně od listopadu letošního roku dojde k navýšení maximální částky, kterou lze zaplatit prostřednictvím SMS, a to z 99 korun až na 600 korun,"řekl manažer mobilních plateb T-Mobile Vít Šoupal. Do budoucna by to však podle něj mohlo být ještě o 400 korun víc. Důvodem je podle operátorů zejména poptávka firem. Mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický potvrdil, že o platby mobilním telefonem je zájem a zvýšení cenové hladiny takzvaných Premium SMS by rozšířilo nabídku služeb, za něž je možné takto platit. Zájem potvrdil například Dopravní podnik hlavního města Prahy. Z pohledu zákazníka se nic nezmění. Čísla pro objednání služeb zůstanou stejná, změní se pouze čísla, ze kterých budou zprávy doručovány, dodal pro LN Šoupal. "Na straně operátorů a poskytovatelů služeb dojde k přečíslování v průběhu jedné noci. A to tak, že poslední trojčíslí z osmimístného čísla bude určovat cenu v korunách," uvedl Šoupal. Jen v minulém roce přes tuzemské operátory protekly SMS platby za jednu a čtvrt miliardy korun. Šestinásobné zvýšení jejich maximální výše by mělo v příštím roce znamenat další výrazný nárůst. Odborníci upozorňují také na fakt, že nový systém bude znamenat i podstatně vyšší hrozbu zneužití, konstatují LN.