Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Ministerstvo financí (MF) rozdává část zakázek na odstranění starých ekologických škod bez veřejných soutěží a tvrdí, že to musí dělat kvůli České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ta to odmítá. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že podle přehledu letos a loni rozdaných zakázek získaly firmy bez výběrového řízení práce za téměř 1,5 miliardy korun.

Foto: Evropská komise
Ministerstvo financí (MF) rozdává část zakázek na odstranění starých ekologických škod bez veřejných soutěží a tvrdí, že to musí dělat kvůli České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ta to odmítá. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že podle přehledu letos a loni rozdaných zakázek získaly firmy bez výběrového řízení práce za téměř 1,5 miliardy korun. To, zda všechny zakázky na likvidaci ekologických škod bylo nutné zadávat bez soutěže, prověří i poslanci, napsal deník. Podle listu musela být část škod odstraněna okamžitě coby ekologické havárie, pro další část však vysvětlení neexistuje. MF vysvětluje zadávání bez tendrů požadavky ČIŽP, která prý žádá zahájení prací likvidujících ekologické škody "v řádu týdnů". Z dokumentů, které inspektoři listu poskytli, ovšem vyplývá, že na nápravu škod má stát zpravidla mezi třemi a čtyřmi lety. "MF jednoznačně preferuje otevřené zadávací řízení, nicméně rozhodnutí ČIŽP nám fakticky nedávají možnost takto postupovat,"řekl MfD vrchní ředitel MF Tomáš Uvíra. Podle úředníků ministerstva jsou sice termíny pro splnění zakázky dostatečně dlouhé, nařízení ekologů prý ovšem žádají prakticky okamžité započetí prací - a to má být důvod, proč se firmy vybírají přímo, bez soutěží. To odmítá ředitelka ČIŽP Eva Tylová (SZ). Termíny plnění nápravných opatření jsou podle ní dostatečně dlouhé, aby výběrová řízení mohla být provedena, s výjimkou dvou letošních položek, kde byla situace opravdu havarijní a nemohlo se čekat. Mezi letos a loni zadané zakázky bez výběrového řízení patří odstranění škodlivých látek z podloží, které ohrožuje podzemní vody a již vyčištěné půdy v Ústí nad Labem, které vyjde na 434 milionů korun. Zakázka na odstranění znečištění, které kontaminuje podzemní vody v areálu bývalého Letu Kunovice byla vyčíslena na 259 milionů korun, uzavírá MfD.


Ministerstvo kultury hledá způsob, jak do Česka vrátit 500 let starý obraz Madony s dítětem z dílny renesančního malíře Raffaela. Dílo bylo před lety ze země nezákonně vyvezeno. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Jeho hodnotu památkáři vyčíslili až na 1,3 miliardy korun. "V úvahu připadá využití úmluvy UNESCO o navrácení nezákonně vyvezených děl, ke které nedávno přistoupilo i Švýcarsko,"řekla Petra Ulbrichová z oddělení ochrany kulturních památek. Údajně právě do Švýcarska v roce 1993 obraz vyvezl jeho tehdejší majitel, podnikatel Jaroslav Hřebíček. Dílo bylo ale krátce před tím v Česku prohlášeno za kulturní památku, což mimo jiné znamená, že vlastník nesmí předmět vyvézt z Česka bez povolení. Raffaelův obraz měl být uložen v Curychu, v trezoru firmy Welti-Furrer, která se zabývá úschovou předmětů. Nikdo ale neví, kde se nyní obraz ve skutečnosti nachází. Vedení společnosti se nechce vyjádřit, na dotazy HN nereagoval ani Hřebíček. Obraz Madony s dítětem byl podle zjištění HN vytvořen tři roky před Raffaelovou smrtí v jeho vatikánské dílně. Nejspíš jej nemaloval přímo Raffael, ale jeden z jeho žáků, Giulio Romano. Raffael nicméně dílo podepsal. A stejný motiv Marie s Ježíškem pravděpodobně později využil pro dílo Svatá rodina, který visí v Louvru v Paříži.


Síť čerpacích stanic Benzina možná změní název. Vážně o tom uvažuje polský vlastník Benziny, společnost PKN Orlen. Předlohou by se měl stát německý trh, kde polská skupina vystupuje pod názvy Star a Orlen. Právě tyto dvě značky by měly nahradit Benzinu a Benzinu plus, píše E15. "Přemýšlíme o tom, že zavedeme stejné značky čerpacích stanic na všech trzích, kde působíme,"řekl deníku šéf představenstva PKN Orlen Jacek Krawiec. "Uvažujeme tak po úspěchu značky Star," dodal. Star je ekonomická značka PKN Orlen, pod níž ke konci října fungovalo v severním Německu téměř 490 čerpacích stanic PKN Orlen. Pod označením Orlen provozuje koncern v Německu jen čtyři stanice. Podle Krawiece by značka Star byla evropskou ekonomickou značkou, Orlen prémiovou značkou. "Pokud víme, PKN Orlen má různé úvahy, jak sjednotit své značky čerpacích stanic na evropském trhu. Je to však dlouhodobý záměr. Žádné rozhodnutí ještě nepadlo,"řekla E15 Blanka Růžičková, mluvčí skupiny Unipetrol, pod kterou Benzina patří. Benzina je na tuzemském trhu padesát let a experti značku považují za velmi silnou. Firma provozuje 336 stanic Benzina a 107 prémiových Benzin plus. Poláci před třemi lety odstartovali nákladnou modernizaci a rebranding pump za 1,3 miliardy korun. Benzina chce na konci příštího roku dosáhnout patnáctiprocentního podílu a ve střednědobém horizontu, tedy do roku 2012, plánuje ovládnout pětinu trhu s pohonnými hmotami. Počet čerpacích stanic se v té době má zvýšit o třetinu, z nynějších 336 na 440 čerpacích stanic, doplňuje E15.


Kvůli novému trestnímu zákoníku, který začne platit od 1. ledna, opustí věznice až tisíce lidí a desetitisíce se dočkají zkrácení trestu, píší Lidové noviny (LN). Prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník LN řekl, že vězni odsouzení za trestné činy, které novela zákona ruší, budou muset být propuštěni. Soudy proto čeká nápor. "Zákoník totiž ruší některé trestné činy a lidé, kteří už za jejich spáchání sedí ve vězení, budou muset být propuštěni,"řekl Lichovník LN. Jde například o trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění nebo trestný čin krádeže v případě některých recidivistů. Jestliže byl dnes nějaký člověk odsouzen za loupež a do tří let po odpykání trestu ukradl v obchodě jen láhev alkoholu, byl automaticky souzen za trestný čin krádeže jako recidivista. V Novém trestním zákoníku se bude ale stejný pachatel zodpovídat pouze z přestupku, za který mu vězení nehrozí. Hlavní tíha změny trestního zákona dopadne právě na okresní soudy, posuzující méně závažné trestné činy. Zkracování trestů či přímo propouštění vězňů ale zaměstná i státní zástupce, kteří se jednání budou muset zúčastnit, aby se vyjádřily k rozsudku. Pokud soudy nestihnou včas projednat propuštění vězňů, kteří by už za mřížemi být neměli, může stát čekat série žalob. I když nový trestní zákoník na druhou stranu některé trestní sazby zvyšuje, odsouzení se nemusí obávat, že by museli strávit ve vězení delší dobu, než k jaké byli odsouzeni. Podobné změny zákonů musí vždy vyznít ve prospěch odsouzeného, nikoliv v jeho neprospěch, uzavírají LN.


Eduard Janota,  foto: ČTK
Deník Právo se ve svém komentáři vrací k včerejšímu jednání vlády, které bylo o hodinu posunuto, aby si premiér Jan Fischer a ministr financí Eduard Janota sladili noty po debaklu s rozpočtem. Komentátor se ptá, co asi citelněji ovlivňuje rating ČR a nálady finančních trhů - fakt státního deficitu nebo výrony zoufalství vrchního finance, ne-li premiéra. Janotu podpořili v televizní diskusi jeho spoludebatéři. Podle Miloše Zemana nemá odstupovat, protože by přišel někdo horší, Jan Švejnar tvrdí, že ještě zbývá hodně práce a Miroslav Kalousek by na Janotově místě v úřadu setrval, neboť současný ministr financí je přece úředník, nikoli osoba politická. Něco na tom je, byť šlo o rady dvou neúspěšných prezidentských kandidátů a jednoho exministra financí, jenž předhazuje svůj omyl v odhadu HDP na rok 2009 na "renomované instituce". Včerejší experti, ranění slepotou tváří v tvář krizi, mají problém s působivostí své nynější sebeprezentace ve věci deficitů. Rozpočtový problém je ovšem reálný a jde v něm primárně o spor o vyváženost fiskálního koktejlu, uzavírá Právo.


Společnost Tesco Stores ČR, která v Česku provozuje více než 130 obchodních domů, supermarketů, hypermarketů a samoobsluh, příští rok představí nabídku telekomunikačních služeb pod značkou Tesco Mobile. Uvedl to deník E15. Podle listu není prozatím jasné, na jaké bázi Tesco nové služby představí. V úvahu připadá varianta virtuálního operátora, k možnosti vpustit konkurenci do své sítě se ale tuzemské telekomunikační společnosti doposud staví negativně. Deník uvedl, že Tesco také může uzavřít dohodu podobnou té, kterou dojednalo Makro s mobilním operátorem Telefónikou O2; služby by potom nabízela přímo Telefónica pod hlavičkou Teska. Mluvčí Telefóniky Martin Žabka ovšem jednání s Teskem nepotvrdil. V ČR kromě čtyř větších mobilních operátorů působí ještě značka Mphone, pod kterou telekomunikační služby nabízí velkoobchodní společnost Makro ve spolupráci s Telefónikou O2 pro několik tisíc klientů, napsal E15.