Přehled tisku

Marcela Urbanová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo se věnuje zastavení trestního stíhání Marcely Urbanové, obviněné z křivého svědectví v trestní věci někdejšího vícepremiéra české vlády Jiřího Čunka. Jednalo se tehdy o to, zda Čunek ještě ve funkci vsetínského starosty přijal půlmilionový úplatek od realitní společnosti HB Real.

Marcela Urbanová,  foto: ČTK
Deník Právo se věnuje zastavení trestního stíhání Marcely Urbanové, obviněné z křivého svědectví v trestní věci někdejšího vícepremiéra české vlády Jiřího Čunka. Jednalo se tehdy o to, zda Čunek ještě ve funkci vsetínského starosty přijal půlmilionový úplatek od realitní společnosti HB Real. Loni v červnu obvinila policie bývalou Čunkovu sekretářku Urbanovou - ne podle zákona policie vsetínská, nýbrž v Praze, kde jsou spřátelené orgány. Těmi nazývá Právo některé funkcionáře státního zastupitelství, výjimečně i soudce, rozumem i srdcem spojené se skupinou Renaty Vesecké a Pavla Kučery, kterou Marie Benešová označuje za "justiční mafii". Urbanové původně hrozila trestní sazba od dvou do deseti let. Podle Práva bylo její stíhání za posledních dvacet let asi jediným, kdy kvůli zájmům vlády měl být postaven před soud a odsouzen nevinný člověk. Ani při zastavení stíhání Urbanové si "spřátelené orgány" neodpustily aroganci, kdy neuznali pravdivost její svědecké výpovědi, nýbrž ji podle nich pouze nelze kvalifikovat jako trestný čin. Možnost obnovy Čunkova trestního stíhání bude promlčena za devět měsíců.


Krize podle ministerstva práce a sociálních věcí v Česku nejvíce dopadá na chudé rodiny a na živnostníky. Naopak nejlépe hospodářskou recesi zvládají důchodci a bezdětné rodiny. S odvoláním na novou analýzu MPSV o životní úrovni českých domácností to píší Hospodářské noviny. Čistý reálný příjem domácností zaměstnanců bez dětí stoupl mezi prvním čtvrtletím loňska a stejným obdobím letošního roku o 8,6 procenta, důchodci si polepšili o 5,5 procenta. Průměrný důchod během posledního roku vzrostl o víc než 800 korun a v přepočtu na jednoho člena domácnosti důchodci mají 10.316 Kč. Pokles o 2,4 procenta na 30.046 zaznamenaly příjmy rodin podnikatelů a především živnostníků. Po přičtení inflace pokles životní úrovně dosahuje 4,4 procenta, zmiňují HN. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku měly rodiny podnikatelů o tisíc korun měsíčně více než rodiny zaměstnanců, nyní je situace opačná. Podnikatelé si vydělají měsíčně o 1600 korun méně než zaměstnanci. V prvním čtvrtletí vyplatil stát na podpoře v nezaměstnanosti 3,1 miliardy korun, tedy o 65 procent více než v minulém roce. Na nemocenské šlo 7,2 miliardy, o pětinu méně než před rokem.


Holding Moravské naftové doly, který náleží do impéria podnikatele Karla Komárka, loni zvýšil tržby na rekordních 4,3 miliardy Kč a vydělal 1,56 miliardy hrubého. Mladé frontě Dnesčísla z výroční zprávy potvrdil mluvčí Komárkovy skupiny KKCG Dan Plovajko. Za růstem tržeb stál především rychlý nárůst cen zemního plynu a ropy, která ještě loni touto dobou dosahovala historicky nejvyšších hodnot. Dobré výsledky tak firma měla i přesto, že ropy vytěžila méně. V jihomoravských aktivních vrtech klesá těžba několik let po sobě, meziročně zhruba o 40.000 metrů krychlových. To před dvěma lety představovalo 15 procent celoroční produkce MND. "V roce 2008 pokračoval očekávaný pokles těžby ropy a předpokládáme, že trend bude pokračovat i letos," uvádí představenstvo firmy ve výroční zprávě. Tuzemskou ropu se zatím příliš nedaří nahrazovat novými ložisky. Zvýšit těžbu se loni nedařilo ani další české firmě, která se zabývá vyhledáváním ropy a zemního plynu na severní Moravě, společnosti Unigeo, dodává MfD.


Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil odvolal z funkce šéfa odboru, který zodpovídal za to, že firma Executive Project Group (EPG) vlastněná tehdy Filipem Bušinou dostala prověrku na třetí nejvyšší stupeň. Další dva úředníci NBÚ dostali důtku, uvedly dnešní Hospodářské noviny. List již v červenci napsal, že EPG získala prověrku, i když její tehdejší vlastník Bušina byl dříve několikrát odsouzen a v době prověrky jej vyšetřovala policie kvůli údajným daňovým únikům. Bušinu doporučil středočeský hejtman David Rath na funkci investičního náměstka krajských nemocnic. Bušina na tento post rezignoval poté, co ČSSD začala Ratha kritizovat za jeho kontakty s ním. Následně mu bylo přerušeno i členství v sociální demokracii. Deník uvedl, že podle šéfa NBÚ provedli úředníci prověrku firmy EPG laxně. To, že neprověřili vše, co měli, nezjistil ani jejich přímý nadřízený, který proto přišel o funkci. Co konkrétně zaměstnanci úřadu zanedbali, ale NBÚ prozradit nechce. "Jde o okolnosti konkrétní prověrky, které ze zákona nemůžeme sdělovat," citují HN mluvčího Lubomíra Prchala. Stejně tak prý mluvčí odmítl komentovat, zda uvedená pochybení měla vliv na výsledek prověrky.


Hodiny čekání na zpožděný let by mělo cestujícím alespoň částečně zpříjemnit občerstvení zdarma, které jsou aerolinky povinné jim uhradit. Mladá fronta Dnes však upozorňuje, že příklady z posledních dnů ukazují, že rozdávané poukázky často stačí nanejvýš na malou housku a vodu. Více než sto šedesát cestujících nízkonákladové společnosti Wizz Air si včera v Praze na svůj let do švédského Malmö počkalo. Místo v půl sedmé ráno odletěli kvůli technické závadě letadla až po deseti hodinách. To vše s poukázkou na občerstvení v hodnotě 12 eur, za kterou v tranzitním prostoru ruzyňského letiště pořídíte většinou opravdu jen hodně skromné jídlo. Jsou i dopravci, kteří dávají pasažérům poukazy na 110 korun - ty nestačí ani na letištní kafe. Podobný scénář letos zažívají tisíce lidí, kteří letí nedovolenou. I když méně než v minulosti. Dlouhá zpoždění českých dovolenkářů jsou čím dál častěji v médiích, ale ve skutečnosti létají letadla více načas než v minulosti, uzavírá MfD.


Společnost I&C Energo získala zakázku z balíku tendrů, které vypisuje Škoda Praha Invest, dceřiná společnost ČEZ, na obnovu a modernizaci tuzemských uhelných elektráren. Společnost, kterou ČEZ v polovině loňského roku prodal maďarské petrochemické skupině MOL, za zhruba 900 milionů korun připraví veškeré systémy a kabeláž pro vlastní spotřebu elektřiny tepelné elektrárny Ledvice. Informuje o tom deník E15. "Jde o dodávku na klíč, kterou budeme realizovat mezi roky 2009 až 2012," uvedl generální ředitel společnosti Jan Šafránek. Hodnotu zakázky podle jeho slov není možné upřesnit, protože část ceny je zadána v eurech. Celkově chce ČEZ do obnovy stárnoucích zdrojů investovat 100 miliard korun. I&C Energo se podle Šafránka v současné době uchází o podobnou zakázku na jaderné elektrárně Mochovce na Slovensku. Tamní tendr však zatím nebyl dokončen. Na další velké zakázky si zřejmě bude muset firma počkat delší dobu. "Poptávka v Česku momentálně není, ale určitě se bude předělávat uhelná elektrárna Počerady na plyn a za dva až tři roky přijde tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín,"řekl Šafránek deníku E15.