Přehled tisku

Inundaciones en la localidad de Cercany
0:00
/
0:00

Ústřední povodňová komise se domnívá, že informování obcí při letošních bleskových záplavách bylo pomalé. Lidé podle ní musí mít víc času na to, aby zachránili svůj majetek. Komise proto navrhuje dát 30 milionů korun do propojení hasičů s hydrometeorology a posílit hlásnou službu na počasí, uvedla komise v dokumentu, který předala vládě.

Ústřední povodňová komise se domnívá, že informování obcí při letošních bleskových záplavách bylo pomalé. Lidé podle ní musí mít víc času na to, aby zachránili svůj majetek. Komise proto navrhuje dát 30 milionů korun do propojení hasičů s hydrometeorology a posílit hlásnou službu na počasí, uvedla komise v dokumentu, který předala vládě. "V kritických momentech kvůli velkému počtu přístupů kolaboval server meteorologů," popsal podle Hospodářských novin situaci předseda komise a ministr životního prostředí Ladislav Miko. Podle odborníků je ale těžké bleskové povodně předpovědět. "Je to možné tak dvě hodiny předem, někdy jen patnáct minut,"řekl Lukáš Kuběnka z Meteopressu.


Foto: Evropská komise
Evropská unie využívá jakékoliv příležitosti k omezení pravomocí členských zemí a k přenášení rozhodování na evropskou úroveň. Exemplárním příkladem je reakce EU na finanční a ekonomickou krizi. Uvedl to v Hospodářských novinách prezident Václav Klaus. I když byla současná krize rozpoutána v USA a i když má hlubší ekonomické příčiny, které žádní regulátoři na světě včas nepostihli, hlavním výsledkem boje proti krizi se na evropské úrovni stal důraz na další regulaci, uvedl prezident. Jejím výrazem je vytvoření nového modelu evropského finančního dohledu. Přenesení pravomocí na evropskou úroveň, aniž bude přenesena odpovědnost za důsledky a náklady těchto rozhodnutí, je podle Klause nepřijatelné, neboť ohrožuje schopnost orgánů členských zemí odpovídat za svou hospodářskou politiku. Připomněl, že ČNB přijala k tomuto projektu velmi kritické stanovisko a upozornila na řadu nepřijatelných rizik. Právě průběh krize ukázal, jak nevýhodná může být pro členské země podřízenost rozhodování nadnárodních institucí.


Česká policie se podle Mladé fronty Dnes zaměřila na vlivného pražského podnikatele Romana Janouška, jehož švýcarské orgány podezřívají z praní špinavých peněz. A to kvůli jeho angažmá ve velké kauze s prodejem pohledávek Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. List píše, že fond připravuje prodej pohledávek za 12 miliard korun a policie se domnívá, že akce je připravována tak, aby při ní stát přišel o peníze. Úlohou Janouška se od loňského dubna zabývá speciální policejní tým zvaný Les, píše Mladá fronta Dnes a uvádí, že také o těchto věcech informovala česká policie švýcarské orgány, které ji kvůli Janouškovi, blízkému příteli pražského primátora Pavla Béma (ODS), požádaly o právní pomoc. List už ve čtvrtek napsal, že Švýcaři obstavili ženevské konto Janouška, kde měl mít 13 milionů švýcarských franků, tedy asi 221 milionů korun. Podle Lidových novin ale Švýcaři letos na jaře Janouškovi účet odblokovali. Celou jejich akci prý zhatila česká indiskrétnost - jako jeden z prvních, kdo o akci švýcarské policie od českých vyšetřovatelů věděl, byl právě Janoušek, píší Lidové noviny. Švýcaři proto podle listu zuřili a účet mu odblokovali.


Přestože ministerstvo obrany a armáda plánují kvůli rozpočtovým škrtům úspory a propouštění lidí, pořizuje podle deníku E15 ministerstvo obrany pro potřeby Vojenské policie luxusní osobní automobily. Nákup a pronájem 31 vozů bude stát necelých 40 milionů korun, píše E15 s tím, že některé z vozů tak budou stát přes milion korun. "Obměňujeme vozový park z roku 2000. Automobily budou ve speciální policejní úpravě. To znamená, že kdyby šlo o běžně vybavené vozy, stály by zhruba čtyři sta až pět set tisíc,"řekl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.


Letní cesty po Česku vlakem jsou ve znamení potu, píše Mladá fronta Dnes. Klimatizací je totiž vybaven pouze každý desátý vagon. Je to výrazně méně než v Rakousku, kde má klimatizaci osmdesát procent vozů. Lépe jsou na tom i Slováci, kde se mohou cestující ochladit v každém pátém vagoně. Cestující si přitom klimatizaci ve vlacích přejí. Průzkum Českých drah mezi třemi stovkami pasažérů nedávno ukázal, že klimatizaci považuje za důležitou 86 procent z nich. Dráhy říkají, že toto přání splnit neumějí. Hájí se tím, že mají příliš staré vagony, které v průměru slouží kolem třiceti let a modernizace je nákladná. Klimatizaci si přitom Češi navzdory zdravotním rizikům spojeným se střídáním chladu a horka zamilovali. Stále častěji se stává základní výbavou automobilů, rostou i prodeje klimatizací do bytu.


Masa na grilování jsou často stará a začínají se kazit, varuje Mladá fronta Dnes, která otestovala 17 náhodně vybraných marinovaných mas ze supermarketů i od řezníků. Pro desetitisíce lidí, kteří si v létě rádi posedí u grilu, je to krajně znepokojující zjištění. Pokud si v obchodě koupí maso na grilování, s velkou pravděpodobností bude zdravotně závadné. Podle testu u 3 ze 17 balíčků hrozilo, že by mohly způsobit onemocnění, v dalších osmi se maso začínalo kazit. Porotci dokonce jednu krkovičku na paprice po ugrilování odmítli ochutnat. Maso příliš páchlo. Ani u zbývajících šesti balíčků nebyli porotci příliš spokojeni. Test tak ukázal, že maso na grilování se nezlepšuje, podobně špatně dopadl i před čtyřmi lety.