Přehled tisku

Věra Luxová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vdova po někdejším předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi Věra zvažuje kandidaturu do sněmovny. Řekla to v rozhovoru pro deník Právo. Luxová byla na víkendovém sjezdu lidovců zvolena do širšího vedení strany.

Věra Luxová,  foto: ČTK
Vdova po někdejším předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi Věra zvažuje kandidaturu do sněmovny. Řekla to v rozhovoru pro deník Právo. Luxová byla na víkendovém sjezdu lidovců zvolena do širšího vedení strany. "V této chvíli to zvažuji a je přede mnou konečné rozhodnutí. Cítím povinnost vyjadřovat se k věcem veřejným, vždy jsem se k nim vyjadřovala zvnějšku, z pozice manželky respektované osoby. Chci být brána jako člověk zvolený, a ne jako manželka Josefa Luxe," uvedla pro deník Právo Luxová.


"Začíná hon na bohaté: snižování platů a vyšší daně", stojí v jednom z titulků na první straně Mladé fronty Dnes. K tomuto tématu předvolební kampaně, s nímž podle listu jako první přišel šéf ČSSD Jiří paroubek, se přidal i nový předseda lidovců Cyril Svoboda. Vyhovují tak poptávce většiny české veřejnosti, která si přeje, aby bohatí lidé platili vyšší daně. S hrou na závist. o níž mluví sám Paroubek, mohou strany velmi snadno uspět, soudí list. Češi tradičně nemají rádi velké rozdíly v příjmech. "Je to dáno historicky. Máme takovou mentalitu, nevěříme v to, že by někdo mohl být oprávněně bohatý," vysvětlil v Mladé frontě Dnes sociolog Ivo Možný. Citlivá otázka zní, koho lidé vnímají jako bohatého? Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že nejčastěji si tak lidé představují člověka se 100 tisíci měsíčně, píše Mladá fronta Dnes.


Koláž: Kristýna Maková
Stát chce rozšířit dotace hypoték, informují Lidové noviny. Lidé, kteří čerpali hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a není jim více než 40 let, se možná dočkají možnosti zažádat si o státní úrokovou dotaci. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj. V současnosti o dotaci může žádat jen ten, komu je méně než 36 let a pořídil si na úvěr nemovitost starou alespoň dva roky. Ministerstvo to nyní chce umožnit i těm, kteří začali čerpat hypotéku v roce 2005. Ti o dotaci nežádali, stát totiž tehdy žádnou neposkytoval, píší Lidové noviny. Záměrem ministerstva pro místní rozvoj je prosadit navrhovanou změnu ještě letos. "Tento návrh by mohl být schválen ještě za činnosti současné vlády, tedy v letním období tohoto roku. Na druhou stranu neschválení této novely nebude mít žádné katastrofální důsledky. Jde maximálně o stovky případů, kterých by se nová legislativa týkala,"řekl Lidovým novinámředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš. Podle platné legislativy se výše státní úrokové dotace u hypoték odvíjí od průměrné výše úroků těchto úvěrů v předchozím roce. Pokud tato hodnota spadne pod pět procent, pak dotace v následujícím roce činí nula procent. A to se právě dělo v letech 2005 až 2008. Teprve od letošního února se dotace zase zvýšila na jeden procentní bod. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž stanovilo za rok 2008 průměrnou úrokovou sazbu na více než 5,6 procenta.


Zlevňování a ztrátě zájmu o takzvané brownfieldy se věnují Hospodářské noviny. Podle nich se zadrhávají projekty, které mají vdechnout život starým areálům bývalých průmyslových nebo zemědělských podniků. Na ocet zůstávají hlavně velkoplošné areály a brownfieldy v regionech. Na velké projekty totiž nejsou peníze a bankovní úvěrování nefunguje. "Při výstavbě bytů dnes chtějí banky až 80 procent prodaných bytů, zatímco dříve jim stačilo třeba 30 procent. V takovém případě úvěr postrádá smysl,"řekl Hospodářským novinámšéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle údajů agentury Czechinvest je nyní k využití na investice v České republice téměř dva a půl tisíce brownfieldů a o celkové rozloze přes deset tisíc hektarů.


Policie má novou zbraň na piráty silnic. V boji s neukázněnými řidiči má strážcům zákona pomoci větší nasazení vrtulníků. Ty v posledních týdnech létají až dvakrát častěji než v minulém roce, informují Lidové noviny. "Dohlíží především na nesprávný způsob jízdy, tedy například na nebezpečné předjíždění přes plnou čáru." vysvětlil listu šéf dopravní policie Leoš Tržil. Vrtulníky nyní hrají při zátazích klíčovou roli. Z výšky asi pěti set metrů hlídkují nad silnicí a pozemní posádce hlásí jakékoliv nebezpečné vozidlo. Do budoucna by navíc vrtulníky mohly fungovat bez policistů na zemi. Přestupky na zemi by pouze natočila kamera. Hříšníci by poté byli pozváni na přestupkové oddělení příslušného městského úřadu, píší Lidové noviny.


"Pumpaři skončí se speciálem", uvádí titulek Hospodářských novin. Co se za ním skrývá? Především propad zájmu o nejstarší typ benzínu v Česku. Speciál 91 je na trhu od roku 1959, jeho prodej ale nyní klesl na pouhé jedno procento české spotřeby. Narozdíl od současných bezolovnatých benzínů, určených pro mladší a novější typy vozů, dosluhuje speciál už jen pro nejstarší typy vozů. Navíc už ani není všude k dostání. Lidé ho mohou najít spíše u malých vesnických pump a pak u řetězců, které mají početnější zastoupení jak ve větších aglomeracích tak na venkově, uvádějí Hospodářské noviny.


O tunelu mezi budovami Národního muzea píše Mladá fronta Dnes. Stavět se má začít za dva roky a tunel propojí současné Národní muzeum s budovou bývalého Federálního shromáždění. Samotná stavba bude technologicky velmi náročná. Okolí muzea je totiž provrtané jako ementál. V podzemí vede metro, železnice, inženýrské sítě, podchody pro pěší a za dva roky se pod zem zavrtá i magistrála. Muzeum původně plánovalo, že obě budovy spojí můstek. Nakonec ale vyhrála druhá možnost. "Tunel bude levnější než můstek, citlivější k oběma budovám a nenaruší ani známé panoráma horní části Václavského náměstí," vysvětlil Mladé frontě Dnes generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.


O změnách stravovacích návyků českých obyvatel píše deník Právo. Podle něj vzali Češi na milost tradiční živočišný tuk - máslo. Průměrně ho každý z nás za rok 2008 snědl 4,8 kilogramu, což je přes půl kilogramu více než v roce 2007. Růst spotřeby másla se ale nezamlouvá odborníkům na zdravou výživu. "Vyšší spotřeba živočišných tuků vede k vyššímu cholesterolu v krvi a ten je zase příčinou zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění,"řekl deníku Právo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Podle něj v letech 1990 až 1993 prudce klesla spotřeba živočišných tuků včetně másla, což bylo dáno i velkým zájmem lidí o zdravou výživu. "od té doby se ale Češi postupně vracejí k živočišným tukům a to není dobré," dodat pro deník Právo Pavel Suchánek.