Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V chování "malých" je víc racionality, než by se mohlo zdát, píše autor článku v Hospodářských novinách, který se zamýšlí nad vyjednáváním stran o nové podobě vlády.

Zleva: Cyril Svoboda,  Roman Línek a Jan Kasal na celostátní konferenci KDU-ČSL,  foto: ČTK
V chování "malých" je víc racionality, než by se mohlo zdát, píše autor článku v Hospodářských novinách, který se zamýšlí nad vyjednáváním stran o nové podobě vlády. Oba "velcí kluci" se logicky snaží vtáhnout malé strany do hry. Z tohoto pohledu má přešlapování zeleného předsednictva i ostré odmítnutí čtyřdohody od lidovecké konference smysl, míní autor. Lidovci i zelení se pohybují na hranici volitelnosti a hrají doslova o své politické přežití. Ostré vymezení vůči "velké koalici", jak brzy začnou úřednickou vládu nazývat, je podle listu jedním z mála přijatelných způsobů, jak si zachránit krk. Game over, Mirku, Jiří, Martine! Jak se říká ve špatných filmech: ode dneška každý sám za sebe, uzavírá autor.

Komentátor Mladé fronty Dnes tvrdí, že strany už vládu odborníků téměř dojednaly, jenže jim do toho lidovci hodili, jak se říká na vsi u Vsetína, vidle. Jiří Čunek se prý jim a nikomu prostě nevyplatil. Strany podle autora celou dobu usilují jen o to, aby vypadaly lépe než ti druzí. Že tamten podusí tohoto, že jeden potopí hned dva, že tihle vytřískají ze situace víc než ti druzí a Čunek že zas dostane křeslo. Republiku vezmi čert, uděláte z nás blby i v Bruselu, míní list. Protože vaše ústava nemá žádný praktický návod, jak se chovat po pádu vlády, jak vzniknou předčasné volby, aby se vůle lidu projevila, použijte ten nepraktický. Prolezte tou roční kalvárií, třeba pochopíte, co jste měli udělat dávno: opravit ústavu. Opravit, ne nahrazovat vašimi čachry, kterým říkáte: tato země to potřebuje, tvrdí komentář v Mladé frontě Dnes.

Zleva: Tomáš Macek,  Jiří Čunek a Roman Línek,  foto: ČTK
Ani komentátorovi deníku Právo by se prý nechtělo vytvářet drtivé většině modrých a oranžových pouhé křoví, stafáž, páté kolo u vozu nebo - řečeno s Jiřím Čunkem - málo zalévaný kaktus. Jenže císařovy nové šaty stejně každé malé dítě vidí. I kdyby černí se zelenými dodrželi dohodu, setrvali ve státnické póze a hráli s voliči na slepou bábu, stejně by byli jen pichlavým kaktusem, kterému z mráčku nekápne, myslí si autor. Malé koaliční strany se prý už předtím rozhodly, že budou velké dvojce dělat fíkový list. S vírou, že budou smět zase paběrkovat ve vládní oboře, míní deník Právo.

Spousty lidí viděly podle autora komentáře v Lidových novinách v malých stranách prostředek, který koaličně krotil radikalismus těch největších. A to často vycházelo. Jenže šéf lidovců Čunek prý dokáže zaručit jen zmatek, myslí si autor. Svými posledními kroky tak posílil v leckom pocit, že zesílení většinových prvků ve volebním zákoně žádné neštěstí nebude. Čeho by nedosáhly dvě největší strany za velké peníze, zmohli lidovci a zelení takřka za pár měsíců. Na konci května, na stranickém sjezdu, musejí lidovci vymyslet, k čemu voličům jejich strana bude. Anebo odejít do místní politiky, tvrdí Lidové noviny.


V Praze měla o víkendu při summitu EU-USA symbolicky dvacet let po pádu železné opony zaznít deklarace na podporu lidských práv, v níž autor bývalý prezident Václav Havel zdůrazňuje odhodlání USA a EU sledovat situaci v Rusku a Číně, informují Hospodářské noviny. Vláda, která vznik textu iniciovala, ale nakonec státníkům deklaraci nepředložila, píše list. Prohlášení napsal Havel, který je uznávaným symbolem boje za demokracii a lidská práva ve světě, na objednávku českého předsednictví, informují Hospodářské noviny. Údajně ho o to požádal odstupující vicepremiér Alexandr Vondra. "EU a USA jsou odhodlány důkladně sledovat současnou situaci v Číně mimo jiné ve vztahu k Tibetu, v Ruské federaci, v Bělorusku, v Barmě, v Íránu, v Severní Koreji, na Kubě, v Súdánu a v dalších zemích, v nichž mnoho svobodomyslných a poctivých lidí trpí za své názory," napsal Havel v dokumentu, jehož text mají Hospodářské noviny k dispozici.


Barack Obama a Václav Havel,  foto: ČTK
Premiér v demisi Mirek Topolánek v rozhovoru pro Lidové novinyřekl, že před cestou amerického prezidenta Baracka Obamy do Evropy požádal bývalého prezidenta Václava Havla, aby mu napsal osobní dopis a pozval ho do Prahy. Americký prezident na summit EU-USA do Prahy podle Topolánka přijel také proto, aby se s Havlem setkal. Premiér v demisi tvrdí, že návštěva Obamy nebyla návštěvou bilaterální, i když to mediálně vypadalo jinak, uvedl list. "Lákal jsem ho (Obamu), že bude mít možnost se potkat s Václavem Havlem, protože to je ten symbol pro Američany, symbol pádu železné opony. Byla to cesta na pozvání českého předsednictví a evropské sedmadvacítky. Ta bilaterální návštěva k tomu byla přilepená. To, že to mediálně vypadalo jinak, nemíním komentovat,"řekl v rozhovoru pro Lidové noviny Mirek Topolánek.


Detektivové z protikorupční policie v úterý ráno zatkli ženu, které České dráhy vyplatily 27 milionů korun za fiktivní reklamní zakázky. Spolu s ní skončila v poutech i zaměstnankyně Českých drah. Zatýkání podle informací deníku Právo souvisí se zjištěním kontrolorů Českých drah, podle kterého odbor komunikace proplácel tři roky faktury za práce, které si ve skutečnosti nikdo neobjednal. "Mohu potvrdit, že jsme obvinili dvě osoby z trestného činu podvodu,"řekl k tomu listu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Jakékoliv podrobnosti odmítl uvést s odkazem na probíhající vyšetřování. "O dalším postupu bude rozhodnuto v následujících dnech," poznamenal mluvčí s tím, že v současné době probíhají výslechy a další úkony, napsal deník Právo.


Společnost Google zahájí na konci dubna v Praze fotografování sítě ulic a veřejných prostranství. Naše hlavní město se tak stane další evropskou metropolí, které zmapuje služba s názvem Google Street View. Ta umožňuje prohlížet na internetu panoramatický pohled na danou ulici přibližně z úrovně očí. Píší o tom Lidové noviny. Pražskými ulicemi bude projíždět několik týdnů vůz Opel Astra s vysokou nástavbou na střeše, na které jsou umístěny panoramatické kamery. "Fotografování v Praze bude trvat zřejmě celé čtvrtletí,"řekl poradce společnosti Google k otázkám soukromí na internetu Peter Fleischer. Fotografie se mají zpracovávat přes léto a služba by měla být spuštěna koncem podzimu. Fleischer dodal, že z důvodu ochrany soukromí Google rozmazává pomocí speciálního programu automaticky tváře vyfotografovaných lidí a registrační značky automobilů, napsaly Lidové noviny.


Pozvánku na jedinečnou výstavu fotografií přináší Mladá fronta Dnes. Devadesát let po konci první světové války se v Česku objevila jedinečná sbírka snímků z té doby. Od čtvrtka bude k vidění na Pražském hradě. Pět set negativů pořízených jedním českým vojákem zachycuje život a boje na haličské a italské frontě. V čem jsou snímky výjimečné ? Podle odborníků jde o nejucelenější a výtvarně nejhodnotnější fotografický soubor ze života vojáků v první světové válce, píše Mladá fronta Dnes.