Přehled tisku

Václav Klaus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus bude respektovat dohodu většiny poslanců, jejímž výsledkem bude mimo jiné i to, že premiérem bude opět Mirek Topolánek (ODS). V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus bude respektovat dohodu většiny poslanců, jejímž výsledkem bude mimo jiné i to, že premiérem bude opět Mirek Topolánek (ODS). V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Reagoval tak na dotaz, zda Klaus znovu pověří Topolánka sestavením kabinetu za situace, kdy na něj premiér útočí. Jakl předpokládá, že šéfové ODS Topolánek a ČSSD Jiří Paroubek se tentokrát pravděpodobně dokážou dohodnout. Pokud jde o ČSSD, Jakl soudí, že pád kabinetu neslavila. Prezidentův tajemník má dvě teorie. První: Kritické křídlo v ČSSD mohlo před sjezdem v situaci, kdy vláda ztratila jednoho přeběhlíka a dvě poslankyně, tlačit na předsedu - Jestli teď do toho nepůjdeš, co jsi to za opozičního lídra!? Přesto, že on věděl, jak je to pro něj i stranu nevýhodné. A druhá teorie: Zarputilý opoziční bojovník Jiří Paroubek ze setrvačnosti inicioval další hlasování. Těsně před ním dostal z Bruselu příkaz, že takhle tedy ne, narušovat během předsednictví kolečka evropského soukolí. Ale on už to zastavit nemohl, spekuluje v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes Jakl.


Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek
Šéf ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubek jsou k sobě podle komentátora Práva dotlačeni násilím. "Ani jeden z nich si tuto spolupráci neplánoval ani nepřál. Je na nich vidět, že se nemohou dočkat, aby co nejdříve skončila. Mezi současnými lídry ODS a ČSSD chybí to, co přes veškeré animozity spojilo Klause se Zemanem," píše list. Mladá fronta Dnes píše, že důvěryhodnost Česka dostala ránu mezi oči, už když byla svržena vláda. "Pokud budou Topolánek, Schwarzenberg, Vondra a další ministři, kteří uspěli, nahrazováni neznámými 'odborníky', změní se předsednictví v trapnou komedii," uvádí list a dodává, že Paroubek by měl odolat pokušení shodit Topolánka. Podle komentátora Lidových novin Paroubek co možná nejdříve vládnout nechce. "Zaprvé by narazil na realitu předsednictví. Zadruhé by chytil krizi v plném rozpuku - a na koho by ji pak shazoval, že," domnívá se komentátor.


Když se odhodlají k dohodě dva tak vzájemně nedůvěřiví a nekooperativní hráči jako vláda a sociálnědemokratická opozice, je namístě obava, že to bude stát hodně peněz, píšou v souvislosti s protikrizovými opatřeními Lidové noviny. Zároveň se zabývají smysluplností návrhů, které v boji proti krizi předkládá sociální demokracie. Na třináctých důchodech údajně trvá, přestože právě důchodce recese ohrožuje nejméně; na snížení DPH, přestože by podpořila hlavně dovozce; a na šrotovném, přestože by z toho měly užitek ze 70 procent zahraniční automobilky, všímá si jednotlivých návrhů komentář Lidových novin. Právě šrotovnému se věnují i Hospodářské noviny. Jak píše komentátor listu, na počátku rozpravy o protikrizových opatřeních říkal jistý člen Národní ekonomické rady vlády: "Šrotovné je konina. Proto nepochybujte, že projde." Podle všeho měl pravdu.


Kvůli kontroverzní novele trestního řádu a zákona, která zakazuje například zveřejnění identity obětí závažných trestných činů nebo informací z policejních odposlechů, se chystá ústavní stížnost. Informují o tom Lidové noviny. Odpůrce novely, místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) prý sehnal 17 senátorských hlasů, kterých je pro podání ústavní stížnosti zapotřebí, píše list. Rozběhly se také práce na přípravě ústavní stížnosti. Do důsledků domyšlená novela výrazně omezuje svobodu slova. Pokud by totiž třeba někdo provedl atentát na prezidenta Václava Klause, média by mohla informovat jen o tom, že někdo zaútočil na jednoho z ústavních činitelů. Kdyby tak neučinila, hrozilo by autorovi článku až pět let vězení a jeho zaměstnavateli pětimilionová pokuta. Ministerstvo spravedlnosti se takové interpretaci brání a míní, že v případě veřejně známé osoby by měl převážit zájem na zveřejnění informace a novinář by měl trestu uniknout. Jasno však bude až po první udělené pokutě, píší Lidové noviny.


Stát získal první souhlas s geologickým průzkumem vhodné lokality pro vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Detailní zkoumání na svém území povolila obec Lubenec na Lounsku. Informuje o tom deník E15. Další dvě obce po jednání se Správou úložišť radioaktivního odpadu souhlas přislíbily. Trojice obcí má údajně také několik podmínek. Požadují potvrzení, že souhlas s průzkumem není souhlasem se zahájením výstavby úložiště. A chtějí od státu finanční kompenzace nad rámec platných norem, což musí odsouhlasit vláda. Správa úložišť se navíc musela zavázat, že práce spustí teprve tehdy, až získá souhlas obcí ve všech šesti vybraných lokalitách, píše E15. Stát vybírá vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu už od roku 1993. Za nejnadějnější považuje ministerstvo průmyslu Lodhéřov u Jindřichova Hradce a vojenský újezd Boletice u Českého Krumlova. Výběr dvou vhodných lokalit určených pro umístění úložiště by měl být proveden v roce 2015.


Jeden ostřílený matador, druhý nenápadný introvert. Řeč je o Vlastimilovi Tlustém a Jana Schwippelovi, kteří hlasovali proti vládě. Jak píše Právo, i když jejich politická dráha byla rozdílná, loni je spojila kritika vládní reformy veřejných financí. Od té chvíle se datuje jejich rebelie v ODS. Zatímco Tlustého politický životopis se začal odvíjet od roku 1991, kdy byl náměstkem ministra zemědělství, Schwippel do poslanecké lavice zasedl poprvé v roce 2004. Tlustý vždy patřil ke stranické smetánce a lidem blízkým Václavu Klausovi. Vše se změnilo ve chvíli, kdy padla první Topolánkova vláda, v níž byl Tlustý ministrem financí. Ačkoliv objížděli před volbami 2006 zemi se svou ikonou rovné daně, od roku 2007 pro sebe nenašli dobré slovo. Jedni to přičítají tomu, že Tlustý neunesl svůj pád, druzí tomu, že Topolánek se vykašlal na autora ekonomického programu ODS. Schwippel odmítá, že by se stal ocáskem Tlustého, jemuž pomohl dokončit osobní mstu Topolánkovi.


Téměř nepolapitelní jezdci na terénních čtyřkolkách budou mít nového 'nepřítele'. Tím bude Armáda ČR a její vojenští policisté, píší Lidové noviny. Zaměří se především na 'piráty', kteří likvidují chráněnou přírodu ve vojenských újezdech. Právě ty totiž patří mezi nejoblíbenější lokality čtyřkolkářů. Jak ale vojáci chtějí proti vandalům na čtyřkolkách zasáhnout nechtěl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek upřesnit. Velmi populární je mezi motorkáři Vojenský újezd Libavá na Olomoucku, která je i chráněnou ptačí rezervací. V případě, že vojáci ve svém újezdu někoho chytí, bude mu hrozit vyšší pokuta než v jiných terénech.