Přehled tisku

Premiér Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kdo by čekal, že se koalice před hlasováním o nedůvěře semkne, mýlí se, upozorňuje komentátor deníku Právo. Lidovci a zelení naopak zatroubili k útoku proti vládě. Obě strany se ohánějí sociálními či morálními principy, ale účelovost jim čouhá z bot jako sláma.

Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Kdo by čekal, že se koalice před hlasováním o nedůvěře semkne, mýlí se, upozorňuje komentátor deníku Právo. Lidovci a zelení naopak zatroubili k útoku proti vládě. Obě strany se ohánějí sociálními či morálními principy, ale účelovost jim čouhá z bot jako sláma. Dobře totiž vědí, že za padající oblibou u voličů stojí hlavně jejich vládní angažmá. Jestliže je krach vlády Mirka Topolánka (ODS) v dohledu, mají nejvyšší čas se od nepopulární vlády distancovat. V politice totiž platí: tonoucího raději nezachraňujte, mohli byste s ním skončit pod hladinou, uzavírá list.

Vláda, která nedokáže prosazovat vlastní program, ztrácí smysl, píše se v komentáři Hospodářských novin. Obzvláště vláda, která svůj vlastní zrod legitimizovala reformami, které definitivně opustila. Proto tu nemá Topolánkův kabinet co dělat, uvádí deník, ale klade si otázku, zda bude situace po případném pádu vlády lepší. Kromě touhy ponížit premiéra se totiž zájmy oponentů kříží. A protože se jen těžko shodnou na následném postupu, ustojí Topolánek i tuhle krizi, předpovídá autor.

Podle komentáře Lidových novin se Mirek Topolánek otřepal po sérii úderů, které dostal o víkendu, a rozdal tři docela přesné rány: odmítl úřednickou vládu i vládu s podporou komunistů a řekl, že se nebojí předčasných voleb, což byl osobní vzkaz pro předsedu ČSSD Paroubka. To ukazuje, že Topolánek má pod tlakem docela dobrý odhad: Paroubka manévruje do pozice člověka, který se bojí předčasných voleb, a sebe do role ochránce země před krizí. A na tom už by se dala postavit případná úspěšná volební kampaň, míní autor komentáře.

Je to atmosféra února 1948, levice jde k moci a pravice dělá vše, aby se to povedlo, píše Mladá fronta Dnes. Podle komentátora se Topolánkovi odpůrci zprava chovají jako opozičníci, když po vládě žádají to, co by v nynější koalici neprosadila. Čitelný politik je Paroubek, píše list. Padají mu preference, bojí se, že Topolánek loví v EU přízeň voličů, a zmatky po pádu vlády mu mohou nahrát. Co chtějí ostatní, bůh suď. Krev Topolánka, ale to je na politiku dost málo, konstatuje deník.


Renata Vesecká,  foto: Hospodářské noviny  (24.3.09)
Ministr spravedlnosti tvrdí, že o osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké musí rozhodnout vláda. Jenže už nezdůrazňuje, že s návrhem na odvolání může přijít pouze on, píše se v komentáři Hospodářských novin. Neměl by se tomu zpěčovat tak prostoduše. Jen těžko může přehlížet, že k demisi Vesecké a k boji za očistu justice vyzývají už i vrcholné soudní kapacity. Například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa upozornil politiky, že je i v jejich zájmu "vybudovat silnou a nezávislou justici pro časy, kdy oni nebudou mít moc vůbec žádnou". Kdo jiný by měl Baxovi naslouchat pozorněji než ministři vlády, jejíž cesta může skončit v několika hodinách, uzavírá list.


Lidové noviny si ve svém komentáři všímají, že s příchodem ekonomické krize ministerstvo vnitra pořádně přitvrdilo proti cizincům, protože by je nezaměstnanost mohla tlačit ke kriminalitě. To by samo o sobě nebylo nic špatného, kdyby aspoň z poloviny tak tvrdě zasáhlo také proti agenturám, které s cizinci kšeftují. Jejich praktiky jsou pro civilizovaný svět nepřijatelné, přesto je náš stát toleruje, upozorňuje deník. Ze státního příspěvku určeného na odchod cizinců si seberou skoro polovinu pro sebe, zatímco cizinecká policie rozdává letáky. Nic radikálnějšího neočekávejme, cizinci nejsou politicky zajímaví, konstatuje autor komentáře.


Tentýž list komentuje pondělní uzávěrku tendru na prodej Českých aerolinií, do kterého se přihlásily "pouze" čtyři zájemci. Podle komentátora novin se zdá pravděpodobné, že o ČSA svedou největší boj Aeroflot, který zajišťuje klíčovou cenovou konkurenci, s Air France-KLM. Podle Lidových novin se zdá pravděpodobné, že výtěžek těžko přesáhne pět miliard korun, tedy sumu, kterou ještě donedávna mnozí označovali za nízkou. Podle komentáře listu je pravděpodobné i to, že zesílí volání, aby vláda tendr zrušila kvůli nízké ceně. Vyslyšet tato volání by však bylo zásadní chybou. Je totiž nutné si už konečně uvědomit, že ČSA nejsou žádným "rodinným stříbrem". Díky obratnému vedení ČSA sice za loňský rok vykázaly jako jedny z mála aerolinek zisk. Při celkovém propadu leteckého trhu ale není zisk z dlouhodobého hlediska udržitelný, píše deník.


Ilustrační foto
Městský soud v Praze řeší spor Roma, který požaduje po ministerstvu školství odškodnění za to, že byl zařazen do zvláštní školy, a byl tak připraven o možnost vzdělávat se a uplatnit se, uvádí deník Právo. K žalobě ho inspiroval předloňský úspěch osmnácti Romů, kteří se stejnou stížností uspěli u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podle ministerstva se však tyto případy liší. Jednatřicetiletého Jaroslava Suchého, který po ministerstvu školství požaduje odškodnění ve výši půl milionu korun, jako chovance dětského domova zařadil chebský odbor školství do zvláštní školy v roce 1985. Suchý si základní vzdělání doplnil po dosažení plnoletosti, později složil maturitu na Romské střední sociální škole v Kolíně. Ani s maturitou nedokázal v Česku sehnat práci, dnes uvažuje o emigraci. Podle ministerstva však Suchý musí dokázat, že byl do zvláštní školy zařazen kvůli svému etnickému, sociálnímu a kulturnímu zázemí, protože byl od dvou let vychováván ústavně. Jeho prospěch podle úředníků navíc dosvědčuje, že by vzdělávání v normální škole nezvládl, píše deník Právo.


Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, kterého Jihoafrická republika odmítla vydat do Česka, by mohl být z JAR vyhoštěn, protože tam přicestoval na falešný pas, informují Hospodářské noviny. Případ Krejčířova pasu se stále vyšetřuje, vyhoštění je podle tamních zákonů krajním trestem. Krejčíř, kterého česká policie podezřívá kromě jiného z podvodu, zločinného spolčení a z přípravy vraždy, přijel do JAR před dvěma lety na falešný pas, protože tehdy byl na seznamu mezinárodně hledaných zločinců. Požádal o azyl, ale záležitost s falešným pasem jeho udělení komplikuje. Mluvčí jihoafrické prokuratury Tlali Tlali potvrdil, že případ Krejčířova pasu se stále vyšetřuje. A že krajním trestem je podle tamních zákonů vyhoštění. "Víc můžu říct, teprve až vše skončí," prohlásil Tlali. Jihoafrické soudy vloni Krejčíře odmítly vydat do ČR, protože se jim důkazy českých detektivů o Krejčířových miliardových podvodech nezdály dost přesvědčivé. Soudce rozhodnutí mimo jiné zdůvodnil tím, že mnoho z činů, kvůli kterým je stíhán v ČR, není v Jihoafrické republice trestných. Krejčíř všechna obvinění, která jsou proti němu vedena v Česku, odmítá, připomínají Hospodářské noviny.


Vězni v královéhradecké věznici protelefonovali Vězeňské službě 75.000 korun. K telefonování použili SIM kartu z mobilního telefonu dozorců. Píše to Mladá fronta Dnes. Případ se vyšetřuje, pokud se podaří volající usvědčit, budou muset škodu uhradit. Po ztracené SIM kartě ze služebního mobilu se začalo pátrat, když přišel účet od operátora. Byla nalezena u vězňů v pobočce hradecké věznice v Pouchově. "Mohu potvrdit, že případ vyšetřuje policejní orgán Vězeňské služby,"řekla Mladé frontě Dnes mluvčí věznice Kateřina Jonová. Podle listu mají vyšetřovatelé výpis hovorů, a pokud budou volající odhaleni, musí Vězeňské službě všechny hovory zaplatit. Mluvčí vězeňské služby Robert Káčer uvedl, že s podobným případem se ještě nesetkali.