Přehled tisku

0:00
/
0:00

Deníky se zabývají situací kolem české justice. Nejdál v kauze české justice zachází podle komentátora Lidových novin exministr Němec, který nahlas uvažuje o tom, že se bude soudci Ceplovi mstít kárnou žalobou či dokonce stíháním za zneužití pravomoci veřejného činitele.

Deníky se zabývají situací kolem české justice. Nejdál v kauze české justice zachází podle komentátora Lidových novin exministr Němec, který nahlas uvažuje o tom, že se bude soudci Ceplovi mstít kárnou žalobou či dokonce stíháním za zneužití pravomoci veřejného činitele. Takže odlišný právní názor může být trestný - to je drsné novum, míní autor, podle kterého si Němec nevidí do úst. Právě pražskému vrchnímu soudu, který Cepla odstavil, totiž opakovaně ruší rozsudky Ústavní soud. Až mu zruší i tenhle, mohlo by taky někoho napadnout, jestli není na čase "tři přadleny" rovnou postavit ke zdi, uzavírá list.


Vrchní soud nerozumí podle svých slov zásadě, že "nikdo nemůže být odňat svému zákonnému soudci" a prokazuje to tím, že kauzu zákonnému soudci neprodleně odebírá, píše autor v Hospodářských novinách. Odůvodňuje to velmi stručně "závažností procesních pochybení". Pokud jimi má být údajné porušení zásady koncentrace, pak je odnětí věci zcela svévolné a podle mě protiústavní, míní autor.


Ano, Čunek je nesmrtelný, aspoň trestněprávně a politicky. Jenže Vesecká není, vzato podle míry své účasti na čunkiádě a podle mých vědomostí, tou hlavní osobou, která vše způsobila, i když se opakovaně připomíná její úloha, myslí si autor článku v deníku Právo. Podle komentátora je v celém případě notný zmatek a pro vládu by bylo schůdnější, kdyby poslechla hlasu zelených a Veseckou z funkce odvolala. Mělo by to pro vládu (i Veseckou) výhodu, nemusela by zveřejnit, ba ani jinak uvádět důvody odvolání. Špinavé prádlo by se veřejně nepralo, tvrdí deník Právo.


Foto: ČTK
Tentýž deník komentuje čtvrteční protest zemědělců v Praze. Zemědělské nářky je podle komentátora listu vždy nutno brát s rezervou a s dávkou ostražitosti. Přes všechny výhrady je však nutno vzít za bernou minci, že současná situace (nejen) českého zemědělství a zejména chovu mléčného skotu je zoufalá. Při nynějších výkupních cenách mléka prostě není zač krmit krávy - a kráva se na rozdíl stroje nedá zakonzervovat. Pokud by tedy mělo dojít na vybíjení krav, hospodářská recese se řádně protáhne, protože obnovení stád bude trvat roky. To by měl být dostatečný důvod, aby vlády věnovaly dobytku přinejmenším stejnou pozornost jako autíčkům, píše komentátor. Druhým vážným a tuze ošemetným tématem je podle něj požadavek rovných podmínek pro zemědělce ve všech zemích EU. Kus pravdy měl možná ministr zemědělství Petr Gandalovič, když pravil, se protestovat mělo před pěti lety, když ČR ve snaze o přijetí do EU tyto nerovné podmínky přijala. Tehdy to bylo pod heslem "alespoň něco" a je nutno připomenout, že to "něco" české zemědělství zvedlo z bídy. Je však nemožné vysvětlovat dnes lidem, jimž tento konkurenční handicap v čase recese ničí jejich hospodářství, že s tím budou muset žít do roku 2013, upozorňuje komentátor. Ostatně, je-li česká vláda dosti dospělá na to, aby mohla předsedat Evropě, měla by být též schopna spustit diskusi o tom, že celý ten šílený evropský dotační systém je dávno zralý pro generálku, píše deník Právo.


Památník obětí v Mirovicích
Romové žádají odškodnění za holocaust, uvádějí Hospodářské noviny. Dočkat by se ho mohli potomci českých a moravských Romů, kteří cílené vyhlazování přežili. K tomuto účelu by měli mít podobný fond, jako je židovský Nadační fond obětem holocaustu. Do něho by jednorázově finančně přispěl stát i Romové. "Žádali jsme v dopise pana ministra Kocába, aby takový fond mohl vzniknout. O otázce romského holocaustu se mluví velmi málo, přitom tito lidé prošli stejným utrpením jako židé,"řekl Hospodářským novinám prezident Výboru pro odškodnění rómského holocaustu Čeněk Růžička. Němci v roce 1943 odvlekli do Osvětimi zhruba pět tisíc českých Romů. Zpět se jich po válce vrátilo pouze 583, připomínají Hospodářské noviny.


ilustrační foto
Mladá fronta Dnes zkoumala početní stavy úředníků na ministerstvech. Díky tomu zjistila, že se zřejmě otáčejí rychleji než před lety. Jak jinak si totiž vysvětlit jejich početní úbytek? Zatímco na přelomu let 2004 a 2005 pracovalo pro vrcholovou administrativu přes 30 tisíc úředníků, dnes jich je necelých 24 tisíc. Pokud by se tedy jejich schopnosti posuzovaly jen podle počtu, jejich výkonnost stoupla o celou pětinu. Podle Mladé fronty Dnes je to především zásluha ministerstva obrany, které snížilo počet civilních zaměstnanců o 7000. Bez něj by celkový počet úředníků stoupl o více než procento.


Policie začala více šetřit, uvádějí Lidové noviny. Na služebnách se méně topí i svítí. Policisté šetří s kancelářskými potřebami a ve služebních autech jezdí ve více lidech. Důvody k úsporám jsou hned dva. Tím prvním jsou obavy z finanční krize, druhým pak ekonomická samostatnost krajských správ. Ty už totiž od prvního ledna nejsou finančně závislé na pražské centrále, ale mají svůj balík peněz, který si spravují. Nově nabytá samostatnost je tak podle Lidových novin nutí k lepšímu hospodaření.


Za poslední tři roky vzrostl počet odtažených aut v Praze více než čtyřnásobně a firma, která pro Prahu odtahy špatně zaparkovaných vozidel zajišťuje, už na tom vydělala přibližně 100 milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny. Městská policie připouští, že město má na odtazích ekonomický zájem. Firma Besico Services za každé odtažené auto inkasuje od města 1015 korun, už nyní se počet odtažených aut podle listu blíží 120.000. Smlouva mezi ní a Správou služeb sice počítala s tím, že kvóta 120.000 odtažených aut se naplní až v roce 2011, ale firma to stihla o dva roky dříve. Zatímco v roce 2006 odtáhla 16.365 aut, o dva roky později to už bylo 71.711 aut. Pražský magistrát to vysvětluje zavedením placených parkovacích zón, v nichž mohou parkovat jen lidé, kteří v dané lokalitě bydlí. Takzvané modré zóny se týkají Prahy 1, 2, 3 a 7. "Město má na odtazích ekonomický zájem," připouští otevřeně náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema. Jen za loňský rok Praha inkasovala desítky milionů korun. Nařídit odtah mohou jen městští strážníci. Nyní se připravuje zadání nového výběrového řízení na odtahovou firmu. "Do výběrového řízení se přihlásíme znovu. Je to finančně zajímavé,"řekla Hospodářským novinám mluvčí Besico Services Tereza Benešová.


V nemocnicích se nakazí až deset procent pacientů, informuje deník Právo. Podle jeho informací se v Evropské unii nakazí pět až deset procent hospitalizovaných pacientů nějakou novou chorobou. Ta může, ale také nemusí souviset s onemocněním, pro které byli přijati. Jedná se například o pooperační komplikace, hnisání ran, pády z postelí ale i obyčejnou rýmu z průvanu. "V Česku máme toto číslo menší, ale je to jen důsledek toho, že uvedené nákazy se přesně nehlásí,"řekl deníku Právo doktor David Marx, ředitel Společné akreditační komise ČR. Podle něj bezpečnost pacientů v nemocnicích začíná už přísnou hygienou, a v tom jsou v českých nemocnicích velké rezervy.