Přehled tisku

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí na plánovaným radarem v Česku. Zatímco Česko řeší své existenční problémy, třeba přechylování u zalyžovavších si lyžařek, venku se neděje zhola nic, co by stálo za pozornost. Jen krize se chystá metastazovat a prezident Obama posílá tajné dopisy do Kremlu. Nebo neposílá?

Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí na plánovaným radarem v Česku. Zatímco Česko řeší své existenční problémy, třeba přechylování u zalyžovavších si lyžařek, venku se neděje zhola nic, co by stálo za pozornost. Jen krize se chystá metastazovat a prezident Obama posílá tajné dopisy do Kremlu. Nebo neposílá? Existuje i třetí možnost: posílá, ale nepíše to, co se říká, že napsal, uvádí deník. Něco jiného by podle komentátora listu bylo, pokud by Obama chtěl vyjít Rusům vstříc a vzdal by se radaru třeba v gestu dobré vůle. To by byl útěk. Češi a Poláci, kteří se v téhle hře octli a investovali do ní hodně kapitálu, by zůstali na mraze. Není ale důvod si myslet, že to Obama vyřeší zrovna takhle, ale kdo ví, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Ministr financí Miroslav Kalousek si podle Lidových novin jistě oddychl, když opoziční ČSSD v úterý ve sněmovně neuspěla s návrhem dočasného snížení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Navíc se mu s pomocí koaličních poslanců podařilo prosadit odstranění mřížek z aut podnikatelů, plátců DPH. Dvouhodinová rozprava k tomuto bodu byla podle listu festivalem urážek, zesměšňování, demagogie a ignorantství. A to ze všech stran. DPH je nudná, a tak se poslanci s vládou hádali o to, co je baví a čemu "rozumějí" - o auta. Tedy o odpočty a šrotovné. Škrtneme-li z rozpravy osobní nevěcné výpady, vychází nám, že vláda usnadňuje podnikatelům nákup vozu, a to bez omezení. Zatímco opozice nechce vysvětlit lidem, kteří automobil nevlastní, proč by měli za tuto svou volbu být znevýhodněni. Ledaže bychom přijali za relevantní infantilní "zdůvodnění", že některé státy unie šrotovné zavedly, napsaly Lidové noviny.


Foto: Evropská komise
Problémy s placením za bydlení může mít až 40 tisíc domácností, upozorňuje deník Právo. Situace dvou tisíců z tohoto počtu bude prý natolik kritická, že mnozí lidé mohou skončit i na ulici. Příčinou je mnohem rychlejší růst nájemného, než se původně předpokládalo. Podle ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody nyní chybí opatření na podporu sociálně potřebných nájemníků: "Ohroženy by byly statisíce lidí, kdyby deregulace proběhla bez dalších opatření,"řekl listu. Jeho resort proto podporuje poslanecký návrh, který chce prodloužit deregulace v některých městech z roku 2010 do roku 2012. V plánu je prý také podpora výstavby sociálních nájemních bytů, uvádí deník Právo.


Komentátor Lidových novin píše, že kdyby bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nastoupila do vězení před patnácti lety, dalo by se jásat. Komentátor se ptá, proč se soudy nepodařilo prosadit dříve. Tehdy by tvrdost měla smysl i sílu příkladu pro jiné. Teď, při výkonu trestu starců, už může přinášet více minusů než plusů, píše list. Nejlepší by bylo strčit Brožovou někam do léčebny dlouhodobě nemocných, což je de facto vězení s veškerou péčí. Ale na tohle zákon nepamatuje, uzavírá deník.

Mladá fronta Dnes si všímá rozporů v posuzování případů justičních vražd. Bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která se podílela na vraždě Milady Horákové, má do čtrnáctí dnů nastoupit šestileté vězení. Naproti tomu rovněž bývalý prokurátor Karel Vaš, jež poslal na popraviště generála Heliodora Píku a na svědomí má desítky dalších vražd, si užívá důchodu v jednom z pražských penzionů. "Šest let pro Polednovou je uměřený trest. Avšak Karel Vaš, který soudil vůbec první proces s československými letci, je nesrovnatelně větším zločincem. A přesto je na svobodě,"řekl Mladé frontě Dnes historik Pavel Paleček. Historici i političtí vězni svorně kritizují politiky. Právě těm podle nich chybí vůle k potrestání strůjců stalinských represí, uvádí Mladá fronta Dnes


Foto: ČTK
Testovací vakcínu, kterou zkoumala společnost BioTest a která byla podle této firmy chybou dodavatele kontaminovaná virem ptačí chřipky H5N1, údajně lidé z rakouské pobočky farmaceutické firmy Baxter netestovali jen v Česku, ale i v jiných evropských zemích. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Již dříve list uvedl, že virus H5N1 nedopatřením obsahovala vakcína firmy Baxter, kterou BioTest testoval v Konárovicích na Kolínsku. Při výzkumu této vakcíny nebyl nikdo z jejích pracovníků nakažen. "Vakcína nakažená ptačí chřipkou se testovala v samotném Rakousku, České republice, Německu a ve Slovinsku. A všude se tento problém vyskytl,"řekl Mladé frontě Dnes hlavní hygienik ČR Michael Vít. V žádné z laboratoří o tom neměli tušení, píše list. Podle něj poslali na konci ledna farmaceuti z Rakouska nedopatřením do čtyř laboratoří na výzkum virus, který je pro svou nebezpečnost zaznamenán do seznamu možných biologických zbraní. Českou laboratoř teď už stíhá Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Úřad podle deníku nikdo z rakouské ani české strany neinformoval. "Máme za to, že došlo k porušení oznamovací povinnosti. Přitom virus ptačí chřipky H5N1 patří na seznam nebezpečných látek,"řekla Mladé frontě Dnes předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. S konárovickou firmou Biotest proto v nejbližších dnech podle listu zahájí správní řízení. "Jestli se vina prokáže, hrozí pokuta, která může v extrémním případě dosáhnout až pěti milionů korun," uvedla Drábová.


Praze hrozí pokuty kvůli hluku z magistrály, píší Hospodářské noviny. Vyplývá to z rozhodnutí soudu, který se loni zastal lidí žalujících město kvůli nesnesitelnému hluku. Magistrát hlavního města Prahy měl zjednat nápravu do 14. března letošního roku. Už nyní je ale jasné, že pod okny obyvatel bude i nadále projíždět 100 tisíc aut denně. Proti nepříjemnému rozsudku podali pražští radní dovolání k Nejvyššímu soudu. Verdikt nižší instance ale musí i tak splnit, jinak budou opakovně dostávat až stotisícové pokuty. Magistrát ale podle Hospodářských novin nemá na stavební úpravy peníze, navíc po uzavření magistrály by se doprava zhroutila. Od příštího víkendu tak bude kvůli snížení hluku a zplodin na zkoušku uzavřen jeden pruh v Legerově ulici, uvádí list.


Ministr vnitra Ivan Langer by měl podle komentátora Lidových novin umožnit expolicistovi Karlu Tichému vypovídat. Po zveřejnění skutečností nashromážděných v Krakatici ještě v minulém volebním období volali i samotní občanští demokraté. Kritizovali, že byl spis de facto odsunut k ledu. Nyní to Langrovi konvenuje. Zvlášť unikají-li části spisu o tom, jak coby "Íčko" lobboval pro podnikatele Luďka Sekyru, uvádí deník.


Děti i voliči se rozhodují stejně - dají na první dojem, píší Lidové noviny. Švýcarští vědci tvrdí, že předpovědět vítěze voleb dokážou i malé děti. Odborníci z univerzity v Lausanne navázali na starší výzkum, podle kterého až 70 procent pokusných osob správně určilo vítěze voleb v jiné zemi jen podle obličeje. Výzkum nyní rozšířili na skupinu dětí a s překvapením zjistili, že ty se rozhodovaly podobně a vítěze dokázaly předpovědět také. To vše patrně na základně vrozeného podvědomého mechanismu, který se s věkem nemění, uvádějí Lidové noviny.