Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny listy se věnují nadcházejícím vánočním svátkům. Lidové noviny konstatují, že v křesťanské Evropě patří Češi spíše mezi ateisty. K církvím se hlásí méně než třetina obyvatel a do kostela chodí pravidelně jen pár procent lidí. Výjimkou jsou ale Vánoce.

Foto: ČTK
Všechny listy se věnují nadcházejícím vánočním svátkům. Lidové noviny konstatují, že v křesťanské Evropě patří Češi spíše mezi ateisty. K církvím se hlásí méně než třetina obyvatel a do kostela chodí pravidelně jen pár procent lidí. Výjimkou jsou ale Vánoce.. Lidové noviny si nechaly udělat průzkum společností Median a ten ukazuje, že jen na půlnoční mši se chystá skoro čtvrtina Čechů. Další pětina respondentů chce do kostela o Vánocích zajít také, ovšem jindy než na Štědrý den. Podle religionisty Ivana Odilo Štampacha se vánoční návštěvníci kostelů rekrutují ze dvou kategorií. První jsou věřící, kteří do kostela chodí jen zřídka. Druhá skupina lidí chápe Vánoce především kulturně. Dodržují tradice, zpívají koledy a na Štědrý den si rádi v postele poslechnou Rybovu mši vánoční, přestože v křesťanského boha nevěří. Na jiném místě Lidové noviny informují o tom, že podle průzkumu zůstává symbolem českých Vánoc Ježíšek, který si drží drtivý náskok před konkurencí. „Válcuje“ Santu i dědu Mráze.


Podle průzkumu společnosti SC&C pro Mladou frontu Dnes bude osm z deseti lidí jíst štědrovečerní večeři doma. Většinu Čechů podle průzkumu nelákají o Štědrém dnu ani chaty a chalupy - tam se ve středu chystá večeřet jen 14 procent lidí, ovšem včetně těch, kteří na chalupě bydlí. Jen pět procent lidí si umí představit svátky na horách, u moře nebo jinde mimo domov, zjistil průzkum.


Komentátor Lidových novin tvrdí, že proti chýrnému ateismu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku mluví i neotřesená nadvláda nadělujícího Ježíška. „Imperiálně importovaní rozdavači darů se alespoň u většiny respondentů průzkumů nevžili.“ Soudě podle výkladních skříní, je skutečnost právě opačná. „Jenže asi těžko dohledáme podíl lenosti na santovské epidemii. Většina obchodníků či výrobců své vánoční inzeráty a reklamy přebírá ze zahraničí, nikdo nemá ani chuť, ani peníze je ´domestikovat´.“ Rozhazovačné Vánoce podle autory nepotřebuje kromě obchodníků nikdo, a tak přirozenou reakcí na manické nakupování je hledání nějakého smyslu. Ale ten v obchodním domě nenaleznete, uzavírá komentátor Lidových novin.


Jiří Paroubek
Předseda ČSSD Jiří Paroubek podle komentáře Lidových novin nemůže předložit žádný důkaz pro své tvrzení, že má dost hlasů pro to, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nedůvěru vládě premiéra Mirka Topolánka. "Kdo z vás má 101 hlasů? Jen ten, kdo odpoví ´já´, může vážně vyhrožovat svržením Topolánkovy vlády, tak velí prosté počty. Paroubek si to o sobě myslí, ale v době, kdy o většině rozhoduje měňavkovitá skupina poslanců spjatých s ODS, zelenými a lidovci, nemá pro své tvrzení žádný důkaz. Je-li tu nějaký selským rozumem uchopitelný argument, pak je to argument právě těch lanařených zákonodárců, kteří by se měli svým ´ne´ Topolánkovi vyšachovat z poslanecké hry i jejích finančních prebend. Věří Paroubek tomu, že si ve dvou třetinách mandátu podříznou pod sebou větev a odejdou se živit prací?" ptá se autor komentáře v Lidových novinách.

Také další listy se v komentářích věnují Paroubkově záměru i zostření vztahů mezi vládní koalicí a ČSSD poté, co kabinet v pátek prohrál parlamentní hlasování o poplatcích ve zdravotnictví a pokračování českých vojenských misí v zahraničí a zatím neuzavřel ani dohodu ´o smíru´ s ČSSD pro dobu českého předsednictví EU. Podle Hospodářských novin Paroubek tvrdí, že získal dost koaličních zběhů na to, aby svrhl vládu. Chování některých vládních poslanců mu dává za pravdu, píše autor, ale současně upozorňuje: "Jednou věcí ale je onemocnět pár minut před důležitým hlasováním, a druhou vstát a vyslovit se pro pád kabinetu v přímém přenosu. Tuhle roli hrobaře vlády vlastní strany tady ještě nikdo nesehrál." Komentátor předpovídá, že vláda se teď asi nějaký čas udrží nad propastí. "Kam ale chce vést Evropu?", uzavírá autor.


Podle deníku Právo jsou havarovaná jednání o zdravotních poplatcích, radaru, ratifikaci Lisabonské smlouvy a vojenských misích už jen následky. Na začátku je příčina - vládní koalici selhal riskantní systém vládnutí založený na sněmovní většině dvou přeběhlíků. Podle autora má koalice, jíž se většina promění v menšinu, jen dvě možnosti. Buď se vlády vzdát, nebo se smířit s kompromisy. „Předsedovi takové vlády (nemá-li vypadat směšně) sluší vystupovat skromně jako ptáček jarabáček. Nikoli nadýmat se v té mizérii jako páv. Ale právě tak Topolánek v pátek vypadal," píše komentátor Práva.


Deník Právo také tvrdí, že rebelové z řad poslanců ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel připustili, že by za určitých okolností mohli podpořit parlamentní vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka. Oba ale současně ve vyjádření pro Právo vyjádřili nesouhlas s politikou šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který možnost vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně už několik dnů zmiňuje. Pokud by ČSSD hlasování o nedůvěře vládě vyvolala, Ranince by zajímal názor prezidenta republiky Václava Klause, "protože ten v případě, že by vláda padla, má zásadní ústavní pravomoci". Raninec Právu zároveň řekl, že teď není rozhodnut, jak by hlasoval, ale nechce prý levici pomáhat k nástupu k moci. Právo ale píše, že na dotaz, zda by hlasoval pro nedůvěru v případě, že by Klaus přišel s řešením například v podobě vlády odborníků, tedy úřednického kabinetu, Raninec odpověděl kladně. "Mě nezajímají přání pana Paroubka, ale zájem této země. Možnost, že by za určitých okolností hlasoval proti vládě, připustil i Schwippel.


Letošní Vánoce budou pro šéfy velkých českých obchodů těžší, než byli zvyklí. Tržby sice nepadají, ale zákazníci jsou nervóznější a opatrnější. Ke slovu přichází osvědčená zbraň - slevy, které jako by začínaly rok od roku dřív. Píší to Hospodářské noviny. Opatrnost zákazníků utrácet vnímají prodejci už zhruba od října. Podle marketingového ředitele Tesco Stores Michala Štádlera je znát, že lidé nákupy odkládají na poslední chvíli a čekají na výhodnější ceny. Hned po svátcích začnou slevy naplno. Většina velkých obchodů se chystá spustit výprodej už na druhý svátek vánoční, například Tesco chystá velké slevy podzimního a zimního oblečení.


Čekání na tramvaj a metro v Praze se od ledna každou neděli dopoledne protáhne. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Pražskému Dopravnímu podniku radnice dost drasticky seškrtala rozpočet na příští rok. Strach z nedostatku peněz vedl dopravce k prvnímu razantnímu omezování dopravy o víkendech. Prodlouží se intervaly i u tramvají na nejfrekventovanějších linkách a také metro čeká omezení. Na lince B a A pojede v neděli dopoledne o čtvrtinu méně souprav. Podle dopravce je to ale jen začátek. Pokud město neuvolní další peníze, má podnik připraven krizový scénář, jak ušetřit. A ten zasáhne pražskou dopravu mnohem víc.


Podle Hospodářských novin má být jízda pražským taxíkem pohodou. Už žádné staré favority, felicie ani volhy. Od prvního ledna začíná platit přísná magistrátní vyhláška, která nařizuje taxikářům jezdit s auty maximálně osm let starými. Pravidla pražské vyhlášky jsou nekompromisní: Kdo bude chtít stát na městských "štaflech", musí mít auto nalakované nažluto, ať je od jakékoliv taxikářské firmy. Auto musí spadat alespoň do nižší střední třídy, musí být čtyřmístné, umyté a musí být vybaveno klimatizací. Změny se týkají i řidičů. Nesmějí mít sportovní oblečení, jako jsou tepláky, trička a šortky s výrazným logem, nesmí nosit pantofle a bačkory. Má také zakázáno v prostoru stanoviště kouřit a umývat auto. Pokud kontrola zjistí porušení pravidel, může se pokuta vyšplhat až k 750 tisícům korun. Podle Hospodářských novin se taxikáři marně snažili vyhlášku zrušit. Stěžovali si i na ministerstvu vnitra, ale nepochodili. O formě protestu prý rozhodnou v polovině ledna. Deník ale upozorňuje, že magistrátní pravidla mají několik trhlin. Nebudou zdaleka platit pro všechna auta, která převáží lidi. Některá stání totiž nespadají přímo pod magistrát, ale pod městskou Technickou správu komunikací. Je jich asi polovina, hlavně mimo centrum. A na nich budou taxikáři parkovat i se starými auty. Vyhláška se nedotkne ani soukromých dopravců, kteří nabízejí například transfery na letiště. Jejich služby jsou totiž na objednání a nestojí na městských vyhrazených místech pro taxíky.


Foto: Barbora Němcová
Češi stále milují knihy. Navzdory televizi a internetu čtou Češi stejně jako dřív. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Průzkum, který se konal pod patronací Národní knihovny a Ústavu pro českou literaturu prokázal, že čeští čtenáři jsou co do množství přečtených knih vysokou nad průměrem Evropské unie. Více než dvě třetiny Čechů také mají v domácí knihovně nad padesát svazků. Třeba v Německu nebo v Polsku je takových majitelů jen polovina tamní populace. Průzkum také ukázal, že mladá generace ve věku 15 až 34 let se drží na úrovni ostatních dvou generací. Jde například o nejčastější návštěvníky knihoven.


Vědci z Vodňan zahájí příští rok unikátní tříletý projekt: nejprve vylepší kapří maso a pak ho budou servírovat pacientům s nemocným srdcem. Píší o tom Hospodářské noviny. Kapry krmené směsí, díky níž bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek, budou pacientům pravidelně podávat poděbradské lázně. Je to ve světě první takto rozsáhlý výzkum zaměřený na kapra. Cílem je i zvýšit spotřebu rybího masa tím, že si lidé sami ověří, jak je prospěšné pro jejich zdraví. Jednou z inspirací výzkumu je studie potravy grónských Eskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb má na jejich tělo blahodárný účinek. Filety, tedy maso zbavené kostí, které mnohdy lidi odrazují od konzumace ryb, bude 120 pacientů s operovaným srdcem dostávat v lázních na stůl třikrát týdně po dobu 1,5 měsíce. Projekt spojil vědce, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu Praha.