Přehled tisku

0:00
/
0:00

Páteční deníky shodně konstatují, že Česká národní banka překvapila trhy, když ve snaze podpořit ekonomiku, na kterou dopadla světová hospodářská krize, srazila úroky až o 0,75 procenta, a že situace vypadá vážně.

Páteční deníky shodně konstatují, že Česká národní banka překvapila trhy, když ve snaze podpořit ekonomiku, na kterou dopadla světová hospodářská krize, srazila úroky až o 0,75 procenta, a že situace vypadá vážně. "Pokud se naplní ekonomické předpovědi pochmurně, nemůže za to chování lidí na tržišti, nýbrž prognostici. A úrokové sazby centrálních bank jsou také prognóza. Ta včerejší je šokující: ČNB nakonec snížila sazbu o 0,75 procentního bodu. Což znamená, že na obzoru vidí cosi blízkého pohromě, kterou Miroslav Kalousek vtipně nazývá normální časy," píše Právo.

Hospodářské noviny píší, že Česká národní banka prudkým snížením sazeb zaskočila ekonomy, analytiky i běžné lidi. Deník si ale zároveň klade otázku, zda se tento pokles projeví i na mezibankovním trhu, který je v současné době poměrně „zadrhnutý“. Odpověď hledá list v rozhovoru s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem. A ten mimo jiné říká, že se pokles sazeb na peněžním trhu sice nevrátí k normálu, ale situace se rozhodně zlepší. Na otázku, jak současná ekonomická situace zasáhne české podniky, Singer říká, že problémem už nebude kurz koruny, ale potřeba hotovosti. Řada podniků podle něj zažije situaci jako v devadesátých letech, kdy nutně potřebovaly hotovost a nemohly se k ní dostat. Singer si také myslí, že s přijetím eura by mělo Česko počkat.

Podle komentáře v Mladé frontě Dnes má možná razantní snížení sazeb i další cíl, k němž se ČNB nerada hlásí, a tím je ovlivnění kurzu koruny. "ČNB nyní dává najevo, že přinejmenším v období recese nehodlá nečinně přihlížet pohybům kurzu, jak se dělo doposud s tím, že centrální bankéře zajímá jen a pouze inflace. Centrální bankéři evidentně myslí svůj boj s recesí vážně a jsou v nejvyšší pohotovosti," píše v Mladé frontě Dnesředitel redakcí Czech Business Weekly a Profit Pavel Páral. "A to je mimochodem další argument pro všechny, kteří tvrdí, že v téhle bouři je malý korunový kajak lepším plavidlem než titanický parník euro. Skutečnost, že čeští podnikatelé mají díky solidně vedené měnové politice stále nejnižší úroky v Evropě a v blížících se krutých podmínkách na světových trzích jim může pomoci oslabující koruna, je nejspíše dost přesvědčivá," podotýká Mladá fronta Dnes.


Mirek Topolánek
Komentátor Práva soudí, že premiér a šéf ODS Mirek Topolánek neprohrál krátce po sobě jenom dvoje volby, ale už i třetí, ty americké. Domácí ztráty prý na nadcházejícím kongresu strany možná ustojí, co však dělat s Barackem Obamou? „Zvolení tohoto sociálního demokrata (v americké klasifikaci) znamená dnes více než obvyklou výměnu garnitur.“ Autor připomíná, o co se chce nový prezident alespoň pokusit, konec zdivočelé deregulace finančních trhů, větší důraz na sociální aspekty, konec nevypočitatelné a svévolné zahraniční politiky a zejména sblížení USA s Evropskou unií.


Vyjednávání představitelů ČSSD a KSČM v Jihlavě o podpoře vytvoření rady kraje a programových prioritách,  foto: ČTK
Komentář Hospodářských novin se zamýšlí nad povolebním vyjednáváním o podobě nových krajských vlád. Podle listu je spojení ČSSD a KSČM v části krajů začátkem nového sblížení na levici, která by mohla ovládnout českou politickou scénu i na více volebních období. ODS nedokáže čelit sbratření na levici bez spojenectví s menšími stranami, které přitahují hlasy části středových voličů. Pokud za této situace někteří občanští demokraté navrhují obejít se do budoucna bez lidovců i Strany zelených, jako by rovnou Paroubkovi podávali řeznický nůž a odhalovali krk se slovy: zde odříznout, varuje deník.

Vstup KSČM do krajských vlád je důsledkem rozhodnutí voličů ČSSD, pro něž je ODS nebezpečnější než komunisté, píše se v komentáři Práva. Komunisté by se chovali hloupě, kdyby v krajských radách předváděli normalizační rétoriku a tuhou ideologii, vždyť jejich dalším plánovaným krokem je proniknout s ČSSD do ústřední vlády, míní komentátor. Tam se však rozhoduje o směřování republiky, která je členem NATO a EU a funguje podle zásad tržní ekonomiky. Sociální demokraté by tak vládní spojenectví s KSČM na rozdíl od krajských koalic nedokázali věrohodně obhájit, uzavírá list.


Stát chce Rusku podle Mladé fronty Dnes odepsat drtivou většinu jeho zbylého dluhu vůči Česku ještě z dob socialismu. "Jde o více než miliardu korun, z toho do státního rozpočtu, když všechno dobře dopadne, dojde necelá třetina. Splácená navíc po dobu příštích šesti let," píše list. Dluh vznikl v socialismu, kdy ČSSR investovala do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Svaz měl platit ropou a plynem, s jeho rozpadem z toho sešlo. Po rozdělení ČSFR přešly na Česko pohledávky vůči Rusku za tři miliardy dolarů. Z toho 2,5 miliardy stát prodal firmě Falkon Capital za půl miliardy, dluh 58,8 milionu dolarů má převzít BMC Agro-industry a vymoci zbývá ještě zhruba deset milionů dolarů. Kontroverzní firma BMC Agro-industry ale podle Mladé fronty Dnes stojí za tím, že peníze stát dodnes nemá. S ní nyní ministerstvo financí připravuje smlouvu, kterou bude zřejmě ještě do konce roku schvalovat vláda. "Je to v současné době nejlepší řešení. Částka, kterou máme dostat, je vyšší, než o jakých se doposud jednalo," cituje náměstka ministra financí Tomáše Zídka. BMC Agro-industry již před osmi lety od ministerstva smlouvu na ruský dluh ve stejné částce měla. S rozdílem, že státu vyplatí jen osm milionů USD (152 milionů korun), kdežto nyní to má být zhruba dvakrát tolik. Celý případ však tehdy skončil fraškou a policejním vyšetřováním. Ruské ministerstvo financí totiž firmě vydalo jako splátku dluhu tři dopravní letadla, ta však do Česka nikdy nepřiletěla a stát nedostal ani korunu. Kde letadla skončila, není jasné, jisté pouze je, že jedno bylo ihned po zmizení prodáno do Spojených arabských emirátů, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Už druhým velkým požárem v největší vietnamské tržnici v Praze-Libuši se zabývá komentář Lidových novin. Autor upozorňuje, že na nejrůznější bezpečnostní předpisy se v této tržnici "tradičně kašle" a podobné je to s hygienou. Vietnamská tržnice je sice jiný svět, ale i pro ni platí nařízení, kterými čeští úředníci například před vstupem do EU terorizovali každou hospodu. A tak, až bude požár uhašen, neměla by se stát předmětem vyšetřování jen jeho příčina, ale také podíl, který na jeho vzniku mají úřady, konstatuje deník.

Deník Právo cituje odborníky, podle kterých při úterním požáru největší vietnamské tržnice musely uniknout do ovzduší rakovinotvorné látky, vznikající při spalování polystyrenu. Mohly být překročeny koncentrace polyaromatických uhlovodíků nebo dioxinů. Nebezpečný je odborníků únik jemného prachu, který na sebe navazuje těžké kovy a právě rakovinotvorné látky. Zdravý člověk s dobrou imunitou ale při krátkodobém nadechnutí nic nezeznamená. Horší je to prý s lidmi s ohroženou imunitou, ,kteří jsou vyčerpaní, oslabení. Pražští hygienici podle Práva ale ve čtvrtek nemuseli dělat nějaká hygienická opatření. Jen vydali doporučení, aby lidé nevětrali a nevycházeli, pokud to není nezbytné.


Bezpečnostní ředitel vsetínské zbrojovky ZVI Viktor Labský tři roky vlastnil firmu s Rusem Andrejem Korpljakovem, kterého česká tajná služba označila za nejtvrdšího ruského mafiána. Píše to Mladá fronta Dnes. Podíl ve zmíněné firmě Korpljakovovi podle listu prodal náměstek ministryně obrany Martin Barták. Labský i Barták přitom mají bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Barták jakoukoliv spojitost s ruskou mafií odmítá. Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že je připravena o problému s převodem majetku na Korpljakova s Bartákem jednat. Barták prý Korpljakovovi přenechal podíl ve firmě MČS (nyní ExotTop), kterou s Labským založil, za 20.000 korun. Viktor Labský Mladé frontě Dnesřekl, že se s Korpljakovem za tři roky, co spolu působili ve společnosti MČS, viděl maximálně třikrát. Dnes Labský řídí zbrojovku ZVI, která dodává strategickou výzbroj české armádě. Má proto přístup k utajovaným informacím o těchto zbraních. Bývalý šéf zahraniční rozvědky Randák považuje podobné vazby za bezpečnostní riziko.


Ministerstvo obrany si podle Lidových novin utrhlo pořádnou ostudu. Kdo si totiž ve čtvrtek odpoledne otevřel stránky resortu, zjistil po rozkřiknutí kolonky informace pro média, v rubrice aktuální témata, že na ministerstvo přijel německý wehrmacht. Červený titulek tučným písmem velmi přesvědčivě hlásal: Wehrmacht na MO. Zda obranu obsadila německá okupační armáda z 2. světové války, či šlo o přátelskou návštěvu, se ale zájemce o bližší informace nedozvěděl. Článek nešel otevřít. Podle tiskového mluvčího ministerstva jde o chybu redaktorky, která připravuje články na webové stránce ministerstva.


Foto: ČT
Skupině 15 bílých jelenů, kteří unikli z obory Janovice u Nerozhovic na Chrudimsku, hrozí, že budou muset být odstřeleni. Majitel obory, Lesy ČR, není schopen vzácnou zvěř dostat zpět do oploceného prostoru. Informuje o tom Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj. Zvířata utekla z obory během října, kdy lesníci provizorně opravovali vichřicí zničené ploty. Jeden bílý jelen má podle odhadů cenu až milion korun. Skupina nyní pobývá v lesích blízko obory, kde je drží krmení, které jim správci dávají. Mimo domovskou oboru jsou však jeleni na obtíž a škodí. Myslivci přislíbili, že budou do konce zimy zvířata na území své honitby tolerovat a nebudou je střílet. Lesní správa Nasavrky tvrdí, že jeleny dostane zpátky během zimy. Lesníci a myslivci uzavřeli dohodu: lovci podle ní nebudou střílet a Lesy ČR zase nebudou chtít náhradu za stromy poškozené vysokou. Přesto jelenům smrt hrozí. "Jeleni do volné přírody nepatří a pokud o to uživatelé honitby požádají, musím povolit zvěř střílet," uvedl Jiří Ročňák, který má v odboru životního prostředí městského úřadu Chrudim na starosti správu myslivosti. Zachránit život jelenům může opět zásah přírody. Pořádná zima se sněhem by totiž mohla jeleny donutit vrátit se za krmením.