Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře českých deníků se kromě jiného zabývají nadcházejícími americkými prezidentskými volbami. Na to, že Češi americkou politiku příliš nechápou, upozorňuje komentář Mladé fronty Dnes.

Foto: ČTK
Komentáře českých deníků se kromě jiného zabývají nadcházejícími americkými prezidentskými volbami. Na to, že Češi americkou politiku příliš nechápou, upozorňuje komentář Mladé fronty Dnes. Nemotorně přifukujeme americké klišé, že demokraté jsou slaboši, kteří se nepostaví zlosynům a k tomu napařují vysoké daně a vybrané peníze potom rozhazují, píše autor a dodává, že skutečnost mnohdy bývá jiná. Proto Američané výběrem svého prezidenta Čechy nejednou překvapí. Amerika to vidí jinak než my. Cítí, že potřebuje novou sílu, náboj a myšlenku a jde si pro ni, konstatuje list s tím, že čím bude Amerika silnější, sebevědomější a energičtější, tím lépe pro nás.


Pavel Bém,  foto: ČTK
Nad šancí pražského primátora Pavla Béma stát se novým předsedou ODS se zamýšlí komentátor deníku Právo. Podle něj ji halí podzimní mlhy. Topolánkův vyzývatel by měl vládnout také novým programem a mít ujasněny změny, kterými by se vyhnul příštím volebním debaklům. Bém zatím slíbil hlubokou vnitrostranickou diskusi a návrat ke kořenům ODS. Jenže aby to všechno mělo smysl pro vládnutí, musel by přesvědčit i lidovce a zelené, podotýká autor s tím, že tady je na tom Topolánek lépe. A tak jediné, co je v Bémových slovech zatím slyšet, je prázdnota. A neposkvrněnou tváří není ani náhodou, píše list.


Vlasta parkanová,  foto: ČTK
Lidové noviny se domnívají, že výměna ministryně obrany Vlasty Parkanové nemůže být chybou. Na ministerstvu i generálním štábu podle deníku zjevně vládne "lampasácká mentalita minulého režimu notně nadívaná zbrojařskou korupcí". Parkanovou by však měl nahradit politik, který by se nebál začít práci velkou čistkou, jinak dopadne podobně jako jeho předchůdci. Jen by to neměl být expert KDU-ČSL, ti své šance dávno promarnili, varuje komentátor Lidových novin.


Světová finanční krize přinesla do České republiky nový požadavek, píší Hospodářské noviny. Firmy teď hledají krizové manažery, tedy ty, kteří osekají náklady, propustí přebytečné lidi a udrží ve firmě klid. Krize nejvíc doléhá na finance, reality i autoprůmysl. Největší poptávka je proto po expertech na finance a po šéfech, kteří mají s krizovým řízením zkušenosti. Skutečný boom krizových manažerů nejspíš ale teprve přijde. Světová finanční krize zatím české podniky ještě tolik neničí, konstatují Hospodářské noviny.


Zaměstnanci některých zařízení Klokánek určených pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc, nedostali od srpna výplatu. Vedení brněnského Klokánku už dokonce oficiálně požádalo svého zřizovatele Fond ohrožených dětí (FOD), aby zařízení mohlo pracovat jako nezávislá instituce. Informují o tom Lidové noviny. Podle šéfky FOD Marie Vodičkové jsou problémy s financováním Klokánků dlouhodobé. "Výplatu dostala jen pětina lidí, někteří další pak zálohy,"řekla listu Vodičková. Podle ní peníze posílá pozdě pražský magistrát. Ředitelka brněnského Klokánku, do něhož byli umístěni například týraní sourozenci Jakub a Ondřej Mauerovi, Ditta Pokorná uvedla, že jejich zařízení nyní drží sponzoři. Situace s penězi se prý opakuje. "V jiných Klokáncích, hlavně v menších městech, jsou na tom podle neoficiálních informací hůř,"řekla Lidovým novinám Pokorná a potvrdila, že brněnské zařízení požádalo FOD, aby se mohlo stát nezávislou institucí. Vedoucí brněnské pobočky FOD Zdeněk Papoušek připouští, že Klokánky mají finanční problém, ale nepovažuje jej za závažný. "Nic se nehroutí, všechno funguje," konstatoval. Podle Marie Vodičkové současné těžkosti zřejmě vyřeší patnáctimilionová dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Vodičková pro Lidové noviny ale připustila, že bez dotace by byly Klokánky skutečně ohroženy.


Spravedlivější odškodnění - to by měl přinést nový občanský zákoník, píší Hospodářské noviny. Návrh zákoníku by do konce roku měla projednat vláda. V Česku se ročně začne soudit asi 60 tisíc lidí. Nový občanský zákoník by jim měl otevřít cestu ke spravedlivějšímu a vyššímu odškodnění. Cestu k odškodnění ale otvírá i u zcela nových sporů. Třeba když člověk přijde o oblíbené zvíře nebo věc, například když někdo někomu schválně zničí jedinou fotografii jeho rodičů, tak by poškozený napříště mohl žádat o odškodné, uvádějí Hospodářské noviny.


Lidové noviny se zaměřily na to, jak české zákony umožňují zasáhnout proti extrémistickým stranám. List dospěl k názoru, že české zákony jsou na extremisty krátké. Například už v březnu soud definitivně rozpustil Komunistický svaz mládeže. Ti si ale zaregistrovali hned několik nových občanských sdružení, ve kterých různě kombinují slova komunistický, svaz a mládež. Místo jedné extremistické organizace tak vzniklo hned několik nových. Existují tak sdružení jako Svaz mládeže nebo Komunistická mládež. Pravdou ale je, píší Lidové noviny, že zákony zatím ministerstvu vnitra nedovolily ani fakticky rozpustit původní Komunistický svaz mládeže. Ten měl už na jaře ukončit činnost, nadále ale provozuje svůj web, vydává časopis Mladá pravda a zve příznivce na akce. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky to všechno mladí komunisté dělají jen jako jednotlivci nebo „neformální sdružení", a zasáhnout proti nim je tedy nemožné, píší Lidové noviny.


Známý pražský advokát Jiří Teryngel se nebude zodpovídat z trestného činu vydírání. Státní zástupce usnesení o jeho stíhání zrušil. Informuje o tom deník Právo. Teryngel je nyní obviněn jen z trestného činu krácení daně, kterého se údajně dopustil při obchodování s cigaretami za téměř 750 milionů korun. "Dozorový státní zástupce zrušil usnesení o stíhání Teryngela a dalších dvou mužů pro trestný čin vydírání s tím, že v jejich jednání nespatřuje trestný čin,"řekl Právu Teryngelův obhájce Josef Doucha. Dodal, že podle žalobce bylo usnesení policie neodůvodněné a nezákonné. Protikorupční policie v září Teryngela obvinila, že společně s bývalým spolumajitelem zkrachovalých kladenských hutí Poldi Marko Stehlíkem a Slovákem Vladimírem Mošovským vydírali při obchodování s cigaretami podnikatele Martina Ulčáka. Podle mluvčího Romana Skřepka bude policie rozhodnutí státního zástupce respektovat. "Přesto si stojíme za naším právním názorem, že šlo o vydírání," uvedl Skřepek. Policie Teryngela zadržela kvůli podezření z krácení daní letos v červnu. Byl obviněn v souvislosti s činností ve firmě Letka Team, která obchodovala s cigaretami a pro niž vymáhal pohledávky od prodejců, kteří za zboží nezaplatili. Spolu s ním byli obviněni Marko Stehlík, Vladimír Mošovský a Juraj Glasser. Firma údajně připravila stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Teryngel označil své obvinění za vykonstruované a nezákonné, píše deník Právo.


Z průzkumu společnosti GfK pro Mladou frontu Dnes vyplývá, že pro spokojenost lidí v České republice je nejdůležitější příjem a majetek. A to i přesto, že lidé nejčastěji uváděli, že pro jejich kvalitní a spokojený život je nejdůležitější zdraví. Jenže hlubší analýza odborníků ukázala, že je tomu jinak. Podle sociologů je česká společnost konzumní, ale Češi si to nechtějí přiznat. Ženy jsou obecně méně spokojené než muži. Pokud se lidé rozdělí podle toho, koho volili, peníze mají největší vliv na spokojenost příznivců Strany zelených. Podle sociologů je to tím, že tato strana přitahuje mladé, dynamičtější a dravější lidi, u kterých je patrný vliv majetku na spokojenost. Voliči KDU-ČSL zase ke spokojenosti potřebují dobrou nabídku zboží a služeb.