Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentátory českých deníků zaujaly výroky premiéra Mirka Topolánka při návštěvě Turecka. Pokud tato návštěva má být ukázkou toho, jak bude probíhat české předsednictví Evropské unie, pak si budou muset čeští diplomaté překontrolovat bezpečnostní pásy a držet klobouky, píší Lidové noviny.

Mirek Topolánek  (vpravo) a turecký předseda vlády Tayyip Erdogan,  foto: ČTK
Komentátory českých deníků zaujaly výroky premiéra Mirka Topolánka při návštěvě Turecka. Pokud tato návštěva má být ukázkou toho, jak bude probíhat české předsednictví Evropské unie, pak si budou muset čeští diplomaté překontrolovat bezpečnostní pásy a držet klobouky, píší Lidové noviny.

Jako drsná slova označují např. Topolánkovy výroky o tom, co si myslí o evropské reakci na finanční krizi. Podle premiéra některé země dělají "neskutečná opatření" a stoprocentní garance vkladů jsou "nestoudným krokem". "Nejhorší na tom je, že má Topolánek pravdu," míní komentář. "Co se týče bankovní krize, velcí hráči se zatím starali každý o sebe, což znamená, že riziko rozpadu eura není zcela akademická záležitost. Pokud na nějakou zemi dopadne krize obzvlášť tvrdě, může dospět k závěru, že cena za euro v podobě ztráty monetární politiky je příliš vysoká." V těchto dnech se objevují výzvy k velkému skoku - unie prý musí získat nové ekonomické pravomoci. "Jenže je to jako v zahraniční politice - když země nejsou ochotny najít vůli ke spolupráci, kde by se vůle vzala v nějaké nové instituci? Záchranné bankovní operace, o jakých se mluví, nejsou v kompetenci unie, což znamená, že se velcí hráči budou dohadovat sami mezi sebou bez zástěrky bezvýznamné předsednické země. Je možné, že finanční krize odčerpá veškerou evropskou politickou energii a program předsednictví, který jsme si narýsovali, zůstane v šuplíku. Neudržovat dekorum je ovšem v Evropě vážný přestupek. Topolánek buď mluvil rychleji, než myslil - anebo usoudil, že nemá co ztratit," soudí list.

Premiérových výroků a situaci okolo finanční krize se věnuje také deník Právo. Poznamenává, že zatímco ministr financí Kalousek "kutá na zákonu zvyšujícím pojištění vkladů" jeho stranický předseda Jiří Čunek už oznámil, že se ministři shodli, že tento návrh zřejmě příští týden schválí. Nejlepší záruku stability v Česku vidí komentátor v samotných českých bankách. "Ty nežijí ani tak z úroků, jako spíš z nesmyslných poplatků, které tvoří až polovinu jejich každoročních mnohamiliardových zisků."


Někdo dává doktoru Rathovi výchovný pohlavek a Miroslav Macek to není, píší Hospodářské noviny. Na "zlého muže ČSSD" se z vlastní strany valí jedna potíž za druhou. Spíše než o spiknutí se jedná o nechuť ke shora dosazené primadoně, která zatím žádné extra výsledky nemá. "A také je to vzkaz, že s tím Rathovým nástupnictvím po Paroubkovi to nebude tak horké," poznamenává deník.


Mladá fronta Dnes ve čtvrtek informovala, že bývalého prezidenta Václava Havla odposlouchávala v 60. letech StB. V pátečním vydání přináší exprezidentovo vyprávění o tom, jak ve svém bytě odposlechy objevil a jak se jej zbavil. Václav Havel popisuje například scénu, kdy za dráty zařízení umístěného ve stropě tahal na jedné straně on a na druhé straně příslušník StB. Když pak Václav Havel s bratrem vyběhli na půdu, našli už jen "obal od štěnice, klubko drátů a kapesní nůž, technik StB zmizel po střechách domů." Vyšetřování případu bylo nakonec odloženo a později bylo Havlovi sděleno, že "opatření učiněné ministerstvem vnitra" mělo souvislost s jeho kontakty na Pavla Tigrida.


Češi skupují zlato a diamanty, píší Lidové noviny a doplňují, že obchodníci hlásí zvýšený odbyt diamantů a na zlato mají dokonce už čekací listiny. Ředitel společnosti Zlaté mince - Numismatika Pavel Trlík potvrzuje, že v posledních třech dnech prodali tolik zlata, kolik normálně za měsíc. Stejně jako zlato kupují lidé také drahé kameny, experti ale varují, že ani tyto investice nejsou úplně bez rizika. Proti uchování hodnoty peněz ve zlatě nebo diamantech pracuje např. posilující dolar.


"Osobně čekám bankrot českých bank už od loňska," konstatuje ve svém komentáři reportérka Mladé fronty Dnes a popisuje situaci, kdy jí v době mateřské dovolené přišlo poštou spolu s různými nabídkami několik kreditních karet. Celkem si na ně v době, kdy jejím jediným pravidelným příjmem byl rodičovský příspěvek 7 600 Kč měsíčně, mohla vypůjčit 190 tisíc korun, aniž by o cokoli žádala nebo aniž by se někdo na její příjmy ptal. Když se pak její kreditní karta k bankovnímu účtu ocitla na čas v mínusu, nabídli jí z banky další, tentokrát sedmdesátitisícový úvěr. Aby měl na splacení toho stávajícího.


Deník Právo se na své titulní straně věnuje s problémům expertízami DNA v Kriminalistickém ústavu. Místo několika dnů jsou nyní výsledky dodávány až po několika měsících. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké nelze obecně lhůtu dodání říct, na vině je jarní havárie vodovodního potrubí, která zatopila přístroj, na němž se analýzy DNA dělají. Trvalo asi dva měsíce, než se laboratoř znovu zprovoznila a nyní její pracovníci dohánějí skluz. Problémem je také nedostatek potřebných chemikálií, od nového dodavatele by ale měla přijít v následujících dnech první dodávka.