Přehled tisku

0:00
/
0:00

Dohodu ministrů financí Evropské unie, podle níž se výše pojištěných bankovních vkladů zvýší na minimálně 50.000 eur, komentují Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Podle Mladé fronty Dnes jde o gesto, které je v době zrychlující finanční krize v praxi úplně k ničemu a přebíjení v příslibech jištění vkladů situaci naopak jen zhoršuje.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Dohodu ministrů financí Evropské unie, podle níž se výše pojištěných bankovních vkladů zvýší na minimálně 50.000 eur, komentují Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Podle Mladé fronty Dnes jde o gesto, které je v době zrychlující finanční krize v praxi úplně k ničemu a přebíjení v příslibech jištění vkladů situaci naopak jen zhoršuje. Minulý týden to odstartovalo Irsko. Země, která v minulosti vsadila na bankovní služby, slíbila neomezené pojištění vkladů vybraným bankám. To spustilo vlnu převodů z britských do irských bank. Ve slibování následovalo Německo, čímž způsobilo problémy Rakousku. A Česko, které žádné potíže s bankami nemá, se musí přizpůsobit. Sečteno dohromady: kvůli nejednotnému trhu si slabé banky užívají státní podpory a podrývají stabilitu těch, které na ni nedosáhnou, píše komentátor. A zaplatíte to vy, já, upozorňuje. Za pojištění vkladů se totiž platí. V Česku to je desetina procenta z pojištěných vkladů ročně. Vyšší pojistka povede k vyšším nákladům, k vyšším poplatkům. Navíc, "neomezené" pojištění vkladů pro případ velké krize je úplná báchorka. Nejsou a nikdy na to nebudou peníze. Třeba Irsko ručí za něco, co dvojnásobně překračuje jeho HDP, roční výkon ekonomiky. Než takovou pojistku, doporučuji spíš studený ručník na hlavu, píše komentátor Mladé fronty Dnes.

Podle Lidových novin stojí za tím, že Evropská unie odmítla přistoupit ke společné injekci pro kolabující bankovnictví, nedůvěra jedné země k druhé. Nedůvěra v banky vedla k tomu, že Irsko garantovalo veškeré vklady, a strach z nedůvěry přinutil ostatní země, aby Irsko chtě nechtě následovaly. Řetězový import nedůvěry tedy dorazil i k nám. Zdvojnásobení hranice pojištění není hašení požáru, nýbrž preventivní krok, který by měl import zarazit. Jiří Paroubek se svým požadavkem stoprocentní garance jako by požadoval víc důvěry. Ve skutečnosti nedůvěru množí, píše autor článku Lidových novin.


David Rath
Komentář deníku Právo se věnuje snaze Davida Ratha a středočeské ČSSD bránit se proti přeběhlíkům tím, že nutí své kandidáty podepsat dokument se slibem poslušnosti, za jehož porušení hrozí čtyřmilionová sankce. Rathův nápad je špatností, konstatuje komentátor a dodává, že bude-li zemi vládnout parta, kde zastrašují vlastní lid, vznikne důvodné podezření, že tyto způsoby mohou přeskočit i na nesociálnědemokratické občany. Pro ODS má však tento příběh racionální pointu: když bude chtít ve středních Čechách získat přeběhlíky z ČSSD, má se odpíchnout od čtyř milionů nahoru, uzavírá deník.

Kandidáty středočeské ČSSD se zabývá také komentář Hospodářských novin. Co je to za lidi, že si nechají bez odporu vnutit tak potupné usnesení, ptá se komentátor. Rathovi kandidáti zřejmě spoléhají na to, že jejich slib věrnosti je vlastně nevymahatelný a že ústavu, podle níž nemohou být poslanci a senátoři vázáni žádnými příkazy, lze vztáhnout i na krajské zastupitele. Věřme, že tomu tak skutečně je. Vždyť pokud Rath ve volbách uspěje, bude mít otevřenou cestu do vedení strany i s "know-how" svého hlasovacího nevolnictví. A kdoví, komu dalšímu, a nejen v ČSSD, by se mohla tato hra zalíbit, končí list.


Česká policie zřejmě znovu otevře případ privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Pomohou jí k tomu dokumenty, které nyní shromáždila švýcarská prokuratura. Informují o tom Hospodářské noviny. To, že Švýcaři českým kolegům informace poskytnou, potvrdil listu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Švýcarským vyšetřovatelům se podařilo zmapovat toky peněz související s vyvedením hotovosti ze společnosti MUS a její privatizací v druhé polovině 90. let. "Bylo prokázáno, že aktiva, která umožnila společnosti Investenergy SA získat akcie MUS, pocházejí od Mostecké uhelné," uvádí se v materiálu federální prokuratury Švýcarska. Na skutečnost, že tímto způsobem byla MUS jejími tehdejšími manažery v čele s Antonínem Koláčkem zprivatizována, upozorňoval již dávno také tehdejší šéf Fondu národního majetku Roman Češka. Na bývalé manažery MUS podal i trestní oznámení. Česká policie případ během uplynulých deseti let několikrát vyšetřovala, ale letos v létě jej definitivně odložila. Informace o klíčovém důkazu, kterým mají být bankovní převody, dostane od švýcarské strany až nyní. To, že bude případ znovu otevřen, nevylučuje ani Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Podle Hospodářských novinžalobci nyní studují spis.


Nad odchodem šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse od policie se zamýšlí Mladá fronta Dnes. Autor komentáře oceňuje Komorousovu pracovitost, inteligenci, zápal pro práci i schopnost své výsledky zpopularizovat a prodat, současně ale připomíná jeho inkviziční metody v boji proti drogám. Podle listu si lze jen přát, aby Komorousův nástupce měl jeho zaujetí a píli, ale větší rozhled a velkorysost. Aby měl jeho smysl pro veřejné vystupování a pro reklamu, avšak aby v tom byl poctivější, píše deník.


Šéfa sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) prý někdo vydíral kvůli levně pořízenému bytu na Žižkově. Vlček vloni podal trestní oznámení na neznámého pachatele, ale policie případ odložila. Píší to Hospodářské noviny. Na případ je upozornil poslanec, který nechce být jmenován. Vlček dostal v únoru roku 2007 poštou stostránkovou zprávu, ve které byly shromážděny materiály, které se týkaly koupě bytu na pražském Žižkově. Předseda sněmovny předal případ policii. "Odložili jsme to přibližně v polovině srpna 2007, protože podle našeho mínění se žádný trestný čin nestal,"řekla listu mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Podle ní ve složce byly pouze samé volně přístupné dokumenty a policie nenašla žádnou stopu, že by měly sloužit pro vydírání. "Mohu říci jen to, že loni v únoru jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie to odložila, já jsem ale podal stížnost, a teď tedy dál šetří. Víc vám k tomu nemohu říct, protože žádným způsobem nechci ovlivnit policejní vyšetřování,"řekl Vlček, který o trestním oznámení veřejnost zatím neinformoval. Podle reportáže, kterou vloni odvysílala televize Nova, Vlček získal levně byt od firmy, jejíž dluhy řešila Česká konsolidační agentura (ČKA). Stalo se to přitom v době, kdy byl nynější šéf dolní komory v dozorčí radě agentury. Vlček ale tvrdí, že si byt pořídil za obvyklou cenu a jeho působení v dozorčí radě ČKA nemělo na okolnosti koupě žádný vliv, píší Hospodářské noviny.


Ministerstvo školství se bojí zavřít gymnázium, kde se podvádělo u maturity, konstatuje komentář Lidových novin. I když školní inspekce zjistila mnohá pochybení a doporučovala škole vzít oprávnění poskytovat vzdělání, ministerstvo rozhodlo, že gymnázium může touto metodou pracovat i nadále. Po takovém skandálním rozhodnutí může následovat jen naprosté uvolnění kritérií pro získání maturitní zkoušky, obává se autor komentáře. Až do zavedení státních maturit tak podle něj mohou soukromé školy vysvědčení prakticky komukoliv dávat nebo prodávat. Vždyť podle ministerských úředníků je to pouhé "závažnější porušení" pravidel, uvádí list.