Přehled tisku

0:00
/
0:00

Jaké podoby může mít věda? A právo? Klade si otázky Mladá fronta Dnes. Podle autorky to teď poznávají na vlastní kůži dva čeští entomologové nařčení z nelegálního sběru hmyzu v indickém Darjeelingu.

Jaké podoby může mít věda? A právo? Klade si otázky Mladá fronta Dnes. Podle autorky to teď poznávají na vlastní kůži dva čeští entomologové nařčení z nelegálního sběru hmyzu v indickém Darjeelingu. Zažívají absurdní obvinění. Semílají je absurdní zákony, které dělají ze sběru a studia brouků zločin. Autorka připomíná, že v Indii zákaz sběru, vývozu, dokonce i zápůjček organismů do ciziny k určení. I pozorovat brouky v Indii, když cizinec pozorování publikuje bez svolení úřadů, je trestné. Jak říká profesor Julius Lukeš, kolega obviněného Petra Šváchy z Akademie věd, to, co se Šváchovi stalo, se může stát každému vědci, který sbírá cokoliv, byť pro čistě vědecké účely, když to dělá ve zkorumpované zemi. Mladá fronta Dnes píše, že ti, kdo přihlížejí podivnému procesu v Indii, se nestačí divit. Podivné udání, podivné zatčení, zbytečné věznění. To vše korunováno zfalšovaným doznáním, které uznal soud jako platné. Připomíná to podle autorky Kafkův Proces.


Jan Morava,  foto: ČTK
Janek Kroupa z televize Nova odvedl kus profesionální práce, použití skryté kamery ve veřejném zájmu je oprávněné dokonce i podle kodexu veřejnoprávní televize, míní komentátor Práva. Scéna filmu, kde v tramvaji konečně oznamuje poslanci Moravovi, o co Nově šlo, a on nedokáže nic vysvětlit, působí jako střet občanské společnosti, zastupované novináři, a lumpárny, která pochází ze sněmovny. Podle deníku by vyšetření věci a potrestání viníků posloužilo k nápravě, a ne k tomu, že pachatelé Moravova "motivování" budou opatrnější, jak v Kroupově reportáži tvrdil premiér Mirek Topolánek, „kterému se nelíbí, že film vůbec vznikl.“ Také jeho účast na aféře jeho oblíbeného poslance se bude muset prošetřit, konstatuje Právo.

Rolí premiéra Topolánka v případu, který odhalila skrytá kamera, se zabývají také Hospodářské noviny. Podle nich mu jeho hřímání na sjezdu zelených, kde požadoval potrestání těch, kteří zneužívají děti a rodinné příslušníky pro politické hry, mohli v zásadě věřit i jeho odpůrci. Méně věrohodný je už jeho útok na „strůjce všeho zlého, Tlustého. Všichni vědí, že ho premiér snáší jako osinu v podvlékačkách... Nejhůře se však věří Topolánkovi v tom nejpodstatnějším: když slibuje jak ´vyčistí Augiášův chlív.´ Pěkná, záslužná slova. Ale dokud se nedozvíme, proč s vládou hlasuje Melčák a Pohanka, proč prezidenta volil Snítilý a nepřímo Zubová, zůstává herkulovský převlek převlekem,“ píše komentátor Hospodářských novin.

Vlastně je to obvyklá česká legrace - novináři odhalují, kdo v politice slídí a vydírá. Kroupova (reportér TV Nova) skrytá kamera toho však mnoho neulovila, píše Mladá fronta Dnes v souvislosti se současnou aférou v ODS. Dozvěděli jsme se, že v politice a okolí panují hnusné mravy, což překvapí jen bloudy. Premiérem Topolánkem prý aféra poslance jeho strany Moravy otřásla, ale Kubiceho zprávu, (zveřejněnou těsně před posledními parlamentními volbami), která byla podobně nechutná a nejasná, nechal bez povšimnutí. Aféry, podplácení, vydírání, lži, podvody a výmysly se pokaždé někomu hodí. Jednou tomu, podruhé protistraně. Jenže máme my vůbec nějaké nezávislé činné orgány, které to sekají padni komu padni? To je otázka, která visí nad všemi aférami, upozorňuje deník.

Na jiném místě Hospodářské noviny píší, že poslanec ODS Jan Morava svůj problém už vyřešil. Jinak ale zůstává vše česky tradiční: „staří kozáci Tlustý s Topolánkem zůstávají v zákopech, Tluchoř si hraje na muzikanta, Paroubek svolává lid k referendu a padl jen nejmladší a nejslabší kus stáda. Nic nového, veršoval tak už praotec českých liberálů Havlíček Borovský: Nechoď, Janku, s pány na led..“

Podle komentátora Lidových novin jsou odchod poslance Jana Moravy ze sněmovny a sílící tlak na Vlastimila Tlustého, aby učinil totéž, jediným hmatatelným výsledkem aféry uplynulých dní. Přitom nejdoložitelnější levota prošla pořadem TV Nova bez většího ohlasu. „Jako férový byl panem Tlustým předkládán ´barterový obchod´s fotbalistou Milanem Barošem. Za účinkování ve volební kampani měl získat jakousi dotaci ze státního rozpočtu. Po Tlustého odchodu z ministerstva odmítají následníci smlouvu plnit.Pan Tlustý to považuje za nečestné,“ píše autor v Lidových novinách. Měl by to podle něj být ale další důvod k rezignaci. A přece se nikdo nepozastavuje. „Pan Tlustý si jako vlivný poslanec udělal z rozpočtu fond na financování volební kampaně ODS,“ konstatují Lidové noviny.


Gymnázium už není elitní škola pro největší talenty. Učitelé varují, že laťka pro přijetí uchazečů se každý rok snižuje. A to i na osmiletých gymnáziích, kam se dříve dostávaly jen ty nejnadanější děti. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Jeden učitel to vysvětluje tak, že nastupují populačně slabší ročníky, ale počet tříd neklesá. Kvůli penězům. Teprve teď prý na nás dopadá reforma z doby ministra školství Ivana Pilipa. Reforma určila, že školy dostávají peníze podle počtu žáků. Další učitel přitaká a říká, že není možné otevřít třídu, kde je jen pár studentů. Aby mohli učit deset nejtalentovanějších, musí přijmout dalších dvacet. Problém s naplňováním tříd se podle Mladé fronty Dnes příliš netýá velkých měst. V Praze či Brně je konkurence větší a na prestižních gymnáziích je stále několikanásobně vyšší poptávka než nabídka. Ministerstvo školství žádnou změnu nechystá. Pokud chce ředitel udržet úroveň svého ústavu, ať otevře méně tříd. Pak bude logicky potřebovat i méně peněz, tvrdí ministerstvo.


Ruský občan Jevgenij Dogajev, který byl v roce 2006 v Praze zatčen, protože údajně hrozil výbuchem letadla, požaduje po českém státu finanční odškodnění ve výši 250 milionů korun. Informuje o tom Právo. Dogajev od svého zatčení téměř dva roky nuceně pobýval v České republice a podle jeho advokátky české úřady při řešení tohoto případu hrubě porušily ustanovení mezinárodního práva. Bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev letěl s rodinou v prosinci roku 2006 na silvestrovské oslavy do Švýcarska. V letadle společnosti Aeroflot se údajně domáhal přistání v Káhiře, pokusil vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letoun explodovat. Stroj proto nouzově přistál na pražském ruzyňském letišti. Kvůli incidentu byly v pohotovosti desítky policistů, hasičů a zdravotníků a na letišti zasedal krizový štáb. Vzlétla také dvojice armádních stíhaček. Policie muže obvinila z ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla a soud na něj uvalil vazbu. Stíhat ho však začala také ruská policie, která požádala Česko o jeho vydání, a české úřady se začaly touto žádostí zabývat. Tím však podle Dogajevovy advokátky Anny Apollonové porušily právo. ´České úřady měly buď zahájit trestní stíhání nebo řízení o vydání ruského občana do jeho země, ale nikoliv obojí, což udělaly,´řekla Apollonová. O tom, že je Dogajevovo vydání do Ruska přípustné, rozhodly české soudy letos v červnu, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podepsal souhlas s vydáním 28. srpna. Dogajev však minulý týden podal na ministerstvo spravedlnosti žalobu a současně požádal ministra o odklad svého vydání do Ruska. Podle Práva chce, aby se jeho situace v Česku jasně vyřešila.


Developerská společnost Orco Property Group podle Mladé fronty Dnes oznámila, že jako první musela v Polsku snížit ceny nových varšavských bytů, největšího polského trhu. S cenami šla firma dolů proto, že se potýká s velkou konkurencí v době, kdy si Poláci nové byty nepořizují zdaleka s takovým nadšením, jako dříve. V Česku se zatím podle deníku žádné zlevňování nechystá. "V Česku snížení cen bytů neplánujeme, neboť poptávka po novostavbách stále převyšuje nabídku, a prodeje jednotlivých projektů nestagnují," tvrdí podle listu mluvčí Orka Petra Zdeňková. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila se čeští developeři snižování cen zatím brání. "Lidi sice lákají na určité akce, jako jsou garáže či kuchyňské linky zdarma, ale ceny se snaží udržovat,"řekl deníku Potměšil. Lucemburská developerská společnost Orco Property Group, jejíž akcie se obchodují na burzách v Praze, Varšavě, Budapešti a Paříži, se za první pololetí letošního roku propadla do ztráty 14 milionů eur, tedy zhruba 345 milionů korun.


S převratnými poznatky přišla podle Práva nejnovější lékařská studie, která zkoumala 11 tisíc pacientů z 33 zemí včetně Česka. Rychlý srdeční tep zvyšuje riziko kardiovaskulárních příhod, především infarktů. Ideální je mít méně než 70 tepů za minutu (v klidovém stavu). V Česku trpí ischemickou chorobou srdeční asi milion lidí. Skoro polovina má srdeční frekvenci vyšší než 70. To může znamenat o 46 procent vyšší riziko infarktu.