Přehled tisku

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

České deníky se ve svých komentářích věnují smlouvě o umístění amerického radaru na českém území.

Komentátor Práva se zabývá smlouvou o pobytu vojsk, která ještě není hotova a podepisovat se na rozdíl od smlouvy o umístění radaru bude později. Autor komentáře se zamýšlí nad tím, jak v této smlouvě bude upravena trestní a jiná právní odpovědnost Američanů na základně a podle jakých zákonů a jak budou souzeni. Evropské a americké právo se liší nejen právními normami, ale i praxí a hodnotami, upozorňuje. Spojené státy zatím nikde na světě nesouhlasily s působením jiného než amerického soudu. Další sporný bod smlouvy, přítomnost ruských vojáků, považuje komentátor Práva za humornou jen zdánlivě. "Ta smlouva, která není kvůli daním stále dopsána, by se měla nazývat Smlouva o pobytu amerických a ruských vojsk v České republice. A ještě lépe smlouva o dočasném pobytu vojsk," dodává na závěr.

Mladá fronta Dnes spatřuje v umístění amerického radaru historickou šanci, kterou zatím dokáže ocenit jen menší část veřejnosti. Přítomnost amerických vojsk, třebaže v relativně malém počtu, považuje za nejlepší záruku toho, že ruské ambice už na Českou republiku nedosáhnou. A pokud bude tato záruka stvrzena právě v roce "osmiček", obtěžkaném tragickými výročími, tím lépe, soudí. Pocit, že Rusové na tuto zemi skutečně nemůžou, i kdyby pukli vzteky, bude totiž o to sladší. Přijetím nabídky prostě neprohloupíme. "Co více by mělo být v českém zájmu než obranyschopnost, kterou Američané nabízejí zadarmo?" ptá se na závěr komentátor Mladé fronty Dnes.

Hospodářské noviny označily podpis smlouvy za pravděpodobně nejodvážnější krok České republiky ve světě velké politiky v její samostatné historii. Deník připomíná, že vláda nemá 101 hlasů, které by přesun radaru z Tichomoří do Brd umožnily, jistých. Chybí jí tři hlasy zelených a spolehnout se nelze ani na "ano" lidovce Ludvíka Hovorky či přeběhlíků Melčáka a Pohanky. Vláda sází na to, že až po podpisu zveřejní podmínky, za jakých Česká republika radar přijímá, bude mít více argumentů. Bude moci zdůraznit, že se jí podařilo do projektu angažovat NATO a že Česká republika získá přednostní ochranu proti raketám.


Lidové noviny píší, že ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga čeká den D. Nejenže podepíše dohodu o radaru, ale seznámí se rovněž s auditem rodinného majetku vicepremiéra Jiřího Čunka. Deník ve svém sloupku soudí, že pokud geniální detektivové neodhalili, že Čunek zdědil miliony a pouze se to styděl před národem přiznat, značná disproporce mezi jeho legálními příjmy a majetkem je očividná. Ministru zahraničí tak nezbude než odejít z kabinetu. On si totiž luxus neživit se prací ve vládě, na rozdíl od Čunka, může dovolit. Scénář, kdy by ve vládě zůstali oba, považuje deník za kuriózní. Znamenalo by to, že Schwarzenbergovi stojí za to sponzorovat svou dosavadní dobrou pověstí jednoho lokálního vsetínského politika, který se toho času vyšvihl do vlády. Jako charitativní gesto by to bylo sice šlechetné, pro politické zvyklosti však zcela neblahé, uzavírají svůj sloupek Lidové noviny.


Staří a nemocní stát nezajímají, píše Mladá fronta Dnes. Přední gerontologové považují český systém péče o nemocné seniory za nevyhovující. Potvrzují tak závěry reportéra deníku, který se nechal na týden zaměstnat jako sanitář v jedné pražské soukromé léčebně dlouhodobě nemocných. Zjistil falšování chorobopisů, chybějící tísňová tlačítka u lůžek pacientů či nedostatečnou kontrolu pitného režimu. Kvalita těchto léčeben se dlouhodobě nekontroluje a personál bývá špatně placený. Jako jednu z velkých slabin českého zdravotnictví chápe péči o seniory i ministr Tomáš Julínek. Přestože jde o problém velmi starý, vládní rada pro seniory se jím začala podrobně zabývat až letos, dodává Mladá fronta Dnes.


Přestože koruna sílí, cizí zboží zlevňuje jen pomalu, upozorňují Hospodářské noviny. Ceny dosud ještě nešly dolů tak, jak by to tvrdá koruna umožňovala. Prodejci se totiž snaží ponechat si "smetanu" tak dlouho, dokud jim to konkurence na trhu dovolí. Například u výpočetní techniky, kde je konkurence největší, se posilování koruny projevuje už po týdny. U elektroniky se ceny mění po měsíci, v automobilů mohou zůstat až měsíc beze změny. Obchodní řetězce argumentují tím, že tvrdou korunu nemohou do cen promítnout okamžitě. Zboží kupují za ceny dojednané třeba i před rokem. Že silná koruna nemusí stačit ke zkrocení inflace, se domnívá i viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl, který naposledy jako jediný z bankovní rady ČNB hlasoval pro navýšení úroků.


Foto: ČTK
Nejnovější vyhláška pražského magistrátu, zakazující pití alkoholu ve vytypovaných lokalitách hlavního města, má slabá místa, konstatují Lidové noviny. Bezdomovci na ni dokázali vyzrát už první den platnosti. Vyhláška jednak neupřesňuje, co znamená spojení "konzumace u provozovny", tedy v jaké vzdálenosti od stánku s občerstvením je pití ještě povoleno. Navíc nelze dotyčnému dokázat, zda se alkoholu vůbec napil a zda popíjí skutečně alkohol, nebo například jen nealkoholické pivo. Policistům nepomohou ani dechové zkoušky, protože nelze jednoznačně určit, zda se člověk s obsahem alkoholu v krvi napil předtím v restauraci či hospodě, nebo až na veřejném prostranství.


Pražské taxíky už po prázdninách zdraží, zjistila Mladá fronta Dnes. Cena za kilometr jízdy po městě se zvýší ze stávajících 28 na 31 korun, podraží i minuta čekání a jednorázová sazba za jízdu. Sazby stoupají i přesto, že magistrát na začátku roku sliboval, že zvyšování cen pražské taxislužby se jako jedné z mála služeb nedotkne. Deník cituje náměstka primátora Prahy Rudolfa Blažka, podle kterého nejde o spokojenost či nespokojenost s taxikáři, ale o objektivní důvody, především o zvýšení cen pohonných hmot.