Přehled tisku

Íránská raketová zkouška, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes zkoumá souvislost mezi íránskými raketovými zkouškami a americkým radarem v Čechách. Balistická raketa, kterou Írán odpálil ve středu, jen den po podpisu smlouvy o výstavbě americké radarové základny v Brdech, má dolet 2300 km, a mohla by proto ohrozit i jižní Slovensko.

Íránská raketová zkouška,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes zkoumá souvislost mezi íránskými raketovými zkouškami a americkým radarem v Čechách. Balistická raketa, kterou Írán odpálil ve středu, jen den po podpisu smlouvy o výstavbě americké radarové základny v Brdech, má dolet 2300 km, a mohla by proto ohrozit i jižní Slovensko. Deník cituje ředitelku odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veroniku Kuchyňovou, podle které radar v Brdech bude umět nové íránské rakety zaměřit. Kuchyňová se domnívá, že jsme podepsáním radarové smlouvy možná nastoupili do „rychlíku“ protiraketové obrany v poslední chvíli, neboť íránské rakety představují velmi reálnou hrozbu evropskému kontinentu.


Češi budou moci cestovat do Spojených států bez víz později, než se předpokládalo, píší Hospodářské noviny. Neoficiálně se pro zrušení vízové povinnosti dosud hovořilo o symbolickém datu 28. října. Nyní se však zdá, že Američané nebudou schopni systém, který je podmínkou pro bezvízové cestování, kvůli technickým problémům zprovoznit dříve než koncem roku. Letecké společnosti se totiž odmítly starat o odebírání otisků prstů cestujícím, a tak veškerý sběr dat musí převzít americká vláda. Nejasnosti o termínu nicméně v žádném případě neznamenají ohrožení samotného zrušení víz. K jeho realizaci je však zapotřebí, aby Spojené státy a Česká republika podepsaly ještě dvě dohody – o zřízení protiteroristického centra a o výměně informací o závažných kriminálních činech. Českou diplomacii možná čeká ještě horké léto a podzim, konstatují Hospodářské noviny.


Narkomany ze zemí bývalého Sovětského svazu láká tolerantní Česká republika, všímají si Lidové noviny. Přinášejí s sebou nemoci, špatné hygienické návyky a rizikové sexuální chování. České republice tak hrozí epidemie jak žloutenky typu C, tak i onemocnění AIDS. Ruskojazyční narkomani se nevyskytují jen v hlavním městě, ale i Brně či na severu Moravy. List vychází ze studie, kterou na žádost pražského magistrátu a Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti vypracovala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Tým, který výzkum provedl, navrhuje především zlepšit komunikaci s imigranty a zvýšit dostupnost stříkaček – pro všechny narkomany, bez rozdílu národnosti.


Pro uprchlého podnikatele Tomáše Pitra pracuje od jara právník, který je sám podezřelý ze závažného zločinu, informuje deník Právo. Plzeňský advokát Pavel Šíma, kterého si Pitr najal na sepsání v pořadí druhé ústavní stížnosti, je stíhán za organizovaný obchod s drogami. Hrozí mu až patnáctileté odnětí svobody, tedy trojnásobek trestu, jaký vyměřil soud jeho klientovi Pitrovi za daňové delikty z roku 1994, upozorňuje deník Právo.


Karel Schwarzenberg
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg taktizuje, uvádějí Lidové noviny. Otálí se zveřejněním zprávy o rodinných financích Jiřího Čunka. V kuloárech se proslýchá, že audit nedopadl dobře a že odklad jeho zveřejnění poskytuje vládě čas k nalezení řešení. Premiér Topolánek nyní dává od nevyjasněných financí Jiřího Čunka ruce pryč a považuje případ za problém mezi dvěma ministry. Naopak prezident Klaus prohlásil, že by materiál otevřel a s výsledky se seznámil hned v první vteřině, kdy by jej obdržel. Komentátor Lidových novin si tuto Klausovu zvědavost vysvětluje prezidentovou snahou dohnat, co sám zameškal. Připomíná, že Klaus složku od agentury Kroll už jednou dostal. „Týkala se osoby jménem Viktor Kožený, a kdyby jí Klaus věnoval více pozornosti, mohlo být leccos jinak,“ píše na závěr svého sloupku.


Jiří Paroubek
Šéf ČSSD Jiří Paroubek ostře zaútočil na volebního lídra strany v Ústeckém kraji Jaroslava Foldynu ve vnitrostranickém bulletinu, všímá si deník Právo. Kritizuje Foldynovo vyjádření, že za odchod poslance Wolfa by mělo nést odpovědnost i vedení sociální demokracie. Paroubek označil Foldynu za jednoho z lidí, kteří jdou proti zájmům voličů ČSSD a nechtějí změnu protilidové politiky pravicové vlády. Foldyna, překvapený Paroubkovým útokem, se domnívá, že předseda sociální demokracie tak hledá vnitřního nepřítele pro případ, že by ČSSD neuspěla v krajských volbách. Paroubek dále obvinil bývalého poradce Miloše Zemana Miroslava Šloufa, že usiluje o jeho pád.


Foto: Evropská komise
Hospodářské noviny se věnují největší státní zakázce v české historii. Poukazují na to, že tendr na odstranění starých ekologických škod skrývá mnoho problémů. Ministerstvo financí počítalo, že stát vítězi zaplatí 114,5 miliardy korun. Resort životního prostředí však odhaduje náklady až o sedmdesát miliard korun nižší. Deník připomíná, že stát se k odstranění ekologických škod zavázal počátkem devadesátých let při privatizaci chemiček a dolů. Novým vlastníkům firem přislíbil příspěvek na sanaci půdy nebo pozemních vod. Ministerstvo financí dosud zakázky vypisovalo na každý případ zvlášť. Obří tendr by měl tento zdlouhavý proces urychlit.


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes upozorňuje na bizarní okolnost úterního podpisu smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech. Podle deníku totiž Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg smlouvu podepsali u téhož stolu, na které byl před čtyřiceti lety stvrzen vstup sovětských vojsk do Československa. Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že se jedná o běžný podpisový stůl. List nicméně předvídá, že se tato příhoda stane stálicí na repertoáru odpůrců radaru, kteří vybudování americké základy právě k invazi sovětských vojsk rádi přirovnávají.