Přehled tisku

0:00
/
0:00

Maturity od roku 2010 budou mít lehčí a těžší formu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Ministerstvo školství podle deníku zveřejnilo podrobnosti dlouho diskutovaného návrhu. Za první, odbornou část maturit bude odpovídat škola, společnou státní část zadá ministerstvo. Povinně se bude maturovat z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky. Navíc si každý student bude moci vybrat nepovinné předměty a stanovit úroveň obtížnosti. K tomu, aby studenti získali maturitní vysvědčení, stačí uspět v základní části, uchazeči o univerzitní studium by ale měli složit těžší variantu. Jednadvacet katalogů zkoušek, které ministr školství Ondřej Liška představit v úterý, je k dispozici na internetu, na adrese www.cermat.cz.

Maturity od roku 2010 budou mít lehčí a těžší formu. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Ministerstvo školství podle deníku zveřejnilo podrobnosti dlouho diskutovaného návrhu. Za první, odbornou část maturit bude odpovídat škola, společnou státní část zadá ministerstvo. Povinně se bude maturovat z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky. Navíc si každý student bude moci vybrat nepovinné předměty a stanovit úroveň obtížnosti. K tomu, aby studenti získali maturitní vysvědčení, stačí uspět v základní části, uchazeči o univerzitní studium by ale měli složit těžší variantu. Jednadvacet katalogů zkoušek, které ministr školství Ondřej Liška představit v úterý, je k dispozici na internetu, na adrese www.cermat.cz.


Poslanci Strany zelených vyvěsili tibetskou vlajku,  foto: ČTK
Komentář Lidových novin se zamýšlí nad tím, čím podráždila tibetská vlajka vyvěšená na sněmovně jejího šéfa Miloslava Vlčka. 10. března, kdy si svět připomněl 49. výročí násilného potlačení povstání v Tibetu, ji z oken svého poslaneckého klubu vyvěsili zelení. Vlček jejich krok kritizoval. Nemá prý nic proti tibetské vlajce, toto ale podle něj bylo nedůstojné. Jeho kancléř zeleným pohrozil, že nechá přivézt plošinu a vlajku sundat. Názory na tibetskou vlajku ve sněmovně se liší, připomíná komentátor listu, stejně jako názory všech občanů, které parlament zastupuje. Pro zelené jde o projev solidarity s Tibeťany, kteří už půlstoletí vzdorují čínskému komunistickému režimu. Pro úředníky dolní komory představuje vyvěšení tibetské vlajky podraz oficiální politiky jedné Číny a podporu separatismu. Autor připomíná, že i československá policie nechala pomocí plošiny sundat československou státní vlajku z jednoho okna. Stalo se to 21. srpna 1988, při dvacátém výročí sovětské okupace Československa.


Liana Janáčková,  foto: ČTK
Rasismus senátorka jen hraje? - ptá se komentátor deníku Právo Petr Uhl. Připomíná, že senátorku Lianu Janáčkovou chce stíhat policie za její předloňské výroky o Romech. Policisté v nich vidí hanobení etnické skupiny a žádají Senát, aby Janáčkovou vydal trestnímu stíhání. Senátorce ale vydání nehrozí, myslí si komentátor. ODS má v Senátu většinu a senátorka dala při nedávné prezidentské volbě svůj hlas Václavu Klausovi. Zabránit jejímu stíhání je to nejmenší, jak jí může nyní ODS projevit svůj vděk. Janáčková přitom podle autora komentáře není jediná, kdo ve své funkci pronesl hanlivé výroky na adresu Romů. Připomíná i další politiky na radnicích i v parlamentě, kteří zneužívají protiromských předsudků. Je přitom jedno, zda jim sami věří, nebo to jen předstírají. Nebezpečné je, že popularitu získali ráznými řečmi, jak "řešit romskou otázku". Podobné řeči přitom tolerují i jinak slušní lidé v jejich okolí.


Jak to (možná) dopadne s přímou volbou prezidenta, uvažuje autor komentáře v Mladé frontě Dnes. A rovnou říká: žádná přímá volba prezidenta v této zemi nikdy nebude. Jenom se o ní bude jednou za pět let mluvit, vždy první týden po volbě nepřímé, respektive po ostudě s ní spojené. Důvody? Třeba ten, že kapři si sami rybník nevypustí, tedy že si politici neuberou sami ze svého vlivu, píše komentátor. Přitom varianta s přímou volbou nemusí nutně být pro zemi nějaké osvobození. Proti Občanské demokratické straně, která by zřejmě prosazovala jednokolovou přímou volbu, se mohou ostatní parlamentní strany spojit, aby prosadily volbu dvoukolovou, běžnou v demokratických zemích. ODS jim ustoupí za cenu, že prezidentským kandidátem se na další dvouleté období znovu stane Václav Klaus. "Samozřejmě, vše může dopadnou jinak. Třeba se dočkáme normální dvoukolové přímé volby prezidenta. A třeba to bude už za pět let. ... A třeba pak budeme mít prezidenta, kterého si budeme vážit, protože si ho zvolil lid a ne lobbisté. ... Jenom nevím, jak by se to mohlo stát," uzavírá komentář Mladé fronty Dnes.


S rušením stravenek to bude podle Hospodářských novin složitější, nežli se dosud zdálo. Proti návrhu premiéra Topolánka a dalších poslanců ODS, kteří chtěli daňové zvýhodnění stravenek zrušit, se totiž kromě sociálních demokratů a komunistů postavila i řada poslanců z vládního tábora. Kromě několika lidovců se za stravenky postavili přeběhlíci Miloš Melčák a Michal Pohanka. Podle něj by nebylo dobré zrušit to, co už se podařilo jednou vydobýt. Stravenky chce podpořit i přes kontroverzní situaci kolem firmu Sodexho. Česká televize ve své reportáži počátkem roku uvedla, že společnost Sodexho Pass zaplatila přes půl druhého milionu korun lobbistické firmě No Comment za pomoc při zachování stravenek. Tato firma je podle ČT blízká Martinu Dalíkovi a vedení ODS. Topolánek se poté rozhodl daňové zvýhodnění zrušit. O stravenkách budou poslanci hlasovat na právě probíhající schůzi sněmovny, upozorňuje deník. Jestli Topolánek nezíská dost hlasů, už příští týden může být návrh smeten.


Podle Mladé fronty Dnes budou moci pacienti rozhodnout, kdy chtějí být odpojeni od přístrojů. A lékaři budou muset jejich rozhodnutí respektovat. Počítá s tím zákon o zdravotních službách, který právě teď chystá ministerstvo zdravotnictví. Vláda by o něm měla rozhodnout příští týden. Přitom nejde o eutanazii. Jedná se o opatření, které je běžné v zahraničí. Podobným dokumentům, uloženým u notáře, se říká living will, tedy vyjádření vůle žít nebo zemřít. Člověk si dopředu určí, co se s ním má stát v situacích, kdy o své léčbě nemůže rozhodovat sám. Pacientské spolky návrh vítají, jejich zástupci si ale nejsou jisti, jak se o dokumentu lékaři dozvědí. V Rakousku tuto situaci například řeší stálá čtyřiadvacetidenní služba, která funguje o notářské komory a lékařům na jejich dotaz sdělí, zda pacient living will sepsal.


Na velvyslanectvích ve Vietnamu, v Mongolsku a na Ukrajině se mění velvyslanci. Pracovníci těchto ambasád přitom opakovaně čelí obvinění z korupce a ze šikany žadatelů o víza. Ministerstvo zahraničí ale spojitost s korupcí odmítlo, jde prý o dlouhodobě plánované přestupy diplomatů. Informuje o tom deník Právo. V Hanoji byl podle deníku před několika týdny expertní tým, který posuzoval množství žadatelů a hledal cestu, jak jejich situaci zlepšit. Ministerstvo rovněž plánuje, že ambasády v Kyjevě, Ulánbátaru i Hanoji personálně posílí. Opoziční poslanci předložili sněmovně návrh, který měl snížit rizika korupce a organizovaného zločinu při vydávání víz na českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Dolní komora ale návrh v úterý těsnou většinou hlasů zamítla, uzavírá Právo.


Česká armáda získá první ponorku z Albánie, uvedly Lidové noviny. Půjde o vůbec první ponorku, která ovšem bude patřit - do muzea. Původně ruský stroj třídy Whiskey, který byl vyroben v roce 1954 a do roku 1994 sloužil v Albánii, se stane unikátním exponátem Vojenského technického muzea v Lešanech u Prahy. Armáda nyní teď už jen dolaďuje detaily, píše deník. Do Česka proto tuto středu přijel náčelník Generálního štábu Albánie Luan Hoxha, aby podepsal dohodu o spolupráci v oblasti vojenské historie. O ponorku již loni albánského ministra obrany při jeho návštěvě Prahy požádala ministryně Vlasta Parkanová. Podobných vyřazených ponorek u pobřeží Albánie je prý ještě několik.


Hospodářské noviny informují o rozsáhlé výstavě děl Jana Zrzavého, která je od tohoto týdne k vidění v Bratislavě. Zrzavého obrazy patří k nejoblíbenějším ale také nejkradenějším uměleckým dílům. 126 děl, která nyní vystavuje Galerie Města Bratislavy, bylo proto pojištěno na 220 milionů slovenských korun. Galerie, které vlastní Zrzavého obrazy, je proto také jen velmi nerady zapůjčují k vystavení, připomínají Hospodářské noviny.


Martina Navrátilová získala po třiceti letech zpátky české občanství. Uvedly to Lidové noviny. Jedna z nejlepších světových tenistek je ztratila poté, co v roce 1975 emigrovala do USA. Vadilo jí, že ji komunistický režim nechtěl pouštět na turnaje do zahraničí, na kterých chtěla startovat. Ve Spojených státech požádala o politický azyl a o šest let později tu získala i americké občanství. Spojené státy pak reprezentovala na turnajích i ve Fed Cupu. Slavná tenistka, která je českou občankou znovu od ledna 2008, si ponechala i americký pas. Je přitom tvrdou kritičkou Bushovy politiky, připomíná deník.