Přehled tisku

Jiri Paroubek
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje výroky předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ohledně stavby amerického radaru na českém území. Jiří Paroubek řekl, že pokud někdo z poslanců radar podpoří, nebude mít příště místo na kandidátce.

Jiří Paroubek
"Paroubkovská záliba ve vyhrožování už po předchozích precedentech nikoho nepřekvapuje," píše komentátor a dodává, že předseda chce mít za sebou semknuté šiky, které budou pochodovat v jím určeném rytmu a to, že by měl někdo z poslanců názor odlišný než Paroubek předsedu děsí. Být pro radar či proti němu není ale nic proti sociálnědemokratickému duchu, takže pokud jde o "Paroubkovu nenávist" vůči radaru jde jen o jeho preference. "Vylučuje snad někdo jeho za lísání se od přízně syrské strany Baas? Člověk se českým socialistům diví, že je pan Paroubek ještě baví," končí komentář.

Paroubkova postoje k radaru si všímají také Lidové noviny a připomínají, že se ještě loni předseda ČSSD k radaru hlásil, tak proč by si teď neměl umět představit, že by pro radar někdo z jeho strany hlasoval. List uvádí, že podle svých slov Paroubek dospěl k názoru, že střely s atomovými hlavicemi z Íránu jsou "papíroví tygři". Podle komentáře podceňuje hrozbu, která se sice zatím netýká Česka, ale jen spojenců z Bulharska a Turecka. Deník si také klade otázku, zda Paroubkovy výhružky nevylákají další poslance na cestu Melčáka, Pohanky a Snítilého. "Stačí málo, zvednout ruku pro radar, a už je nazrálý nový klub na světě."


Pavel Nagy,  foto: ČTK
„Svět české justice zaznamenal skandál,“ píše komentář deníku Právo. Naráží tak na rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně mladoboleslavského soudce Pavla Nagyho. "Jestliže si soudce vymyslí závěrečnou řeč obhajoby u soudního líčení, u kterého nebyl, a pak vynese rozsudek, jako by tam byl, neměl by už nikdy soudit," míní komentátor. Dodává také, že soudcovský stav podržel svého člena na základě posudku znalce, že provinilec trpí psychickými potížemi. "Těžko nás utěší, že za darebáckými rozsudky jsou soudcovy psychické problémy," glosuje autor komentáře a připomíná, že za každý příští "kopanec" soudce jsou zodpovědní i jeho kolegové z Nejvyššího soudu.


Komentář


"Moc exekutorů radikálně vzroste," píší na své titulní straně Lidové noviny. Stane se tak v případě, že parlament schválí všechny připravované změny, které připravilo ministerstvo spravedlnosti. Pravomoci exekutorů se podle deníku posílí, naopak možnost "stíhat jejich nepravosti" klesne. Hůře by na tom byli občané bránící se proti neoprávněné nebo nesprávně prováděné exekuci. Podle novely by měl o návrhu na zastavení exekuce rozhodovat exekutor sám a nemusel by ji zastavit, dokud by nedostal zaplaceny její náklady. Návrh v dopise ministru spravedlnosti kritizoval předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který o změnách řekl, že jsou v rozporu s ústavním právem na spravedlivý proces. Poradkyně ministra spravedlnosti říká, že změnu chtěly samy soudy, jejichž exekuční oddělení jsou zavalena statisíci případů a soud by měl rozhodovat, až když nastane spor. Lidové noviny uvádějí i další body návrhu jako například exekutorovu imunitu. Z trestného činu by mohl být obviněn jen tehdy, kdyby s tím vyslovil souhlas ministr spravedlnosti.


Foto: Hans-Jörg Hellwig,  CC BY 3.0 Unported
Hospodářské noviny uvádějí, že potkani vedou na Pražáky 5:1. Deník se odvolává na nejmenovaného zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací, který soudí, že by populace potkanů v hlavním městě mohla překročit až 5 milionů. Odpovědná místa ale tvrdí, že hlodavce není možno spočítat. Na rostoucím počtu potkanů mají zásluhu mírné zimy a intenzita nové výstavby. Magistrát se na hubení hlodavců s "typickým olysalým ocasem" chystá letos vynaložit dva a půl milionu korun. Deratizační práce budou v Praze zahájeny zhruba za měsíc, v teplejších částech republiky už hubení potkanů začalo.


Českým vojákům v Afgánistánu podle deníku Právo vadí, že ministerstvo oproti slibům stále nezvýšilo platy, které se jim kvůli klesajícímu kurzu dolaru snižují. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Sýkory je zvýšení platů v plánu a to nejen kvůli klesajícímu kurzu dolaru, ale také proto že se výrazně změnil charakter jejich nasazení. Vláda by měla o návrhu jednat v březnu nebo dubnu.