Přehled tisku

Kandidáti na prezidenta Jan Švejnar a Václav Klaus
0:00
/
0:00

O obsahu pátečních českých novin více než kdykoliv jindy vypovídají titulky na čelních stránkách všech deníků: Mladá fronta Dnes - "Boj o Hrad: ostuda, Lidové noviny - "Den D: nervozita nad Hradem", Právo - "ODS zůstala s tajnou volbou sama", Hospodářské noviny - "Klaus? Švejnar? Nebo nikdo?" Také ve svých komentářích se deníky věnují volbě prezidenta České republiky. Podle Hospodářských novin záleží osud volby do značné míry na schopnostech řídícího schůzi obou komor předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD).

O obsahu pátečních českých novin více než kdykoliv jindy vypovídají titulky na čelních stránkách všech deníků: Mladá fronta Dnes - "Boj o Hrad: ostuda, Lidové noviny - "Den D: nervozita nad Hradem", Právo - "ODS zůstala s tajnou volbou sama", Hospodářské noviny - "Klaus? Švejnar? Nebo nikdo?" Také ve svých komentářích se deníky věnují volbě prezidenta České republiky. Podle Hospodářských novin záleží osud volby do značné míry na schopnostech řídícího schůzi obou komor předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Jestli se komory nedohodnou, zda hlasovat veřejně či tajně, může se volba protáhnout o týdny. Nebo dokonce o měsíce, pokud by byl Senát přehlasován a stěžoval si poté u Ústavního soudu, upozorňuje deník. Podivuje se, proč se předseda ODS Mirek Topolánek tak diví obratu zelených, kteří se nakonec rozhodli podporovat veřejnou volbu hlavy státu. Je logické, že když mají svého kandidáta, dělají pro jeho zvolení vše, míní komentátor. Podle něj je nepříjemné, že se může opakovat tahanice s prezidentskou volbou z roku 2003, respektive s ustavováním vlády po volbách 2006. Je však přímo trapné, že trumfy drží v rukou komunisté, kteří se budou pokoušet dál zvyšovat svou cenu.

Miloslav Vlček,  vlevo,  foto: ČTK
Lidové noviny věří, že veřejná volba prezidenta je lepší než volba tajná. Výsledek, který by vzešel z tajného hlasování, by totiž podle nich ještě více prohloubil nedůvěru a nenávist uvnitř stran i mezi nimi. Před nechápajícíma očima veřejnosti se odehrává pokračování patu po volbách do sněmovny v roce 2006, soudí deník. Tehdejší drsná předvolební kampaň a následné povolební podrazy prý vytvořily atmosféru patologické nedůvěry mezi ČSSD a ODS. Je zjevné, že příklon té které strany k veřejné nebo tajné volbě je naprosto účelový. Nehledejme v tom zásady, jde pouze o taktiku rvačky, píší Lidové noviny.

Deník Právo si klade otázku, zda předseda ČSSD Jiří Paroubek trvá na veřejné volbě proto, že tuší ve vlastních řadách příliš mnoho záškodníků ošlehaných větry z Vysočiny. Nedělá hroznou chybu, poněvadž záškodníků od modrých by naopak bylo víc a on tak veřejnou volbou ke ztrátě přijde? - uvažuje list a uzavírá, že pro otrlé je letošní volba prezidenta parlamentem každopádně zábavou, o kterou bychom se přímou volbou marnotratně připravili.

Mladé frontě Dnes se nelíbí, že prezidenta nevolí lidé, ale 281 poslanců a senátorů, kteří všichni kandidovali za strany, jež léta slibují přímou volbu prezidenta. Podle komentátora je jediným relevantním argumentem proti přímé volbě to, že nemá v Česku tradici. Jenže drtivá většina lidí o zachování této tradice nestojí, a proto je načase ji změnit. Přímá volba má i důvody ryze praktické, uvádí list. Komunisté se ocitnou mimo hru. Místo toho, aby se před nimi kandidáti pitvořili a prosili o hlasy, mohou navrhnout svého kandidáta a těšit se na pěkných deset patnáct procent hlasů v prvním kole prezidentských voleb a dost, říká komentátor.

Foto: Evropská komise
Veřejnou volbu prezidenta by si přálo 70 procent občanů. Tajnou volbu podporuje 19 procent lidí a 11 procent nedokáže posoudit, která z variant je lepší. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury Median objednaly Lidové noviny. Podle Medianu odráží výsledek průzkumu zejména to, že lidé by rádi v blízké budoucnosti volili hlavu státu sami. Protože si v současnosti nemohou prezidenta vybrat přímo, chtějí alespoň vědět, jak který zákonodárce hlasoval. Průzkum, který se uskutečnil přesně týden přes prezidentskou volbou, prozradil také to, že kandidáta Václava Klause podporuje mírně vyšší podíl respondentů než jeho soupeře Jana Švejnara. Klause by na Hradě rádo vidělo 36 procent dotázaných, Švejnara 32 procent. Zbylých 31 procent lidí soudí, že prezidentem by neměl být ani jeden z kandidátů. Sympatizanti Klause by jej volili, protože se ve funkci osvědčil, protože je známý, žije v ČR, je sympatický a dobře reprezentuje stát. Příznivci Švejnara si od svého oblíbence slibují změnu. Uvádějí také, že Klause není dobrý kandidát a že Švejnar je nadstraník, není arogantní a je uznávaným ekonomem. Respondenti od nové hlavy státu očekávají především to, že uklidní rozhádanou politickou scénu, "vychová" úředníky a pomůže vymýtit korupci.


Policie ve čtvrtek uzavřela vyšetřování i trestný spis k údajné korupční aféře polského lobbisty Jacka Spyry a navrhuje Spyru obžalovat. Píše to deník Právo s odvoláním na Spyrovu advokátku Kláru Slámovou. Spyra podle obvinění požadoval loni v květnu po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi deset milionů korun. "Vyšetřování skončilo a teď spis poputuje do rukou státní zástupkyně," řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Spyra údajně nabízel majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi, že ho za úplatek deset milionů korun zbaví problémů s jeho vyšetřováním v Polsku. Prý mu řekl, že v Polsku mají vysocí státní představitelé zájem na jeho kriminalizaci a že může tuto snahu zastavit. Agrofert na něj proto podal trestní oznámení. Kriminalisté lobbistu zadrželi přímo na schůzce, na níž měl zástupce firmy Spyrovi peníze předat. Spyra později odmítl, že by od Babiše skutečně chtěl dostat nějaké peníze. Podle něj šlo o cílenou provokaci, která měla prokázat zkorumpovanost šéfa Agrofertu a překazit jeho plány v chystané arbitráži proti polskému koncernu PKN Orlen. V případě odsouzení nyní ale Spyrovi hrozí až 12 let za podvod. Babiš byl jedním z uchazečů o privatizaci českého petrochemického podniku Unipetrol, který nakonec získal právě PKN Orlen. Okolnosti privatizace a podezření z korupce vyšetřovali také čeští i polští kriminalisté.


Jeden z největších světových producentů papíru Norske Skog podle Hospodářských novin uzavře svou továrnu na výrobu novinového papíru ve Štětí a propustí všech 210 zaměstnanců. O čerstvém rozhodnutí jednal ve čtvrtek celý den management jeho české pobočky, píše deník. Papírna s roční výrobou 130 tisíc tun novinového papíru má v Česku dominantní postavení. "O doporučení náš závod uzavřít jsme se dozvěděli ve středu. Konečné slovo má ještě správní rada, která o něm bude jednat 12. března. Je ale téměř jisté, že s uzavřením továrny ve Štětí bude souhlasit," řekl listu manažer Norske Skog Štětí Tomáš Bujna. Kdy přesně přestane továrna vyrábět, neví. "Jisté ale je, že to bude v nejkratším možném termínu," dodal. Z oficiální zprávy z centrály Norske Skog vyplývá, že k zastavení výroby ve Štětí by mělo dojít ve druhém čtvrtletí. Podle Hospodářských novin má Norske Skog vážné problémy. Jeho zisky klesly téměř o třetinu z 1,476 miliardy norských korun (5,7 miliardy českých korun) na 1,06 miliardy. Kvůli propadu zavírá továrny na celém světě a papírna ve Štětí je jednou z nich. Kromě české papírny ve Štětí má skončit také korejská továrna v Cheongwonu s produkcí 190 tisíc tun ročně a jedna výrobní linka v norském Follumu s produkcí 130 tisíc tun.