Přehled tisku

Photo: European Commission
0:00
/
0:00

Komentátor Hospodářských novin se zamýšlí nad možností, že by domácí ekonomika v příštím roce nesplnila některá kriteria pro přijetí eura, a zároveň se ptá, zda jsou tyto podmínky vůbec důležité poté, co Česká republika podle něj oznámila světu i občanům, že do eurozóny nespěchá.

Foto: Evropská komise
Komentátor Hospodářských novin se zamýšlí nad možností, že by domácí ekonomika v příštím roce nesplnila některá kriteria pro přijetí eura, a zároveň se ptá, zda jsou tyto podmínky vůbec důležité poté, co Česká republika podle něj oznámila světu i občanům, že do eurozóny nespěchá. Autor příspěvku se rovněž věnuje podstatě zvyšování cen v tuzemsku. Otázkou ale je, proč u nás vzrostly ceny potravin rychleji než jinde v Evropě. Je tu asi souběh efektů společné zemědělské politiky, možnost schovat cenový skok za zvýšenou DPH a snaha producentů i prodejců potravin "zahojit se" po dlouholeté cenové válce, míní komentátor Hospodářských novin.


Podřízení šéfa protimafiánské policie zaútočili na ministra vnitra Ivana Langera. Jak uvádějí Lidové noviny, lidé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu rozeslali novoroční blahopřání se snímkem hřbitova. Bílé náhrobky zdobí jména detektivů, kteří jednotku letos opustili. "A toto vše jsem dokázal jen já sám!" -ironicky hlásá text pod fotografií ministra Langra. List připomíná, že od elitního útvaru odešlo 120 detektivů. Langrovi dávají za vinu, že se právě za jeho působení podařilo elitní útvary prakticky paralyzovat. Na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu chybí 111 lidí, na protikorupční policii 77. Langr taková obvinění ale odmítá s tím, že za odchody policistů může nový služební zákon a generační výměna. Policejní prezidium se nesnaží zastírat personální katastrofu. Avšak cíl, který novým šéfům vytyčilo, je hodně skromný. Očekává-li se od takzvaných elitních útvarů, že jejich prioritou bude zabránit únikům informací, mohou se gauneři radovat. Policisté se tedy budou hlídat především mezi sebou. Honit lumpy budou, jen jestli jim zbude čas, dodávají Lidové noviny.


Občanská demokratická strana chce, aby se imunita chránící zákonodárce, rozšířila i na zastupitele obcí a krajů. Jak píše Mladá fronta Dnes, do sněmovny už dorazil ze Senátu návrh na změnu Ústavy, který to předpokládá. Současně by měl umožnit trestní stíhání politika bez souhlasu příslušné komory parlamentu. Sněmovna nebo Senát by zbavoval své členy imunity jen v případě, že by měl být poslanec nebo senátor zatčen nebo vzat do vazby, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Konec hranic a vstup do schengenského prostoru těší hlavně 300 tisíc Slováků žijících u nás, uvádějí Hospodářské noviny. Přinese jim to citelnou úlevu. Jakékoliv zdržování na společné česko-slovenské hranici, kterou pravidelně a často přejíždějí, skončí. Už nebudou muset na cestě za příbuznými lovit v taškách doklady. Za nesmyslné považovali po léta kontroly na česko-slovenské hranici i lidé z Moravského Slovácka, kteří také jezdí k rodinám na Slovensko. Kontroly teď zmizí a poslední pomyslnou překážkou bude jen rozdílná měna. Vše by ale mělo nakonec vyřešit euro, dodávají Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Závod v lyžařském sprintu na Hradčanském náměstí? Proč ne, píše ve svém komentáři deník Právo a pokračuje: Je to sice místo přísně hájené, žádné atrakce se tu nepovolují, ba ani pojízdný zmrzlinář se sem neodváží zabrousit, ale to všechno se přece dá při troše dobré vůle nějak "ošetřit". A s blahovolným svolením samotného prezidenta i primátora to už jde samo. Pražská lyže 30. prosince se konat bude, zbývá jen doufat, že napadá... Ale co vás to napadá! Když se pořádá taková velkolepá šou, nelze přece nic nechat náhodě. Sníh se připravuje už od půli listopadu, zbývá jen ho na šedesáti kamiónech dovézt ze Šumavy na Strahov a odtud zase menšími auty k Hradu, kde ho batalión dobrovolníků rozhrne. Pak už jen postavit provizorní tribunu pro V.I.P. (méně důležité osoby postojí) - no a pak to všechno zase pěkně odklidit. Tak mě napadá, jestli by nebylo lepší a levnější postavit Hradčana ručně malovaná na velikém plátně někam do těch míst, kam běh na lyžích přirozeně patří, píše mimo jiné komentátor deníku Právo.


Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že ocelářský magnát z Třineckých železáren Tomáš Chrenek dostane licenci na zřízení vlastní zdravotní pojišťovny. Píše to Mladá fronta Dnes. Chrenek o licenci zažádal se svou firmou Agel letos v září, kladně se k ní prý vyjádřilo i ministerstvo financí. List dodává, že Chrenek už se společností Agel provozuje nemocnice na severní a střední Moravě. Nedávno firma získala dlouhodobý pronájem tří nemocnic v Olomouckém kraji a ovládla i síť bývalých železničních nemocnic. Podle Mladé fronty Dnes chce o licenci na zdravotní pojišťovnu žádat i nejbohatší Čech Petr Kellner, který vládne skupině PPF.


Státní žalobkyně z Prahy 1 v těchto dnech zastavila trestní stíhání pracovníka ministerstva financí Radima Bláhy, kterého policie obvinila z útisku. "Stíhání bylo zastaveno, protože zmíněný skutek není trestným činem. Toto rozhodnutí je již pravomocné,"řekla deníku Právošéfka prvního pražského státního zastupitelství Šárka Pokorná. Podle policie požadoval Bláha letos v lednu půl milionu korun po svém spolupracovníkovi za to, že zabrání odvysílání reportáže České televize o jeho působení na ministerstvu i v soukromé sféře. Za trestný čin útisku mu hrozilo až šestiměsíční vězení. Tento verdikt už může změnit pouze Nejvyšší státní zastupitelství.


Foto: archiv Radia Praha
Krajský soud v Hradci Králové už podruhé během pár měsíců rozhodl, že za snímek ze soukromého radaru nemůže řidič dostat pokutu. Sankce podle něho nesmí být udělena, ani když u měření asistuje městská policie. Píší to Hospodářské noviny. Některá města si najímají specializované firmy, jejichž pracovníci pak společně se strážníky měří rychlost. Podle soudce Pavla Kumprechta tím ale porušují zákon. Nejen specializované firmy, ale dokonce i radní a úředníci mají totiž prý zájem, aby se na pokutách vybralo co nejvíc. Údajně proto nejsou nezávislí. "Prostě obviněný nemůže takovouto situaci vnímat jinak, než že jím zaplacená pokuta bude rozporcována jako kořist," napsal Kumprecht v rozsudku. Už v srpnu Hospodářské noviny upozornily na průlomový verdikt stejného soudu, u nějž vyhrál řidič, který dostal pokutu kvůli snímku ze soukromého radaru. Podle něho smějí měřit rychlost jen státní nebo městská policie, soukromník ne. Přichází totiž do styku s osobními údaji řidiče, jímž je i tvář na fotce. Soukromník navíc podle rozhodnutí nemá právo vydělávat na postihování řidičů. S tímto názorem souhlasila i ministerstva vnitra a dopravy.


Vánoční šílenství jede podle Lidových novin naplno. Obchodníci hlásí opět rekordní tržby.A banky s většími či menšími obtížemi odolávají náporu peněz chtivých klientů. Zákazníci obléhají pobočky, přetěžují internetové servery bank a plení peněžní zásoby v bankomatech. Jen z bankomatů České spořitelny vybrali v pátek neuvěřitelných 1 a půl miliardy korun.