Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky píší o kandidátovi zelených na post ministra školství Ondřeji Liškovi. Podle komentátora Hospodářských novin byla volba Lišky kompromisem, ke kterému mají výhrady někteří členové strany i Hrad. Problém spočívá podle listu v tom, že mladičká strana není schopna najít ve vlastních řadách čtyři ministry, zvláště pak pro dva extrémně důležité resorty.

Zprava: Martin Bursík,  Kateřina Jacques,  Olga Zubová a Ondřej Liška,  foto. ČTK
Deníky píší o kandidátovi zelených na post ministra školství Ondřeji Liškovi. Podle komentátora Hospodářských novin byla volba Lišky kompromisem, ke kterému mají výhrady někteří členové strany i Hrad. Problém spočívá podle listu v tom, že mladičká strana není schopna najít ve vlastních řadách čtyři ministry, zvláště pak pro dva extrémně důležité resorty. "Ze strategického pohledu je to sebevražda: zelení slibující čistý vítr se v očích diváků proměňují v partaj, které záleží jen a jen na křeslech," píše list. Přesto má Liška šanci obklopit se dobrými náměstky a zvládnout resort, kterému podle komentátora příliš nerozumí. Podle Hospodářských novin je ale pravděpodobnější jiný vývoj: "Věda, výzkum a vzdělávání propásnou kvůli malicherným sporům v jedné pidistraně další dlouhé roky."

Komentátor Práva odmítá argumenty Václava Klause, že je Liška příliš mladý na to, aby mohl šéfovat resortu školství. Měli jsme už více stejně starých ministrů, píše list. Klaus podle Práva nemůže Lišku odmítnout, protože by tím vystoupil proti ODS, a Topolánek potřebuje mít obsazené ministerstvo ve vládě. Podle Práva je Ondřej Liška pro post ministra školství dostatečně kvalifikovaný, zůstává tedy otázkou, proč ho předseda Strany zelených Martin Bursík nenavrhl hned.


Ondřej Liška chce podle Lidových novin legalizovat měkké drogy. S legalizací tvrdých drog ale nepočítá. Podle listu hodlá Liška bojovat za to, aby držení marihuany nebylo trestným činem. "Pokud zákony budou ze školáků a teenagerů činit lidi, kteří dennodenně stojí mimo zákon, tak se tito mohou snadno ocitnout na šikmé ploše," vysvětlil Liška, proč se zasazuje o dekriminalizaci měkkých drog. Lidové noviny píší, že o problematiku marihuany se místopředseda zelených Liška zajímá dlouho. Snaží se o to, aby její držení bylo jenom přestupkem. "Je třeba otevřít debatu a využít zkušenosti učitelů a rodičů, aby sami řekli, jaký je rozdíl mezi výsledky dosaženými prevencí a výsledky dosaženými perzekucí," prohlásil Liška. Proti Liškovu záměru se postavili lidovci. Naopak pro zmírnění represí vůči "kuřákům trávy" je kromě Lišky i ministr vnitra Ivan Langer (ODS).


Doklady totožnosti | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
Řadu lidí nebaví nosit občanský průkaz, řidičák, a další kartičky. Možná je potěší nápad ministerstva vnitra. To totiž podle Mladé Fronty dnes chystá novinku - elektronickou občanku, která by sloužila jako občanka i řidičák a také průkaz pojištěnce. Místo třech kartiček bychom měli jednu malou, která by vypadala jako bankovní karta. Všechny údaje by byly obsažené v malém čipu. Podle ministerstva by se takové průkazy nedaly zfalšovat. Ovšem má to zatím i zádrhel - elektronické čipy totiž umějí číst pouze v šesti zemích Evropské unie. Kdybychom tedy jeli do jiné země, museli bychom mít stále doklady i v papírové podobě.


Masivní odchody policistů do civilu v sobě skrývají dosud neznámé riziko. Jak píše Právo, někteří z nich totiž nabízejí svou výstroj volně k prodeji na internetových burzách. Za několik stovek nebo tisícikorun si tak kdokoliv může pořídit policejní kombinézy, služební čísla nebo i policejní odznaky. Pro podsvětí je to ideální příležitost, jak získat policejní vybavení. Z minulosti jsou známy případy, kdy falešní policisté loupili, přepadávali a unášeli. Policejní uniformy například zneužili členové tzv. Berdychova gangu.


Kdo mění práci, víc vydělává, píše Mladá fronta Dnes. Češi v oborech, kde chybějí lidé, přecházejí pracovat ke konkurenci. A na novém místě si řeknou o znatelně víc peněz, než měli. Průměrný plat v Česku roste nejrychleji za posledních pět let. Je to tak proto, že mnoho společností v nouzi o zaměstnance přeplácí nové lidi. Stává se tak, že 'zelenáči' dostávají víc než zavedení pracovníci. A ti jsou pak nespokojení. Třeba v Československé obchodní bance dokonce kvůli tomu sepsali zaměstnanci petici. Tou se zabývají i odboráři, kteří vyjednávají o zvýšení mezd na příští rok. Nezaměstnanost je na desetiletém minimu, v mnoha firmách mají o správné lidi nouzi. A tak platy porostou, i když ekonomika už nezopakuje letošní sprint.


Svaz lyžařů očistil bývalého prezidenta organizačního výrobu libereckého světového šampionátu Romana Kumpošta. Audit hospodaření nezjistil žádné škody. Důvodem Kumpoštova odvolání tedy nebyla nespokojenost s jeho prací, píše liberecké vydání Mladé fronty Dnes. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera, který se osobně domnívá, že bývalý organizační výbor nijak nepochybil, bude rozhodující názor finančního úřadu, který přijde na kontrolu. "Fascinuje mě, že jeden orgán Svazu lyžařů vydal toto stanovisko, když pro odvolání hlasovali dva jeho zástupci," poznamenal. Od 26. července v čele výboru Kumpošta nahradila bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Mistrovství světa se uskuteční od 18. února do 1. března 2009.


Češi jsou hodně velkými fanoušky volání z mobilních telefonů. V Evropské unii patří do první pětice států, počítáno podle počtu mobilních telefonů na počet obyvatel. Píší to Hospodářské noviny a upřesňují, že v Česku připadá na 100 lidí přibližně 115 mobilů. Před námi jsou už jen Litevčané, Lucemburčané a Italové.


Masné krámy v Českých Budějovicích,  foto: Google Maps
Pivaři nyní mohou odečítat poslední dny před otevřením pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. Jak píší Lidové noviny, po dlouhých pěti letech se totiž 5. prosince znovu otevřou brány restaurace, která ačkoliv je uvedena v mnoha světových průvodcích, zůstala po povodních v roce 2002 uzavřená. Důvodem byly spory o způsob financování rekonstrukce. Masné krámy totiž vlastní patnáct majitelů, včetně města České Budějovice. Nakonec zaplatí rekonstrukci město a ostatní majitelů mu svůj podíl budou splácet z nájmu. Provozovatelem se stane Budějovický Budvar, jehož pivo se točí v Masných krámech přes padesát let. Historický interiér památkově chráněné budovy zůstane zachován. Masné krámy pocházejí ze 16. století, původně sloužily jako tržnice, na pivnici byly přestavěny v roce 1953.