Přehled tisku

Jiří Čunek, foto: Zdeněk Vališ
0:00
/
0:00

Deníky komentují informace, podle kterých vicepremiér Jiří Čunek v roce 1998 zároveň pobíral sociální dávky od státu a ukládal miliony na bankovní účty. Dění kolem Jiřího Čunka je temné, jako by je sepsal autor Šifry mistra Leonarda Dan Brown, glosuje Mladá fronta Dnes, která hodnotí Čunkovo rozhodnutí, že se k celé aféře nebude vyjadřovat.

Jiří Čunek
Deníky komentují informace, podle kterých vicepremiér Jiří Čunek v roce 1998 zároveň pobíral sociální dávky od státu a ukládal miliony na bankovní účty. Dění kolem Jiřího Čunka je temné, jako by je sepsal autor Šifry mistra Leonarda Dan Brown, glosuje Mladá fronta Dnes, která hodnotí Čunkovo rozhodnutí, že se k celé aféře nebude vyjadřovat. Podle listu to je nepopulární, leč většinou účinná taktika. V době, kdy nelze policii či finanční úřady podezřívat z velké invence, politik, který mlčky jako Vinnetou vydrží mediální mučení, odchází jako vítěz. (Vlastimil) Tlustý mlčí o svých věřitelích a daří se mu dobře. (Miroslav) Kalousek mlčí o svém bytu po zbrojaři Hávovi a vede se mu dokonce skvěle. I (Stanislav) Gross se poučil z toho, jak dopadl, když se snažil vysvětlit svůj milion. O částce stokrát větší necekne, vypočítává komentátor.

Podle Lidových novin je Čunek nejspíš morálním tlustokožcem, kterého se netkne vůbec nic. Komentátor vzkazuje celé Čunkově straně KDU-ČSL, že zatloukání není program. Deník Právo si všímá, že postoj veřejnosti k neobjasněným příjmům politiků se od rozevlátých devadesátých let minulého století změnil. Lidé začali být postupem času na propojení politiků s majiteli mnohamilionových kont více hákliví. Někdo z vrozené poctivosti, jiný proto, že sám už nikdy po grossovsku nezbohatne. Proto jsou neobjasněné peníze v blízkosti politika balíčkem s výbušninou, míní deník Právo.

Hospodářské noviny shrnují, že pondělní pořad České televize Reportéři ČT, který nové informace o Čunkovi zveřejnil, přinesl hned tři špatné zprávy. Zaprvé, že místopředseda vlády má opět malér. Zadruhé, že i z těch nejcitlivějších policejních spisů unikají informace, a zatřetí, že premiér Mirek Topolánek zase bude místo vládnutí jen ze všech sil udržovat vládní koalici.


Většina ministrů se vyhýbá přípravě změn zákonů, které mají umožnit zveřejňování veškerých informací o přidělených státních dotacích na internetu a znesnadnit korupci. Podle deníku Právo to vyplývá z interního materiálu ministra financí Miroslava Kalouska pro vládu. Ministři měli své návrhy změn původně předložit do konce srpna, Kalousek nyní návrhy novel očekává do 15. listopadu. S žádnými návrhy podle Kalouskova materiálu dosud nepřišli vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek a ministr vnitra Ivan Langer. Deník připomíná, že Čunek nedávno čelil podezření z korupčního jednání a Langer staví boj proti korupci ve veřejné správě na třech pilířích - prevenci, průhlednosti a postihu. Nedostatečně propracované jsou například návrhy ministra životního prostředí Martina Bursíka, ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase nebo ministra kultury Václava Jehličky. Zadání nesplnilo ani školství, které vedla Dana Kuchtová, uvádí materiál. Nejvíce se požadavkům blíží návrh ministra dopravy Aleše Řebíčka, naopak nejdál od splnění jsou návrhy ministrů průmyslu a obchodu Martina Římana a zemědělství Petra Gandaloviče, podle kterých se mají zveřejňovat jen základní údaje. "V některých návrzích jsou ze zveřejnění vylučovány osobní údaje nebo části dokumentů, které jsou předmětem ochrany podle autorského zákona," uvádí v materiálu Kalousek. To podle něj není v souladu se schválenou vládní koncepcí, uvádí deník Právo.


Transportéry Pandur nevyhověly kontrolním zkouškám ve Vyškově. Nejdražší kontrakt v historii české armády se tak opět zkomplikoval. Armáda původně měla obdržet prvních 17 transportérů v listopadu, což jejich rakouský výrobce Steyr zřejmě nestihne. Informaci přinesly Lidové noviny. "V průběhu kontrolních zkoušek byly zjištěny v malé části sledovaných parametrů neshody oproti smluvní dokumentaci,"řekl listu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podle něj kontrolní komise označila všechny neshody za odstranitelné. Zbrojovka Steyr teď má třicetidenní lhůtu na to, aby zjištěné nedostatky vyřešila. Po kontrolních zkouškách transportérů budou následovat ještě zkoušky vojskové, které mají ověřit chování vozidla v terénu a při střelbách. Termíny těchto zkoušek se však kvůli odstraňování nedostatků transportérů posunou. Zpoždění měly už kontrolní zkoušky, protože Steyr dodala testovací Pandury téměř o dva měsíce později, než měla. Celkem má zbrojovka vyrobit armádě 199 obrněných transportérů za více než 23 miliard korun.


Hospodářské noviny si všímají ruského zájmu o leteckou společnost ČSA a pražské letiště. Podle nich jej vidí nerada nejen většina lidí v této zemi, ale i česká vláda. Riziko, že akvizice může být využita nejen ekonomicky, ale i politicky, je vysoké. Ruské firmy ani společnosti se státním podílem však vláda z privatizačních tendrů vyloučit nemůže. Kabinet tak čeká nelehké rozhodování, protože ruská nabídka bude jistě vysoká, míní deník.


Českomoravský fotbalový svaz se hodlá ucházet o pořádání závěrečného turnaje mistrovství Evropy v roce 2020. Po úterním jednání mezinárodní federace FIFA v Curychu to řekl předseda svazu Pavel Mokrý v Mladé frontě Dnes. V plánu je společná kandidatura se Slovenskem, první schůzka zástupců obou zemí se má uskutečnit 16. listopadu v Praze. "Je naší povinností, abychom se o to pokusili. Pro budoucí generace," prohlásil Mokrý. "Všichni se nás ptají, zda nechceme pořádat mistrovství světa dvacítek. A proč zůstávat jen u toho? Nemít před sebou vizi mistrovství Evropy, bylo by to špatně," dodal. O zájmu pořádat mistrovství Evropy se v Česku hovoří už od roku 1996. Tehdy v euforii po zisku stříbrných medailí ve Wembley předseda svazu a člen výkonného výboru UEFA František Chvalovský plánoval společný šampionát s Rakušany pro rok 2004, ale projekt měl jepičí život. Rakušané se nakonec spojili se Švýcary a společně získali šampionát pro rok 2008. Čeští fotbalové diplomaté se chtěli ucházet i o mistrovství v roce 2012, ale kandidaturu odložili stejně jako výstavbu národního stadionu. Šampionát byl letos přidělen Polsku a Ukrajině. V roce 2020 se bude Česko zřejmě ucházet i o olympijské hry, pokud Praze nevyjde kandidatura na rok 2016, píše Mladá fronta Dnes.


Česko se možná stane další zemí, kde bude povolené sázení na internetu. Ministerstvo financí, které dosud tvrdilo, že chce sázky na síti vymýtit, podle Hospodářských novin otočilo. Úředníci nyní zvažují, že hazard, ve kterém se ročně pololegálně prosází čtyři miliardy korun, povolí. Současný zákon internetové sázení v Česku výslovně nepovoluje ani nezakazuje. Ministerstvo proto připravuje nový herní zákon a sleduje, jak se k internetovému sázení postavili v jiných zemích. Například Velká Británie a Slovensko hazard na síti zcela legalizovaly, naopak v USA je on-line sázení zakázané a banky nesmějí ani převádět peníze na bankovní konta sázkových společností.


Čeští kuřáci si budou moci zapálit elektronické cigarety. Lidové noviny vysvětlují, že se jedná o zařízení, které na první pohled vypadá shodně s běžnými cigaretami. Na rozdíl od nich ale nevydává kouř a zápach. Do E-cigarety se vloží patrona s nikotinem a aromatickou esencí, přičemž množství nikotinu a příchuť si může kuřák sám zvolit. Dávku nikotinu pak může snižovat až na nulu. Při odvykání kouření je to výborná berlička, protože kuřák má díky designu elektronické cigarety pocit srovnatelný s kouřením klasické cigarety, uvádí list.